mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 14:39:20

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  o mačkah - razno  |  Tema: Umiritev nesocializirane mačke ob ulovu in prevozu
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Umiritev nesocializirane mačke ob ulovu in prevozu  (Prebrano 6690 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
neko
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« : sobota, 06.08.2011 : 19:15:05 »

Tokrat me zanima, kaj storite ko ujamete nesocializirano mačko?
Ker namreč ne želim ponoviti agonije, ki sem ji doslej vedno bila priča: divjanje v kletki/živolovki do te mere, da se žival poškoduje. Kar je pa najhuje pri vsem skupaj, je trpljenje zaradi panike, ki jo preživlja celo noč (vsaj 8 ur)- vse do prevoza na kliniko. Skakanje, zaletavanje, praskanje, grizenje, tuljenje,... Sam prevoz je pa še pika na i, verjetno ni treba opisovati.
Pri tem imam tokrat v mislih mačka, ki pride blizu le meni, pa še to kvečjemu na slaba dva metra. Pretekle izkušnje so bile z mucki, ki so za spoznanje bolj vajeni človeške bližine, a je vseeno bilo grozno.
Vedno se bojim da bo živalci od strahu zastalo srce, kot da že trpljenje ob čutenem strahu ni dovolj veliko. Nisem prepričana, da z odejo prekrita kletka sploh kaj zaleže. Ravno nasprotno. Obstaja kaj takega oz. kaka tehnika, ki bi živali (in navsezadnje meni) olajšala situacijo? Nazadnje sem v transporterčku pristavila mojega mucka, s katerim se je ujeti maček na daleč že poznal. Na žalost sem se tega spomnila zelo pozno, a je vsaj malo pomagalo.
Zanima tudi, ali se da najeti veterinarja, ki bi prišel na dom (štajerski konec) in mucka testiral na FELV/FIV in po potrebi evtanaziral? Da vsem nam skrajšam nepotrebno muko.
Logiran
Cats
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.266


« Odgovor #1 : sobota, 06.08.2011 : 19:18:29 »

Si mogoče probala baldrijan? Mački ga (vsaj nekateri) imajo zelo radi; vem da ljudje jemljejo baldrijanove kapljice za pomiritev, moja babica jih je vedno imela v omarici z zdravili.
Logiran
neko
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« Odgovor #2 : sobota, 06.08.2011 : 19:21:41 »

Ne, z baldrijanom nisem poskusila, a je s tem tudi tako, da recimo moj maček postane le še bolj vzhičen. Nisem prepričana, da je to vedno antidot stresu. Pa glede na mačji oster vonj, bi sledovi vonja ostali v kletki, tudi če izvor odstranim. Ne vem. Kot skrajno opcijo bom tudi to imela v mislih.
Logiran
Ewa
rad pišem
****
Sporočil: 462


WWW
« Odgovor #3 : sobota, 06.08.2011 : 20:52:25 »

Pa pokriješ živolovko, ko je maček noter? Mi jo takoj, ko se maček ulovi, pokrijemo z rjuho in postane pokrit do konca. Pod stresom so še vedno, logično, se pa ne zaletavajo (vsaj v večini primerov) in s tem ne poškodujejo.
Logiran
neko
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« Odgovor #4 : sobota, 06.08.2011 : 21:54:34 »

Ja, pokrijem. Ta zadnji si je dekico skozi luknjice v celoti potegnil noter in na njej ležal. V bistvu je takrat bil mirnejši, zato zdaj dvomim v smiselnost prekrivanja, vsaj pri nekaterih mačkah...
Logiran
Ewa
rad pišem
****
Sporočil: 462


WWW
« Odgovor #5 : nedelja, 07.08.2011 : 07:41:22 »

S kako dekico si ga pa pokrila, da jo je lahko noter potegnil?  Huh Je šlo čez celo živolovko? Po mojih izkušnjah sicer včasih tiste najbolj divje malo klatijo s tacami ven in vlačijo deko sem in tja, noter je pa ni še nobena potegnila. In po mojih izkušnjah se, ko so pokrite, v 80% takoj umirijo (nehajo zaletavat in panično butat v stene), ostale se pa umirijo malo kasneje.
Če imaš res takega divjaka pa ga poskusi prestavit v boks potem. Z baldrijanom in temi stvarmi se jaz ne bi trudila, ker kot prvo, traja kar nekaj časa, da začne učinkovat (če sploh) in pri mačkih ne veš, kako odreagirajo (enim vonj ne paše).
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #6 : nedelja, 07.08.2011 : 08:42:22 »

Meni se pa zdi, da je sicer večinoma bolje, če se jih prekrije, sem pa doživela ene par prostoživečk, ki so se umirile šele ko sem jih odkrila (kaj pa vem, mogoče so imele potem občutek, da imajo okolico bolj pod nadzorom)
Logiran
neko
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« Odgovor #7 : nedelja, 07.08.2011 : 13:57:29 »

Dekica je ravno pravšnja za to živolovko (ta živolovka ima manjšo površino od tiste prve, ki sem jo prej uporabljala). Je pa zelo mehka in malo elastična, ni toga rjuha. Ampak vseeno me je šokiralo. Zaletaval se je v intervalih -vse do zore, ko si pa je očitno uspel dekico noter potegnit. Pri prejšnjem smo tudi imeli zaletavanje. Očitno imam tistih 20% tukaj....
No, tudi jaz sem dobila enak občutek kot Houdini. Sumim, da je res divjemu mačku bolje videti in se bati (kot je verjetno njegovo stanje 80% časa tudi kadar ni ujet, predvsem kadar so v bližini ljudje), kot pa ne videti  in se bati  še bolj...
Verjamem pa, da je pri delno socializiranih mačkah to drugače.
Kako pa res divjega mačka prestaviš v boks? Takega pravega alfa-samca, ki je glavni v svojem rajonu.
Logiran
Ewa
rad pišem
****
Sporočil: 462


WWW
« Odgovor #8 : nedelja, 07.08.2011 : 14:35:18 »

Mačke, ki jih jaz ponavadi lovim niso niti delno socializirane, pa se umirijo. Očitno imaš ti s svojim divjakom res nesrečo.  Undecided Jaz bi ga vseeno pokrila, je po moje vseeno manj stresno, kot pa da vidi vse, kar se dogaja.
Za prestavit mačka iz živolovke v boks rabiš še nekoga zraven, sama ne moreš tega izvest. Pa fajn je, da nekdo, ki zna, da ti maček ne pobegne, ker potem ga boš težko dobila nazaj.  Tongue En fiksira živolovko, drugi sedi na boksu, spodni kaveljčki pri vratih od boksa so zaprti, zgornja dva odprta. Boks nastaviš k tistemu delu živolovke, ki je zaprto s steklom (čisto zraven), potem pa tisti, ki drži živolovko, dvigne steklo, mačka prepričaš, da se prestavi, potisneš vratca noter in zapreš zgornje kaveljčke. Se mi zdi, da je na enem posnetku oddaje O živalih in ljudeh, ko so snemali delo na terenu Mačjelovke.
Logiran
neko
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« Odgovor #9 : nedelja, 07.08.2011 : 15:39:35 »

Ewa, hvala. Mislim, da je to ta posnetek, če koga zanima:
http://tvslo.si/predvajaj/o-zivalih-in-ljudeh/ava2.90505118/
Zanimiva tehnika, jo bom zagotovo ob priliki uporabila, le tokrat najbrž ne. Mi je riziko glede pobega enostavno prevelik, saj ima tudi ta maček skoraj zagotovo poleg levkoze še aids.
Poleg tega se mi zdi, da je to tudi moj tip boksa / Ferplast-ov. Se je izkazal za slabega pri prevozu nesocializiranca. Moj muc si je namreč uspel v 15 minutah porezat vse okoli noska, ki ga je tiščal gor in dol po stranskih špranjah. Če jih poskusiš na tak način, vidiš, da so od znotraj ostre kot rezila. Pri veterinarju me je skoraj kap, ker sem najprej mislila, da se mu je kri ulila iz noska. Doma sem potem ugotovila, da so to v resnici urezanine... Tako da ga bom raje obdržala v živolovki, je manj nevarna.
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #10 : nedelja, 07.08.2011 : 23:49:59 »

Lahko napišem še moje izkušnje. Večino mačkov je bilo čisto norih, dokler nisem pokrila živolovke. Ampak Štefana, ta pa ne. Čepela je v kletki in čakala . Ko sem jo prinesla na kliniko sem močno poudarjala, da je nora Huh. naj pošteno pazijo. Pa sem jo imela skoraj 13 tednov v arestu z njenimi mladimi. Pa se pobožati še vedno ni pustila.
Tako da, jaz še vedno prisegam na pokrito kletko.
Logiran
neko
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« Odgovor #11 : ponedeljek, 08.08.2011 : 06:24:41 »

bamfel, nečesa ne razumem. Kako je Štefana potrditev argumenta o pokritosti za vsako ceno?
Bom vzela tvoje besede v vednost, ampak kolikor razbiram, pokritost ni vedno optimum- in to me je pravzaprav zanimalo.
Na posnetku sem videla, da nekateri očitno lovite čez dan (to pri mojem odpade). Te številne izkušnje s pokritostjo in umiritvijo imate tudi ob nočnem odlovu, kjer žival čaka okoli 8 ur in več?

Logiran
Ewa
rad pišem
****
Sporočil: 462


WWW
« Odgovor #12 : ponedeljek, 08.08.2011 : 08:13:21 »

Ja. Lovimo večinoma popoldan/zvečer, včasih tudi zgodaj zjutraj in pa ponoči. Pač odvisno od tega, kdaj so mačke na lokaciji. Vseeno kdaj lovimo, živolovko/boks vedno pokrijemo. Če je žival ujeta recimo pozno popoldan včasih do jutra čaka na poseg in gre šele naslednji dan potem domov. Pa pokrite mirno čakajo.
Logiran
neko
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« Odgovor #13 : ponedeljek, 08.08.2011 : 09:59:07 »

To je lepo slišati. Upam, da bom tudi jaz kdaj te sreče  Smiley
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  o mačkah - razno  |  Tema: Umiritev nesocializirane mačke ob ulovu in prevozu
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines