mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 12:14:06

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: pes noče spati sam
Strani: 1 [2]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: pes noče spati sam  (Prebrano 13012 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #15 : ponedeljek, 25.02.2013 : 01:14:17 »

Imam sina starega eno leto, tudi grize Grin. Poanta - grizejo mladički, ker še vse okušajo z usti ali ker jim je to zabavno ali ker jim rastejo zobki. Vsakič lepo ne rečt in stran postavit, nič drame, preide samo po sebi če si vztrajen. Če ji misliš dovolit, da te malo sme 'poskusit', le stisnit ne sme, potem pa takrat ko se ti zdi stisk zob blizu meje vsakič na glas 'au' rečt in stran postavit. Bratce bi lahko grizla močneje, na naš prag bolečine se mora pa navadit. Ponavadi ne traja dolgo da dojamejo. Grizejo tudi kadar so čist zdivjani in se ne morejo pomirit - takrat pač umirjaš, lahko postaviš v njen boks če ga ima ali pa v visoko kartonsko škatlo ali zunaj daš na povodec ter zraven ravnaš zelo mirno, da jo 'skuliraš', ne pa da dobiva še dodatno energije od tebe oz da ji ne sporočaš kaj strašno živčnega se dogaja.
Posteljico sprejme, če je postavljena nekam na mirno kjer vas vidi, ni pa na preveč 'prometni' lokaciji, da se tja lahko zateče ko spi (naravna želja psa po brlogu). Na posteljico je ne umikaš za kazen, oz še vsaj nekaj časa ne, ker je to napačno sporočilo. Tja ji postavljaš igračke, tam na skirvaj rastejo priboljški, tja jo daš grizt kakšno kostko da poveže prostor s pozitivnimi vtisi. Tja jo lahko tudi neseš ko je zaspana ali zadrema kar nekje. Če jo še pokriješ, ji bo še lepše.
S spanjem je tako - lahko rešiš na mehko in ji kot zelo mlademu bitju dovoliš potešit naravno željo po bližini krdela. Ko se že lepo navaja na dom jo počasi izseljuješ (moraš bit karakter, da to tudi res narediš). Ni res, da pes ne more sprejet novih pravil in da s prvimi dovoljenji vse zabetonirat, le uvajaš nova potem bolj postopno (recimo najprej ji ne dovoliš več brez povabila na posteljo, kasneje ji njeno ležišče postaviš zraven, njo pa nanj in jo daješ nanj vsakič ko hoče skočit gor. Počasi posteljico postaviš na želeno mesto v sobi ali pred njo). Nekaterim psom je že od začetka dovolj že posteljica ob tvoji postelji (če leze ven, ležišče postaviš v škatlo ali boks), le da te slišijo dihat in vohajo... Lahko pa se odločiš za hard varjanto - da boš nekaj noči trpel, se zvečer v dnevni sobi posloviš (nič drame), pospraviš po možnosti zelo utrujenega psa v boks ali v kartonasto škatlo, not pa ležišče. Bo najbrž jok in stok, po nekaj nočeh se pa to neha. Spet moraš bit karakter da zdržiš in se ne zlomiš. Psu dejansko to je težko, ker je še res majhen in se je še včeraj stiskal z drugimi kužki, a se navadi.

Imej pred očmi, da imaš doma dobesedno dojenčka. To pomaga, da ne zganjaš panike zaradi majhnih nesreč - nočnega nemira, lužic... Je pa tako - bolj boš miren, ljubeč, vztrajen in dosleden, boljše vama bo šlo. Pa potrpljenje, nič ni od danes na jutri, ker bo še celo leto v hiši pasji 'otrok'.

P.s.: za igralne urice v pasji šoli se je fino čimprej zmenit, tam ti bodo poleg splošne izobrazbe ki jo vodnik rabi, tudi na vsa taka vprašanja odgovorili
Logiran
pzorko
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #16 : ponedeljek, 04.03.2013 : 21:58:34 »

Hja, kot prvo je vprašanje, kje je posteljica postavljena. Jaz bi jo za nekaj časa umaknil in opazoval, na katero mesto se največkrat uleže (saj poznate tisto, da se pes uleže tam, kjer čuti pozitivno energijo). Nato pa je enostavno treba zahtevati, da uporablja posteljico. Fajn je, da se naučiti povezovati posteljico z ugodjem. Če boš upošteval moj nasvet in posteljico prestavil, jo naslednjič povabi nanjo s priboljškom. Naj sledi vonju hrane in naj jo ta pripelje v posteljico. Potem jo daš tam v prostor, jo lepo pohvališ, ji daš še kak briket in odideš. Čeprav svaka ti čast, da se upreš skušnjavi in ne stisneš 2 mesečne kepice v svoje naročje. Smiley

Kar se grizenja tiče, pa jaz tega še ne bi štel kot problem. Rastejo ji zobje in normalno je, da grize. Pes te v igri ne bo nikoli ugriznil toliko, da te bo res bolelo, razen če ga boš zeloooooo sprovociral. Verjemi, sem imel psa, ki mu je praktično edino igro predstavljalo grizenje. Gobček non stop ham-ham. Smiley Problem pa je, če grizenje povezuje z agresijo, posesivnostjo. Takrat je treba na to odločno reagirati, psa eventuelno dati na hrbet in preprečiti takšne izpade.

Tvoja psička je še dete. Počakaj do kakšnega 4-5. meseca in takrat začni popravljati vedenjske napake, ki se bodo pojavljale. Vzgaja pa se po sistemu: gibanje, disciplina, konfort.
Logiran
pzorko
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #17 : ponedeljek, 04.03.2013 : 22:03:26 »

Glede prvega odstavka - malo kasneje sem šele videl, da govori o 2-mesečnem psu. Malček še počakaj z vzgojo. Smiley
Logiran
Bobomar
novinec
*
Sporočil: 11


WWW
« Odgovor #18 : torek, 12.03.2013 : 17:55:51 »

Hvala za odgovore, bo treba počasi jo navajat na vse te stvari, prvo moram odpravit to grizenje ker je res malo nadležno potem pa naprej Smiley
Logiran
Nollie
novinec
*
Sporočil: 39


WWW
« Odgovor #19 : ponedeljek, 08.07.2013 : 21:37:15 »

Zivjo!doma imam psicko Am.Staf staro dva mesca in pol..temo sem prebrala ker inam tudi jaz tezavo punco pripravit do tega da bi spala sam v svoji pojstelji..za kaksno uro se gre,potem pa jok in stok..jo potolazim in zaspi,cez uro pa spet ponovi vajo..se tolazim da je se mejhna Smiley in pa nasa krivda je tudi bila da smo ji tretjo noc dovolili spati na pojstelji..prebrala sem povsod da mora mladic ponoci na potrebo..vse ok..sam ce mi na pojstli spi,potem spi celo noc brez vseh tezav,tudi osem ur in vec!!ampak po enem tednu sem opazila da niti noce bit vec dolg na pojstli,malo se pocrkla in gre potem sama dol zravn pojstle lezat(ta je namrec tudi njena pojstla)..vsak dan se skupaj kaj novega nauciva Smiley
Logiran
Strani: 1 [2]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: pes noče spati sam
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines