mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 07:57:05

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Psi brez povodca
Strani: 1 ... 41 42 43 44 45 [46] 47 48 49 50 51   Dol
Natisni
Avtor Tema: Psi brez povodca  (Prebrano 139729 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #675 : petek, 07.09.2012 : 09:58:44 »

Citat
ampak kaj recimo ti naredis, ko si pes ne upa mimo tebe

Bom najprej povedala, kaj naredi katerakoli izmed mojih psic, če (spuščena seveda) sreča
boječega  psa: pogleda stran, gre mimo njega v loku, ko pa pride mimo se, (če ji je všeč) na  razdalji  par metrov obrne nazaj in  počaka, pri čemer gleda mimo psa in s telesom ni obrnjena proti psu ampak je pod kotom. Večina plašnih psov se po tem, ko je prihajajoči  pes že šel mimo sprosti, saj vidijo da jim resnično nič noče in večina se celo približa in vzpostavi stik. Če psici preplašen pes ni všeč, gre v loku mimo in niti ne pogleda nazaj.

To taktiko, nekoliko poenostavljeno lahko uporabiš, če ne želiš še bolj prestrašiti psa, ki se te boji: gledaš stran in greš mimo v loku (niti ni treba ne vem kako izrazito se umakniti, ponavadi zadošča že samo nakazana smer stran od psa)

Laki ima pa še posebej izbrano tehniko za živčne pse, ki so zaradi nesamozavesti agresivni do nje. Če ji tak pes ni všeč, potem enako kot ostale psice gre v loku mimo in se zanj ne zmeni. Če pa ji je zelo všeč, se pa naredi skrajno ponižno in se pred tem psom celo uleže na hrbet in obmiruje - doslej se je še vsak umiril, jo šel povohat, potem pa sta se igrala. Nekateri lasniki niso mogli verjeti svojim očem, ker se njihov pes še nikoli z nobenim drugim ni igral. Vsi pa so bili prepričani, da je Laki skrajno podredljiva psica (hahaha).

Citat
In mi kdo predlaga, kako naj delam, da bo nehal? Edini nasvet je bil, naj grem mirno odločno brez besed mimo in to tudi delam, če pa ima kdo kaj bolj učinkovitega pa naj pove

To, da greš mimo in se ne zmeniš za nič je ok, vendar problema s tem ne odpraviš. Obstaja več metod, klasičnih ali kliker, s katerimi povečaš psu samozavest in ga naučiš, kako naj se vede ob srečanjih z drugimi psi.Kja od tega je v konkretnem primeru najbolj uporabno, pa je odvisno od lastnika in od psa - pa  treba je najprej ugotoviti kje je dejanskoi vzrok.
Logiran
Laeja
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 186


« Odgovor #676 : petek, 07.09.2012 : 10:03:32 »

In mi kdo predlaga, kako naj delam, da bo nehal? Edini nasvet je bil, naj grem mirno odločno brez besed mimo in to tudi delam, če pa ima kdo kaj bolj učinkovitega pa naj pove. Wink

Če laja tudi za take za ograjo bi na tvojem mestu poiskala skuliranega psa za ograjo in delala z njim ob njegovi ograji. Delala ne pomeni da stojiš tam pol ure ampak narediš to večkrat za krajši čas, tako kot pri vadbi česa drugega. Cilj ti je psa umiriti, da se ne osredotoča na psa, svoj strah in ne laja na njega ampak da se osredotoči nate in je pomirjen. Pa naj dela karkoli, trikce, karkoli rad počne v bistvu ... kako to počneš je spet odvisno od psa. Če je hitro razburjen ob igri potem samo hrana za nagrajevanje. Potem postopno povečuješ težavnost. Skuliran pes izven ograje in tako naprej. Precej pomaga, če koga poznaš, da sama ustvarjaš situacije z par poznanimi psi. Je pa dolgotrajno. Verjetno se da naredit kako drugače, jaz bi na tak način, če bi imela lajavo boječko.
Logiran
Laeja
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 186


« Odgovor #677 : petek, 07.09.2012 : 10:09:05 »

še ta dodatek: Pomagajo tudi skupni sprehodi z drugim skuliranim psom, vsaj pri meni je bilo tudi uspešno, posnemal je njegovo vedenje v problematični situaciji. Je pa res, da točno tega obožuje. Ni ga čez starejše kul pse  Kiss
Logiran
airedale10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #678 : petek, 07.09.2012 : 14:09:11 »

Za tiste skulirane pse za ograjami se ne zmeni Roll Eyes Običajno pa je tako, da se s tistimi, ki jih namensko spoznamo (ko dobi kaka od prijateljic novega psa...) obnaša čisto v redu, je res verjetno najbolj v meni problem. Z enim psom pa se res tako sovražita, da renčita že na daleč (Dino je na taki razdalji pri drugih še miren). Zadnjič sem srečala samo lastnika tistega drugega psa (ni imel svojega s sabo), je hotel Dinota pobožati in ko je Dino zavohal tistega psa je zarenčal. Shocked To res prvič da je na človeka zarenčal, jaz sem bila kar v šoku.
Logiran
roadman
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #679 : torek, 09.10.2012 : 12:08:42 »

Lahko še jaz pristavim svoj piskrček?

Kam lahko gre človek na normalen sprehod na območju Ljubljane? Prečrtal sem Tivoli, prečrtal sem Šmarno, pravkar pa sem končal še z Rožnikom. V čem je problem?
Problem so nevzgojeni ljudje, ki sprehajajo dva ali tri (predvsem večje) pse (danes sem srečal npr. zlate prinašalce), ki jim uidejo izpod nadzora. Sam sem lastnik majhnega kavalirčka in ko se vanj zakadijo tri velike mrcine, ki seveda niso privezane ter začnejo po njem skakat, ga udarjat s šapami, preobračat na hrbet ipd... se moj kuža nekako ne zabava ravno. Najhuje pa je potem, ko človeku rečeš, če lahko psa pripne in ga odstrani od tebe, pa te še nadre in pove, da so to pač živali in da je to nekaj povsem normalnega. Prisežem, da bom naslednjič takšnega lastnika podrl na tla in sam začel skakat po njem (tudi sam nisem ravno trlica).
Torej... kakšen predlog?
Logiran
LacenS
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 72


WWW
« Odgovor #680 : torek, 09.10.2012 : 19:12:42 »

Zanimivo, jaz sem zdaj prvič pripeljala svojo psičko s seboj v Ljubljano in isto opažam. Ljudje imajo svoje pse povsod spuščene.
Do sedaj sicer nisem imela slabe izkušnje, edino to da me izredno mika da začnem isto počet še jaz-ker se bo edino tako vsaj zlaufala, pa še povodec se mi ne bo zapletal, ko pridejo drugi psi do nje.
Torej kaj vi menite o tem?
Sem pa zelo presenečena, da imajo pse tako spuščene, ker na kakem pst-ju  zna bit ob vseh kolesarjih to tudi nevarno...
Bi me pa zanimalo ravno obratno Smiley. Obstaja kraj v Ljubljani, kjer bi lahko imela psičko spuščeno? Cheesy
lp
Logiran
Žužka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.104


WWW
« Odgovor #681 : torek, 09.10.2012 : 19:24:08 »

Roadman, danes sem imela popolnoma enako situacijo (kot že večkrat), tako da prečrtaj tudi ljubljanski grad.  Sad

Po navadi probam zelo prijazno razložiti, da se moj pes pač boji, če ga "napadejo" večji psi, pa čeprav samo v igri. Včasih razumejo, včasih zavijejo z očmi (ko sem to videla, sem babi res skoraj skočila v lase  Angry ), tudi skregala sem se že, skoraj vedno pa nič ne zaleže.
Včasih ga celo dvigujem, čeprav nerada, ko vidim, da pes nekontrolirano leti proti nama in nisem prepričana o njegovih namenih.

Samo naj mi nekdo reče, da je pes nesocializiran, ker nima nikakršnih problemov, če večji pes pristopi do njega normalno in ne v polnem diru, pri tem mu še skoči na hrbet, ga povalja itd.  Angry
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #682 : torek, 09.10.2012 : 19:27:41 »

Pa imajo Ljubljančani res povsod pse spuščene? Me zelo veseli, če je to res, ker je že težko najti normalne sprehajalce z normalnimi spuščenimi psi, brez katerih socializacija zlasti majhnih psov ni mogoča. Kje jih je pa največ?
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #683 : torek, 09.10.2012 : 19:38:38 »

huh, imate pa kar pestro v LJ Tongue  a je res tako hudo? Shocked
sem bila že v Tivoliju, Rožniku, pst itd, res pa je da en ali dva sprehoda ne štejeta Roll Eyes

sama imam v LJ pozitivne izkušnje v parku na Kodeljevem, psi spuščeni, vendar vsaj, kadar sem bila jaz tam, pod nadzorom in kar tako ne pridivjajo...
enkrat mi je edino šlo na živce, ker je en mali jajčar non stop rinil v mojega malega med našim čvekanjem, pa sem se pač pobrala naprej, ker očitno lastnikom ni jasno da svojem psu tega ne bi smeli pustit (boh pomagi, tudi jaz ne pustim svojim da nadlegujejo druge pse)

sem pa blazno besna zaradi ljudi ki svojim cuckom pustijo vso svobodo na tem svetu - na tak način smo potem vsi na črni listi in zaradi takšnih sledijo razne prepovedi, kar me blaznooooooooooooo jezi jezen

zaradi takšnih ne smemo na plaže, zaradi nevzgojenih ne smemo v ustanove, ah...
sama vlačim pse praktično povsod kjer ni znaka pes prepovedan in jih spuščam povsod, kjer ni znaka pes na štriku  Smiley
(res pa je da smo za okolico izrednooooo nemoteči  Wink  )
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #684 : torek, 09.10.2012 : 19:44:20 »

Čakajte malo, a vi iščete kraj v Ljubljani, kjer bi bili večji psi na povodcih, mali pa spuščeni, da bi se lahko zletali? Odkrito povem, da imam tudi sama svojo spuščeno povsod ta, kjer se zdi varno in primerno, pa je mala in mladič. In popolnoma se strinjam z lanabelo, da se samo tako lahko socializira malega in mladega psa. Ko je enkrat odrasel in besno bevskajoč na povodcu ali stisnjen med noge lastnika, ko pride velik, je prepozno, da bi ga lahko spuščal mirno in brez strahu. Če vidim na kupu preveč "divjih" velikih psov, ki bi moji mali ogrozili pozitivne izkušnje, ker bi jo grdo povaljali (se je že zgodilo), se pač umaknem. Z posameznimi ni težav, ponavadi niso pregrobi, sem jo pa od prvega dne navajala na vse možne pse.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #685 : torek, 09.10.2012 : 19:51:24 »

Roadman, kaj pa barje?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #686 : torek, 09.10.2012 : 19:54:48 »

Največji procent privezanih psov je na urejeni sprehajalni poti za Bistrico. Je pa tu tudi največji procent zoprnih psov, ki se zaganjajo na povodcih v vse, kar gre mimo njih. Zoprno.
Logiran
Žužka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.104


WWW
« Odgovor #687 : torek, 09.10.2012 : 20:00:31 »

Nimam težav z velikimi, malimi, debelimi, pikastimi, samo z nevzgojenimi (lastniki). Prav vesela sem, če je kužek lahko spuščen.  Smiley Tudi z velikimi se moj miniaturc brez problema igra. Ima pač slabe izkušnje, ker ga je že večkrat večji pes zagrabil za vrat itd. Kljub temu mu ne omejujem stikov z večjimi psi, tudi če v prvem trenutku deluje prestrašeno. To seveda, če (recimo) vidim, ali mi lastnik pove, da je ok. Ko pa pes pridivja na vso moč, lastnika ni na spregled... kako veš? Ja, v idealnem svetu bi pomenil spuščen pes=prijazen pes.
Se strinjam s socializacijo, ampak nekje mora biti meja. Nasilje pač to ni.
Logiran
tika
midi
***
Sporočil: 182



« Odgovor #688 : torek, 09.10.2012 : 20:04:17 »

sem ravno danes opazovala koliko psov je spuščenih v strogem centru lj....zanimivo
Logiran
roadman
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #689 : torek, 09.10.2012 : 20:10:35 »

Jaz osebno nimam čisto nič proti spuščenim psom, tudi nimam čisto nič proti privezanim psom (sam imam sicer svojega razen na domači terasi zaradi svojega mišljenja zmeraj privezanega, ampak to je moja stvar), imam pa veliko proti ljudem, ki mirno  gledajo kako trije zlati prinašalci skačejo po tvojem mini psičku, ki se zaradi tega seveda prestraši in ne ve kaj storiti, nato pa še dodajo, da je to nekaj čisto normalnega.

Na srečo ima kuža takšen karakter, da ga vse negativne izkušnje ne prestrašijo in je še zmeraj dovolj radoveden, da z veseljem ovoha vsakega potencialnega partnerja za igranje. Se pa mi zdi problem, da bi se moral skorajda na vsakem sprehodu skregati s kakšnim izmed lastnikov - danes mi je naprimer ta izjemna lastnica zlatih prinašalcev po tem, ko sem komaj prišel do mojega kužka in ga dvignil v naročje (ob trem naj poudarim, da so še vedno skakali name in v kužka) dejala to: "Kakšen dec pa si, da kužka dviguješ. Če bi bil pravi moški bi si nabavil psa, ne pa igračko... " itd. itd... Za vas ne vem, ampak meni takšen odnos pošteno dvigne pritisk Smiley

@Nanook: hvala za predlog, tam se še nisem sprehajal, bom pa v kratkem poskusil. Če pa se bodo te negativne izkušnje nadaljevale, pa se bom pač z avtomobilom peljal kam v predmestje in upal na lepše izkušnje Smiley.
Logiran
Strani: 1 ... 41 42 43 44 45 [46] 47 48 49 50 51   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Psi brez povodca
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines