mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 27.04.2024 : 00:29:37

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Vnetje pokostnice
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vnetje pokostnice  (Prebrano 42263 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« : sreda, 11.09.2002 : 12:58:46 »

Nekje v forumu sem zasledila o vnetju pokostnice pri mladih psih (velike pasme), katere predolgo hranimo z junior hrano in me zanima kaj sploh je to?
Sem lastnica sedem mesecev starega dobermana in ga še vedno hranim z junior hrana (Hills, Eukanuba). Je pa začel nekaj šepati na sprednjo levo nogo, tako da me malo skrbi.
Pliz za odgovor.

LP T.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #1 : sreda, 11.09.2002 : 13:16:02 »


Ce sepa dalj kot par dni cimprej k veterinarju. Nenadno sepanje pri tej starosti ponavadi povzroci ravno vnetje pokostnice.
Tj ce si prepricana, da se ni kam trescil ali podobno. Preventivni pregled pa ni se nobenmu psu skodil...

LP
Logiran
MAT
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 91


« Odgovor #2 : torek, 19.11.2002 : 11:18:48 »

Tjasa,to z hrano je popolna bedarija.Dobermani so zaradi hitre rasti nagnjeni k vnetju pokostnice.Bolecina je zelo huda,priporocajo se injekcije.Ko pes odraste problem izgine sam od sebe.Tudi druge hitrorastoce pasme se srecujejo s tem problemom,znacilno pa je za Dobermane.Zadeva sama po sebi ni nevarna,je pa boleca.
lp,MAT
Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #3 : torek, 19.11.2002 : 11:37:17 »

Mat...

To vnetje do sedaj že poznam, in ga tudi odpravljamo z inekcijami. Do sedaj mi je že šepal na sprednjo levo in desno tačko. Verjamem pa da je bolečina huda, ker v bistvu je bil zelo nemiren, in tudi ležati ni hotel. Ko pa sva bila na sprehodu je tekel ko norec....... vendar je vsake toliko časa zašepal. Je pa sedaj po dveh mesecih že vse ok.

LP Tjaša
Logiran
Floki
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« Odgovor #4 : torek, 19.11.2002 : 11:43:31 »

Če je imel tvoj pes vnetje pokostnice, mu definitivno ne bi smela pustiti, da na sprehodu divja, ker mu to lahko samo škodi. Če dobi injekcijo za to, da ga ne boli, še ne pomeni, da poškodbe ni.
Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #5 : torek, 19.11.2002 : 11:49:52 »

Floki, to da je divjal na sprehodu je bilo preden sem izvedela zakaj šepa na nogo, v bistvu da gre za vnetje pokostnice. Ker pa sama nisem strokovjak, sem ga zato tudi peljala k veterinarju, da mi razjasni to. Nato pa me je tudi on opozoril, da mora pes počivati, ne glede na to da, po inekciji bolečina izgine. Tega sva se tudi držala, tako da je danes čisto zdrav kuža.....


LP Tjaša
Logiran
Floki
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« Odgovor #6 : torek, 19.11.2002 : 12:19:03 »

Mene je vzrediteljica že vnaprej opozorila na možnost vnetja pokostnice in mi opisala simptome. Ko je bil Floki majhen smo zato zelo pazili, nismo hodili na predolge sprehode in mu nismo pustili, da hodi po stopnicah, to naj bi namreč precej prispevalo k temu, da se vnetje pojavi. Kljub preventivi je pri približno 6 mesecih dobil vnetje, ker pa sva takoj šla do veterinarja smo zadevo precej omilili.
Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #7 : torek, 19.11.2002 : 12:28:08 »

Floki, kot je že Mat napisal, se vnetje pokostnice verjetno ne da preprečiti, ker je to največkrat težava hitrorastočih velikih pasem. Je tudi res da je Kaiser zelo nahitro zrastel, tako da je pri devetih mesecih ogromen kuža. Tudi midva nisva nikoli pretiravala s predolgimi sprehodi, vendar ko je rastel, je imel tudi večjo željo po gibanju, tako da sva podaljševala sprehode v skladu z njegovo starostjo....
To z stopnicami nismo imeli težav, ker živim v pritljičju, tako da ni hodil po stopnicah, če pa je že moral sem ga vzela v naročje, ampak dokler je bil še mali, je pa na hitro pridobil tudi na teži, tako da 30 kg psa nisem več mogla nositi v naročju.
Sem se pogovarjala tudi z drugimi lastniki v zvezi z vnetjem pokostnice, in vsi so mi povedali, je to zaradi hitre rasti in se začne nekako kazati pri 6 ali sedmih mesecih starosti psa.
Je ne morem preprečiti, lahko pa jo omilim, in mislim, da bo tudi izginila, ko bo Kaiser odrasel pes.

LP Tjaša

Logiran
Floki
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« Odgovor #8 : torek, 19.11.2002 : 12:55:57 »

Tudi moj Floki je ogromen pes, po pasmi je namreč nemška doga, tudi on je dobil vnetje zaradi prehitre rasti. Če pes dobi vnetje zaradi rasti se tega ne da preprečiti, ni pa to edini vzrok za nastanek. Jaz sem samo poskušala opozoriti na to, da se lahko vnetje pojavi tudi zaradi raznih obremenitev in to ne samo pri velikih pasmah.
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #9 : četrtek, 21.11.2002 : 12:49:08 »

Glede hitre rasti - marsikdo se ne bi strinjal, da se glede tega ne da nič narediti. Vsekakor ima hrana tudi vpliv na hitrost rasti. Zato na tujih forumih pri večjih pasmah svetujejo hrano z manj beljakovin in maščob (res priporočajo, da se s hrano za odrasle pse hrani že mladiče).

Logiran
Floki
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« Odgovor #10 : ponedeljek, 25.11.2002 : 12:48:40 »

mm, razloži malo bolj tole s hrano, prosim!   Huh
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #11 : sreda, 04.12.2002 : 14:15:09 »

Se opravičujem, ker odgovarjam tako pozno - nisem bila na netu.

Pravzaprav kaj dosti ne morem povedati, ker se v to nikoli nisem zelo poglabljala. Vendar pa sem sodelovala na nekaterih forumih o novofundlandcih, kjer je močno prevladovalo prepričanje, da se mladiče novofudlandcev hrani s hrano za odrasle pse in ne s hrano za mladiče (predvsem s strani dolgoročnih vzrediteljev).
Razlog pa naj bi bil, da so hrane za mladiče preveč močne (predvsem preveč beljakovin) in to pospešuje hitrost rasti. To je navidez zaželeno, v resnici pa povzroča kup težav z okostjem (vnetje je samo neprijetno, a k sreči nima dolgoročnejših posledic, veliko hujše so različne oblike displazije).
Sama sem svojo novofudlanko hranila s hrano za mladiče. Rastla je kot konoplja, sedaj ima slabe tako kolke kot komolce (k sreči ne toliko, da bi šepala). Glede na vse prebrano, mislim, da bom pri naslednjem delala drugače.
Še enkrat pa opozarjam, da so to samo "govorice" in ne trdni dokazi.
Logiran
Floki
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« Odgovor #12 : sreda, 04.12.2002 : 16:22:40 »

A se pogovarjamo o hrani za mladiče velikih pasem, kot npr. Eukanuba large breed puppy, a o navadni hrani za mladiče? Moj Floki je namreč jedel omenjeno Eukanubo, pa je bilo čisto v redu. Problem sva imela edino s tem, ker ga nisem mogla porediti s to hrano.
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #13 : ponedeljek, 30.12.2002 : 12:03:52 »

Spet sem pozna z odgovorom - služba pač.

Kar se hrane tiče, naj bi veljalo za vso hrano za mladiče.
Logiran
valerossi
novinec
*
Sporočil: 12


« Odgovor #14 : petek, 21.05.2004 : 12:31:12 »

Lep pozdrav!
 Imam 7 mes. starega delovnega nemskega ovcarja. Pred parimi dnevi je sredi sprehoda kar naenkrat zacel sepati. Peljal sem ga k veterinarju, kjer so ugotovili vnetje pokostnice. Po prejetju antibiotikov se je stanje izboljsalo ni pa se 100%. Zanima me, ce je se kdo imel podobne tezave? Baje je to zelo pogosta tezava pri NO starih do 17 mesecev.  Danes mi je prijatelj povedal, da se to baje pojavi zaradi hrane kot putika pri cloveku?  Ze od samega zacetka ga, po priporocilu veterinarja, hranim z briketi hills za mladice. Ali mogoce kdo ve kaj vec o tej bolezni?
Za odgovore se ze vnaprej zahaljujem!

Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Vnetje pokostnice
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines