mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 24.04.2024 : 22:01:05

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nega  |  Nega posamezne pasme  |  Tema: nega pudljice
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: nega pudljice  (Prebrano 12387 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
mirala
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« : nedelja, 30.01.2011 : 17:19:36 »

Imam mlado pudljico. Všeč mi je če ima malo daljšo dlako, posebno zdaj pozimi. Vendar se ji zelo radi delajo vozli in se ne pusti razčesavati. Dlako ima zelo nežno. Kolikokrat tedensko priporočate česanje oz krtačenje in koliko časa. Poseben problem so tačke, predvsem prednje, ne dovoli, potem se ji naredijo vozli in je še slabše. Hvala za kakršenkoli nasvet
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #1 : nedelja, 30.01.2011 : 17:47:29 »

Vsaj 1x na dan, zelo temeljito, nekaj minut, raje dvakrat. Po tacah se češe v nasprotni smeri raste dlake. Vem, sprednje tace so običajno občutljive, tam se je treba še posebej potruditi, ker so vozli res veliki in trdovratni. Sicer se običajno pudlja dodobra razvozlja in razčeše, ko je dlaka  oprana in še mokra, tik pred striženjem. Naporno: v eni roki držiš fen in sušiš, v drugi krtačo in češeš, takrat gredo vozli dokaj radi ven.
Ni kaj, za nego zelo zahteven pes.
Logiran
pudelj
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.450


« Odgovor #2 : nedelja, 30.01.2011 : 18:15:28 »

Češi jo res vsak dan, da se navadi. Jaz dam Keli na stol, da ne more dol skočit in kljub njenem nasprotovanju vzstrajam do konca. Starejšo Kajo v mladih letih nisem navadila na dosledno česanje in imam danes pri njenih dobrih 16 letih kar precej težav, da jo razčesem.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #3 : nedelja, 30.01.2011 : 18:26:05 »

Česanje obvezno poveži z nečim prijetnim: počeši jo tik pred sprehodom, glasno jo hvali, obvezno daj priboljšek. Ne bom trdila, da lahko postane česanje ravno krasno opravilo za psa, vsekakor pa je lahko nujna rutina, ki sploh ni nič groznega.
In zapomni si: redkeje kot češeš, več je vozlov, bolj je boleče in za psa mučno. Začaran krog. Priporočam zelo gosto kovinsko krtačo, ki pa mora imeti iglice dovolj nežno fiksirane in na otip ne sme biti groba. Taka, ki ti jo bi ponudili za dolgodlake mačke.
Logiran
mirala
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #4 : nedelja, 30.01.2011 : 19:14:00 »

Hvala za prijazne nasvete
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #5 : nedelja, 30.01.2011 : 21:20:02 »

Preden jo kopaš, jo moraš obvezno razčesati, saj boš vozlje (če so kje kakšni) po kopanju le še izredno težko razčesala.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #6 : nedelja, 30.01.2011 : 21:42:21 »

Itlam, verjemi, pri pudlju se večina trdovratnih vozlov razčeše po kopanju, pred sušenjem. Izogibaj se vseh balzamov in podobnega, ker zadevo le še poslabšajo. Je pač zelo specifična dlaka volnene strukture.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #7 : nedelja, 30.01.2011 : 21:59:23 »

Moj lastni izdelek že vrsto let, tako glede česanja kot kopanja in striženja ter vsega, kar sodi poleg. Wink

[attachment deleted by admin]
Logiran
Zaposlena
midi
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 777



WWW
« Odgovor #8 : ponedeljek, 31.01.2011 : 08:43:50 »

Potrpežljivost, potrpežljivost in še enkrat potrpežljivost. Wink Moj skoraj 1,5 letni Jaka je imel fiksno idejo, da on se pa ne bo česal. Cheesy
Vendar sem ga večkrat (tudi med igro, da še vedel ni, kaj se dogaja) s priboljški v eni roki in krtačo v drugi česala.....tudi par minut naenkrat je dovolj.....pa spet čez nekaj časa, da se pes navadi.
Na začetku je bilo tako, da ko je videl v moji roki krtačo, se je obrnil in odvihral Tongue, sčasoma pa mi je uspelo zadevo pripeljati tako daleč, da zdaj, ko rečem: pridi, se bova počesala, da boš lepi (pudlji imajo namreč izredno radi pohvalo na svoj račun....pa verjetno tudi katera druga pasma), pride sam do mene.
Ampak še vedno ne gre brez priboljškov. Wink S tačkami pa so težave kljub vsem naporom in lepim besedam, ampak se tudi to da.....počasi.
Obilo potrpljenja ti želim in lepih frizur. Wink
Logiran
Soul
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.759


« Odgovor #9 : ponedeljek, 31.01.2011 : 11:43:27 »

V kolikor je pes obstoječo krtačo že povezal z nečim slabim, bo postopek učenja česanja verjetno lažji, če se tega lotiš s krtačo, do katere je pes indeferenten (jo ne prepozna kot znak za njemu neprijetno opravilo). Verjetno bo lažje, če kupiš novo krtačo in začneš psa, na njemu prijeten način, navajati na novo "igračo".
Vsaj na začetku naj česanje ne traja več kot nekaj minut, potem se postopoma podaljšuje. Pri nas je zelo pomagalo, da smo psa najprej razčesavali s prsti, da se je navadil na gibe, potem postopoma dodajali krtačo in nato povečevali uporabo krtače, ter zmanjševali "razčesavanje" s prsti. Na samem začetku, je pomagalo tudi, da je pes med česanjem počel eno njemu najljubših reči - npr. lizal sladoled Tongue Tako je krtačo, česanje, škarje za kremplje povezal z nečim njemu ljubim in je kasneje vedno z navdušenjem tekel na prostor namenjen negi takoj, ko je videl, da sem prijela kakšnega od teh pripomočkov Wink
Česanje je dobro zaključiti na tistem delu, kjer psu najbolj paše - običajno je to trebuh.
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #10 : ponedeljek, 31.01.2011 : 15:14:29 »

Itlam, verjemi, pri pudlju se večina trdovratnih vozlov razčeše po kopanju, pred sušenjem. Izogibaj se vseh balzamov in podobnega, ker zadevo le še poslabšajo. Je pač zelo specifična dlaka volnene strukture.
Saj verjamem  Wink Sem bolj specialist za svileno dlako  Cheesy. Psa pa je trreba pred kopanjem razčesati tudi zato, da iz dlake odstranimo umazanijo, npr. majhne lističe, travo... ... med kopanjem jih jaz skoraj več ne dobim ven (pa nima blazno dolge dlake). Če je dlaka fejst zvozlana, pa se tudi (navadni) šampon težje vtre v kožo, kljub naši "masaži" psa.

sanco1a, tvoj/a pa  Kiss

Glede straha pred krtačo. Najboljše je, da  psa ne češemo, ko je najbolj podivjan in ko se na vsak način želi igrati, ker skoraj zagotovo ne bo pri miru, krtačo bo grizel. Za začetek je najboljše začeti po sprehodu, ko je pes porabil odvečno energjo in ko je že sproščen in umirjen.
Začnemo na delu, kjer je pes najmanj občutljiv, npr. na hrbtu ali boku, ne pa takoj na tacah ali po trebuhu (nekateri psi prav sovražijo česanje po tacah, trebuhu  Angry). Če vidimo, da se pozitivno odziva na naše kretnje, nagrada (to je lahko igra, priboljšek...). Na začetku lahko psa nagrajujemo vsake nekaj sekund, ko pa vidimo, da to gre, začnemo stopnjo težavnost povečevati, podaljšujemo tudi čas. Za priboljšek se bo treba bolj potruditi, npr. , damo ga psu šele, če je priden celo minuto, potem dve, tri, štiri ... (seveda, če  predhodno obvlada krajši čas česanja, torej, da je miren, če ga češemo npr. pol minute - potem podaljšamo na min.)
Treba je najti tudi način oz. položaj, da bo predvsem psu udobno, a da ga bomo hkrati lahko temeljito in učinkovito počesali. Vztrajat, vztrajat, to je itak ključ do vsega kar se tiče psov..
Česanje naj VEDNO predstavlja nekaj dobrega, lahko zamenjate tudi krtačo, da stare ne bo povezoval z nečim slabim. Prav tako priporočam dobre in kvalitetne krtače, npr. kakšen Chris Christensen (?) ali kaj podobnega.
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #11 : ponedeljek, 31.01.2011 : 15:15:45 »

Česanje je dobro zaključiti na tistem delu, kjer psu najbolj paše - običajno je to trebuh.
haha, jaz mam pa čist kontra izkušnje Cheesy Huh Smiley
Logiran
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #12 : ponedeljek, 31.01.2011 : 17:30:55 »

Glede pudljev-a mogoče kdo ve, kakšna je razlika v dlaki glede na barvo.
Sem brala,da imajo dvobarvni čisto drugačno dlako od črnih, belih. Pa rjavi tudi.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #13 : ponedeljek, 31.01.2011 : 18:09:58 »

Da je povsem drugačna, je precejšnje pretiravanje. Dlaka mora biti čim bolj gosta, kompaktna, volnena. Nekateri imajo bolj vrvnato kot kodrasto, taka je običajno tudi nekoliko bolj redka, slabše kvalitete. So pa res verjetno črni najbolj kodrasti.
Logiran
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #14 : ponedeljek, 31.01.2011 : 19:07:08 »

Hvala za informacijo.
Sem na enem forumu brala, da je nega rjavega kraljevega kodra še bolj zahtevna od nege črnega.
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nega  |  Nega posamezne pasme  |  Tema: nega pudljice
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines