mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 15:53:52

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Prvo leglo in dohranjevanje
Strani: 1 2 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Prvo leglo in dohranjevanje  (Prebrano 12613 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
altervita
gost
« : sreda, 04.12.2002 : 01:28:24 »

(ok, resds brejost ni bolezen ampak je pa treba pazit na psičino zdravje takrat, ne? tako da, Jana kar prestavi če sem temo falil)

mene pa zanima naslednje:
-prvo leglo pri dveh ali pri treh letih?
-ali mladiče dohranjevati čeprav ima psica mleko?

drugo me zanima zaradi dogodka: videli smo srno z dvema mladičema. V avtu je bil lovec s tistega konca in on nas je opozoril, da jo bomo videli v koruzi, kar se je tudi zgodilo. Bila je mlada in je imela dva mladiča. Po njegovih besedah, je prvo leglo in bo enega odstrelil, saj naj bi jo s tem razbremenil in ji posledično omogočil, da je mladiči tako mlade ne izčrpajo, saj bi se to kasneje pokazalo pri slabi rodnosti.
Ker so samice bokserjev kolikor slišim, v zadnjih letih kar slabo kotile, me zanima, če ni to to, ker bokser rabi kar recimo tri leta da "se naredi", pariš pa lahko ko je psica stara dve leti.

čisto tako me zanima, je kaka povezava? če je -in ker pač ne bi rad mladičev odstranjeval iz legla- me jasno potem zanima če jo razbremenim s tem ko mladiče dohranjujem.

Ja, se je treba že prej zanimat o vsem, hehe, imamo samo še dve leti časa. Grin Grin Grin
Logiran
MAT
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 91


« Odgovor #1 : sreda, 04.12.2002 : 08:18:41 »

Vsak pes rabi 3 leta,da se psihicno in telesno razvije,ne samo boxer.Rejci,ki jim gre samo za zasluzek nastancajo prvo leglo cim prej.Samico parijo ze pri 22 ih mesecih in se ne ozirajo na njen razvoj niti na posledice.Biznisirajo na racun psic,marsikatera rodi 2x na leto.Ce imata rada svojo kuzico parita ko dopolni 3 leta in se psihicno in fizicno razvije,ne glede na buren odziv tovarnarjev oz. stancarjev.
lp,MAT
Logiran
MAT
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 91


« Odgovor #2 : sreda, 04.12.2002 : 08:28:56 »

Mladice zdrave,krepke,v psihofizicni formi in pravilno hranjene psice NI potrebno dohranjevati.V psicjem mleku so vse potrebne sestavine za zacetno hitro rast mladicev,prav tako snovi,ki utrjujejo imunost.V primeru,ko posamezen mladicek trokira pri hranjenju ali se iz kaksnega vzroka ne znajde,mu pomagamo ali dohranjujemo.Koncentracija potrebnih beljakovin je v psicjem mleku tako visoka,da ni nevarnosti,da kuzki ne bi dobili potrebnih snovi.Kar se tice lova,ne bom odgovarjal saj sem proti kakrsnemkoli mucenju oz. ubijanju zivali.
lp,MAT
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #3 : sreda, 04.12.2002 : 11:15:00 »

Res je, MAT ima prav....če je s psico in mladiči vse ok, jih na začetku ni treba dohranjevati. Z dohranjevanjem začneš tam nekje okrog 3 tedna - tudi če ima psica dovolj mleka - že zato, da se mladina navadi na različne okuse in tipe hrane.

Meni osebno se zdi najboljši čas za prvo leglo tam nekje med 2 in 3 letom starosti, oz. okrog 3. leta. Je pa res, da je potek vsakega poroda odvisen od posamezne psice. In tudi pri isti psici niso vsi porodi enaki.

Tudi pri nas že nekaj časa ne "odstranjujemo" več mladičkov iz legel.  Razen morda tistih najšibkejših ali morebitnih orjakov (ki so res očitno manjši/večji od bratcev in sestric ali ki ne "priraščajo" dovolj). Mogoče se tole o prirastu po teži sliši za marsikoga kruto in brezosebno, vendar ti lahko iz lastnih izkušenj povem, da ni pomembno ali je mladiček nekoliko manjši od bratcev....pomemben je prirast v teži (in posledično v velikosti). Tisti, ki ne priraščajo (pa so lahko ob porodu enaki drugim) nimajo življenjske perspektive in v večini primerov poginejo sami (vendar po dolgotrajnih mukah in bolehanju)... kljub naporom in morebitnem dohranjevanju.  Cry

Zdravih in  izenačenih psičkov pa pri zdravi psici, vsaj za moje pojme, ni potrebno "škartirati".

Altervita...želim ti veliko sreče in užitkov pri vzreji malih boksarčkov (mala B je fejst punca in verjamem da bo tud krasna mamica, ko bo prišel njen čas  Cheesy)

LP

Logiran
altervita
gost
« Odgovor #4 : sreda, 04.12.2002 : 12:20:32 »

Citat

... ni pomembno ali je mladiček nekoliko manjši od bratcev....pomemben je prirast v teži (in posledično v velikosti). Tisti, ki ne priraščajo (pa so lahko ob porodu enaki drugim) nimajo življenjske perspektive in v večini primerov poginejo sami (vendar po dolgotrajnih mukah in bolehanju)... kljub naporom in morebitnem dohranjevanju.  Cry

Zdravih in  izenačenih psičkov pa pri zdravi psici, vsaj za moje pojme, ni potrebno "škartirati".


Ja, Brina je bila tak primerek.Prve dni najmanjša, potem je pa ujela sestri.

glede "škartiranja" sem pa itak proti razen po nasvetu veterinarja, če je res potrebno. Zato me je pa tudi zanimalo.

Ker mi je jasno, da srna sama hrani mladiče in to dokler ima mleko, psici pa mi "pomagamo" in ni toliko obremenjena. Pa verjetno srna tudi dlje doji....hmmm?
Se mi je pa predvsem zdelo zanimivo lovčevo razmišljanje, ker je (za nekoga je to kruto) v bistvu gledal na kasnejši prirast mladičev pri tej srni. U bistvu moram reč, da me je prijetno presenetil, ker meni so lovci dosedaj izgledali bolj kot neki zalezovalci ki pač poknejo eno srnico in je iz nje fajn golaž, tu sem pa videl, da se malo bolj posvetijo zadevi, vedo kaj imajo v lovišču in zakaj bodo (točno določeno) žival odstrelili. Predvsem pa da ne streljajo kar vsepovprek kot sem (pač glede na raznorazna medijska poročila o lovskih "izpadih") imel občutek doslej.

Aja, MAT, hvala Smiley , vem da (katerokoli materino) mleko vsebuje vse potrebno za razvoj mladičev, vendar imam sam bolj v mislih dobro počutje psice, zato sprašujem po dohranjevanju. Seveda mi je jasno tudi to, da jih je potrebno dohranjevati, če se psica "izsuši". In smo spet nazaj. Koliko je to (da izgubi mleko -pri kasnejših leglih) povezano s tem, da je imela psica prvo leglo prezgodaj (prezgodaj v tem smislu, da je sicer kriterijih vzrejne komisije zrela za vzrejo, pa vseeno ni polno razvita).

Se bo pa pri nas prvo leglo res kotilo kar tam okoli tretjega leta. Sem že pri Abi opazoval, ko so jo hoteli letos pomladi parit in je imela ravno dve leti. Pa se je do danes še bolj "naredila" in bi bilo po mojem slabo, če bi ne počakali še eno leto. Malo je še ojačala (beri: bajsika z baročno ritko hehe) in zdej je prava babnica, prej je bila eno tako suho pišče -tisti ki ste jo videli na pikniku veste kaka suha grinta je bila.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #5 : sreda, 04.12.2002 : 12:47:13 »

Meni se zdi najboljša starost za prvo leglo nekje med 2.5 in 3 leta, odvisno
kdaj se psica goni. Sama raje malo počakam (šolanje, pa izpiti, pa kakšna razstava)
samo računati moraš, da vsaka paritev ne uspe, 4 leta je pa za prvo leglo že kar malo pozno.
Če ima psica dovolj mleka začneš dohranjevati pri treh tednih. Mladičke vsak dan stehtaj (sama
jih začnem tehtati 2 ali 3 dan, saj tehtanje mladičev takoj po rojstvu lahko vznemiri psico)
Mladiče označi in si zapisuj njihovo težo. Dokler enakomerno priraščajo in ne cvilijo preveč
je vse v redu. Če opaziš slabše priraščanje in nemir začni dohranjevati. Vzemi mleko, posebej
prirejeno za mesojede in se drži navodil. Pri velikih leglih je navadno treba začeti dohranjevati
pri 10-14 dneh.Če kakšen mladič kljub dohranjevanju ne dorašča kot je treba pojdi z njim k dobremu
veterinarju. Včasih je vzrok streptokokna inekcija, popkov absces ali kaj podobnega, kar se da
zelo lepo pozdraviti in nima nobenih posledic za kasnejše zdravje psa.
Prezgodnja brejost lahko vpliva negativno na razvoj psice, na mlečnost pri naslednjih leglih pa menda ne.
Pa še ena malenkost: kadar ima psica veliko leglo dodajam hrani kuhane in sesekljane koprive, zelo dobro vplivajo na mlečnost
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #6 : sreda, 04.12.2002 : 13:23:20 »

hehe, hvala Lanabela. Veš, imam odprt dokument: brejost in kotenje.doc in notri "copy-paste" delam iz raznoraznih virov. Tale s koprivami sem pa s krepkim tiskom označil. Cheesy
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #7 : četrtek, 05.12.2002 : 11:54:42 »

Citat
Koliko je to (da izgubi mleko -pri kasnejših leglih) povezano s tem, da je imela psica prvo leglo prezgodaj (prezgodaj v tem smislu, da je sicer kriterijih vzrejne komisije zrela za vzrejo, pa vseeno ni polno razvita).


Ups...tega pa še nisem slišala, da bi prvo leglo vplivalo na mlečnost, če je prezgodnje....   :-/

Ima pa Lanabela prav, ko pravi, da ni panike, dokler so mladički mirni....to pomeni, imajo pač dovol papice in da je z njimi vse ok.  Smiley

Sam čas, kdaj začneš dohranjevat, pa je odvisen bolj od psice kot od številčnosti legla. Pri nas smo imeli nekaj let nazaj leglo z 10 mladički (vsi enaki ko krajcarji...med največjim in najmanjšim je bilo ob porodu razlike le 4 dag), naša psica pa ima le 8 seskov. Prvič sem videla, kako psica sama nadzoruje enakomirno doziranje mleka. Ko se je mladina "priklopila na futer", je psica "spustila" mleko za kako minutko in ga potem "zaprla", da so se mladički začeli prerivat in menjat seske. In potem jovo na novo, dokler niso bili vsi siti in so spali ko male bombice.  Grin Začeli smo dohranjevat pri 18 dnevu, ko je bilo opaziti, da se čas spanja psičkov krajša.

Tudi prirast v teži so bili vedno enakomerni, za večjo mlečnost pa smo psici dodajali posebno hrano za doječe psice, ki jo dobiš pri veterinarju.

Lp
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #8 : torek, 28.01.2003 : 19:16:49 »

Koliko so bili pa stari mladički takrat, ko ste videli psičko? Psičke so ponavadi prav lepe do takrat, ko so mladički stari kakšne 3 mesece. Potem pa večinoma izgube vso dlako in so zlasti dolgodlake videti grozno. pretirano hranjenje med brejostjo je nevarno, debele psice težje kotijo, porodi se lahko zavlečejo, zgodi se lahko tudi da so mladički ob porodu preveliki. Res je pa, da psičke, ki so po porodu izmozgane nikakor niso v čast vzreditelju.
Logiran
Vesna(DZZŽK)
novinec
*
Sporočil: 20


WWW
« Odgovor #9 : sreda, 20.07.2011 : 11:54:22 »

Sestrina psica je pravkar skotila 12 mladičev. Psica trenutno počiva, mali pa sesajo/spijo. Me je vprašala, če jih bo potrebno dohranjevati, glede na to, da jih je toliko. Sem ji rekla, naj jim da barvne trakce gor nato pa naj jih dnevno vaga in če kateri ne bo pridobival na teži, naj ga dohranjuje. Ali sem ji prav svetovala??

Psica je rodovniška am. stafordka(imajo jo šele ene 3-4 mesce, so jo kupili 1,5 leto staro), legla še niso imeli v načrtu letos, so prvo jo mislili peljati jeseni na vzrejno pa imeti mladiče naslednje leto in se do takrat dobro pripraviti, pa jim jo je domač samec (tudi rodovniški am. staford, z odličnim vzrejnim dovoljenjem) zagodel ko je zdemoliral pesjak (je kovinski, le na enem delu je debel lesen tram, in ga je preglodal)  Lips Sealed in sta se sparila. So imeli prvič samca in psico med gonitvijo, pa si niso mislili, kaj vse je samec sposoben narest, da pride do psice, tako da gre pri naslednji njeni gonitvi samec k meni na čuvanje.

S psico so naredili vzrejno dovoljenje, naknadno bodo še naredili zdravstvene teste (je niso peljali breje na slikanje...), leglo bo prijavljeno, tako da rodovniki bodo. Uglavnem želijo narediti tako, da bo vse po reglcih, da bodo psički zdravi in dobro socializirani, lovijo se edin malo pri znanjo in ker še nimajo z legli izkušenj, zato je vsak nasvet pri tako ogromnem leglu dobrodošel.
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #10 : sreda, 20.07.2011 : 15:01:33 »

Bo morala kar dežurat pri mladičih in jih rotirat, da bojo vsi enako papali. Če dohranjuje naj pazi da bojo mladički v pravilni poziciji in da jih ne bo "zalivala", ker lahko mleko zaide v pljučka.
Drugače pa ja, samci, sploh tej trdobučneži so v stanju naredit marsikaj da pridejo do gonečke Cool
Logiran
Vesna(DZZŽK)
novinec
*
Sporočil: 20


WWW
« Odgovor #11 : sreda, 20.07.2011 : 19:39:40 »

Ji bom povedala, magari tudi pokazala, sem že spravla gor mačje mladičke, pomoje ni full razlike s pasjimi.

Ja sem jih opozarjala, da bo trdovraten, da pride do nje... so ga čuvali, pa je samo enkrat sestra zaspala, zmatrana od šihta, in ju je fant, ko je prišel domu, že našel sprijeta, debel tram pa preglodan.... Je že po karakterju tak, prava maza, sam ko si nekaj zabije v glavo, ga je skor nemogoče ustavt... Lih zaradi tega bo naslednjo gonitev preživel pri meni...

Pa še fotka novopečenih staršev:


Kdaj jih je pa potrebno prvič cepiti proti pasjim boleznim? To mogoče že vesta, pa bolj mene zanima... Tam kjer sta, nimata neta, pa ne vem, koliko sta se že dejansko pozanimala.
 Vem, da sta v stiku z veterinarko, pa vseeno, od viška podatkov ne bo škode.
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #12 : sreda, 20.07.2011 : 20:00:17 »

Pri mladičih cepljenih pasjih mam veterinarji večinoma priporočajo cepljenje proti kužnim boleznim pri osmih in 12 tednih starosti.
Logiran
Vesna(DZZŽK)
novinec
*
Sporočil: 20


WWW
« Odgovor #13 : sreda, 20.07.2011 : 20:07:39 »

Samec vem, da je bil redno cepljen proti pasjim boleznim, za psico nisem ziher, bom vprašala, kot pravim, jo nimajo še dolgo cajta, pa jih niti vprašala nisem.
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #14 : sreda, 20.07.2011 : 20:11:18 »

Ali je samec cepljen, nima veze. Če psica slučajno ne bi bila cepljena, bi morali mladiče cepiti 3x (pri šestih, desetih in 14 mesecih po uradnih priporočilih vetov, vmes med zadnjima dvema cepljenjima pa po zakonu še steklino). Upam, da imata lastnika psice več pojma kot ti.
Logiran
Vesna(DZZŽK)
novinec
*
Sporočil: 20


WWW
« Odgovor #15 : sreda, 20.07.2011 : 20:19:24 »

Ja kot pravim, sta v stiku z veterinarko. Imata tudi njen potni list, v katerm so vpisana vsa cepljenja. Psico sem videla do sedaj 2x od kar jo imajo in se res nisem zanimala ali je bila cepljena samo proti steklini ali tudi proti pasjim boleznim, zato pa tudi tu sprašujem za obe možnosti, Hvala miškica za odgovor, res. Pa če bi bila moja, mladičev sedaj zagotovo še ne bi bilo. Jaz sem bila tista, ki sem jih opozarjala, naj res čuvajo samca (stafordi so še posebej trdoglavi, si upam trdit da še bolj kot drugi samci).
Logiran
Strani: 1 2 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Prvo leglo in dohranjevanje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines