mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 22:27:21

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Strani: 1 2 [3]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pozitivna ali negativna metoda učenja?  (Prebrano 18883 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
jasminaj
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 506


« Odgovor #30 : ponedeljek, 22.08.2005 : 11:32:29 »

da se se jaz vkljucim.. ok strinjam se, da samota psa potre, vsaj mojega bi.. samo ne vem, kako bi potem povezal to z tem, kar je naredil narobe? Undecided .. ce ga zaprem recimo v drugo sobo, saj ga moram prvo spravit tja? ali bi potem sploh povezal to z tem, kar je naredil narobe?  Huh .. pa ko sme na sprehodu, ce npr. naredi nekaj nezazeljenega, se mu bi mogla zadret npr. "ne sme", ap odkorakat stran?,, samo jaz vem da pri mojem to ne bi zaleglo, saj sploh ne bi vedel da grem stran ker dela kaj narobe  Undecided.. mislil bi si pac gre dalje, pa sploh ne bi skapiral da ga z tem ignoriram oz.hocem kaznovat? Huh
Logiran
Jure
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 141


« Odgovor #31 : ponedeljek, 22.08.2005 : 11:34:29 »

Za reševanje težav pri pasjem vedenju se obrni na strokovnjake in ne nasedaj bedarijam kvazi strokovnjakov, ki preberejo knjigo in potem na veliko svetujejo drugim.


Lp,
Jure
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #32 : ponedeljek, 22.08.2005 : 14:55:00 »

Vsakega psa je možno vzgojiti in izšolati izključno z pozitivno motivacijo in negativno kaznijo. Nekatere je moč uspešno šolati izključno na ta način, Pri drugih si lahko privoščimo nekaj sile in prisile, če že ne vzdržimo brez tega. 
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.214


« Odgovor #33 : ponedeljek, 22.08.2005 : 15:16:37 »

Ma ne Jasminaj,na sprehodu tega ne mores naredit,ga osamit namrec Wink .Pri vsakemu psu je sigurno drugace.Ko je bil nas majhen je pac izsiljeval pozornost najprej z lulanjem-ce se nisi hotel igrat ko je pac on hotel se je postavil na sredo sobe,te gledal in se polulal.Najprej nismo vedli kaj,pol pa smo nekje prebrali(smo pac postali kvazi-strokovnjaki,a ne?) da naj ga ignoriramo.In po par luzicah je bilo vsega konec.Pol je imel preblisk da bi na vsakega ki je prisel na obisk skakal in lajal.Ceprav si mu stokrat rekel da je v redu,zadosti...je razumel da to ni prav samo ko smo ga ob takem vedenju zaprli v sobo za 5 min.Pol je se vedno lezel k obisku in se cohal do onemoglosti  Wink ,ni pa lajal vanj.
Mislim pa da nas je na forumu vecina le kvazi-strokovnjakov ali lastnikov psov ki se pac ucimo s pomocjo literature in izkusenj (drugi in lastnih).In ne vidim v cem je problem da si izmenjujemo mnenja. Huh
Lp
 
Logiran
dogue de bordeaux
rad pišem
****
Sporočil: 481


« Odgovor #34 : ponedeljek, 22.08.2005 : 16:20:34 »

Jasminaj jaz ga ne zaprem v sobo ampak grem jaz v drugo sobo. Tako vidi, da ce dela doloceno dejanje grem jaz stran in to je njemu huda kazen(pa ce ne zakapira v prvo, potem zagotovo v drugo). Na sprehodu pa ga imam na povodcu dokler ga ne naucim, da ne sme pobirati iz tleha(priblizno 2tedna je trajalo).
Jure jaz nisem kvazi strokovnjak, ki je prebral knjigo, res, da sem prebral zelo veliko knjig, vendar se zanasam na svoj nacin in samo povem na kaksen nacin sem jaz zelo dobro in zelo hitro naucil mojega psa. Se posebej pa zato, ker so nekateri ljudje mnenja, da se lahko uci samo z prisilo. Ni pa to moj edini nacin, saj je za vsako stvar drugacna resitev, recimo pri kopanju mi to ni pomagalo.
Logiran
NightCrawler
novinec
*
Sporočil: 17


« Odgovor #35 : ponedeljek, 20.02.2006 : 10:50:21 »

Za reševanje težav pri pasjem vedenju se obrni na strokovnjake in ne nasedaj bedarijam kvazi strokovnjakov, ki preberejo knjigo in potem na veliko svetujejo drugim.

Lp,
Jure

Se popolnoma strinjam.

Prebiram to temo in me res moti, da vsi odgovori temeljijo na nekemu posploševanju izkušenj s svojimi psi. Vsak pes je drugačen tako kot ljudje. Pri kakšnem psu lahko s pozitivno metodo doseže vse pri kakšnem dominantnem pitu ali pa dogi pa morda samo s palico! Zato dokler niste doživeli, da se pes obrne proti gospodarju in resno zarenči ne flancajte oslarij. Nekdo je dejal, da pes ne ugrizne do krvi če je pravilno naučen - mislim, halo od kje tebi to? Samo obilo sreče imaš, da s svojim znanjem gospodariš ''nežnemu ščenetu'' ne pa dominantnemu psu!

Kot pravi Jure, če nastopijo kakršnekoli težave nemudoma k strokovnjaku.

Problemi pa dandanes nastajajo predvsem zaradi dvigovanja statusa naših ''ljubljenčkov'' v tropu. Nekateri psi sprejmejo višji status brez sprememb v vedenju (in vsi tisti lastniki, ki imate takšne bombončke za pse je to super in me veseli, da imate lahko življenje), nekateri psi pa imajo dominanco močno zapisano v genih in vam jasno povedo kdo je ''boss'', ko dosežejo status alfe (moja tamala npr.). Ko imaš takšnega psa se moraš pa malo več naučiti o ''canine psychology'' - psihologiji psov kot pa samo trobit naglas o pozitivni vzgoji in nagradicah za pozitivno vedenje.

Osebno sem pristaš obeh načinov. Pozitiva večino časa, če pa se pojavi nesprejemljivo vedenje (beri potencialno nevarno) pa nemudoma pokazati psu tudi s prisilo da s takim vedenjem v bodoče ni nobenih šans. 

Primer: Zadnjič sem šel na sprehod in se je zgodilo neprijetno potencialno res nevarno srečanje. Mojo ''milo gospodično'' je skoraj naskočila 80kg doga. Obe punci in obe privezani. Moja bi se igrala in je migala z repom, tadruga pa se je gonila in ni bila pripravljena tolerirati konkurence. Takoj sem opazil znak, ker je tadruga dvignila sprednjo taco in nato bliskovito napadla ZARES! Lastnico je potegnila na rit in jo vlekla 2 metra proti moji tamali. Postavil sem se vmes zaropotal z avtoritetnim glasom in držo telesa proti njenemu psu in zavpil NE - STRAN! - pa ni prav nič pomagalo... lastnica je komaj zadržala njeno dogo in ji nato dejala fuj ne to. Mislim halo, fuj ne to?!? - Če bi to storila moja bi jo s čisto brutalno silo podrl na tla in ji pokazal, da takšno vedenje niti pod razno ni sprejemljivo. Fuj ne to!?! To bo pa res zaleglo za v bodoče - ja! Ta situacija bi lahko vodila v spopad do smrti mi je dva dni kasneje razložil kinolog katerega mnenje zelo cenim in spoštujem, ko sem mu dogodek opisal.

Povzetek? Je tadruga doga nenormalna, agresivna?

Ja in ne. Psica je zelo dominantna kar je rezultat vzgoje razvajanja.

Kaj pa takšno vedenje?

Ja popolnoma normalno z živalske perspektive in popolnoma nenormalno oziroma neprimerno s človeške.

Zato vam svetujem, da preberite veliko knjig, opažajte in poskušajte razumeti vedenje svojih in drugih psov, predvsem pa naučite se biti alfa in omega vašemu psu in vaš pes vam bo temu hvaležen.

Lp.
Logiran
Polzek
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 141


« Odgovor #36 : četrtek, 26.10.2006 : 19:25:44 »

Ja, tale odgovor mi je pa všeč Smiley
Saj jaz sem tudi potrebovala dosti let in nekaj psov, predno sem se koncno začela učiti od PSOV.
Namreč...samo opazovala sem, kako se psi "zmenijo" med sabo.
Na hitro...in ostro....in potem je mir, vsem je vse jasno.
Nobenih prefinjenih kazni in kompliciranj.
Tole je JA in tole je NE. Jaz sem šef in ti nisi.
Se pa zato lahko krasno zabavava skupaj Wink
Meni funkcionira Smiley
Logiran
SamSvojMojster
rad pišem
****
Sporočil: 400


« Odgovor #37 : četrtek, 26.10.2006 : 20:04:45 »

Sicer glede vzgoje in nacina vzgoje ne bom komentiral nic,vem pa da se spomnim,ko je nekdo pred kaksnim letom napisal da ima visavskega terrierja in da je zelo dominanten.Primerjal ga je z ne vem kaksnimi pasmami.V vsakem primeru,tudi ce bi bil tak pes izredno dominanten(ter napade gospodarja),se ga poslihta en,dva,tri.Simpaticne so mi tudi izjave, ko se lastniki ne upajo k majhnemu kuzku po igraco ali kaj podobnega.Posledice pri psu,ki izrazito kaze nagon po dominiranju in je ob tem podkrepljen se z kilazo in misicami so veliko hujse kot tistih par kilc,ki letijo ko rignes. Smiley
   Obenem bi rad poudaril,da se tukaj govori o dveh razlicnih sferah,ki jih marsikaksen lastnik lepega druznega psa ne bo mogel razumeti.Naj omenim lastnico druznega psa(majhen bel spic),ki mi je svetovala ,da svojega zacnem uciti lepe hoje pri devetih mesecih(videla je da ga imam na zatezni).Moj je bil star 6 mesecev takrat.Premaknil te je za kaksen meter ali vec brez problema.Rekel sem ji,gospa ali boste sprobala? Smiley
Pa ves ,da bom mi odvrne. :)Dam ji psa,prvo je bil dvosekundni predah,potem jo je obrnil za 360 stopinj in na vso silo potegnil.Padla je na vse stiri,strik pa se zmeraj okoli roke.Imela je sreco,da ji ni zob sesul.Kasneje smo se srecali se enkrat,a ker je bila vzstrajna ,je probala se enkrat svojo sreco.Rezultat je bil isti.Rekel sem ji,gospa jaz vam ne dam vec psa,boste se v klinicnem pristali.Takrat je dejala,da bi mogoce bilo res dobro,da se ga ze malo uci.Malo?!Pa dvakrat jo je sesul.
    Moje mnenje je,da dominanten pes ne spara.Vsako malenkost,ki jo zafrknes iskoristi do konca in je obenem trmast,da bo pokazal,da je tako tudi prav.On ima vedno prav.Se ne podreja drugim psom.Ne vem, kdo je napisal,da ima dominantnega psa,ter se pusti naskakovati.Dominanten pes se ne pusti naskakovati.Se ne pusti zafrkavati.Ne pomeni,da je napadalen,ampak ce ga bo pes napadel,bo odreagiral.Ni pogojev,da bo mirno gledal.
   Vzgoja takega psa ne more temeljiti samo na piskotkih.Mora ziveti po tocno dolocenih pravilih,obenem pa se mora zavedati,da so posledice,ce jih ne uposteva.Ne ciljam na tepez.Kazni so lahko razlicne.Osamitev dobro dela.Tudi druge stvari.Vsak lastnik mora postudirati sam, kaj zazge pri njegovemu psu.Vendar psa,ki je neizprosen do vseh clanov v krdelu, definitivno ne mores samo z motivacijo uciti.Nekako tako izgleda.Ce mu bos en dan,ko se ti res ne bo dalo z strikom ukvarjati pustil vleci,si ga nasrkal za naslednja pol leta.Vlekel bo kot zmesan,ter ga noben piskotek ne bo zaustavil,ko bo on videl nekaj kar mu bo bolj zanimivo kot nek beden keks. Smiley
lp
Logiran
Strani: 1 2 [3]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Pozitivna ali negativna metoda učenja?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines