mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 09:03:26

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Tema: Nemški bokser omaga po 300 metrih
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nemški bokser omaga po 300 metrih  (Prebrano 5775 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
beca
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« : petek, 22.04.2011 : 19:39:56 »

Pozdravljeni.

Doma imamo 10 mesecev staro psičko pasme nemški bokser. Psica je rodovniška. Do 9. meseca starosti je bilo zdravstveno stanje b.p. Psička igriva, živahna in nasploh tipičen hiperaktiven bokserček.

Pred slabim mesecem pa smo šli na sprehod in psička je po 400 metrih obstala z jezikom do tal, zadihana in z močnim in intenzivnim utripanjem srca. Komaj je prišla nazaj do vozila. Od takrat naprej je samo slabše. Je igriva prvih par minut nato pa se tako utrudi da izpusti igračo in se uleže ter popolnoma omaga. Zadnja dva tedna je še slabše. Utrudi se že po igri z žogico doma. Prav tako ogromno prespi, vendar drugače kot prej. Zdaj zaspi od utrujenosti in spi tudi po 16 ur na dan.
Apetit ima manjši. Hranim jo 2x dnevno (zajtrk in večerja). Včasih poje vse in gleda ali bo še kaj dobila. Včasih pa poje samo 1/4 dnevnega obroka. Prej je imela psička močan apetit. Zadnje dni se utrudi že po navadnem sprehodu in komaj pricaplja domov.

Seveda sem jo takoj odpeljala k veterinarju. Poslušala je srček in povedala da sliši aritmijo, nato pa je naredila še RTG in vzela kri. Iz slike je razbrala da gre za povečano srce in da to ni normalno za psa v tej starosti, da pa ni strokovnjak in bi bilo potrebno narediti še UZ, ki pa ga na tej kliniki nimajo Huh. Krvna slika b.p. Pa sva šli k drugemu veter. kjer imajo strokovnjake. Ta je gledala sliko RTG in poslušala srček in povedala da je velikost srčka za njeno velikost popolnoma normalna in ni odstopanj Smiley. Vseeno je naredila še UZ in izvid isti. S srčkom ni nič narobe. Pa slikamo še pljuča. Pove da so B.P. Pretipa psičko če ima kakšne bolečine....nič. Pa jo odpeljemo na bližnjo zelenico, na fizični test. Po 5 minutah metanja žogice je omagala in legla na tla. Ji je izmerila temperaturo in... 40 stopinj. Ji vrže žogico še parkrat in ...41 stopinj  Sad. Diagnoza "okvirna" da gre mogoče za slabši kontakt med živcem in mišico zaradi česar se pregreva. Da pa ne ustreza popolnoma tej diagnozi, ker ji pri tem ne odnaša zadnjih nog. Predlagala je naj psičko opazujemo če mogoče težje prenaša toploto, naj ji merim temperaturo in naj se javim čez par dni.
Zjutraj popoldan ali zvečer, vedno ista zgodba. Toplo, hladno....ni razlik.
Pa sem jo odpeljala na fakultetno veter. kliniko. Tam so ji naredili še hitri EKG (normalen), krvni test (mišice - b.p.). Izvide pregleda še Dr. Domankova in potrdi da je srček b.p. Iz Avstrije strokovnjak za dihala kratkogobčnih psov pregleda in posluša psicko, pregleda izvide in izključi dihala.
Se jih zbere 5 in jo gledajo. Ona pa skaklja okoli njih, nakar pred njimi omaga in obleži na tleh. Povejo da ne vedo kaj bi psicki lahko bilo. Fiziološko ni z njo nič narobe, njena reakcija in odziv telesa na napor pa uganka. Da ne vedo kaj ji je.
Trenutno smo poslali kri na Dunaj za preiskavo hormonov in čakamo na izvide. Sad

Zanima me ali ima kdo od vas kakršno koli podobno izkušnjo, ki bi morda pomagala najti smer kje iskati vzrok za opisane težave?

Logiran
alexy
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.308



WWW
« Odgovor #1 : petek, 22.04.2011 : 21:41:17 »

Hmmm..če bi se šlo za drugo pasmo, bi najprej pomislila na EIC (excercise induced collapse), ki se pojavlja pri labijih in borderjih.. Preberi si malo o tej bolezni - simptomi so skoraj taki, edino pri EIC lahko dobijo še "mehke" noge..
Logiran
beca
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #2 : sobota, 23.04.2011 : 07:37:57 »

Jah ta možnost je bila okvirna diagnoza ki pa jo je zavrgla ker ji namreč ne odnaša zadnjih nog, nima "mehkih" nog. Zadiha se tudi doma po krajšem naporu kjer ji telesna temperatura narase na cca. 39.5 maksimum.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #3 : sobota, 23.04.2011 : 10:26:11 »

Seveda so klopne bolezni in hormonske težave že izključili?
Logiran
beca
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #4 : nedelja, 24.04.2011 : 06:57:55 »

Klope so izključili, glede hormonov pa ravno čakamo na izvide iz Dunaja.
Logiran
beca
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #5 : torek, 03.05.2011 : 07:42:41 »

Prišli izvidi. S ščitnico ni menda nič narobe. Moti pa jih, da ima zelo povečano vsebnost lipidov v krvi. Veterinar pravi da sta za to lahko dva vzroka. Ali vendarle ščitnica ali pa trebušna slinavka in da bi morda le začeli z zdravljenjem ščitnice. Moti pa me da je bila psicka prejšnji teden od četrtka do sobote kot nova, kot ji nikoli nič nebi bilo. Zunaj ni bilo vroče, pravzaprav je bilo precej deževno in oblačno in tudi "brez cvetnega prahu" v zraku. Že v nedeljo pa se je zgodba ponovila. Par sto metrov in konec.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Tema: Nemški bokser omaga po 300 metrih
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines