mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 11:47:54

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  knjižni kotiček  |  Knjige o šolanju in vzgoji (Moderator: Nanook)  |  Tema: Inteligenca psov in Govorite po pasje?
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Inteligenca psov in Govorite po pasje?  (Prebrano 12462 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Neyka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 261


« : torek, 09.08.2005 : 21:47:50 »

Kdo mi zna kaj več povedati v zgoraj navedenih knjigah? V meni bližnjih knjižnicah jih ni, v neke oddaljene se pa ne mislim prijavlat. Predcsem me zanima, kako so napisane (resno, šaljivo, v izi, strokovno ali ne) in vaša mnenja.
Logiran
n3wfka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 343


« Odgovor #1 : torek, 09.08.2005 : 22:26:03 »

Jaz sem brala samo Govorite po pasje (sicer že kar nekaj časa nazaj) in mi je bila kar všeč. Sicer se ne spomnim več prav dobro, ampak mislim, da je napisana v bolj resnem slogu s kančkom heca. Je pa lahko za razumet. Je natančno razloženo, kaj pomeni določen gib psa, pa zvok, lajež, način lajanja v nulo (če mene vprašaš, celo malce pretirava  Roll Eyes ). Skice so tudi zraven. Avtor pogosto omenja tudi svoje pse in izkušnje z njimi. Kar v redu in zanimivo poletno branje.  Wink

Lp
Logiran
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #2 : sreda, 10.08.2005 : 07:00:40 »

"Inteligenca psov" je bolj strokovna, vendar je pisana zelo razumljivo in za "siroke ljudske mnozice". Priporocam.
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #3 : sreda, 10.08.2005 : 08:28:52 »

Pa se vam ne zdi nič čuden prvi primer, ki ga avtor opisuje o dveh terierčkih in njunih upokojenih lastnikih? In tisti seznam najbolj inteligentnih pasem in najmanj inteligentnih pasem?
Logiran
Schvarc
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 131


« Odgovor #4 : sreda, 10.08.2005 : 08:31:47 »

Ola!

Knjiga Govorite po pasje, se mi zdi odlična knjiga, vendar malo preveč razvlečena z primeri in njegovimi raziskavami. Knjigo Inteligenca psov moram pa še prebrati.

Cau
Logiran
LIZA
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.939


« Odgovor #5 : sreda, 10.08.2005 : 08:35:56 »

Jaz sem zaenkrat prebrala Govorite po pasje in mi je zelo všeč. Posebno še tisti primeri. Je res malo debelejša mogoče kot katera druga pasja knjiga, ampak vredna branja Wink Vsaj jaz sem se ogromno naučila iz nje, kar mi zelo prav pride Smiley
Logiran
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #6 : sreda, 10.08.2005 : 09:37:27 »

Citat
V meni bližnjih knjižnicah jih ni
Hm, sama sem obe knjigi uspela dobiti v logaški knjižnici, pa ni ne vem kako dobro založena.

Obe priporočam za branje vsakomur; predvsem obrazložitev pasje znakovne govorice mi je bila všeč, nekaj izveš na novo, za kaj drugega pa dobiš potrditev, da si si že prej stvari pravilno razlagal.
Z razvrstitvijo inteligenčnosti pasem pa se ne strinjam. Ni nobene detajlne razlage, kako so raziskavo delali. Ne glede na to, da naj bi bil IQ prirojen ( vsaj mislim ), je razlika, ali so vse testirane pasme psov od  prvega dne starosti pa do testiranja živele v enakih pogojih ali ne. Kar poglejmo sami sebe - večkrat ko rešujemo kakšne miselne teste, večji ponovitveni vzorec dobimo in za vsako smo uspešnejši.

Ne vem, v kateri izmed knjig je bil opisan primer, koliko besed loči nek pes - zdi se mi, da preko 100; ko ga je gospodar poslal ( ne vrgel in rekel prinesi, pač pa ga je kar na lepem poslal po stvar, ki je bila nekje v stanovanju ) npr. po svinčnik, je prinesel svinčnik, ko po copat, je prinesel copat, pojdi k oknu, je šel k oknu,.... ( upam, da sem si prav zapomnila  Undecided )....me res zanima, ali je pes vizuelno ločil predmete ( ? ) in ali bi prave predmete, ki bi dišali drugače kot domači, prinesel tudi v tujem okolju.
Logiran
n3wfka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 343


« Odgovor #7 : sreda, 10.08.2005 : 12:23:36 »

Mefisto, to je bilo v Govorite po pasje. Nova Scotia Duck Tolling retriever je bil ta kuža, če se še prav spominjam. Pa tudi zanimivo je opisano, kako se sporazumevajo volkovi in potem je avtor to tudi dokazal s poskusom s svojim psom. Psa je postavil pred dve oviri, vsako na eni strani in sprva seveda pes ni vedel, katero naj preskoči. Potem si je avtor naredil tulec iz papirja-imrovizacija gobca in si ga nataknil na obraz. Ponovil je vajo z ovirami in pes je preskočil tisto oviro, h kateri je avtor zasukal glavo s svojim papirnatim gobčkom. Volkovi se namreč na lovu sporazumevajo isto, saj vodja lova tako usmerja ostale. Zelo zanimivo!

Lp
Logiran
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #8 : sreda, 10.08.2005 : 14:40:28 »

Jaz imam o vsem, kar preberem, svoje mnenje, ki ni nujno enako tistemu, kar je zapisano. Vedno pa je dobro prebrati cim vec dobrih in slabih stvari, da lahko primerjas, razmisljas in mogoce celo sam kaj pogruntas, kar bo v korist domacega psa.
Citat
In tisti seznam najbolj inteligentnih pasem in najmanj inteligentnih pasem?
V Inteligenci psov so opisane razlicne vrste inteligence in v tisti najdaljsi tabeli so razvrscene pasme glede na delovno in poslusnostno inteligenco, zato bi se tabela pod drugo vrsto inteligence precej spremenila.
Prav zaradi tega menim, da psov ne smemo oznacevati s "pametnimi" in "manj pametnimi", saj bi v eni kategoriji bile na vrhu ene pasme, v drugi druge, v tretji tretje, itd. Potem pa gre se za razlike med posamezniki v okviru ene pasme. Pa se cel kup drugih dejavnikov se lahko najde, ki vplivajo na izdelovanje "pasjih inteligencnih testov".
Butastih psov ni, butasti smo ljudje, ki hocemo na vsak nacin vsakemu prilepiti neko etiketo.
Logiran
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #9 : sreda, 10.08.2005 : 18:48:17 »


Hvala new3ka, očitno ni daleč nazaj, kar si knjigo brala ali pa imaš boljši spomin od mene Wink

Citat
Butastih psov ni, butasti smo ljudje, ki hocemo na vsak nacin vsakemu prilepiti neko etiketo
Yes, ja Dani!
Logiran
Ivana
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 127


« Odgovor #10 : sreda, 16.11.2005 : 20:43:48 »

Meni ni bila všeč knjiga Inteligenca psov. Skozi celo knjigo sem imela občutek, da avtar za vse napake krivi izključno pse, ne pa lastnikov. Meni so se zdeli pač psi iz nekaterih primerov (dandie dinmon terier, ki ga lastnik vleče po tleh za sabo in se vrže na bok, da se izogne napadom besa svojega lastnika), se mi zdi kvečjemu pameten, ne pa neumen. Najlažje je pač prenesti krivdo na psa, če si nekaj ne znaš razlagati.


Lep pozdrav, Ivana
Logiran
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #11 : nedelja, 01.01.2006 : 16:50:50 »

no naj dodam še moje mnenje, prebrala sem to knjigo inteligenca psov, meni se je zdela prav super knjiga, uno tadrugo moram pa še prebrat, ziher bo tud zanimiva, no v vsaki knjigi je kaj dobrega in slabega ...lp
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #12 : nedelja, 01.01.2006 : 21:17:31 »

Inteligenca psov mi je bila všeč, mislim, da se lahko kar veliko naučiš iz nje, potem sem pa dobila še Govorite po pasje, pa sem pri nekaterih poglavjih imela občutek, da berem Inteligenco psov na malo drugačen način ... Hočem povedati, da se nekatere stvari ponavljajo  Roll Eyes.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #13 : ponedeljek, 02.01.2006 : 14:14:22 »

Ce koga zanima...imam odvecen izvod Inteligence psov. Ostalo na ZS. lp
Logiran

Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #14 : petek, 06.01.2006 : 23:17:27 »

Kaja, kaj me lahko kontaktiraš na mail: sonccek@yahoo.com?

Še nisem plačala paketa, pa nimam ZS sram

LP,
Diana
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  knjižni kotiček  |  Knjige o šolanju in vzgoji (Moderator: Nanook)  |  Tema: Inteligenca psov in Govorite po pasje?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines