mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 03:47:49

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: ostarel pes ne drži več urina
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: ostarel pes ne drži več urina  (Prebrano 13998 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
mapol
novinec
*
Sporočil: 4


« : torek, 09.08.2011 : 18:20:10 »

Pozdravljeni,

naš prvi kuža je postal starček in ker izkušenj s starimi psi nimam se obračam na vas.
Kuža je star 15 let in so ga začele pestiti "starostne težave". Postal je dementen, napol slep in gluh pa še noge so postale okorne in težje vstaja ter hodi. Kljub temu še vedno ogromno hodi pa čeprav nabira kroge samo okoli mize ali grma. Apetit pa večji kot prej (pa manj zbirčen  Cool ), še vedno je vesel in s svojo življenjsko energijo preseneča vse naokoli. Prav hecen je bil, ker dolgo sam ni sprejel, da ni več mlad. Prav tako kot pri ljudeh, ko se nekateri ne morejo sprijazniti s tem, da so se postarali in ne morejo več početi vse tako kot v mladosti.

Večinoma je bil vedno zunaj, na ograjenem vrtu s svojo uto. Sedaj pa predvsem zaradi demence to ni več možno. Morali smo ga ograditi na del vrta, ki je zanj varen (ni nevarnosti padcev in ni močnega sonca). Sedaj poleti to gre, počasi pa se bo vreme poslabšalo, več bo dežja in nižje temperature in ga bomo morali preseliti v hišo.

Tu pa nastane problem zadrževanje urina (tudi blata). Čeprav je bil pretežno zunaj, je bil navajen na čistočo v hiši in s tem ni bilo problemov. Sedaj pa vode ne more več zadržati in se polula tam kjer pač je. Lula kot samičke in vse naenkrat, nič več ne označuje. Kadar prespi ponoči notri, se skoraj vedno polula, potem pa pogosto še vse skupaj potaca in raznese naokoli ali pa celo zaspi nazaj na mokrem.
Smo poskušali s sprehodi tik pred spanjem in da takoj ko vstanemo gre spet ven, pa nas vedno prehiti  Smiley .
Pri veterinarju smo bili, pregledal ledvica in so bili izvidi taki, kot da bi bil star 2 leti.

Ali obstaja kakšna rešitev za to? Sem poskušala s časopisom pa ga še opazi ne. Skrbi me predvsem to, da čez mesec dobiva dojenčka in si ne predstavljam kako ohranjati ustrezno čistočo po tleh.

Lp
Logiran
zgaga
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 56


WWW
« Odgovor #1 : torek, 09.08.2011 : 18:30:34 »

mapol!

Grozno mi je tole brat, ker ne morem, da hkrati ne bi pomislila tudi na našo prejšnjo psičko. Tvoj kuža ima veliko,veliko težav in ko se spomnim sama sebe,ko sem bila v podobni situaciji vem,da sem bila v znikanju... V zanikanju,da se včasih ne da pomagat...   sram
Naši štirinožni starčki znajo biti prav hecni in polni volje, a včasih se trudijo predvsem za nas. Mi pa v svojemu " egizmu" tega ne zmoremo videti. Egoizem v smislu,ker nas je strah,kako bomo preživeli izgubo, praznino...
Presodi sama ali trpi ali ne? Ima bolečine?

Želim ti veliko sreče in držim pesti,da se vse dobro konča!

Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #2 : torek, 09.08.2011 : 18:44:29 »

Načeloma bi mu lahko na ležišče dajala plenične podloge, tako bi spal na suhem, tudi če bi spustil v spanju cel mehur. In tudi tacal ne bi po mokrem. Če ima to njegovo odvajanje kak urnik, je morda vezano tudi na čas po prehranjevanju, bi mu morda lahko urnik prehranjevanja ustrezno spremenili.
Kaj vam je pa veterinar svetoval, kakšno je njegovo mnenje? Vam je morda predlagal kaka zdravila za nadzor inkontinence? Ali pa vam je morda, kot omenja zgaga, namignil, da je morda čas, da začnete razmišljati o tem, da se boste poslovili?
Logiran
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #3 : torek, 09.08.2011 : 18:56:13 »

Sanolabor, ta velike plenične podloge, jaz ga dam moji na ležišče in če/ko se polula zamenjam. Res veliko vpijejo in meni full olajšajo zadevo. Moja je že itak inkontinentna in na Propalinu zdaj je pa še v letih pa ji večkrat uide. Pa je tudi velik pes in v stanovanju.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #4 : torek, 09.08.2011 : 19:08:18 »

V tej starosti večina psov posane inkontinentna. Pomagati kaj dosti se ne da. Lahko zadevo vzameš v zakup in se prilagodiš - ponoči psu omejiš gibanje, za podlago uporabiš plenične podloge, psu daš lahko tudi primerno veliko plenico, podnevi pa ga imaš v prostorih, kjer lahko brez problema čistiš. Tisti, ki mu  je to odveč in ne more drugače, kot da ob lužah stresa okrog slabo voljo, pa zlahka samega sebe prepriča, da je za psa boljša evtanazija, ker se itak samo še muči.
Logiran
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #5 : torek, 09.08.2011 : 19:11:20 »

A ja, samo še tole, meni se ne zdi da bi imel tako grozno veliko težav zaradi katerih bi morali razmišljati o slovesu. Demenca ne boli, inkontinenca tudi ne, to da je bolj okoren je logično glede na leta, najbolje veš pa itak ti, ker živiš z njim. Ne morem si pomagati, da ne bi pomislila, da iščeš neko potrditev oziroma strinjanje z evtanazijo sploh, ker pričakuješ dojenčka. Če se motim, se opravičujem. Res pa je, da imam staro psico, ki se ji začenjajo iste težave in sem trenutno malo občutljiva glede tega.
Sama sem mnenja, da se posloviš, če ima pes bolečine, je bolan, trpi. Demenca, slabši vid in sluh, inkontinenca, počasnost pa pri meni še niso razlogi za slovo, to je starost.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #6 : torek, 09.08.2011 : 19:35:04 »

Tak pes prav nič ne trpi, lahko pa da trpi lastnik. Če je lastniku težko skrbeti za ostarelega psa, je bolje, da se od njega brez slabe vesti poslovi. Če ne, pa naj zanj enako  brez slabe vesti (in ne meneč se za mnenje okolice) skrbi, dokler pes ne bo trpel bolečin. Ponavadi je pri sicer zdravih a zelo starih psih tako, da čisto zadovoljno živijo toliko časa, dokler tako ne oslabijo, da ne morejo več hoditi, niti ko jim pomagaš vstati.
Logiran
mapol
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #7 : torek, 09.08.2011 : 19:39:28 »

Uf ne, sploh ne razmišljam o uspavanju. Se čisto strinjam s Sasenka, to so le starostne tegobe, nobena resna bolezen. Meni bi bilo egoistično, da bi zaradi prvih težav, ki jih imam z njim takoj rekla, ah to se mi pa ne da, naj gre, saj je star in bogi,... Tudi veterinar je enakega mnenja. Ga zelo občuduje, ker je drugače izredno vitalen pes, pravi da ne pozna nobenega drugega tako starega psa, ki bi bil tako dobrega zdravja.

Bolj me zanima ali obstajajo kakšne plenice za psa, ponoči bo spal na hodniku v kleti, kjer ni problem počistiti za njim, podnevi pa bo zraven in bi bile pleničke zelo praktične, prvič da se tla ne uničijo, drugič pa zaradi dojenčka. Pri vseh modnih dodatkih, ki danes obstajajo za pse, plenice ne bi bile prav nič napačne. Itak pa še vedno hodi tudi na sprehode. menjave plenic se bom pa itak kmalu navadila  Tongue

Sem se pa malo se napačno izrazila, ne gre za inkontinenco, vsaj zaenkrat ne. Pes trenutno še vedno ve da lula, saj se vedno pripravi in lepo počepne. Ne uhaja mu med spanjem, ampak ko se zbudi, ponavadi malo zaokroži in počepne. Zato potem tudi hitro pohodi lužico, ker začne hoditi naokoli. Zna samo spati ali pa hoditi. Samo da vstane hodi toliko časa, kolikor ima energije oziroma že stoje ne zakinka, šele potem se vleže. Poležava nikoli ne. Problem je demenca, hitreje se "zgubi" v prostoru.

Pred tem je bil izredno čist pes, vedno je hodil na potrebo na najbolj oddaljene konce vrta. Pa da se slučajno ne bi kaj po dlaki polulal. Še takrat ko je začel lulat čepe in da se je polulal na trdi podlagi in ga je po nogi špricalo nazaj, ga je to motilo in je poskušal nogo čimbolj odmaknit. Ta mlad kuža je njegovo pravo nasprotje, na sprehodu dvigne taco, pa med lulanjem zamenja tački ali pa se mu tako mudi, da še lula pa že steče naprej. Ga prav nič ne moti, da je tak "umazanček".


Lp

Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #8 : torek, 09.08.2011 : 19:54:58 »

Plenice za pse se dobijo, vsaj v tujini zagotovo. http://www.petplanet.co.uk/product_group.asp?dept_id=132&pg_id=484
Probaj vprašat v kaki slovenski bolje založeni trgovini, morda jih imajo tudi pri nas.
Logiran
mapol
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #9 : torek, 09.08.2011 : 20:32:05 »

Plenice za pse se dobijo, vsaj v tujini zagotovo. http://www.petplanet.co.uk/product_group.asp?dept_id=132&pg_id=484
Probaj vprašat v kaki slovenski bolje založeni trgovini, morda jih imajo tudi pri nas.

U hvala za tole, se mi je zdelo, da bom morala bolj v tujino pokukat. Ko jih sprobamo, sporočim kako se obnesejo.
Logiran
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #10 : torek, 09.08.2011 : 20:36:31 »

Aha, potem podloge ne pridejo v poštev. Mi smo pri našem, žal že pokojnem Odiju, ki tudi ni mogel več zadrževati urina kupovali plenice za dojenčke, največje kar obstajajo in improvizirali tako da smo naredili luknjo za rep, na hrbtu pa še malo zaselotejpali. Samo naš Odi je bil manjši, je imel okoli 18 kg. Imaš pa v specializiranih trgovinah, z medicinskimi pripomočki prav plenice za malo večje otroke (bolne, invalide), ki so tudi bolj vpojne in seveda večje. Samo pri teh plenicah moraš paziti, da mu zamenjaš čimprej ko se polula, ker se drugace lahko vname okoli lulčka. Sem pa pred kratkim nekje zasledila tudi neke trakove s plenico, prav za pse, ki ga samo oviješ čez lulčka in zapreš z ježkom na hrbtu ampak se ne spomnim kje. Bom malo pobrskala in ti sporočim.
Logiran
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #11 : torek, 09.08.2011 : 20:39:07 »

Trgovina Dogmania pri nas ima pa tudi plenice za pse, imajo tudi spletno trgovino.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #12 : torek, 09.08.2011 : 21:34:05 »

Ali je tak od vedno, da ne poležava, ali je to samo zadnji čas?
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #13 : sreda, 10.08.2011 : 03:46:28 »

Jaz sem se pa ob branju tega raznežila..starčki Kiss Kiss In se mi zdi lepo od vas da ga selite v hišo.
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #14 : sreda, 10.08.2011 : 06:56:42 »

Za starčke se lahko uporabljajo pleničke za nedonošenčke. Poznam psa, ki je v plenicah preživel skoraj polovico svojega življenja, vendar je živel ravno tako kvalitetno in polno življenje kot prej. Zunaj je bil brez, doma pa v pleničkah.
Tudi zame inkontinenca ni razlog za uspavanje, nikakor. Imam doma starčka, ki včasi malo spusti, pa kaj? Leži na brisački, pod katero je plenična, in ko se mu zgodi nesreča ni zato nobene drame.
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: ostarel pes ne drži več urina
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines