mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 13:59:45

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  knjižni kotiček  |  Razna literatura, revije, koledarji (Moderator: Nanook)  |  Tema: O psih
Strani: 1 2 [3] 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: O psih  (Prebrano 16942 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
AndrazM
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 89


« Odgovor #30 : nedelja, 13.11.2011 : 23:20:48 »

Župca se strinjam...
Lunca, malo sem že poklical naokoli tudi na kinološko zvezo na vzrejno komisijo, tako, da se bom odločil glede na več mnenj, ne pri prvemu rejcu Wink
Imam še pol leta čas, in ne mislim hiteti z odločitvijo, kakor večina.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #31 : ponedeljek, 14.11.2011 : 10:32:40 »

Tako je tudi prav. A če sem lahko nekoliko zoprna: zakaj ravno bigla? zato ker je lušten, kratkodlak, ravnoprav velik z žalostnimi učki in lepo pisan? Ali zato, ker ti  je gonič s polnimi nagoni, ki mora biti (če nisi ravno aktiven lovec) vedno privezan, karakterno tako zelo všeč, da si pripravljen na vse minuse sobivanja z nerazredčenim lovskim psom? Ki ne glede na vzgojo in šolo takrat ko nekaj zavoha preklopi na OFF?
Logiran
AndrazM
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 89


« Odgovor #32 : ponedeljek, 14.11.2011 : 12:28:44 »

Kakšni pa so ti minusi? ker jaz jih ne vidim... pri vzgojenem psu, če pa pes ni vzgojen je pa to od drugih problem
Seveda sem zaradi videza začel bolj zanimati za to pasmo... Nevem če kdo prvo prebere besedilo šele potem pogleda kako pes izgleda. Sem pa z branjem (mnogih) opisov pasme še bolj vesel, če mi bo beagle izpopolnil življenje. Smiley
Pa lepo prosim vnaprej, da ne bomo zdej se začeli kregati kako je s lajanjem pa skakanje pa uničevanjem itd... te težavi imajo zdolgočaseni ali hiperaktivni psi... najpogosteje pa ti ki so sami doma 8h IN jih lastnik ne pelje na sprehod ampak jih samo da ven na travo... (poudarek na IN)
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #33 : ponedeljek, 14.11.2011 : 12:51:02 »

 Skakanje in uničevanje ni problem, ker je oboje možno odvaditi ali vsaj preprečiti. Lajanje bi znal biti že trši oreh, a nič neobvladljivega. Največji minus (oziroma plus, če si lovec) je lovski nagon. Za razliko od recimo ptičarjev, retrieverjev...pri katerih je lovski nagon lepo obvladljiv, pri goničih temu ni tako. Ko zavoha divjad, v hipu pozabi na vso vzgojo in na vse, kar se je naučil in gre. In potem maširaš s povodcem brez psa gor in dol ob koruznem polju recimo in čakaš, kdaj se bo naveličal in prišel nazaj. Če boš imal srečo in ne bo med gonjo prečkal kakšne ceste recimo.
Bigli, ki so lahko bili varno spuščeni in ki imajo dovolj dober odpoklic, da jih lahko zanesljivo pokličeš tudi iz gonje so enako redki kot opoklicljivi huskiji. Sem ter tja kakšen  se najde, ravno toliko, da potrjuje pravilo. Mogoče je obojih pri nas za prste ene roke. In vedno je vanj vloženega zelo veliko dela in znanja.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #34 : ponedeljek, 14.11.2011 : 13:04:47 »

AndrezM, v grobem morda že, ampak ti vstrajno zanikaš pasemske značilnosti in kot pišeš hočeš spreminjat nekaj kar se zelo verjetno ne bo dalo in nimaš plana B.

Samo kot razlago zakaj te to sprašujejo/mo po vseh temah.

Na forumu je tako, da se lahko sklepa izključno iz napisanega in čeprav ti dolgoletni vzreditelji, inštruktorji in dobri vodniki svojih psov govorijo zadeve iz prakse, ti vidiš le tisto, kar bi rad.

Taki so tudi že bili, ki so bili izjemno navdušeni in se predstavili kot krasni bodoči lastniki in kasneje lastniki svojega psa... Pol pa so za par mesecev poniknili in bili ponovno opaženi na bolhi, kjer so oddajali svojega bigla...  Lips Sealed
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #35 : ponedeljek, 14.11.2011 : 13:33:55 »

Žal so ljudje vse prevečkrat prepričani, da je mladič, ki ga prinesejo domov nepopisan list papirja, na katerega bodo po želji napisali kar bodo sami želeli. A tamu ni tako, pse pride z podedovanim karakterjem, energijo in nagoni. Enako značilnimi kot barva in dolžina dlake. Ljudem je sicer ponavadi jasno, da iz kratke dlake z nobenimi dodatki k hrani ne bodo dobili dolge košate dlake in da bodo iz pisanega težko naredili enobarvnega.....hkrati pa mislijo, da bo karakter psa tak, kot bo njihova vzgoja.
Logiran
AndrazM
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 89


« Odgovor #36 : ponedeljek, 14.11.2011 : 14:16:15 »

Srečen pes, je priden pes. Wink Če pa to ne drži, pol pa res nevem.
Glede bodočih lastnikov pa glej, vsak posameznik ve za sebe koliko je ura, js ne za tebe, ti ne za mene Wink Jaz sem na forumu ker bi rad se čimbolje pripravil na novega psa pa sem do sedaj samo kritike fasal pa izpadel, kot da še nisem psa videl.

Jaz bom tu končal, ker malo s teme zahajamo. Sem pa rešil problem s literaturo, ker sem si danes kupil dve knjigi od Cesar Millana how to raise the perfect pup in Be the pack leader. Pa tisti ko ga gleda ve da zadeva očitno deluje Wink Je pa tudi z imel enega beagla ki je tulil pa je hitro rešil težavo, zato priporočam ta del oddaje vsem, ki pravite kako je tuljenje dedno.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #37 : ponedeljek, 14.11.2011 : 14:42:44 »

AndrazM jaz ti res priporočam, da Lanabelinih postov ne jemlješ kot da so od amaterja. Ima ogromno izkušenj in to s po pet ali več psi naenkrat. Hodi na reševanja, agylitije, spozna se na vzrejo, skratka, ni od včeraj. Je taka praktična ženska, ki ti ne bo svetovala kakšne panike in histerije za brez veze, pa zdrava pamet ji dela in ne piha vedno v rog od vseh drugih. Ne gre zato, da bi te kdo poskušal prepričat, da beagel ni zate, mogoče bosta celo super kombinacija, sploh ob takem navdušenju, če bo še trajalo in če bosta res delala. Nimaš pa še vsega razčiščenega pomoje, tako da kak tuj nasvet ne škodi. M.Cesar je že ok, ampak recimo vlečenje pri beaglu ni odvisno samo od ranga na katerega Cesar stavi, beagle noče nujno pred tebe, ker te 'zajebava' in bi te rad nadmudril, amppak ga zanimajo vonji, neskončno ga zanimajo in zato ga pač vleče k njim. M. Cesarja je možno hitro narobe razumet, sploh če ga bereš kot čisti začetnik. Kot si recimo človek, ki ne zna nekega jezika, zelo težko pomaga celo s slovarjem. V enem starejšem nemškem slovarju imaš recimo pod 'betrunken' (pijan) slovenski prevod 'nasekan'. Si predstavljaš nasekana (pijana) drva? Tako je, če gre vse po knjigi, izkušenj pa manjka.

Jaz ti samo še to svetujem, da vzameš list, napišeš na eno stran pluse in na drugo minuse. Probaj si predstavljat živet s katerimkoli od minusov beagla. Lahko da (jasno ne nujno) se ti bodo pripetili, ker boš dobil po spletu okoliščin trd primerek, lahko boš v kakem segmentu zafrknil pri vzgoji, vsakemu se lahko zgodi, lahko boš samo ugotovil, da si s takim psom slabo kompatibilen in boš res ogromno truda vlagal, da ga boš razumel, pa bi se imel tačas s katerim drugim lahko naravnost super. In če si pripravljen sprejet katerokoli od možnih zoprnij te pasme (končno ima vsaka kakšno), potem ok, veseli se plusov, kupi beagla, probaj se izobrazit, šolaj ga in imejta se fajn, zakaj pa ne.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #38 : ponedeljek, 14.11.2011 : 14:54:59 »

O FŽ, hvala za komplimente.
AndrazM: niso kritike, samo zoprno vprašanje, ki bi ga postavila recimo vsakemu wannabe lastniku bigla (ali huskija, pa še eno par takih pasem je): ali ti to, da lahko psa varno spuščaš s povodca veliko pomeni? Če ti, si pojdi raje izbrat drugo pasmo. Če ti ne, potem pa kar veselo, potem bigl nima res skoraj nobene slabe lastnosti. če boš kljub temu uspel narediti psa z odličnim odpoklicem, ki ga lahko odpokličeš tudi sredi gonje, potem bo to samo bonus. Če pa bi šel v nakup s prepričanjem, da je vse odvisno od lastnika, potem bi znal biti zelo razočaran.
In oh ja, ob vseh psom prijaznih metodah, s katerimi bigle ( polarci, hrti in kar je še takih podobnih pasem) lahko res uspešno vzgajaš in šolaš  najdeš ravno C.M.
Logiran
AndrazM
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 89


« Odgovor #39 : ponedeljek, 14.11.2011 : 15:06:09 »

Ni šlo na lanabelo ampak bolj na AngSeter.
Sam imam že 11 letno maltežanko, ampak vem da se pasmi ne moreta skoraj nič primerjati tako, da z veseljem preberem kaj drugi, ki imajo izkušnje s lovskimi psi napišejo. Kar pa jaz napišem pa ni "zrastlo na mojem zeljniku" ampak sem prebral v knjigah oz. so drugi tako napisali. Sem pa spregledal, vendar sem vesel, da je lanabela omenila energijo, kar imam namen tudi zelo paziti pri izbiri kužka.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #40 : ponedeljek, 14.11.2011 : 15:06:49 »

Ojoj, C. M. ... to bi jaz na TV kar prepovedala, ker se njegovih "preverjeno uspešnih" metod loteva čisto vsak, brez kakršnekoli osnove in to RES ni zdravo, predvsem ne za psa. sram
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #41 : ponedeljek, 14.11.2011 : 15:37:13 »

Vedno je problem, če nekdo odkrito pove kaj misli in ni v skladu s pričakovanju osebe kateri je namnjeno. Če človek noče slišatr negativnih stvari, ne vem zakaj sprašuje za pomoč. Tisto, kar ti da mislit je največ vredno.

A je treba dosežene rezultate limat, da se ga jemlje resno?  Roll Eyes

Kot sem že nekje drugje napisala. Kdor na negativne strani ni pripravljen tudi v primeru, da ne gre vse tako kot si je zamislil, niti pozitivnih ni vreden. Po pisanju pa se vztrajno vidi, da bigla jemlješ kot nepopisan list papirja. Meni se to zdi kot podcenjevanje pasme.

Pasme niso zrasle zaradi izgleda.  Roll Eyes
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #42 : ponedeljek, 14.11.2011 : 15:40:22 »

Če nekdo sprejema tako negativne kot pozitivne in je pripravljen na življenje s psom tudi, če se izkaže, da bodo negativne zadeve bolj izražene in mu v bistvu niti niso tako hude, pol pa ni problema.  Cool

Odgovornost do živali in okolice mora biti na prvem mestu.
Logiran
AndrazM
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 89


« Odgovor #43 : sreda, 16.11.2011 : 09:20:12 »

Zakaj pa bi prepovedala CM? Meni se zdi pa super! Že samo to da ima podporo in veliko sodeluje z svetovno priznami trenerji in kinološkimi zvezami se mi zdi da nekaj očitno dela prav? Vse kar pa dela pa dobro razloži iz čisto same osnove oz. narave psa?
Pa še koliko ljudi je zmožnih spraviti agresivne pitbulle in rotwajlerje v 5min da lepo hodijo ob lastniku? bolj malo ne?
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #44 : sreda, 16.11.2011 : 09:24:08 »

v 5min? A to čisto resno misliš?

KLIK
Logiran

Strani: 1 2 [3] 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  knjižni kotiček  |  Razna literatura, revije, koledarji (Moderator: Nanook)  |  Tema: O psih
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines