mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 00:58:28

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Knjiga Oči za Cankarjevo priznanje
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Knjiga Oči za Cankarjevo priznanje  (Prebrano 5699 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
kuštra
novinec
*
Sporočil: 35


« : sreda, 12.10.2011 : 23:15:41 »

Upam, da tema ni že kje odprta...če je me pa brišite...
Torej...najbrž ste že kje zasledili, da je bila letos za Cankarjevo priznanje v 8 in 9 razredu določena knjiga A. Makuca Oči. V njej so zelo nazorno opisani prizori mučenja živali. Knjiga je za "normalnega" težko berljiva- čeprav vemo, kaj vse se okrog nas dogaja. Kaj zdaj....otroke čimprej poslat v ta kruti svet in jim pokazat kaj vse grdega nudi, saj naj bi tako čimprej doumeli razliko med prav in narobe. Ali pa  jim bodo ti nazorno opisani prizori in dogodki dali še kako idejo za početje grozljivih reči.
Kaj menite?
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #1 : četrtek, 13.10.2011 : 08:38:56 »

V bistvu bi zelo rada imela mnenje Wink, če drugega ne, ker sem svoje čase tudi sama sodelovala na tem tekmovanju in me zelo zanima, kaj naj bi oz. česa ne smejo brati xy let pozneje in ker pač paše tudi na moje študijsko področje. Pa seveda morda celo v prvi vrsti zaradi same vsebine sram. Ampak moram najprej prebrati knjigo! Undecided Sicer sem prebrala par komentarjev/mnenj v medijih, za in proti umiku knjige, ampak ne da bi sama prežvečila knjige, se pač ne morem postaviti na eno ali drugo stran Smiley. Sem pa že zdaj mnenja, da se realno sliko na splošno - tudi za povsem odrasle ljudi - zelooo rado prikriva, preoblikuje itd. Pa naj gre za živali, okolje, hrano, zdravila, kozmetiko ... Potem je pa kao ful šok, ko pride resnica končno na dan. Pa v bistvu imam največkrat občutek, da večine niti ne zanima ali pa je nočejo sprejeti, ker je tako veliko bolj udobno živet.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #2 : četrtek, 13.10.2011 : 08:39:10 »

Kuštra, kakšno je pa tvoje mnenje?
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #3 : četrtek, 13.10.2011 : 09:21:33 »

Ne vem, če se je že kdaj primerilo, da se je tako zahtevnega tekmovanja udeležil kakšen učenec z vedenjsko-socialnimi motnjami, nagnjen k deliktom. Knjiga se jim povečini hudo gnusi in upira, zagotovo pa zahteva veliko skupinskega branja, dialoga in interpretacije, pogovora o bralnih in življenjskih izkušnjah, vodenja in usmerjanja, tudi v smeri etičnosti.  Ni knjiga, ki bi se jo bralo za užitek. In kot je rekla Sunny Day - kaj pa, če to je del neše realnosti? Bomo krepko poškilili, rekli, da je ogledalo krivo, če je obraz v njem nagnusen in jo dali na seznam prepovedanega branja? Zelo podobna situacija kot filmi s prizori živalskega mučenja in trpljenja - en res hud in težko prebavljiv film je kot del ozaveščanja in kampanje za večjo zaščito živali dostopen prav tule in ti ga ne bo težko najti. In v kotičku, ki nikakor ni namenjen idejam, kako mučiti živali. Pa Cankarjevo Tuje življenje z identično motiviko je že celo stoletje na voljo v vseh knjižnicah, tudi šolske so bogato obložebne z njim, ampak pri piscu z tako idealiziranim ugledom pač nikomur ne pride na pamet, da bi ga prepovedal.
Logiran
_lori
midi
****
Spol: Ženska
Sporočil: 331



« Odgovor #4 : četrtek, 13.10.2011 : 09:32:57 »

Ubistvu sem imela v mislih podobno kot sanco1a. Učenci, ki se potegujejo za Cankarjevo priznanje verjetno niso neki primitivneži, ki bi po branju te knjige prijeli v roke kole, oziroma karkoli že je opisano v knjigi in začeli udarjati po živalih. Jaz sem bila kot otrok zelo cmerava in prepričana sem, da bi taka knjiga na meni pustila neke posledice, vendar nič drugačne kot morda kateri drugi članek ali knjiga, ki sem jo prebrala že v "zrelejših" letih. Tako kot v otroštvu (no, otroci 8 in 9 razreda niso več tako zelo "otroški"), kot v zrelejših letih ne moreš razumeti zakaj in kako lahko nekdo muči živali in morda ni narobe, da se s temi dejstvi seznaniš čimprej. Sicer pa z otroci nimam prav nobenih stikov in je to zgolj moje objektivno mnenje.  Smiley
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #5 : četrtek, 13.10.2011 : 09:49:47 »

(no, otroci 8 in 9 razreda niso več tako zelo "otroški")
Tu se mi zdijo reči precej dvolične. Po eni strani "naši otroci mali", v vato zavit, da kaj hudega ne izkusijo, pa bognedaj da morajo doma kaj naredit, po drugi strani pa jih že kar lep odstotek pri teh letih seksa, pa žurira in kar še spada zraven. Odraslost ima + in -, se je treba pač soočit tudi z ostalo realnostjo, ne samo z lepo ... Angry
Logiran
kuštra
novinec
*
Sporočil: 35


« Odgovor #6 : četrtek, 13.10.2011 : 11:34:42 »

Hmmm, meni se pa zahtevnost tekmovanja ne zdi nikakršno merilo za to, kateri so ali niso sposobni razlikovati med prav in narobe. Uspešni ali neuspešni, oboji imajo lahko zelo različne motive in to niso nujno samo motnje. Mogoče je to radovednost ali dokazovanje pred vrstniki. Iz prakse vemo, da so med mučitelji živali tudi ugledni pripadniki naše družbe, ne samo ljudje iz socialnega dna- saj še nismo pozabili, ane?
Seveda jih ne moremo do onemoglosti ščititi pred realnim svetom in jim vse samo olepševat. Ampak zanima me, kako nek odraščajoč otrok dojema prizore kot so zabijanje žebljev žabam skozi oči in podobno. Ali ne bodo nemara postali tolerantni do teh stvari? Kar v šoli učijo je že pravilno, ane....
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #7 : četrtek, 13.10.2011 : 11:56:18 »

Ponotranjenje etičnih meril in vrednot  ter prevzemanje odgovornosti je del odraščanja in globalne vzgoje in če bo kdo skrenil s poti ali je že, se to gotovo ne bo zgodilo zaradi knjige. 
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #8 : četrtek, 13.10.2011 : 12:19:43 »

Ali ne bodo nemara postali tolerantni do teh stvari? Kar v šoli učijo je že pravilno, ane....
Huh, glede tega, ali ne bi morebiti lahko komu padlo na pamet opisano posnemati, bi pa lahko debatirali o marsikaterem motivu iz knjig. Pa recimo že risanke za najmlajše, ki res ne znajo (še) ločevati med prav in narobe, so zelo nasilne. Lahko začnemo s Tom & Jerry.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #9 : četrtek, 13.10.2011 : 12:57:14 »

Seveda se lahko delikventi pojavijo tudi v "višjih" družbenih slojih, se pa pojav sadizma pri odraslih najpogosteje veže s patološkimi odkloni. Mladostniki, ki so nagnjeni v to smer (in dejstvo je, da jih v tem obdobju določen odstotek giblje na meji ne/dovoljnega oz. neprimernega), enostavno ne zdržijo  rigoroznih zahtev šolskega sistema, še tistih minimalnih pogosto ne, kaj šele nadstandardnih, kot so tekmovanja. V vsakdanji parksi izjemno   hitro padejo skozi rešeto. Saj pravim, v 15-letni praksi še nisem na tekmovanjih imela vedenjca. Je pa teoretično seveda možno.
Logiran
Megavega
novinec
*
Sporočil: 11


WWW
« Odgovor #10 : četrtek, 13.10.2011 : 13:35:57 »

V Poletu (vsaj mislim) sem brala izjavi avtorjev del za Cankarjevo priznanje in avtor Oči je rekel, da je želel s to temo pokazati, da je to narobe, obsoditi, in da naj bi bilo to jasno. Je pa nisem brala, da bi vedela, ali je tako napisano, da je jasno, da je narobe. In je tudi ne bom, me preveč prizadanejo take stvari. Na splošno je pa tako, da komur je že mar, mu takih stvari ni treba brati, komur pa ni mar, pa ga tudi take teme npr. v leposlovju ne bodo premaknile. Grd odnos do živali je zakoreninjen zelo globoko v primitivnih globinah. Tisti, ki pa jim ni mar, čeprav so jim sicer všeč živali ali so celo deklarativni ljubitelji živali, pa ob takih scenah po navadi rečejo Fuj! in to je to, se distancirajo in se grejo naprej ljubitelje ob pedigree reklamah. Tako da se ne strinjam z avtorjem, da bo ta tema v knjigi pomagala h kakršnikoli premaknitvi kogarkoli.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Knjiga Oči za Cankarjevo priznanje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines