mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 00:27:19

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Rane  |  Tema: Kaj narediti ko se strga šiv?
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kaj narediti ko se strga šiv?  (Prebrano 10865 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« : petek, 12.08.2005 : 14:03:41 »

Torej, imamo sledeč problem:

mački so v torek izrezali tumor, katerega je imela na zadnji taci (na "stegnu"?). Dr., ki jo je operiral, je, kot ima že v praksi, na zašito rano prišil še gazo, vendar je moja mačka ekspert in si jo je že prvo noč strgala dol. Vse bi bilo v redu, če si ne bi dan kasneje z zaščitnim ovratnikom strgala še enega šiva....tako pa imamo sedaj za 1 cm odprto rano in to na zelo nehvaležnem predelu - na mestu, kamor se mačka vedno usede.

Po telefonskem pogovoru z veterinarjem kaj narediti, morda s čim rano zaščititi, poviti, smo obupali, saj imam "gumi" mačko in ni variante, da bi kakšna flika ostala na njej. Tako rano sedaj mažem z Garamycin kremo in upam, da se ji bo nekako zacelilo.

Je imel kdo že kakšne podobne probleme pri svojih kosmatincih? Kaj ste v takih primerih naredili?

Vsaka izkušnja oz informacija bo dobrodošla.

Lp, Fortuna.
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
Primavera
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 600


« Odgovor #1 : petek, 12.08.2005 : 23:09:12 »

Obvezno ji moraš natakniti ovratnik! Shocked Jaz se nebi hecala z odprto postoperativno  rano. Če jo boš peljala nazaj šivat, bo spet morala v narkozo Undecided Še sploh je zoprno, da ravno sedi na rani, kar res lahko povzroči hudo sepso in se lep čas ne bo zacelilo. Prepreči lizanje z "lučko" , redno maži z jodom in poskusi nalepit velik samolepilno mikropor obliž, ki diha.
Sicer sem pa pred kratkim slišala za primer mačke, ki jo je po zadnjem delu ogrizel pes in še mladiče je imela nekje skrite na dvorišču. Reva je hodila dolgo z napol odprtim zadnjim delom, mladiči so umrli, ker jih ni mogla dojit, "gospa"lastnica, ki pa je celo zdravnica Angry Angry Shocked ji je s pinceto le pobrala nekaj črvov, ki so ji že lezli iz rane in to je bilo vse. Kljub temu, da sem bruhala ogenj od besa in grozila s prijavo, mi je rekla, naj se ne sekiram, češ, da tudi v Afriki otrokom lezejo črvi iz ran pa kaj če mački!! Angry Angry Angry Angry. Mačka se je izlizala , sem jo videla pred kratkim.
take grozote se dogajajo v naši ljubi Sloveniji in to v družinah, kjer se  vozijo z avti, ki niso pod 10 milijonov, za veterinarja in Frontline pa ni denarja (ker stvar stane celih 6 jurjev, psi so pa trije!!!!)  Lips Sealed Angry
Logiran
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #2 : sobota, 13.08.2005 : 05:36:42 »

Obvezno ji moraš natakniti ovratnik! Shocked

Primavera, verjetno nisi prav razumela kaj sem napisala v prvem postu. Mačka ima zaščitni ovratnik ves čas gor. Šiv si je strgala ravno z zaščitnim ovratnikom. Z njim je zapela šiv in ga strgala. Piše tukaj ----->
Vse bi bilo v redu, če si ne bi dan kasneje z zaščitnim ovratnikom strgala še enega šiva....


Citat
Če jo boš peljala nazaj šivat, bo spet morala v narkozo Undecided

Veterinar, ki jo je operiral, je rekel da ji rane ne bi šival še enkrat.

Citat
Prepreči lizanje z "lučko" , redno maži z jodom in poskusi nalepit velik samolepilno mikropor obliž, ki diha.

Mačka se rane z gobčkom ne more dotakniti ravno zaradi zaščitnega ovratnika. Doktor je svetoval Garamycin kremo, zato je ne mažem z jodom, nalepila sem pa že vse živo da bi rano zaščitila, toda na mački ne ostane nič niti za pol ure. Je tudi doktor rekel da če mačka ne prenese da je nekaj nalepljeno na njeno kožo, nima smisla vztrajati, saj tudi če bi jo povila kot mumijo, bi se nekako rešila... Shocked

Primavera, mačka je drugače notranja, tj ves čas v stanovanju, kjer večino časa bedimo nad njo, edino ponoči je v boksu - ravno zaradi tega, da ji ne hodijo kakšne neumnosti po glavi...

No... upam, da so v našem primeru črvi vsaj malenkost izključeni... Shocked Lips Sealed

Lp, Fortuna.
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #3 : sobota, 13.08.2005 : 12:19:47 »

Tudi take rane se zacelijo, samo malo dalj traja. Ko so moji pokojni psici pri 14 letih odstranili tumor na seskih, se je rana zaradi nekih problemov s krvjo odprla, tako da je zijala kakšne 9, 10 cm velika luknja (k sreči ni bila globoka) Veterinarju se ni zdelo dobro še enkrat šivati, psica je na rano dobivala obkladke (plivasept ali betadin), na rano sem ji dala vatirance, naredila sem ji oblekco, dobivala je antibiotike, ovratnika pa ni potrebovala, ker je bila pridna. na taki rani se najprej ob robu naredi kalusno tkivo. Ko se to zgodi, je zadeva v bistvu že rešena, ker je to tkivo zelo odporno. Treba je samo še počakati, da rano "potegne" skupaj. da se naredi kalusno tkivo je potrebno nekaj dni, pri moji psici je trajalo več kot en teden, ker je že itak imela težave s celjenjem, ampak na koncu je bilo vse v redu.
Mislim, da pri mački ne bi smelo biti težav, saj ji manjka en sam šiv. Ne se truditi z prekrivanjem rane, samo pazi da bo čista. Za rano je v bistvu še bolje če ni prekrita.
Logiran
T.M.T
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 577


« Odgovor #4 : sobota, 13.08.2005 : 13:05:57 »

Mi smo imeli podoben primer pri Ronu,ko je imel rano za ušesom.Žal mu takrat vet ni dal ovratnika in je šive strgal s taco.Potem mi je drug vet prinesel sprej in smo samo 2 meseca dleje celili.
Logiran
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #5 : sobota, 13.08.2005 : 13:18:57 »

Lanabela, T.M.T., hvala za odgovora.

Rana danes zgleda že malo boljša, očitno mazilo Garamycin pomaga, pomaga pa seveda tudi to, da ima mačka sedaj večji zaščitni ovratnik in tako z robom ne more "zapeti" za ostale šive.

Tudi mi smo imeli pri psici pred cca dvemi leti odprto rano, katero smo celili več kot dva meseca in smo bili že vsi, tako mi, kot tudi psica, skoraj brez živcev.

Ustrašila sem se, da bi se kaj podobnega znalo ponoviti tudi pri mački, toda sedaj sem že bolj optimistična.

Mačka dobiva tudi antibiotik na 12 ur.

Lp, Fortuna.
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
PetraS
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 88


« Odgovor #6 : sobota, 26.11.2005 : 11:05:06 »

Malo pozno pa vseeno bo mogoče prišlo komu prav. Mojemu psu se je po operaciji križnih vzi strgal oz. zatrgal (tako kot uhan, če ga preveč potegneš  in zatrgaš luknjico, da ti ostane pretrgan uhelj) glavni šiv...direkt na kolenu. Šivi so bolj naredko ravno zaradi tega, da ne špona preveč. No ostala je 3 cm dolga rana (to se je zgodilo naslednje jutro po operaciji) in mene je skoraj kap. Seveda sva odšla do veterinarja in je rekel, da ni panike samo naj bomo pozorni, da se ne bi vnelo in celilo se bo dalj časa. Nisem pristaš antibiotikov in jih ne dajem preventivno...sem bila pač pozona na rano in sem jo kontroliala 3x dnevno. Se pa kupi v lekarni take ,,površinke šive..samolepilni trakci, ki so prepojeni tudi z snovjo, ki pospešuje celjenje. Dolgi so 10 cm in se jih po potrebi odreže in moram rečt, da se lepo celi-glede na to, da ni zašito. Prilepile bom par slikic, da si boste lažje predstavljali in to je rana stara 10 dni. Te ,,šive,, lahko nalepite na svežo rano (ni potrebno skrbet, da je cel lepljiv....in jih ne trgajte-menjajte, dokler sami ne padejo stran....držijo skupaj obe strani rane in celijo samo rano...in držijo močno samo dlako pobrijte. Tudi ko se vrežete vi...je fajn imeti to zadevo.

Me pa nekaj zanima. Dostikrat gledam ,,Animal planet,, in sem videla, da imajo ,,potujoči veternarji,, nek ,,super tissue glue,,...in muco po sterilizaiji enostavno ,,zalpijo,,, in ne šivajo. ogoče kdo ve o čem govorim? Na internetu sicer piše, da naj se ne nanaša direkt v rano?
Pa še nekaj obliži/gaze...problem je  tem, ker se primejo na rano in pri menjavi odtrgamo stran hrastico, ki se je naredla...in to ni vredu saj se začne celjenje od začetka. Kupite post operativne obliže pri katerihje ,,sredina,, oz. tista gazica na sredi prevlečena z neko gladko snovjo (izgleda kot pvc in deluje kot ,,damski,, vložek...prepušča v eno smer vendar je rana suha in se ne prijema na samo rano. Malo težje jih je zalepiti, ker so dokaj nenavadni. Imenjejo pa se ,,opsite post-op.,, (smith & nephew).
Logiran
PetraS
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 88


« Odgovor #7 : sobota, 26.11.2005 : 11:07:25 »

takole izgleda ,,na koži,,..ti so sveži drugče kasneje so pač umazani od krvi

[attachment deleted by admin]
Logiran
PetraS
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 88


« Odgovor #8 : sobota, 26.11.2005 : 11:09:49 »

,,paketek pa je tak

[attachment deleted by admin]
Logiran
PetraS
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 88


« Odgovor #9 : sobota, 26.11.2005 : 11:11:36 »

Original dolžina pa

[attachment deleted by admin]
Logiran
aema
novinec
*
Sporočil: 9


WWW
« Odgovor #10 : ponedeljek, 02.01.2006 : 14:58:33 »

pozdravljeni, moji 5- mesečni kužiki smo šele sedaj odstranli slednike. Po parih dneh si je zgrizla dva šiva, kljub temu da je imela zaščitni ovratnik. No pa jo naslednjih nekaj dni nisem pustila ven ker je zunaj sneg. Ven je šla le z čeveljčki. Čez en teden gremo k veterinarju, ji na eni tački, kjer se je rana lepo zacela, pobere šive ven. Za drugo pa je reku da naj z jodom mažemo in da se bo že zacelilo, pa da ni problema, da lahko normalno skače po snegu. No in res se držimo njegovih navodil, pa jo čez dva dni pripeljem s sprehoda in obe rani sta spet odprti. Kaj pravite naj jo imam sam v hši dokler se čist ne zaceli? Sam s takim "živcem" je zelo težko.
Logiran
bauci
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.435


« Odgovor #11 : ponedeljek, 02.01.2006 : 15:19:46 »

moja je tudi hiperaktivka, bila pa je 2 tedna nazaj operirana na kili. zašita je bila grdo, rana se ji je odpirala, dosti ji je tudi ven teklo. bili sva čim manj zunaj, le na najnjnejše, pa še to sem ji včasih raje kar papir nastavila. ko je šive dala ven, je rekla, da mora še nositi ovratnik, da se ji zaceli. tako da jo še kar bojl not držim... sicer je naporno, pa se splača.  aema, morda jo raje držite v stanovanju, mažite ji z jodom, pa z kako kremo za celjenje, npr ognjičevo, ali pa z arniko, za razkužitev.
Logiran
PetraS
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 88


« Odgovor #12 : četrtek, 05.01.2006 : 09:41:01 »

Kakršnakoli je že rana, ni dobro, da po njej hodi oz. da je nezaščitena med sprehodi. Ko pes počiva mu odstranite zaščito, da je na zraku. Ne pustite psu, da se pretirano liže...jaz mojemu pustim ene dva ,,liza,, in da prevoha zadevo  tok, da ve kaj se dogaja in da da potem mir.
Šive pa vedno odstranjujem sama, saj to ni nobena umetnost pa tudi pes je bolj srečen, da mu ni treba po bolnicah skakat...
O jodu govorite pa tako, kot da je voda...raznorazne domače maže znajo narest kar vredu infekcijo... vsako zadevo uporabljajte le če je potrebno in uporabljajte glavo (verjamem, da smo že vsi sami dali skozi celjenje rane in da vemo, kako se celi in vidimo ali je ok...ali pač potrebuje kakšen ,,dodatek,,) Ko se zadeva celi tudi srbi in lahko psa malo popraskate okoli rane...s čistimi rokami/nohti in seveda z občutkom...tudi pes bo bolj miren.
Za brazgotine je pa krema kontratubex, maže se ko je že zaceljeno, da je brazgotina mehkejša...pri psih to ni taka reč (ljudje jo uporabljajo bolj zaradi videza) vendar je včasih na takem mestu, da ,,špona,, kožo.
Logiran
aema
novinec
*
Sporočil: 9


WWW
« Odgovor #13 : nedelja, 15.01.2006 : 12:41:07 »

Naša Ema se lepo celi. Na sneg gre samo v čeveljčkih in rana se lepo celi. V lekarni so mi dali ribje mazilo, ki se ga namaže na hrasto, da se le ta ne izsuši preveč in ne popoka. Poleg tega pa spodbuja rast kožnih celic. Mislim da kar deluje. Drugače pa z rano na tački nikoli na sneg, ker je grob in rano odpre.
Logiran
user80
novinec
*
Sporočil: 13


WWW
« Odgovor #14 : petek, 21.07.2006 : 13:02:11 »

Mojem psu so na repu odstranili bulico, vidim pa da ima površinske šive, ven pa gledajo tudi ene tri nitke, ki pa so povsem drugačne kot zunanji šivi pa svetlejše barve. Zunanji šivi so kot laks (prozoren) pa temno plavi, tiste tri nitke so pa kot malo debelejši cviren - vrvica in pa svetleješe modre barve. Pa samo štrlijo ven te opisane nitke, nikjer ni vidit nobenega šiva. Kaj bi to bilo???
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Rane  |  Tema: Kaj narediti ko se strga šiv?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines