mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 04.06.2024 : 00:29:54

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Beagle
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9   Dol
Natisni
Avtor Tema: Beagle  (Prebrano 32920 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #30 : petek, 11.11.2011 : 13:04:13 »

No, tisti, ki trdijo, da zaradi tega, ker psa ne morejo nikoli spustiti niso prikrajšani ne oni ne pes, očitno še niso imeli psa, ki bi bil lahko varno spuščen. ker bi sicer garantirano opazili razliko. A če je nagon neobvladljiv, mora pač biti privezan, tu ni kaj za debatirat, bolje pes na povodcu kot povodec brez psa.
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #31 : petek, 11.11.2011 : 13:29:44 »

V primeru lovskega psa nisem prikrajsana, ker drugace ne more bit. Zato se pa sprijaznis. Sem imela psa, ki sem ga spuscala in itak da je razlika. Pes, ki nima lovskega nagona in ni nikoli spuscen je prikrajsan, lovec v tem primeru ni, ker drugace ne gre. Ker takoj ko clovek zacne razmisljati, kako so psi z izrazitim lovskim nagonom  prikrajsani za svobodo, zacne psa spuscati in tvega veliko. In nihce ne ve, kako hudo je, ko se dobis z druzbo, ki spustijo pse, ti pa svojega ne smes. Meni je hudo, zaradi psa, ker nikoli ne bo uzival pasje radosti s kolegi izven ograje ali pa da ga spustis na travniku, da nori in raziskuje in se podi s tabo prosto. Beseda prikrajsanost je v tem primeru totalno odvec, sploh za taksne, ki poznamo razliko med spuscenim in nespuscenim psom. Ce bi me kdo vprasal, kaj bi zelela svojemu psu, bi bila ena in edina stvar, da nima lovskega nagona, pa se to ne bo zgodilo. Edina stvar za katero so prikrajsani spusceni lovci je dolgo in varno zivljenje, ker tvegas vse. Tako jaz vidim to. 
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #32 : petek, 11.11.2011 : 13:52:04 »

Zivljenje z lovcem je nacin zivljenja, ki ga sprejmes ali pa ne. Tko kot ne bos posvojil nemske doge, ce bos zelel psa za v hribe, ne bos posvojil chivave, ce bos zelel delati obrambo, tko ne bos posvojih psa z lovskim nagonom, ce zelis psa spuscati s povodca. Ljudje naj kupijo in posvojijo taksnega psa s katerim bodo lahko uresnicili svojo zeljo po pasjem spremljevalcu. In ce ima nekdo zeljo po narocnem psu, prav gotovo ne bo kupil doge. Hudicevo dobro moras vedeti, zakaj bi imel psa z lovskim nagonom in ce ti bo taksen pes ustrezal. Za tiste, ki bi radi imeli pse brez povodcev, lovci niso primerni. Isces naprej.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #33 : petek, 11.11.2011 : 14:06:15 »

Ne lovci... predvsem goniči in hrti. Ptičarji, šarivci, retriverji... nebi smeli bežati. Razen pač, če smo ga "usrali" kot pri ostalih pasemskih/nepasemskih  Tongue
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #34 : petek, 11.11.2011 : 14:14:48 »

Seveda. Dostikrat zasere lastnik. Se pa sploh pri posvojitvah zgodi, da tisto priloznost zamudis in ker posvojis odraslega psa je tezko to v celoti odpravit, govorim o lovskem nagonu. Begosumnost in lovski nagon to ni isto. Imam psa, ki ni begosumen, ker sva se lotila odpoklica na pravi nacin, ima pa izrazit lovski nagon. Za prvo je kriv lastnik, za drugo pa ne nujno. Ce bi s tega planeta izginili vsi ptici, srne, zajci, bi bil moj pes lahko spuscen. Ampak, to bi blo pa ze kicasto   Tongue
Logiran
Ferry
rad pišem
****
Sporočil: 257


« Odgovor #35 : petek, 11.11.2011 : 14:18:03 »

Imaš prav moonbeam,

moram pa nekaj dodati, psi brez povodcev, koliko pa je primernih?!?!, lako skoraj vsi ali pa noben, ker pa vse odvisno od lastnika, ja to da pes prosto teka okoli je tudi zame nekaj najlepšega, samo ko pa pes začne samostojno uveljavljati svoj prav, ti pa mu brez povodca ne moreš nič, to pa je potem že nekaj drugega in tega je opaziti zelo veliko. Ljudje pač mislijo joj koliko je moj kuža priden, grem lahko čisto brez povodca, pa mi nebo zbežal, vedno je nekje okoli mene, samo, da pa pride do vsakega psa in ga prostovoljno ovohava, da uživa ko se zapodi za kakšno divjo živalico, jih pa ne moti oz. se jim zdi čisto Ok. Vedno pa me pri teh "spuščenčkih" zanima tudi, če lastnik potem res pobere kakec, sicer je lahko to tudi v naravi, vendar če je pes tako "nečist", da se pokaka na pešpoti, pa se mi zdi tudi nekje v naravi pošteno, da kakec ostraniš. Koliko jih pa to dela? Pomoje noben.

Meni pa ni žal, da ga moram imeti na povodcu, ker tako se mi zdi, da imam res največjo kontrolo nad svojim psom, ker če je spuščen je vedno prisotnega več tveganja, tudi če je kužek 100% priden priden, pa tudi mi se zaradi tega več gibljemo Roll Eyes.

Kako misliš bežati? Naši ne zbežijo, se vedno vrnejo, vendar ko je nihovega lova konec, prej ne, odpoklic takrat pač ne deluje in tukaj ni vzgoja kriva. Pes mora goniti, ker mu je to pasemska lastnost, ki je zapisana v genetki, lahko jo z doslednostjo in vztrajnostjo zabrišeš ali zmanjšaš na minimum, samo zakaj pa, kupi si nelovskega psa pa je zdeva rešena, zakaj bi zahteval od psa, da ne sme delati tisto, za kar je bil ustvarjen Huh??


LP
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #36 : petek, 11.11.2011 : 14:26:04 »

Marsičesa se ne da popravit, res ne. Se čisto strinjam. Zato pa lovski nagon ni enačit z begosumnostjo, kot si tudi napisala na zadnje, prej se pa bere kot, da je isto.  Wink

Moja dva lovska posvojenca sta imela oz. pridobila vzorni odpoklic, dokler nista začela glušeti in sta na stara leta morala biti na štriku. Ena mešanka s setrom, drugi nemški prepeličar. Lovci so izjemni psi, s katerimi greš lahko tudi prostih rok na okrog, ne pa z vsakim in zato je treba bit pripravljen na to, da glede na situacijo, nikoli niso prosti tam, kjer lahko pridejo v stik z divjadjo, če ne pridejo takoj ko jih pokličeš ali pa v hipu naredijo "prostor".

Hrti so še posebej zanimivi kar se tega tiče. Kar med igro z manjšim psom lahko v trenutku preidejo iz čisto igrive igre s kompanjonom na preganjanje istega, sploh, če tamali rad teče pred svojim hrtjim kolegom. Zelo zanimivo videt kako učke preklopijo. In pol je lahko kar problematično ujeti oba.  Undecided
Logiran
joe cool
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 83


WWW
« Odgovor #37 : petek, 11.11.2011 : 14:28:58 »

Ko sem napisala begosumnost, nisem mislila dobesedno (kot pri ljudeh), ampak to, da bo loski nagon zmagal, ko bo pes zavohal sled. Vsekakor se moraš najprej pozanimati o lastnosti pasme, pa te verjetno še kaj preseneti, vsak pes ima pa še osebne lastnosti. Mi smo za beagla vedeli, da ga ne smemo spuščati, predno smo se odločili za nakup in smo to vzeli kot dejstvo. Res pa je, da se tudi lovske pasme razlikujejo med sabo. Tako je, kot pravi AngSeter - sama sem imela kokeršpanjelko, ki smo jo vedno spustili v gozdu in na travniku, pa nikoli ni šla dlje kot 100 m od nas. Šarivci so bili vzgojeni za druge stvari kot goniči, ona sama je bila pa za povrh še brez lovskega nagona, tako da tudi ni nobene divje živali plašila, kar ni ok. 
Ko pa se naš beagle na sredi gozne jase postavi na zadnje tačke in voha, kaj je v zraku, je popolnoma jasno, kaj bi naredil, če bi bil spuščen, živalce so le v prvem planu Smiley...
Logiran
Ferry
rad pišem
****
Sporočil: 257


« Odgovor #38 : petek, 11.11.2011 : 14:41:01 »

AngSeter,

se popolnoma strinjam s teboj in pa tudi s tabo Joe cool, spet je tudi odvisno o kateri lovski pasmi govoriš, ptičarji so npr. čisto drugačni od beagla, učljivi 100x bolj, skratka, pes nebi verjel, da je sploh lovec, gonič je spet nekaj čisto drugega in tudi beagle med goniči je spet čisto nekaj posebnega. Večina lovcev jih za lov ne mara, ker so preveč vztrajni in tudi težje učljivi. Pač prvo je na vrsti vonj potem pa vse ostalo - in to je beagle, seveda pa se je treba zavedati, da obstajajo pri vsaki pasmi tudi taki, ki imajo že genetsko nagon zatrt, potem, pa je tudi beagle lahko tudi v gozdu ob tvoji nogi, žal pa tu jaz trdim, da ne gre za pravega beagla, tako kot npr. obstajajo "prinašalci", ki se bojijo vode itd.

Ja hrtki so pa hrtki, zanimivi, tudi naš je tak "ptiček" kot si napisala AngSeter, naš včasih izgubi v igri občutek in vse postane lov, velikokrat sem to opazila tudi pri majhnih otrocih, kako je "podirkal" za njimi in potem bi on to veselo s taco podrl, dobro, da je vedno na vrvici, da mu to preprečim, skratka ful so mu zanimive bežeče stvari in takrat lovi nagonsko in potem se lahko zgodi marsikaj.

Lp
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #39 : petek, 11.11.2011 : 14:45:48 »

Bežanje je zame mišljeno kot to, da ne pride na prvi ali 2. klic, ampak kadar se njemu zazdi. S tem se res ni za hecat.
Že tako in tako je psa, ki goni, težko odvadit in naučit odpoklica (morda je celo lažje to navadit lovske pasme, ki se ni so uporabljane kot goniči) kot kake mix ovčarje itd...
In kot že napisano, zapisanega v genih ne moreš spremenit. Kvečjemu le usmerit, če pridno delaš in se vse poklopi. Največkrat je tu mišljeno bolje preprečiti, kot zdraviti v času odraščanja...

Tole gonjenje je tako kot je lahko nevarno tudi fascinantno... predaja
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #40 : petek, 11.11.2011 : 15:01:45 »

V bistvu je pogled na psa ki goni izjemno lep...pod pogojem, da ni tvoj.

Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #41 : petek, 11.11.2011 : 15:03:29 »

Ne lovci... predvsem goniči in hrti.

Dodajam se primitivce, tiste taprave, ne po FCI kupckanju. Znajo bit kar zaj... kar se tice lovskega nagona in odpoklica.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
joe cool
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 83


WWW
« Odgovor #42 : petek, 11.11.2011 : 15:21:45 »

res je lep pogled  na dirkajoče beagle (smo videli na beagle pikniku), pa tudi v pasji šoli, ko se beagla Flux in Daisy podita skupaj s precej večjim psom in dirkata tudi potem, ko že vsi ostali omagajo Grin
Logiran
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #43 : petek, 11.11.2011 : 15:45:35 »

Dodajam se primitivce, tiste taprave, ne po FCI kupckanju. Znajo bit kar zaj... kar se tice lovskega nagona in odpoklica.
Podpišem.
Imam dva primitivca, ki nista prav nič begosumna in kljub temu "obsojena" na štrik. O tem, kaj počneta, ko zavohata/vidita srne, zajce ali ostalo divjad, ne bi. Moram fejst zaropotat, da se umirita.  Angry

OK. V časih, ko smo bili še v "ednini", sem "ta malo" imela kar precej spuščeno. Ampak vedno sem imela "oči na pecljih", ker je pravočasna reakcija ključna za odpoklic.   In sem jo tudi uspela zablokirat ob pogledu na 50 m oddaljeno lisico, ampak... kaj pa, če ne bi?  Lips Sealed

Zdaj pa, ko smo v "dvojini", pa ni šans. Edina izjema je odprto polje, kjer imam možnost popolnega pregleda nad terenom.

Mi pa kljub temu ni žal za izbiro. Pa čeprav več kot dobro vem, kaj je absolutno neobremenjen ovčarski sprehod. Vsi ostali plusi pretehtajo ta minus.  ljubezen




Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #44 : petek, 11.11.2011 : 16:15:05 »

Kako da nista begosumna, če pa bi šla za divjadjo?
In btw, čelo z bigli se da delat brez povodca očitno, če je vodnik res nadstandarden - biglček je uspel narediti tudi že izpit za reševalca.
Je pa tako, da ima vsaka medalja dve plati: če ne navadiš psa da uboga tudi ko je odvezan in ni pod poveljem, pa ga imaš namesto tega privezanega in misliš, da si povsem varen ker imaš štrik v rokah....ja, dokler ga imaš v rokah - ko se enkrat pes po takem ali drugačnem slučaju znajde na rostosti brez povodca si povsem brez moči in lahko samo moliš, da boš dobil psa živega nazaj. In tak nesrečen slučaj se lahko zgodi prav vsakemu, pa če psa makar na dvojnem privezu vodiš okrog.
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Beagle
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines