mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 22:47:46

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: Vegetarijanska prehrana
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vegetarijanska prehrana  (Prebrano 34340 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Pajk
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 79


WWW
« Odgovor #90 : torek, 02.06.2009 : 07:26:09 »

Lanabela mene tudi zanima ali je sorodnikov pes zbolel zaradi Ami briket.
 Zanimivo je, da mnogi vztrajajo pri tem, da pes ne more biti vegetarijanec, zakaj potem vedno ko zbolijo so poslani na tovrstno dieto? pa poznam kar nekaj takh primerov. Med drugim naj koruza v Ami briketah ni gesko spremenjena in ni alergena, za razliko od večine briket.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #91 : torek, 02.06.2009 : 07:30:37 »

Ce si alergicen na koruzo, si alergicen na koruzo, neglede na to v kaksnih briketih je.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Pajk
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 79


WWW
« Odgovor #92 : torek, 02.06.2009 : 08:53:21 »

nanook prav imaš, trapast sm napisala, hotla sem sicer povedat, da me je veterinar opozoril, da  za pse žitarice niso priporočljive, zlasti ne koruza, ki je gensko spremenjena, ki pa jo na žalost v večini briket, ker je najcenejša. Glede Ami briket, so rekli, da ni gensko spremenjena, koruza namreč.

Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #93 : torek, 02.06.2009 : 09:28:19 »

Dokazati, da sta psici zboleli ravno zaradi teh briketov se seveda ne da. Bilo je pa takole: starejši psički briketi niso ustrezali že od začetka, ker so bili pretrdi in jih suhih ni mogla jesti, so zelo trdi. Namočiti jih je pa prava umetnost, saj jih je treba skorajda skuhati da se zmehčajo. Že po kratkem času se je zelo zredila, kar pa je lastnik pripisoval ostalim starostnim težavam, ki jih je imela že prej. Potem so se pojavile še težave s prebavo, ki jih pa prej nikoli ni imela, staknila je kar vztrajen kolitis, a se je po daljšem zdravljenju z dietno hrano in zdravili popravila. Sedaj je na kvalitetnih senior briketih, lahko jih je nenamočene in tudi shujšala je.
Druga psica je hrano odlično prenašala, se je sicer malo zredila, ampak nič hujšega, imela je zelo lepo dlako in je bila v dobri kondiciji. Ne morem reči točno koliko časa, ampak dolgo. Potem je pa počilo. Najprej čedalje večji dreki, potem hujšanje, občasno bruhanje  in neprebavljena hrana. Dieta in običajno zdravljenje za črevesne probleme je bilo povsem brez učinka. Sedaj je na dietni hrani, dobivati mora preparat z encimi pankreasa in lepo okreva - samo drag preparat in dieto bo morala dobivati vse življenje

Da je starejša zbolela zaradi briketov, ki ji niso ustrezali je skoraj zanesljivo. Za mlajšo seveda ne bi mogla reči, da ji je šel pankreas k vragu ravno zaradi hrane, koristila ji pa zanesljivo ni.

V bistvu mi je žal, saj je firma, ki prodaja brikete simpatična in nekateri drugi izdelki so se dobro obnesli (priboljški za čiščenje zob, šamponi).
Je pa v reklamnem materijalu sestava hrane hudo pomankljivo deklarirana. Tole:

Sestavine:
žitarice, izvlečki rastlinskih beljakovin, stranski proizvodi rastlinskega izvora, olja in maščobe, kvasi, shranjeno z vitaminom E, linolejska kislina (4,24%).

se mi ne zdi obetavno, sploh pa ne za hrano, ki b8i morala biti še prav posebej pazljivo sestavljena (ker ji pač manjkajo snovi živalskega izvora)

Ali je koruza in soja gensko spremenjena ali ne ja pa po mojem mnenju popolnoma vseeno.
Logiran
pokica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 503


« Odgovor #94 : torek, 02.06.2009 : 12:50:53 »

Ja, če je hrana bogata z OH, zna biti napor na trebušno slinavko. Ampak potem odpove inzulin, encimi pa so predvsem za razgradnjo maščob in beljakovin, če se ne motim. Deklaracija je pa res zelo "švoh" napisana.

Ma jaz skoraj ne verjamem, da koruza v vegi briketih ni GSO, pa saj je praktično vsa, ki jo dobimo v Evropo. Če pa ni, potem pa res pohvalno. Čeprav resnici na ljubo, res ne vem, zakaj se tako pretirava s tole koruzo.

Pes zaradi take prehrane lahko zboli kakor tudi pes, ki se prehranjuje "klasično". Lahko da ne tolerira kake sestavine v izdelku, kar pa težko veš prej.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #95 : torek, 02.06.2009 : 12:58:32 »

A ni tako, da če odpove inzulin, je problem tudi presnova OH? Po primerjavi s človeškim diabetesom na primer...
Logiran
pokica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 503


« Odgovor #96 : torek, 02.06.2009 : 13:08:27 »

Ja, pomoje je tako tudi pri psih. Zato lahko pri obremenitvah trebušne slinavka z OH zataji hormon inzulin. Pankreatični encimi pa sodelujejo pri prebavi beljakovin in maščob. Večinoma. Kot sem razumela, je bil v zgornjem primeru, pri psu težava v izločanju encimov trebušne slinavke, pa čeprav je (verjetno) hrana veliko bolj bogata z OH, čeprav ne piše. Sem samo na glas razmišljala.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #97 : torek, 02.06.2009 : 13:21:27 »

To, kar je napisala Lanabela, se mi zdi zelo dragocena informacija. Tudi sama sem vegetarijanka, moji psici sicer jesta mesno hrano, vendar vsake toliko mi na pot pridejo vegetarijanski briketi, pa avtomatično pomislim, da bi mogoče veljalo poskusiti.

Eden od mojih pomislekov proti pa že od vsega začetka dejstvo, da se ena od mojih psic že pri briketih z običajno vsebnostjo OH nenormalno redi. Zdaj smo že kar nekaj mesecev na Orijenu in je poleg NatureDiet (prav tako visoka vsebnost beljakovin) edina hrana, ob kateri se ne redi oziroma celo shujša in je v odlični formi. (Čeprav za tibetanske pasme velja, da naj ne bi jedli veliko mesa, ker ga naj ne bi dobro prenašali. No, za šicuje to ne drži, saj še nekaj drugih brez problema uživa Orijen.)

Poznam nekaj ljudi, ki hranijo svoje mačke z Ami in doslej so zdrave. O pasji hrani Ami pa je bil to prvi feedback, ki sem ga slišala.
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #98 : torek, 02.06.2009 : 13:34:31 »

Se mi zdi zelo dobro, da skrbnik svojega psa ne človeči preveč in da tudi svoja osebnostna prepričanja da na stran, ko se gre za zdravje psa. Tako da vegetarianski briketi že, če ima pes zdravstvene ali druge probleme z ostalo prehrano. Sicer pa po pameti in racionalno pri odločanju o živih bitjih, ki so odvisne od nas, pa ne morejo povedat, kaj in kako jim je.
Logiran
Pajk
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 79


WWW
« Odgovor #99 : četrtek, 24.09.2009 : 15:04:08 »

Pozdravljeni,

Pajk že nekaj časa ne je Ami hrane, ker kot 99% ostalih briketov vsebuje preveč pšenice, ker je najceneje. Trenutno je brikete Techni-Cal Solution. Veterinar je rekel, da je zelo zdrav in ima tako lepo dlako. Mali ima ogromno kondicije, zmatral je že marsikaterega hrta in tekmovalne pse. Techni-Cal je narejena izključno za pse z alergijo na mesne in mlečne izdelke ter pšenico (veterinar je še posebaj opozoril, da se ne zavedamo kako škodljiva je pšenica za psa).

Vem, da me obsojate, a ljudje smo se že tako ali tako preveč vmešali v življenja teh prečudovitih bitij, ki smo jih pripeljali do stopnje, da zelo mali procent teh kosmatincev bi lahko preživelo na prostem. kot aktivistka za pravice živali še kako dobro vem, da ne samo psi ampak tudi ostale živali bi vse dale da lahko samo za trenutek dobijo sposobnost naše govorice in nam povejo, da klavnice, kjer jih posiljujemo s strupi,na vlažnih, umazanih tleh,pretepanjem, trpinčenje, vsi poskusi, ki se izvajajo na njih...da si preprosto tega ne želijo in da jih boli. Tako kot imam rada Pajka imam rada vse živali, čigar ostanki končajo v briketih. Kolikor je meni znano, psi ne dobijo "boljšo" polovico mesa, ki je namenjen ljudem, temveč ostanke. V kapitalizmu pač nič ne gre v prazno. Nimam pa nič proti, če bi Pajki lahko spuščen letal in zaradi mene če bi ujel kako srno ali lisico in jo pojedel, mu tega ne bi preprečila.
No mislim, da veste kam ciljam.

pozdrav od Pajkija!
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: Vegetarijanska prehrana
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines