mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 14:43:02

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: Kako umiriti psa
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kako umiriti psa  (Prebrano 6135 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
mabu
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 135


« : nedelja, 01.05.2011 : 18:24:35 »

Moja psica je stara dve leti. Ker je polna energije, poskrbim, da se zdivjava zunaj, v stanovanju je potem mirna. Problem je edino, ko pridejo obiski, ko je vsa evforična in pozdravlja vsakega obiskovalca s pretiranim navdušenjem. Ob ignoriranju se pomiri.

Problem pri njej je v drugem okolju, recimo pri moji mami (no, ali pa kjer koli drugje, kjer ji je znano, pa vendar novo). Enostavno se ne pomiri. Pri mami začne noreti, že ko se pripeljeva do hiše. Počakam, da neha cviliti in ji šele potem odprem vrata. Takrat se pa začne: glasni lajež, nabijanje krogov okoli hiše, ko greva notri, spet lajanje, divjanje. Okej, to je začetna evforija, ki se mi zdi še nekako "smiselna". A kaj ko se sploh ne umiri. Sploh. Nori, skače, čuva kletna vrata, ker ve, da zna biti tam mamin maček, samo da se kdo premakne, je na nogah, mene itak ne spusti z oči (to me tudi nikjer drugje ne) ... In to traja cel dan, tudi dva, če slučajno prespiva gor. Tudi ko jo "prisilim", da da prostor, je ves čas čuječa in napol v pripravljenosti, da plane. Tudi ko se končno uleže, je v napol sedečem položaju, kinka v sede, na kraj pameti pa ji ne pade, da bi se ulegla in zaspala. Ko prideva nazaj domov, je po navadi popolnoma uničena, zaspi in se ne gane z izjemo hitrega lulanja/kakanja.
Meni se psica smili, ker vem, da je popolnoma izmozgana, ko prideva nazaj, in bi rada, da se vsaj za kratek čas umiri. Pojma nimam, kaj narediti. Kakšen nasvet mogoče? 
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #1 : nedelja, 01.05.2011 : 21:11:37 »

Zdaj ne vem. če se povsod v neznanem tako obnaša ali samo pri mami. Jaz sem bolj razumela, da je problem le pri mami. V tem priermu je psički postal mamin teritorij neke vrste triger za neobvladano norenje. Jaz bi jo skupšala v začetku vozit tja kolikor mogoče utrujeno, po potrebi tudi s kakšno pomirjevalno zeliščno ampulo. Ob prihodu bi jo dala na špago, ne bi ji dovolila nabijat krogov že na dvorišču, da že pred hišo nabilda vso tisto energijo, ampak bi šla z njo pod kotrolo direkt noter. Vključno s 'sedi' pred vrati, dokler ti ne stopiš skozi.

Noter bi ji določila en prostor, kjer jo lahko omejiš, mogoče kopalnico ali kaj drugega nezanimivega. Dala bi jo takoj not brez velikih debat za recimo pol ure, da se kolikor toliko umiri, potem bi jo spustila skupaj s teboj v en prostor in ji ne bi dovolila prosto begat po hiši. Fino bi jo bilo pustit na kratkem povodcu, da je laže vodljiva. Tako jo lahko daš h kuhinjski mizi in mora ležat med kosilom tam, ne da vas nervira s tekanjem naokrog. V primeru prekoračenja pravil bi jo takoj ko se začnejo poskusi norenja, spet odložila v ta prostor za nove pol ure. In ponavljala v nedogled Wink. V začetku je niti ne bi šparala, bi jo poskusila kregat bolj na oštro in drugače kot jo sicer, magari en ajmar vode za vrat če je čisto adijo od vznemirjenja in takoj v kopalnico ali na nek privez.

Pa dostop do kletnih vrat bi ji onemogočila, da se jim sploh ne bi mogla približat - recimo prepoveš ji sploh hodit po tistih stopnicah dol do vrat ali položiš z barvnim lepilnim trakom neko črto na tla, preko katere ne sme in si res strikten, če si dovoli prekršek (zapret, nekam privezat ipd.).

Je pa tako, da jo samo ti res poznaš - jaz pač sklepam, da če se drugače zna umirit, ni problem toliko v njej, ampak v tem, da se vedenja ni korigiralo dovolj dosledno in si zato mislim, da je to treba popravit. Največ lahko premisliš sama, kaj jo pomirja, kakšna kazen za prestopek res deluje, kaj jo dobro utrudi itd. Za začetek bi se definitivno tudi zeliščnih pomiril oprijela, če je stvar tako daleč, da se tudi po dnevu ali dveh stanje ne normalizira.

Verjetno bi ti kdo drug svetoval priboljške - če je nora na kaj ali če jo imaš dobro naklikano in zraven še lepo lačno, bi seveda najbrž šlo tudi tako (če dovolj delata in je nate lepo pozorna, sicer težje). Je pa res, da jo samo ti poznaš, kako reagira, na kaj dela (hrana, vaba v obliki igrače), kakšna je, če jo ornk skregaš - jo to podžge ali se skulira (zelo odvisno od tega, če si taka, da znaš fejst zaropotat). Jaz sem bolj tiste sorte, da bi ob neprimernem vedenju samo na enem mestu, kjer si ga upa dovolit, najverjetneje ropotala Wink.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #2 : nedelja, 01.05.2011 : 21:15:20 »

Aja, kako umiriti psa, ki bezlja na splošno in skoz, ker bi pač on skoz po zraku letal (ne samo nekje kjer si upa meje pšrekoračit) -
tu pa čakam na kak pameten post tudi jaz skupaj z našo navito kosmato ritjo Tongue Roll Eyes.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #3 : nedelja, 01.05.2011 : 22:01:57 »

Na kratko: psu daš nadomestno nalogo. Najlažje izvajanje kakšne vaje, če navaden NE ne zadošča.

Glih zdaj mam enga pubertetnika na čuvanju in če preveč teži mora it v drug prostor ležat. Zdaj je pri nas kakih 6 dni in je že skoraj mir. Vrata niso zaprta je pa pod kontrolo.

Takšno obnašanje nikakor ni sprejemljivo in že to, da dopuščate da do njega prihaja je dovolj velika nagrada za psa. Ignoriranje ne bo pomagalo. Histerijo je treba ustavit čimprej. Ko laufa svoje kroge je že prepozno. Najmanj je štrik in preprečevanje samonagrajevanja.
Logiran
mabu
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 135


« Odgovor #4 : ponedeljek, 02.05.2011 : 11:17:28 »

Obema hvala za odgovor. "Mamin teritorij" sem izpostavila, ker je predvsem tam taka. Drugje jo laže umirim. Vem, da sem jaz odgovorna za njeno obnašanje in da nisem dovolj vztrajala pri svojih pravilih, ko sva pri mami. Že to, da ji mama ni od vsakega svojega grižljaja dala polovice, ker se ji je tako zelo smilila s svojim žalostnim prosečim pogledom, je terjalo ogromno energije in časa. Ker sem v familiji znana po tem, da sem oštra, kar se tiče vzgoje psa, sem se očitno pri mami malo potegnila nazaj, zato da je bil mir pri hiši. Tudi če pride utrujena, ne pomaga. Nora je na hrano, tako da sem že tudi poskušala z vajami, da jo umirim. A kaj ko se ji takoj po izvedeni vaji zmeša in začne bezljati. Je velika požeruhinja, a je recimo zadnjič niti kost ni dovolj premamila, da bi obstala pri miru. Pa še poredko sva pri mami, tako da je niti korigirati ne morem dovolj pogosto. Aja, najbolj mirna je ravno v času kosila, takrat ve, da ni pardona in leži pri miru. Zalivanje z vodo (kaj zalivanje, samo steklenico pokažem, pa je že mir!) zaleže takoj povsod, samo tu ne. Res je popolnoma drugačna, kot da bi bila malo nora, ne sliši, ne vidi ... ničesar!

Bom poskusila z zaprtjem v drug prostor in bom videla, kako bo. Že to, da je ločena od mene, je zanjo ogromna kazen, tako da mislim, da bo to najbolj zaleglo. Pri mani je bila na začetku (in je kdaj še zdaj) ta prostor kletka. Sem vztrajna in sva odpravili že marsikaj, pa ni hudič, da ne bi tudi tega.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #5 : ponedeljek, 02.05.2011 : 15:03:21 »

Pomaga tako na splošno za pridnost tudi to, da jo daš vsak dan za kake pol urce sedet/ležat (kar pač v tistem trenutku izbereš) in se ne sme dvignit. Vztrajaš da izvršuje naročeno vajo, če vstane popraviš in tako pol ure dolgo... Ko enkrat to obvlada, čas lahko podaljšaš, spreminjaš kraj, kjer mora sedet, vrsto podlage... Je pa to vaja za vztrajnost, ker jih ponavadi samo za hip damo sest pa že pade priboljšek, oni pa lahko takoj odbezljajo.

Mogoče še ena ideja - lahko bi jo pri sebi doma na tak način dajala sedet na neko majhno dekco, na kateri bi se navadila bit skulirana, potem pa bi jo vzela s seboj k mami in bi ji služila za 'zapik', kamor bi jo postavila vedno, kadar bi hotela normalizirat početje. Ko bosta natrenirali daljše sedenje, ga lahko vadiš tudi nekje v bližini maminega doma, potem postopoma vadita vedno bliže, preskočita na mamin vrt in v hišo...

Če se jo ornk lotiš, ni vrag da ne zrihtata Wink
Logiran
mabu
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 135


« Odgovor #6 : ponedeljek, 02.05.2011 : 16:33:34 »

Super, FŽ, bom poskusila tudi to. S prostorom/sedenjem navadno ni problema, res pa je, da ne vztrajam pol ure ... in da vztrajnost na splošno ni njena vrlina.
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #7 : ponedeljek, 02.05.2011 : 19:55:15 »

Vztrajat, pa se bo vse uredilo, seveda čez nekaj časa Wink !
Logiran
AndrazM
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 89


« Odgovor #8 : sreda, 21.12.2011 : 22:39:52 »

Psu omogočiti čimveč gibanja, to je pomoje najbolj pomembno (in se zelo pozna pri naši labradorki) potem pa disciplina, ki naj bo kot popravki in mirno ter dosledno vzstrajanje... Ne rečit psu 20x v 5sekundah tiho in zraven biti živčna!
Nekok se nebi strinjal za metodo, da se da psa vstran za pol ure... To je izogibanje težavi in ne soočanje z njo... Saj pes ne more biti pol ure napet če nima dražljaja... Ko odstraniš dražljaj, moraš psa sprostiti in umiriti v 30s Smiley
Glede težav pri mami pa je tako, da moraš začeti z mirnim stanjem (ti in pes) ter ne pustiti da se stopnjuje v hudo vznemirjenost... Ko se pripelješ z avto, preden spustiš psa ven, se prepričaj da je miren, preden se odprejo vrata se prepričaj da je miren, preden vstopiš se prepričaj da je miren, pred... se prepričaj da je miren. Mislim da vidmo kaj želim povedati. Če ti ne uspeva vdihni izdihni, da se pomiriš, pes se naj vsede in čakaš... dokler se ne pomiri, ko se, nadaljuješ.
Praviš da ko da da prostor, je še vedno živčna... Smiselno... saj se pes ŠE ni pomiril, počakaj da se! Ni dovolj da samo sede, ko to naredi počakaj da se pomiri.
(vem da je že starejša tema, samo mogoče bo pa še komu v pomoč)
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: Kako umiriti psa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines