mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 13:47:36

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: "Junk" hrana - vseeno včasih sprejemljiva?
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: "Junk" hrana - vseeno včasih sprejemljiva?  (Prebrano 16700 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
slavica
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 254


WWW
« : sreda, 16.02.2011 : 20:04:42 »

Nekaj me muči že precej časa.
Veliko je govora in pisanja o zdravi hrani za živalce. Tudi sama sem zagovornica kvalitetne prehrane, tudi pri živalih.
Ampak na lastne oči opažam, da kar nekaj društev pri svojih stojnicah zbira tudi hrano. Ker imajo ponavadi stojnice v nakupovalnih središčih, seveda ljudje prinesejo hrano znamke najboljšega soseda ali pač tistega veletrgovca, kjer je stojnica postavljena.

To hrano društva sprejmejo (več njih). Ali je potemtakem v določenih primerih ta "hrana" vseeno sprejemljiva?
Ali se ljudem s tem ne daje napačno sporočilo: "če še ljudje, ki se aktivno ukvarjajo z zaščito živali, vzamejo to hrano, potem je dobra tudi za mojega kužka/mucka...".?

Tole mi nekako ne gre v "pisker", zato bom hvaležna za konkretna pojasnila, da si razjasnim dilemo.
Hvala.
Logiran
Urla
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 431


WWW
« Odgovor #1 : sreda, 16.02.2011 : 20:52:57 »

Veliko take hrane gre npr. za prostoživeče mačke.
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #2 : sreda, 16.02.2011 : 20:54:06 »

Ali za pse v romskih naseljih. Tudi "junk" hrana je lahko boljša kot tisto, kar dobijo tam.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #3 : sreda, 16.02.2011 : 21:02:00 »

Ali pa za pse brezdomcev.
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #4 : sreda, 16.02.2011 : 21:06:24 »

U glavnem če npr. nam podarijo ceneno pasjo hrano, nič ne gledamo "konju v zobe". Ker se vse ponuca. Kot napisano zgoraj - za prostoživečke, za pse, ki sicer še tega ne dobijo...
Pa še ta vidik zadeve je, da če človeka ne zavrneš, ko pride z dobrimi nameni, ga morda vsaj toliko pridobiš, da mu usput potisneš v roke kak poučni letak. Če ga bo prejel od nasmejanih ljudi, ki se mu bodo zahvalili za gesto, je večja verjetnost, da te bo poslušal, da bo letak prebral in morda bo od tega nek pozitivni učinek za naprej.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #5 : sreda, 16.02.2011 : 21:09:17 »

Tudi slaba hrana je boljša od nič hrane.

Nekje sem prebrala, je bilo lepo napisano: dokler se dobi vreča hrane za 6€, ne bi smelo nikjer biti psa s štrlečimi rebri...

Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #6 : četrtek, 17.02.2011 : 08:37:21 »

Res je, bolje junk kot pomije. Poleg tega v nekaterih zavetiščih tako hrano zmešajo s kvalitetno in je količinsko dovolj za vse. Žal so taki časi.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #7 : četrtek, 17.02.2011 : 08:58:01 »

Res je, bolje junk kot pomije.
Odvisno od pomij, po mojem mnenju. Undecided
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #8 : četrtek, 17.02.2011 : 09:02:18 »

Saj se ve - polenta, makaroni, čez malo župe, pa zelenjava iz nje in ena kost. Ta dobra varjanta.
Ta slaba - kruh in vse ostalo kar ostane zmešano v nerazpoznavno čulubodro.
Jaz bi še vedno rajši junk brikete.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #9 : četrtek, 17.02.2011 : 09:12:26 »

Deloma se vsekakor strinjam. Se pa res bojim, sploh glede na ceno (in ob upoštevanju, kolk ima pri tem trgovec!), da v njih ni kaj dosti (čeeee sploh) boljšega (pa spet niso vsi enak poden, saj vem), kvečjemu še večje sranje, "zapakirano" v pisane dišeče srčke, kostke ipd.
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #10 : četrtek, 17.02.2011 : 11:20:09 »

Tole razpravo o vsebini smo že obdelali. Smiley Dejstvo je, da take donacije dobimo in dobijo vsa društva in zavetišča. In da se tudi to ponuca, ker ko delaš z omejenimi sredstvi, pač izkoristiš in pokombiniraš vse. In kar je za nekoga junk, je za drugega hrana, ker sicer bi stradal.
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #11 : četrtek, 17.02.2011 : 12:18:59 »

Pod pomije sem mislila krompirjeve olupke z vodo vred pa kak napol plesnov kruh notri. Ja, tudi to nekateri pojmujejo pod pasjo hrano  Sad
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #12 : četrtek, 17.02.2011 : 12:21:44 »

Samo eno izkušnjo o junk hrani. Svoja mačka hranim z briketi, ki so po njunem mnenju najbolj  bljak, bruham torej kar se da natur, brez konzervansov. In sem si zato mislila, da ne bo nič groznega, če Šnapi kdaj poje koščke klobasice Wh****, tako za motivacijo pri učenju. Itak da tiste z veliiiiko mesa.  Grin ;DIn glej hudiča - mačka je začela po klobasici tako kozlati, da je šla nova preproga v maloro. Prvič in zadnjič sem dali kakšni od svojih junk.
Toliko o junk hrani - so kakšni ostanki kosila morda res boljši.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #13 : četrtek, 17.02.2011 : 13:09:14 »

Mi smo enkrat predolgo čakali z nabavo briketov, potem pa je še pošiljka zamujala. No, v nedeljo smo ostali brez, naslednji dan pa praznik...
Na pumpi sem vzela tanajmanjšo rumeno kartonasto škatlo (Friskies al kaj) - Pici povsem b.p., Milenca je bruhala dvakrat takoj po obroku. Sem jo nato odkurila še po whiskas, obe ok. Jasno da ne futraš tega skoz in da je kakšen občutljiv na tak shit, ampak hrana ni strupena sama po sebi, samo potreb dolgoročno ne pokriva, zato je jaz ne kupujem niti sem in tja (razen v taki sili), ker ne želim podpirat zavajanja in zaslužka take sorte.

Je pa isto kot če se menimo o tem, ali je pametno jest v McDonaldsu. Itak da ni. Ampak povprečno zdravega človeka ne bo pobralo ne od hamburgerja (tudi mene verjento ne bi, pa se že 10 let nisem pritaknila mesa) ne od mastnega krompirčka in pretirano sladkih sladic. Za vsak dan in redno prehrano pa jasno da ni nič slabšega kot to, imamo čez lužo kar nekaj dokazov za to (od strašnih procentov sladkornih bolnikov do ne vem česa še vse).

Je pa tako, da se je po mojem mnenju razvila prehrana naših živali v neke vrsto kultno temo. Vsak secira sestavine (kar je tudi prav), nekateri udrihajo po vseh drugih znamkah, ki jih kdo drug hvali (kar že meji na zaslepljenost), tretji so spet samo na surovem in proglašajo vse ostalo za smeti in četrti porabijo neverjetne denarje za eksotično kupljeno hrano (boh jim požegnaj, če si to lahko privoščijo)...

Se pa iste osebe dostikrat ne vprašajo reči, ob katerih bi isto lahko postale histerične, če se gremo dlakocepstvo - recimo, ali pes/maček živi v zakajenih prostorih, ali ga vozim maksimalno varno v avtomobilu, ali mu dajem morda priboljške, ki mu ravno tako škodijo, ker so preslani, presladki... ali mu s pretirano skrbjo zanj in svojim strahom povzročam tesnobo in stres, ki ravno tako ni zdrav... ali ga izpuščam na ne-varnih mestih... ne bom nadaljevala, je verjetno vsakemu janso, kaj mislim.
Logiran
riry
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.052


« Odgovor #14 : četrtek, 17.02.2011 : 18:17:26 »

No, pa da še jaz pristavim piskerček (samo ne me linčat Wink). Doma pri starših imamo mačko, ki bo letos poleti stara častitljivih 19 let. In do 18 leta je jedla samo junk food (pa recimo, da je bil "taboljši" med junk foodom). Jaz do takrat tudi nisem bila toliko izobražena na tem področju, hrano je itak kupovala mati. V glavnem je jedla konzerve, briketi so bili bolj za posladek občasno (ker mi je ostalo še iz ranih otroških dni, iz ene knjige, da lahko dolgoročno škodijo mehurju) - mogoče je tudi to primoralo k temu, da je še ni pobralo (ne vem, ugibam). Zadnje leto pa prakticiramo samo še "tadobro" hrano, itak se gospa zmišljujejo na veliko, mati prinaša in odnaša skodelice Grin, tako da ima vsaj na stara leta kvalitetno prehrano Smiley. Aja, pa nikoli ni bila nič bolna in zobke ima tudi še vse (ima nekaj kamna na zadnjih, ampak nič hujšega (maček od tete je npr. imel prav kepe kamna))

Tako da pač potrjujem, da bo kar držalo to, da boljše junk hrana kot nobena Wink (s tem, da imejte v mislih, da smo pač vseskozi mislili, kako fajn konzervice dajamo mački...še prejšnji teden sem materi pojasnjevala, da tiste, ki smo ji mi dajali, se ne razlikujejo kaj bistveno od tistih od najboljšega soseda). Mogoče je res Laura ena velika izjema v  tem primeru, vem pa da sedaj, ko sem "načitana" glede sestavin, definitivno ne kupim več nobene podpovprečne hrane.

Logiran
Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: "Junk" hrana - vseeno včasih sprejemljiva?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines