mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 17:18:53

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  Tema: Lastniki večjih / manjših psov
Strani: 1 ... 17 18 19 20 21 [22] 23 24   Dol
Natisni
Avtor Tema: Lastniki večjih / manjših psov  (Prebrano 74668 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Ozzy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 545


WWW
« Odgovor #315 : sreda, 29.03.2006 : 09:10:30 »

Mene je pa najbolj strah neodgovornih lastnikov! Pa naj imajo velike ali majhne pse. V nasem naselju ima ena gospodicna dva tibetanska spanjelcka, ki sta zelo nervozna in skaceta v vse pse. Poleg tega sta vedno odvezana. Ze velikokrat sem imela neprijetna srecanja z njimi, ampak zadnjic je bil pa visek. Stala sem 50m od njih s svojim psom in se odlocila, da se jim izognem tako, da grem cez cesto. Kaj nista mala vrazicka v tem zagledala naju in letela za nami cez cesto in rencala,lajala in skakala v mojega psa. Moj bi se seveda branil, ker dobesedno skaceta vanj z odprtimi gobci in hlastata proti njemu, ce ga nebi jaz vztrajno vlacila naprej.  Najhujse pa je, da je gospodicna samo mirno pricapljala za njimi in jih nezno klicala nazaj. GROZNO! Ce pa bi moj v branjenju ugriznil njenega, bi pa seveda povsod bilo zapisano -velik pes ugriznil malega. Nihce ne bi preverjal kdo je bil kriv, kdo je imel psa na vrvici in kdo ne ter kaj se je v bistvu zgodilo. Ne obtozujem psov, ker sta pac krdelce in se pocutita ogrozena. Obtozujem lastnico, da je tako flegmatska, da nesocializirane pse spusca brez vrvice in da je ocitno niti ne briga kaj dosti zanje, ker je na moje opozorilo, da naj ju ima na vrvici ce jima hoce dobro, le odgovorila, da sem histericna.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #316 : sreda, 29.03.2006 : 10:43:16 »

Ozzy, tole s tibetanskimi španjelčki je pa verjetno stvar krdelnega nagona in ne socializacije, gospodična se pa tega pač ne zaveda...


Sicer pa, kot lastnica manjših psov, v preteklosti pa tudi velikih, lahko rečem naslednje.

Že od majhnega smo našo šicujko vzgajali tako, da se je morala na tleh spoznati z velikimi in majhnimi psi. Pridobila je veliko dobrih izkušenj, na žalost pa tudi nekaj slabih, saj se marsikateri veliki pes hoče igrat, pri tem pa potaca majhnega psa ali pa ga začne valati po tleh kot plen. Takrat gremo naprej, včasih pa priznam moram v takšnih situacijah svojo šicujko dvigniti in odnesti stran, ker so mnogi lastniki tako štorasti, da ne znajo na primer na povodcu zadržat recimo svojega bernca, ki veselo skače po moji psički.

Kljub tem slabim izkušnjam tudi njena mladička vzgajam v isti smeri. Zaenkrat imamo z njima samo dobre izkušnje in upam, da jih bo še veliko.

Torej, vzgoja je pravilna, toda starejša psička si je kmalu sama izbrala s kom se bo družila. Niti slučajno noče imet ničesar z vihravimi psi, velikimi in majhnimi. S temi se pozdravi, ko postanejo preživahni jih pa nadere in gre naprej. Všeč so ji umirjeni psi in iz meni neznanega razloga vsi nemški ovčarji. Med prijatelji ima tudi nemške doge.

Na klubskem dnevu kluba za tibetanske pasme je scena ponavadi takšna, da tibetanski terierji, ki so najbolj vihravi, rajajo po svoje, lastniki šicujev pa se s svojimi psi večinoma raje zadržujemo med tibetanskimi mastifi, ker našim kužkom bolj pašejo umirjeni psi kot vihravost tib. terierjev, pa čeprav so ti veliko manjši od mastifov.

Vem, da je ogromno lastnikov manjših psov, ki naredijo kapitalno napako, ko svojim ljubljencem ne pustijo stikov z večjimi psi in nanje prenašajo svoj strah, tako da se popolnoma normalni psi spremenijo v nervozna ščeneta.

Toda poznam tudi samozavestne in skulirane čivave, maltežane, šicuje (ti so ponavadi še najbolj skulirani), višavce etc.

Torej, majhni psi po mojih izkušnjah niso že apriori nervozni, ampak so takšni zaradi napačne vzgoje. Obenem pa si tudi jaz in moje psičke pridržujemo pravico, da se družimo in igramo s tistimi psi, ki so nam všeč.
Logiran
roberd
novinec
*
Sporočil: 5


« Odgovor #317 : torek, 21.11.2006 : 20:01:36 »

Nekatere pasme so že po naravi bolj družabne kot druge. tako načeloma so recimo predstavniki lovskih pasem po naravi bolj družabni kot večina pastirskih pasem. Za enega tipičnega terierja je dan zgubljen, če se vsaj malo ne zravsa.

Zavedam se, da je tema stara, vendar nikoli ni prepozno, da se naučimo kaj novega o "naravi nekaterih pasem": "Gre za terierje. Terier je specializiran lovski pes. Latinski koren besede je terra in pomeni zemljo ali tla, označuje pa posebno zmožnost teh 'zemljarjev', da sledijo živali v njen talni brlog ali kako naravno razpoko in jo bodisi ubijejo tam ali pa prepodijo spet na plano." (Stanley Coren: Govorite po pasje? Ljubljana: Debora, 2001, str. 45.)

LP, Robi
Logiran
vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #318 : ponedeljek, 19.05.2008 : 12:02:51 »

Moram povedati, kaj sem včeraj doživela v parku.

Srečata se labradorec na kratkem povodcu in mali psiček (3-5kg) na flexiju (vsej dolžini), z lastnikoma. Mali glasno laja in se zaganja v velikega, ki mu je to neprijetno, a je lepo vzgojen. Lastnica labradorca prosi, da umaknejo malega psa, da bi šla mimo, saj njen pes ne mara samcev. Lastnica malega to zavrne, kljub temu, da jo nasprotna stran prepričuje, da ima labradorec 40 kg in se lahko malemu kaj zgodi. Na koncu s skupnimi močmi prepričamo lastnico malega, da ga potegne k sebi (užaljena, ker njen pes ne sme skakati po velikem!).

Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #319 : ponedeljek, 19.05.2008 : 12:06:43 »

Verjetno je lastnica tudi navajena tako skakat po drugih, pa se ji zdi to normalno  Cheesy Grin  Pa zavrnitve očitno težko prenese. No to bi jaz rekla.  Roll Eyes
Logiran
TalQec
otrok do 14 let
*
Sporočil: 1.018


« Odgovor #320 : petek, 05.09.2008 : 20:06:48 »

jaz imam doma majhnega psička in ga pri srečanju z večino psov dvignem v naročje.. to pa delam zato, ker sem že imela izkušnjo, ko mi je lastnica psa rekla "saj ne bo nič naredil, samo povohal bi ga rad" potem pa sta prišla blizu en drugemu in je tisti drugi pes začel renčati na mojega.. tako, da se počutim veliko bolje če je pes ob srečanju v pri meni. pa upam, da ne bo kdo česa narobe razumel. Lep pozdrav


ps. zakaj pa bi se psi sploh morali povohat?
Logiran
NusaInKlaj
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 316


« Odgovor #321 : petek, 05.09.2008 : 21:20:25 »

Meni se to redno dogaja. Tudi danes se je. Sva šla s Klajem (na povodcu) na sprehod pa nam gredo nasproti 2 ženski in majhen, bel, lep, skuštran pesek. Ko nas je lastnica zagledala je začela panično letet po psa. Psu itak ni blo nič jasno. Se mi je zdel čisto skuliran. Radovedno je gledal, drugače pa čisto neobremenjen. Lastnica ga je pograbila, dvignila in čisto obstrani šla mimo.
Zakaj? Huh Ker je Klaj velik in črn, podoben dobermanu.  Lips Sealed Samo zato. Klaj je šel na povodcu lepo polek, samo gledal ga je. Je nor na pse drugače, se razume z samci in samicami.
Sem se pa tako že navadla  Tongue Vsaj gužvi se izogneš  Roll Eyes, ker se vsi umaknejo v velikem krogu.

Saj če nočejo, da se pozdravita in povohata se ne rabita. Greš ignorantsko mimo. (tudi jaz ne pustim vedno, če ima nasprotni pes čudno držo telesa). Ne sodim pa po pasmi, velikosti, barvi dlake... In, ko srečam koga, ki ima mešanca, ne izdavim usmiljenega "Ajaaa", ker ubogi revček ni pasemski. Sami pa imajo kao čistokrvne mešance brez rodovnika.  Huh

Joj, sem se razpisala  Smiley
Logiran
oaza88
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.748


WWW
« Odgovor #322 : sobota, 06.09.2008 : 06:55:30 »

sori...ampak jst tudi spadam med tiste "histerične" lastnike manjših psov, ki so preveč previdni  Wink, iz enega samega razloga - sem imela v preteklosti par slabih izkušenj s "nč bat, je čist prijazen, samo povohal ga bo" Angry . Plus tega mi res ni kul, da lastniki psov, kakršnihkoli, ne privežejo psa, ko vidijo, da nasproti prihaja nekdo - pa naj bo majhen ali velik. Angry  Lahko se v trenutku, ko bi sicer v normalni situaciji bilo vse kul, zgodi kaj nekulskega (izven kontrole obeh lastnikov in obeh psov) in se situacija čudno obrne. Da ne govorim, kako popi..im, če srečam psa brez lastnika (al pa če je 1km stran...). Gre človek na polje, travnik, gozd, da bi v miru (na povodcu) sprehajal svojega psa, potem pa za vsakim sedmim drevesom sreča kr enga psa. Šit, no. Angry
Logiran
catjusa
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 532


« Odgovor #323 : sobota, 06.09.2008 : 07:52:06 »

No naša malo žaba (tistih 7kg, plečna nekoliko višja od višavca) se začne dret ko vidi drugega psa (običajno predvsem iz strahu, ker je ful plašna in ko kuža pride blizu mi skoraj v naročje zleze)... pa lepo dobi ukaz "mir", ki ga včasih NOČE slišati, pa gre na kratko, če je na fleksiju. Skoz ji govorim mir pa ne vem kaj... delam se da lastnika in psa sploh ni- pa še noben ni rekel zakaj se pa ne povohata  Tongue

če pa na kuža ne laja, jo ravno tako dam na kratko in se povohata lahko šele ko pridemo vzporedno... sploh okoliški kuži in lastniki, ki se na polju srečavamo.

Je pa en dobil že pošteno brco v rit, ker je nama težil. Lastnik je to videl začel P*** name... pa sem rekla, da če ga ne bo dal na povodec bo tamali letel v Lj... ker mi je res ful tečen, vedno brez povodca in vedno skače v druge pse. Naša se pa že tako boji, pa nočem travm povečevat  Grin
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #324 : sobota, 06.09.2008 : 08:46:03 »

Je pa en dobil že pošteno brco v rit, ker je nama težil. Lastnik je to videl začel P*** name...

Eh, vidiš, ko nimaš pravih prijemov  Grin Grin Grin
Moraš to tako kot jaz. Sezuješ salonar, pa psa s štiklo v glavo. Lastnik se pol seveda dela, da nič ne vidi  Shocked Roll Eyes
No, jaz se pa izogibam majhnih psov. Imam preveč slabih izkušenj. Žal.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #325 : sobota, 06.09.2008 : 09:28:31 »

V bran majhnim psom: za vse nevzgojene, bevskajoče male mrcine je VEDNO kriv lastnik. Vedno. Ker to so velike pasje duše v majhnih telescih in jih je treba tako tudi vzgajati, česar žal marsikdo ne ve ali pa ne vzame resno, ko si takega psa omisli. Prisežem, da slišim najmanj trikrat na teden, "ja vaši pa nič ne lajajo, pa v hlače ne skačejo, pa v mojega Rexija ne bevskajo, pa za kolesom ne tečejo" ipd. - Halooo? Jasno, da ne!!! Ampak je v to vloženo veliko časa in dela. Vse se da, če se hoče... Smiley   
Naučiti se jih da tudi to, da so do velikih psov spoštljivi in previdni. Odvisno od situacije, lastnika velikega psa,  in še marsičesa se potem vljudno povohamo in vidimo, kako naprej - običajno je vse v redu. Žal pa se tudi zgodi, da lastnik velikana vpije, "saj ne bo nič naredil", pes pa že dirka z nadzvočno hitrostjo proti nam  in na ves glas laja - le kdo se tega ne bi ustrašil? Undecided
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #326 : sobota, 06.09.2008 : 09:33:02 »

Mah te lastniki! Jaz imam svojega večinoma spuščenega pa se ni šel še nikoli vtikati v drugega psa, jih ignorira in samo pazi kje sem jaz Smiley Če vidim, da se nama približuje pes, ga privežem in dam na kratko, ker ne mara psov, ki bi ga ovohavali, dokler mu dajo mir je o.k. No pa se derem lastniku naj priveže psa ali ga pokliče k sebi in seveda reče da ne bo nič naredil in ko mu rečem, da bo moj kaj naredil, da ne mara drugih psov, ga začne panično klicat k sebi, pes pa ne uboga. In potem teče za njim, ter ga namaha ko ga ujame. Naj naučijo psa odpoklica, dokler ga ne obvladajo, naj imajo psa privezanega. Sem tudi jaz že z vrvico mahala naokoli in podila pse stran. Pa bi najraj namahala lastnika, ki dovoli da do tega sploh pride!  Angry
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #327 : sobota, 06.09.2008 : 09:38:14 »

Pa bi najraj namahala lastnika, ki dovoli da do tega sploh pride! Angry

Točno tako. Pod tole se tud jaz podpišem! Angry
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
catjusa
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 532


« Odgovor #328 : sobota, 06.09.2008 : 11:21:22 »

Jaz bernko in teh celih 7kg obvladam na isti način, samo da je ena lažja kot druga, pa ta velika je starejša pa pametna Smiley Tamala pa noče stikov z druimi psi, zato laja, ker misli da jih bo odgnala. Za velike kuže se niti ne zanima (dokler to ni bernc- ker pol je to sigurn buci-buci ta velika sestra Smiley)...

Ma sem nabasala mladička zlatega prinašalca... pa sem ji slišala, kaj se grem da je samo mladič, da bi se rad z našo samo igral, pa povohal. HALO? Moja se s tvojim psom ne bo igrala! Pa a se kaj praša- kaj pa če je moja krvoločen mešanec, ki ima vedenjse težave Huh  Aja pa da ima rad psičke  Roll Eyes Super, naša pa ne mara psov  Tongue Tongue
Logiran
TalQec
otrok do 14 let
*
Sporočil: 1.018


« Odgovor #329 : sobota, 06.09.2008 : 18:58:02 »

sori...ampak jst tudi spadam med tiste "histerične" lastnike manjših psov, ki so preveč previdni Wink, iz enega samega razloga - sem imela v preteklosti par slabih izkušenj s "nč bat, je čist prijazen, samo povohal ga bo" Angry .

ja oaza88 tudi jaz imam kar nekaj takih izkušenj. saj ne, da bi pa zagnala cel "halo" , če mi gre proti meni večji pes. preprosto ga dam ob levo nogo, da hodi poleg ali pa ga vzamem v naročje. res pa ne maram lastnikov velikih in majhnih psov, ki imajo nevzgojene pse spuščene. moj je priden, saj imava za sabo kar nekaj tečajev poslušnosti, pa je vseeno VEDNO na povodcu. lp
Logiran
Strani: 1 ... 17 18 19 20 21 [22] 23 24   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  Tema: Lastniki večjih / manjših psov
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines