mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 30.04.2024 : 17:37:01

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: zakaj živali sploh obstajajo?
Strani: 1 ... 27 28 29 30 31 [32] 33 34 35 36 37 38   Dol
Natisni
Avtor Tema: zakaj živali sploh obstajajo?  (Prebrano 107085 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #465 : četrtek, 12.05.2011 : 15:12:09 »

Seveda so osebe, ki si tega ne morejo privoščiti. Nekdo, ki 8 ali 12 ur dela v neki službi, ki zahteva fizično delo ne bo potem šel še vrtička okopavat in zalivat, prav tako bo vrtiček težko okopavala in zalivala mama z majhnimi otroci, ki jim je potrebno plačevati vrtec in šolske potrebščine, ker ji ne bo zneslo ne časovno, ker mora tudi v službo hodit, ne denarno, če dobiva minimalca. Prva leta verjetno tudi ne bo ogromno pridelala, ker ne bo imela izkušenj, sploh pa ne za eko vrt, kjer je potrebno še malček več truda. Itd.,  itn. skupin ljudi, ki tega preprosto ne morejo je veliko. Marsikdo bi pa seveda lahko, pa je prekomot oz. ga to pač ne zanima.

Jaz bi silno rada imela čisto svoj vrtiček, ga pa ne bi rada imela blizu prometne ceste ali obvoznice, pa tudi prav daleč nočem, da je, ker potem do njega spet porabljam bencin (denar) pa še okolje onesnažujem, ker se peljem dlje kot do trgovine. Živim v Ljubljani, pri BTC v bloku in že nekaj časa iščem primeren plac za "najem". Problem je, da nikjer blizu ni terena, ki bi ustrezal kriteriju.  Moj "vrt" je trenutno zasedanje balkona babici, kar je čisto ljubiteljsko, ker tudi samo zase ne morem tam pridelat, pa zasedanje manjše gredice mami, pa kako okro ali jajčevec ji med rože podtaknem. Se moram pa peljat preko cele Lj. do tja. Na svojem balkonu imam zelišča in berivko ker za karkoli drugega ni prostora.

Se dejansko priporočam, če pozna kdo v bližini "mene", njivico (imam čisto dovolj ene 100 kvadratov). Edina kriterija sta, da je zemlja vsaj kolikor toliko solidna, pa da solata ne vdihuje izpuhov vsak dan potem. No pa, da je tako blizu, da ne porebim bencina za tisto razliko v ceni.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #466 : četrtek, 12.05.2011 : 15:15:45 »

Moksa, zakaj je alternativa mesu direkt samo sajenje oljne repice, ne razumem? Povečalo bi se tudi povpraševanje po povrtninah, ne samo padlo povpraševanje po mesu. Direktne zveze med več manj mesa in več hrane v rezervoarjih ni, to je samo ena od možnosti, zakaj pa si prepričana, da sta tako neizpodbitno nujno povezani, bi blo treba pa pojasnit.
Moje razmišljanje izvira iz čisto osebnega gnusa do dejstva, da se že vsaj 80 let, morda mnogo več - ne vem,  hrana uporablja za biogorivo - vedno več hrane gre v te namene, pravzaprav. Nekaj strani nazaj je bilo prvič zapisano, da naj bi se z zmanjšanjem živinoreje povečal obseg pridelovanja zelenjave za prehrano in takrat sem tudi prvič izrazila dvom o tem, ker imam vsaj približno sliko o tem, kako ta svet deluje.

Tole je tvoj citat (s katerim se sicer popolnoma strinjam, s tem da bi dodala še kakšno besedo na račun moči povpraševanja):

Prideluje se tisto, kar je dobičkonosno in po čemer je povpraševanje. Če je moderno kurit biodizel in je po njem povpraševanje, bo kmet sejal to. Če se poveča potreba po nemesni hrani, bo pa porasla tudi ponudba. Ni mi jasno, zakaj bi obstajala večja verjetnost, da bo kmet sejal oljno repico, če pa folk želi kupit sojo in jo je pripravljen plačat?

Ponavljam- gre za moč povpraševanja, ne za povpraševanje samo po sebi. Če jaz ponudim 80 € za tono oljne repice, nekdo drug pa 50 € za tono soje - kaj se bo kmetu splačalo pridelovati?
Direktne povezave med manj mesa in več hrane v rezervoarjih res ni, je pa direktna povezava med izgubo enega vira dobička (meso) in nadomestitvijo z drugim virom dobička (biogorivo veliko prej kot zelenjava za na krožnik).
Račun pa je narejen čisto enostavno, na podlagi mojih osebnih financ: ker pojem izredno veliko zelenjave (res, da bolj kvalitetna in torej dražja), pustim vsak mesec v štacunah in na tržnici veliko več denarja, kot bi ga sicer, če bi pojedla več mesa kot pa zelenjave. In se posledično sprašujem, koliko ljudi si dejansko to lahko privošči.
Zaključek? Menim, da nismo še zreli za drastično zmanjšanje živinoreje (o tem, da živina poje ogromno rastlin, pa smo že vmes prediskutirali - tiste krme imajo rastlinskega ravno toliko, da gredo "skozi" zakonsko predvidene kontrole), ker me je kar fino strah, s čim bi nadomestili izgubljen dobiček in kaj bi to pomenilo tudi za ostale dele sveta, ne samo za the chosen one.
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #467 : četrtek, 12.05.2011 : 15:16:21 »

Uf, debata.. rava, delno se ne morem strinjati s teboj in sicer - si upoštevala čas, ki naj bi ga zaposlena oseba namenila vrtičkanju? Če živiš sredi mesta, kje naj bi imel vrtiček? Ob bio avtocesti ( pa itak ni prostora)? V nasprotnem moraš vrt najeti nekje, kamor se moraš peljati z avtom (čeprav se sploh ne bom spuščala v to, kje je sploh primeren prostor za vrt, če ne želiš zelenjave obogatene z vso živo mestno svinjarijo). Torej; služba, recimo otrok ali dva, popoldanske aktivnosti, vrt... Hm, nekako se  mi zdi, da hitro dan postane prekratek. Sploh ker vemo, da dandanašnji marsikdaj šiht potegnemo čez 8 ur.
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #468 : četrtek, 12.05.2011 : 15:33:50 »

še enkrat ... govorila sem o zdravih in fizičnega dela sposobnih ljudeh, ki živijo na spodnji meji preživetja (finančno).

po mojih izkušnjah ljudje, ki so na minimumu (torej ti, ki si lahko privoščijo samo lowbudget zelenjavo), v povprečju ne delajo več kot 8 ur (če sploh delajo).

recimo Lanabela se mi zdi ena taka gajstna gospa, ki je polno zaposlena (v Silverčini temi sem zasledila, da ni mogla nekam, ker je morala delati v nedeljo), ima verjetno visoko dodano vrednost, da lahko vzdržuje svoje prečudovito krdelce (ki je mimogrede res paša za oči), vzorno zmiga in pokomandira svoje pesjančke, pa še ima čas za lopato in se ji to ne zdi zamalo.
medtem ko poznam kar precej primerov, ki so popolnoma nasprotni temu - z majhni dohodki in ogromno prostega časa, ki gre v nič.

ljudje, ki živijo v urbanih središčih brez vrta, ki delajo v povprečju 10+ ur in si to težko privoščijo, vendar pa imajo navadno višjo dodano vrednost, ki pa omogoča tudi nakup zelenjave višje kakovosti.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #469 : četrtek, 12.05.2011 : 15:35:00 »

A to so ti pripovedovali znanci, ali to iz lastnih izkušenj? Bi te rada videla, kako si  500 kvadratov na roke preštihala. Za začetek.

Stroški so precej višji: če najameš zemljo nekje v xy kje (v mestu je ne dobiš, pa tudi drugje ne dajejo prav radi v najem majhnih flikc za vrtičkarje) se moraš do tja vozit, imeti moraš kako lopo za orodje, strehco in zbiralnik za deževnico, pa v današnjem času, ko je spomladi redno suša to ne zadošča,  od nekje moraš dobiti vodo. Če hočeš imeti lastne sadike, rabiš še orenk toplo gredo, če ne zamudiš zgodnjo zelenjavo ali pa moraš kupovati sadike. O tem, da dandanes ljudje delajo do štirih, petih popoldne, pa da je treba potem kosilo skuhat pa mularijo zrihtat, tak velik vrt pa zahteva res veliko časa (ali pa nič ne zraste) ne bom. Pa o tem, kako ti potem pol letine polži požrejo druge pol pa plesen - dokler se ne naučiš delat vsaj približno učinkovitih domačih škropiv. Ki tudi zahtevajo svoj čas, pa škropiti je treba skoraj vsak dan, ko se pojavijo težave, če ne ni nič. Kupljena eko škropiva so obupno draga in ne posebej učinkovita. itd itd.

Začetni stroški so za enga brez dnarja čist preveliki. In tisti najbolj revežni ponavadi tudi delati ne morejo več toliko.

Jaz imam zemljo doma, (je sicer ob cesti, ampak jbg, še vedno bolje kot tista packarija, ki se po štacunah prodajha)  mi ni treba nič najemnine plačat, pa vseeno, če bi nazadnje vse stroške in delo vkup potegnila, bi lahko rekla, da delam izključno zaradi veselja - splača se ne. Pridelam sadje, zelenjavo za sproti, če bi mi bila sila bi si pridelala tudi mleko, jajca in nekaj mesa (sem tudi si, od začetka), ampak da bi si šla pa še za komplet ozimnico delat - to pa ni šans.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #470 : četrtek, 12.05.2011 : 15:39:42 »

Rava, jaz sem primer, ko nisem na robu obstoja, ampak vsakodnevna eko zelenjava iz trgovine bi me pa tja spravila. Se trudim, da če že ni eko je vsaj  neuvožena ampak vseeno. Bi imela vrt, kot sem ga že opisala, tudi čas bi našla, 200€ za najemnino tudi, bi se naučila .... pa ga vseeno nimam, ker mi zraven avtoceste ne diši, karkoli drugega je pa zopet neekonomično in tudi  neeko.
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #471 : četrtek, 12.05.2011 : 15:48:12 »

Ampak saj to je. Itlam pise valda utopicno "kaj bi bilo, ce bi vsi postali vegetarijanci". To je itak nerealno in tudi nepotrebno.
Ja, logično... Ker se to tako ali tako ne bo nikoli zgodilo.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #472 : četrtek, 12.05.2011 : 15:49:47 »

aja, sem pozabila na to, da za pridelke rabiš še primeren prostor za skladiščenje, če ne ti ves trud propade.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #473 : četrtek, 12.05.2011 : 15:55:32 »

Pa se mrezo za zascito pred toco (pokrit 500m2 s tem verjetno tudi ni ravno poceni).
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #474 : četrtek, 12.05.2011 : 16:01:45 »

letos sva se tega prvič lotila.
par sto kvadratov travnika in sva gredo za gredo delala "na roke".
v tem zaporedju: kramp, rovnica, štiharca, grablje.
(kramp je bil črnogorski - polavtomatski Wink - dol je šel sam)
bemtiš, mi je skor križ stran padu  Cry Cry ne vprašte, kok sem se smilila sama sebi Smiley

lope za orodje čisto nič ne rabiš, ker se da vse prepeljati v avtu, če te seveda ne skrbi imidž in to, da boš popackal avto.

sadike sva praktično vse vzgojila iz semen in to v bloku na balkonu - kjer imamo spopad z največjimi škodljivci - našimi mucki Smiley
iz nekih prastarih kuhinjskih omaric, ki so se valjale v nekih kleteh, sem sama sežagala in naredila mini rastlinjak, v katerem se sadike izvrstno počutijo, dimenzija je 1 x 0,6m (pri tem sem dobila žulj  )

polže sva pobrala na roke in sedaj jih ni več v industrijskih količinah, pač pa le sem in tja kakšen, ki ga seveda odnesem v mirno okolje.
ker so tla prodnata, zemlja pije neizmerne količine vode, po katero hodiva v bližnji potok. precej zemlje sva navozila iz gozda.

na balkonu bo po obdobju sadik v tegelcih in rastlinjaku ostala tudi kaka zelenjava, absolutno pa dišavnice in začimbe.

na netu je ogromno informacij.
noben od naju ni imel o rastlinah in vrtovih niti najmanjšega pojma. največji problem so bile take zadeve - kolk globoko nekaj posejat/posadit, kolk fižolčkov v eno luknjo in tako naprej ... skratka take banalnosti, ki so starim mačkom samo po sebi umevne.

kljub začetku iz čiste nule za vse skupaj v povprečju nisva porabila več kot uro na dan za delo (oba skupaj) in kako uro zvečer za teorijo Smiley

kjer je volja, tam je pot.
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #475 : četrtek, 12.05.2011 : 16:16:49 »

... splača se ne. Pridelam sadje, zelenjavo za sproti, če bi mi bila sila bi si pridelala tudi mleko, jajca in nekaj mesa (sem tudi si, od začetka), ampak da bi si šla pa še za komplet ozimnico delat - to pa ni šans.

seveda se ti ne splača, ker imaš v neki drugi dejavnosti višjo dodano vrednost.
ampak kot praviš, če bi bila sila (kar pri tistih na minimumu vsekakor je) in da drugih virov zaslužka ne bi bilo, bi pridelala še marsikaj.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #476 : četrtek, 12.05.2011 : 16:22:12 »

Ko smo pred ca 5 leti morali nanovo naredit vrticek, smo si pogledali tudi cene vrtne zemlje. Takrat bi bilo to (vsaj kar sem jaz nasla) okrog 3000sit na kubik (brez prevoza). Na koncu so nam navozili par tovornjakov zemlje, koncne ene se ne spomnim, ni pa bila to ta presejana vrtna, ampak od izkopa. Ni najboljsa, najslabsa pa tudi ne. Zemlja iz gozda pa... naj lepo tam ostane.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #477 : četrtek, 12.05.2011 : 16:24:02 »

Aja, zdaj seveda delamo svojo (kompost, listovka).
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #478 : četrtek, 12.05.2011 : 16:26:25 »

poleg tega je ogromno užitnega tudi v gozdovih - ne samo klasika (gobe, borovnice ...)
če npr. gozdni sprehod s kužkom združiš z nabiranjem čemaža, si prihraniš recimo od 7-10 eur/kilo.
v solato menda lahko dodaš tudi mlade bukove oz. lipove liste.
koprive so izvrsten futer, do katerega praktično prideš zastonj.
itd.
na tem področju sem začetnica in me fascinira koliko zastonj stvari, mimo katerih gremo mrtvo hladno, se da pojest Smiley
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #479 : četrtek, 12.05.2011 : 16:28:12 »

Nic ni zastonj, verjemi. Ce se ne placa v eur, se pa kako drugace. Prej ali slej.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani: 1 ... 27 28 29 30 31 [32] 33 34 35 36 37 38   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: zakaj živali sploh obstajajo?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines