mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 11:59:57

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Kdaj je nemška doga mlada in kdaj stara?
Strani: 1 [2]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kdaj je nemška doga mlada in kdaj stara?  (Prebrano 13866 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Teski
odvisnež
*****
Sporočil: 810


« Odgovor #15 : sobota, 15.10.2005 : 00:31:27 »

Načeloma nas učijo, da manjši kot je pes/pasma, daljša je življenjska doba in obratno. Sicer pa to ne drži popolnoma. Osebno vem za pasmo nemški bokser, ki naj bi v povprečju dosegala od 8 - 9 let in pasmo bernski planšarski pes, za katerega se govori, da je povprečna življenjska doba 7 let (?!), ki pa za moje pojme ne spadata med ravno zelo velike pasme - sploh če primerjamo s povprečjem pri nemških ovčarjih (ki so navadno večji kot prej omenjeni pasmi) in imajo povprečno življenjsko dobo okoli 13 let.

Verjetno bi se pa dalo s selekcijo tudi kaj pridobiti.
Ampak bi se verjetno skompenziralo z ostalimi vplivi okolja: vedno pestrejša "izbira" obolenj, vplivi onesnaženega okolja (npr. nalaganje težkih kovin v pljučih...), itd.. Pripomore tudi napredek in nova znanja na področju veterine - paralela: pri človeku se je z napredkom medicine podaljšala tudi življenjska doba - ni pa to nujno prednost: raje živim manj časa kot pa več in z Alzheimerjevo boleznijo, demenco, hudih okvarah po možganski kapi...

Daljša življenjska doba? Da, ampak ne za vsako ceno!

LP, T
Logiran
nemškadoga
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 539


« Odgovor #16 : sobota, 15.10.2005 : 19:57:23 »

Madonca. Zdej sem se pa še jaz malo zamislila. Naša Pika je sedaj stara dve leti in pol. Ravnokar opravljava tečaj poslušnosti A. Želim jo izšolati za reševalko. Šolanje poteka okrog treh let. Takrat bo ravno dosegla 6 let. Hm. Mislim, da bo pametno, če si v tej smeri umislim še enega psa. Po drugi strani pa se bojim, da bo s prihodom novega družinskega člana problem s časom. Ima kdo kakšno pametno rešitev?
Logiran
aleps
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 243


« Odgovor #17 : sobota, 15.10.2005 : 20:40:01 »

Zivjo!

black.and.white a Pika je velik pes ali manjsi? Jaz mislim, da pri starosti psa veliko vlogo igra velikost in teza, je pa seveda odvisno kako pes zivi. Jaz mislim, da ni nobenega problema, ce to zastavljeno nalogo izpeljes do konca, saj dalj casa ko je pes aktiven vecja je moznost, da bo pes dlje zivel seveda pod pogojem, da je pes zdrav. Torej...bolj ko je pes aktiven vecja je verjetnost, da bo pes dlje zivel.
Je pa vcasih tudi res, da ko pride domov mladic, potem starejsi pes ponavadi dobi vec energije (ce se psa med seboj razumeta) in postane bolj mladosten Smiley, se z mladicem igra in spolh postane bolj igriv.

Lahko pa o novem psu razmisljas kasneje, ko bo Pika npr. dosegla starost 5 ali 6 let.

Ce sem te prav razumela imas zdaj doma 2 psa ali vec?


in pasmo bernski planšarski pes, za katerega se govori, da je povprečna življenjska doba 7 let (?!), ki pa za moje pojme ne spadata med ravno zelo velike pasme - sploh če primerjamo s povprečjem pri nemških ovčarjih (ki so navadno večji kot prej omenjeni pasmi) in imajo povprečno življenjsko dobo okoli 13 let.

Teski, razlog tukaj tici v tem, da je bernc veliko tezji kot pa nemski ovcar. Pa se mocnejse konstitucije je ko NO-pomojem
Logiran
Teski
odvisnež
*****
Sporočil: 810


« Odgovor #18 : nedelja, 16.10.2005 : 22:43:34 »

Ne vem, če je toliko težji. Prijateljica ima bernko, ki je razmeroma velika za to pasmo, pa niti ni tako težka (mislim, da le okoli 30 kg) - a ni presuha. Vsaj ni bila. Mogoče ti bo sama lahko napisala natančno težo, če bo kaj brala ta forum.

LP, T
Logiran
nemškadoga
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 539


« Odgovor #19 : ponedeljek, 17.10.2005 : 18:55:10 »

aleps, hvala za pomoč!
S fantom imava doma 3 pse. v stvari tako: bokserko treniram jaz. Nemška doga pa obiskuje razstave s fantom.Klifi je pa najdenček, ki letos sicer obiskuje tečaj poslušnosti, vendar je kar preveč plašen do neznancev, tako da ne vem.
Pikica je srednje rasti. Mogoče bi bilo res dobro še malo počakati z nakupom novega psa.
Logiran
ceca
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #20 : petek, 06.01.2006 : 20:35:21 »

Meni se pa zdi da je nemška doga v odličnih letih okoli tretjega leta starosti, potem pa se stara. Mi imamo 7 let staro dogico in se nam zdi, da je že konec njenih odličnih let! Cry
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #21 : četrtek, 23.02.2006 : 12:23:09 »

Glede starosti velikih in majhnih psov... Po vsem sodeč je dosti vezano tudi na zgodovino pasme. Npr. tibetanski mastif je velik pes, tehta od 50 kg naprej (naš ima zdaj blizu 70kg), živijo pa do 15 let. Najbolj verjetna razlaga za to je, da gre za zelo prvobitno pasmo. Velikost pri njih ni sforsirana, kot pri kakšnih drugih pasmah, zato ni obremenilna za njihov organizem in jim ne krajša življenjske dobe.

Naša nemška doga je na primer doživela 11 let. Vem, da je to za nemške doge zelo lepa starost. Verjetno je življenjska doba pri velikih pasmah krajša zato, ker je človek toliko posegal v njihovo genetiko in forsiral velikost. V genetiki je pač tako, da na račun ene lastnosti trpijo druge. Od  človeka sforsirana velikost in teža očitno vpliva tudi na življenjsko dobo.
Logiran
nemškadoga
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 539


« Odgovor #22 : sobota, 29.07.2006 : 20:53:22 »

Do sedaj najstarejši podatek, ki govori o starosti ND je 14 let. Sicer par desetletij nazaj.
Kar se tiče starosti se mi zdi najbolj pomembno to, da ima pes kvalitetno življenje: primerno količino gibanja - uravnotežena, psu primerna prehrana - kvalitetno bivanje - v primeru bolezni pametna kurativa. 
Je pa res, da so imeli včasih psi boljše pogoje za daljšo življenjsko dobo. Briketirana prehrana je marsikaj spremenila. Z njo se je odstotek določenih bolezni zelo povečal in žal je kar nekaj  le-teh lahko tudi usodnih.
Tudi genetika je bila včasih seveda bolj čista kot danes.

Jaz imam doma sedaj štiri ND. Najstarejša je stara dve leti, zato zaenkrat še nimam izoblikovanega mnenja o tem. Se mi zdi pa tam kakšnih 5 let že rahla prelomnica - seveda pri zdravih psih.
Logiran
Strani: 1 [2]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Kdaj je nemška doga mlada in kdaj stara?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines