mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 10:24:32

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Vratna hernija
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vratna hernija  (Prebrano 10237 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
toby
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 135


« : sreda, 11.06.2003 : 13:43:51 »

Hej hov!

Danes sem še posebej žalostna.... Cry
Naš mešanček Nex že nekaj mesecev boleha.
Zdravili so ga že za vse mogoče...želodec,ledvice,slabokrvnost.Nekaj dni nazaj je spet začel jokat pri vstajanju in spet so ga nafilali z antibiotiki,pa infuzijo....Potem pa je bil še slabši in je oče klical v Ljubljano v Mestni log in se pogovoril z veterinarjem.Kar preko pogovora je ugotovil,da niso ledvice ali pa želodec,ampak gre po vsej verjetnosti za vratno vretenčno hernijo.Jutri ga peljejo na preiskave in operacijo,če bo potrebna.
Danes je zelo slab,samo leži,ker če vstane ga tako boli,da joka...Ko pa enkrat vstane se lahko samo vsede in tako dolgo časa sedi, preden zbere pogum,da se spet vleže...Revček... Sad

Ali kdo ve,kako poteka zdravljenje pri vretenčni herniji...veseli bomo vsakega vašega odgovora!
Logiran
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #1 : sreda, 11.06.2003 : 13:57:43 »

Hojla,

zelo mi je hudo, da je tvoj kuza tako bogi.  Cry. Moj prvi irski seter je imel tudi hernijo, vendar v zadnjem delu hrbtenice. To je bilo ze pred kakimi devetimi leti, a takrat so nam svetovali cim vec pocivanja in tablete proti bolecinam, kuza je bil pa takrat star pet let. Prepricana sem, da se je od takrat ze marsikaj spremenilo in da so se, vsaj upam, 'naucili' tudi operativno pomagati nasim kuzkom s takimi tezavami.

Javi se in povej, kaj so rekli na veterini. POcohaj pesjana in poskusi se imeti cim lepse, Neza
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
toby
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 135


« Odgovor #2 : sreda, 11.06.2003 : 14:21:14 »

Še tole sem pozabila - Nex je star osem let in je mešanček med nem. ovčarjem in dobermanom, baje za slednje velja,da so te hernije pogoste...?

Upam,da bo res vse O.K. ,ker je danes ga hudo gledat...še mojega Tobija ni hotel videti...
Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #3 : četrtek, 12.06.2003 : 09:26:50 »

Tudi jaz imam enega takega reveza doma, ki se mu je pojavila hernija v vratu. Pri herniji se izmakne medvretencni disk, ki, zgleda, pritiska na hrbtenjaco. Posledica tega so bolecine in otezeno gibanje oz. lahko pride tudi do zacasne ohromelosti. Vse skupaj na prvi pogled res zgleda kot da bi bilo mogoce kaj narobe v trebusni votline, ker pes krivi hrbet, spodvija rep in se tezko premika. Po drugi strani pa je spinalni kanal v vratnem delu hrbtenice precej sirsi (potem se po hrbtenici zozuje) in ima hrbtenjaca moznost, da se "umakne", zato najveckrat ne pride do takojsnje ohromelosti.

Zaradi tega je meni veterinar svetoval, da se z operacijo pocaka in se najprej poskusi zadevo spraviti v normalo z zdravili. Pri operaciji odstranijo doticni disk ter zaradi varnosti se enega pred in enega za njim. Kljub temu pa nihce ne garantira, da se stvar ne bo kasneje ponovila. Vem za kar nekaj psov, ki so hernijo imeli ter bili operirani. Nekateri so prisli dobro skozi, drugim se je ponovilo (ravno nedolgo nazaj sem govoril z nekom, ki mu je psa operiral eden bolj znanih strokovnjakov pa se mu je vsa stvar ponovila).

Torej, Oskarja smo zdravili z Medrolom in zadeva se je po nekaj tednih zelo izboljsala. Seveda pa je ob vsem tem bilo potrebno tudi cimvec mirovanja, tako, da smo ga tudi na potrebo kar nosili. Po nekaj tednih se je stanje tako izboljšalo, da niti ni bilo vec videti, da je bilo z njim kaj narobe. Zato smo ga zeleli peljat na (nekoliko krajsi) sprehod in to je bila napaka. Pes je potegnil in se mu je vse skupaj ponovilo. Ponovno je dobil tablete, in spet je slo na boljse. Sedaj je relativno v redu (ne se najboljse) in se se izboljsuje. Nekoliko slabse je ob spremembi vremena in vcasih se stanje spreminja na 5 minut (na dobro ali na slabse).

Vsekakor je pri vsem skupaj potrebno cimvec mirovanja (v casu, ko je najhujse najbolje popolno, ce se le da), tudi kasneje ne predolgih sprehodov, izogibanje stopnicam, skokom in vecjim fizicnim naporom (tudi ce bo operiran). In priporocam tudi uporabo oprsnice namesto ovratnice. Dodatna tezava pa so lahko tudi zdravila. Medrol je kortizon, ki zmanjsuje oteklino in je glede zdravljenja morda boljsi kot analgetiki, zal pa se po tem lahko pojavijo stranski ucinki. Pri nasemu je to bila precej huda dermatoza, ki jo spravljamo nazaj z primerno prehrano in dodatki ter s kopanjem z antisepticnimi samponi.

V glavnem, zelim ti, da bi se vse skupaj cimboljse izteklo, neglede kako dobro bo in na kaksen nacin bodo to odpravljali pa bos morala na Nexa mnogo bolj paziti kot prej.
Logiran
toby
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 135


« Odgovor #4 : četrtek, 12.06.2003 : 10:17:36 »

Hvala VZ za odgovor!

Zadnje novice so,da je hernija zelo huda in Nex je že na operacijski mizi! Cry
Do 14.h bo končano in ga lahko oče že odpelje domov.
Zdravnik pravi,da bi moralo biti potem veliko boljše.Upam,da bo res!
Še dobro,da niso vse vet. ambulante take kot naša Koprska....

Se še oglasim,ko bo Neco operiran.
Logiran
toby
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 135


« Odgovor #5 : ponedeljek, 16.06.2003 : 12:31:18 »

Hej hov!

Nex okreva po operacili.Imej je kar hud kalcinat med vretenci,ki so ga očistili.Tudi na sosednjih vretencih se mu že začenja,ampak ni hudo.
Sedaj je še v povojih,redno mu dajemo antibiotike in tablete proti bolečinam.Prva dva dni po operaciji je imel tako hude bolečine,da je jokal brez prestanka.Nič ni pomagalo!Še dobro,da me ni bilo doma,ker tega ne bi prenesla.Mama je rekla,da kaj takega še ni doživela....pasjega joka in cviljenja...
Delavci,ki nam nekaj delajo na hiši niso mogli delat,ko je začel jokat...
Včeraj pa je bil že super...prvi je šel sam na vrt,pil je sam in jedel...Zgleda,da je najhujše mimo!Ja,pa Tobiju je že hotel vzet žogico... Grin
Upam,da bo čimprej okreval!
Logiran
Spikie
gost
« Odgovor #6 : torek, 17.06.2003 : 14:01:07 »

Toby, mislim, da v vsaki ambulanti najdes veterinaja, ki ni najbolj pri stvari. Moj prejsnji kuza, je imel hernijo, diagnozo pa je postavila (pri 2 leti starem kuzku) kar koprska veterinarka in me napotila v Lj. Tudi sama nisem vedno najbolj zadovoljna z njimi, sem jih pa malo zacela zbirat. Moj prejsnji kuza je imel namrec celo zivljenje tezave, tudi s jrbtenico. Za operacijo se takrat nisem odlocla in mu je telo samo saniralo hernijo. Nekako mu je ob hrbtenici tkivo obraslo disk al nekaj takega.
Problem zdravil je, da v bistvu ne zdravijo, samo zmanjsuje bolecino. Mogoce je pri nabiranju kalcija kaj drugace. jaz sem svojega mazal z neko antirevmatsko kremo z borovih vrsickov, izdelovalec je bila neka firma SMREKA v Trzicu, zal pa firme nisem vec nasla nazadnje, ko sem hotela kupit kremo.
Aja, pa pri kuzku pazi na ledvicke. Bolecine zaradi vnetih ledvic lahko hitro zamenjas za bolecine v hrbtenici. Jaz se se vedno sprasujem, ce mogoce sama nisem nardila te napake?! Cry Cry  
Upam, da bo s kuzatom vse OK in bo se dolgo veselo skakal in tekal na sprehodih.
Logiran
PIKO2005
novinec
*
Sporočil: 1


WWW
« Odgovor #7 : sobota, 09.04.2011 : 07:58:57 »

Pozdravljeni,

moj kuža ima naslednji teden operacijo vratnega dela hrbtenice zaradi hernije diska pa me zanima ali ima mogoče izkušnje s tem in kje ste dali kužka operirat? Koliko časa je trajalo okrevanje?
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #8 : petek, 15.04.2011 : 13:08:26 »

moj pes je bil pred cca. 5 leti operiran zaradi tega. Mi smo nanj zelo pazili prva dva meseca po operaciji. Stanje se je izboljsalo, le 1x do 2x na leto ga zgrabi bolecina v vratu ali ob vecjih vremenskih spremembah. Zadnji dve leti mu sploh ne dajem vec tablet proti bolecinam, ker imajo te, ki jih je dobil, veliko stranskih ucinkov. Zdaj mu dobro premasiram vrat, cim vidim, da ga malo zateguje in potem je spet dobro do druge vecje vremenske spremembe. Veterinar mi je povedal, da dodatna operacija ne bi nic vec izboljsala in ko ga zacne malce boleti, zacne zategovati vratne misice in ga na koncu dejansko boliko misice.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Vratna hernija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines