mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 16.04.2024 : 22:52:17

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: imam hiperaktivnega psa??
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: imam hiperaktivnega psa??  (Prebrano 10121 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
jaro
novinec
*
Sporočil: 4


« : četrtek, 09.02.2012 : 19:28:23 »

zivjo

imamo en problem, in sicer, doma imamo mešančka star je leto in 4mesece, živimo v hiši v predmestju, pes ima svoj boks in je šolan in lepo vzgojen.
Pred 4.tedni je bil kastriran, in od takrat imava s sestro z njim probleme, kar se tiče njegove živahnosti. Ima zelo veliko energije, ponavadi je dopoldan sam doma od 7:00h do 14:00h. Ko prvi pride domov se ga pelje na krajsi sprehod, potem dobi pa za jest. Ko sva oba s sestro doma ga peljeva na daljši sprehod cca 90min, kjer ga zlaufava, se igra z drugimi psi, u glavnem je tak da komaj se stoji na nogah, ampak kljub temu ko pridemo domov bi on še, in to traja tudi po 4-5 ur neprestano.
V zadnjem času je pa začel preizkušati do kam gre lahko, tako da če jest recimo hočem gledat televizijo mi pride in mi začne lajat v glavo - ignoriranje ne pomaga, ker lahko laja tudi 3ure skupaj in potem nama zadnje čase ne preostane drugega kot da ga zagrabiva in v box, kjer se takoj umiri, ampak takoj ko ga spustiva vn (počakava vsaj 10min ali pa pol ure) je spet ista pesem on bi se igral.
Kako lahko še drugače ukrepava, ker se nama že neumno zdi da mora polovico dneva preživeti v boxu, sva imela pred njim ravno tako mešančka 17let in z njim nisva nikoli imela teh problemov.
kakšna ideja kako rešit tole zadevo
hvala za odgovore
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #1 : četrtek, 09.02.2012 : 19:42:54 »

Vztrajajta. Ni druge. Razen, če se vam da poslušat lajanje ali pa se bosta samo še igrala he he  Evil

Preden začne lajat ga lahko še zamotita s kako igračko iz katere pada ven hrana. Malo za zaposlitev, ampak v vsakemp rimeru, neglede na to ali dobi kaj za glodat ali raziskovat ali ne, se mora naučit, da ne teži.
Očitno se mu zdi, da dobi (je dobil) dovolj pozornosti ali biločesa in da se mu splača lajat do onemoglosti....
Logiran
jaro
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #2 : četrtek, 09.02.2012 : 20:15:55 »

ima tudi to, eno kocko od hillsa k daš notr briket, pa da se pol matra da vn dobi, sam tist je aktualno 15min pol pa zacne na kocko lajat al pa kaksne pizdarije delat..
Sj drgac je super kuza, sam res ga nočem met skoz usake pol ure met zaprtga v boksu. Pa drgac nisva mela nobenih problemov, da sva ga naucila skor salto delat, res uboga drgac, pr tej zadevi pa enostavno vec ne veva kako ukrepat, ker se mi zdi da bi po enmu mesecu ze lahko dojel da lajanje v vecernih urah ali na splošno ni zaželjeno in da je kaznovan za to...'Huh
hvala za odgovor vseen, ne bomo obupal Smiley
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #3 : četrtek, 09.02.2012 : 21:42:46 »

Kolk je pa umsko zaposlen? Ga učenje česa novega utrudi? Očitno mu 90 minut laufanja ne zadostuje, tudi če je na smrt utrujen, se hitro regenerira, potem bi pa spet nekaj počel ...
Logiran
jaro
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #4 : četrtek, 09.02.2012 : 22:35:09 »

joj sam res, zdj ste mi pa dal za mislt. V bistvu ga nič novega ne učimo in mu je zato ze dolgčas, ponavljanje starih trikov so mu zgleda postal premalo novih ga pa res nism ze dolg ucil..
hvala res, bomo takoj jutr probal pa vidl ce je kej razlike Smiley
hvala se enkrat
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #5 : četrtek, 09.02.2012 : 22:40:10 »

Življenje s hiperaktivci je sila naporno, ampak zame neprecenljiva izkušnja. Wink
Seveda če si vsaj pol toliko pri močeh kot pes.  Tongue
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #6 : četrtek, 09.02.2012 : 23:55:36 »

Iskanje skritih stvari je tudi utrujajoče. Primerjava 10 minut iskanja je ena ura laufanja in sprehajanja na "fraj".

Ampak meni tuki ni bilo asociacije na premalo dela, mogoče delno, kot pa to, da mu je izsiljevnaje zlo zabavno. Če je v boksu mir in tako kot mora bit ni toliko problem v sami porabi energije, kot da se določeno obnašanje psu izplača.
Očitno ma lepo naučeno, da se v boksu počiva in to je super. ko pa ni v boksu pa zahteva pozornost. To pa pač ne gre in hiperaktivnost nima dosti veze. Pes se načeloma hitro spočije.

Plus da je ta hiperaktivnost zlo zlorabljena beseda se meni zdi... Undecided

Še vedno pa lahko naučite nadomestno vedenje, ampak vse to je samo delna rešitev problema.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #7 : petek, 10.02.2012 : 10:59:34 »

Ali je bil pred kastracijo vedenjsko čisto drugačen in ali ste ga po kastraciji fejst razvajali in je bil za vas boooogi kužek?
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #8 : petek, 10.02.2012 : 11:08:06 »

Iskanje skritih stvari je tudi utrujajoče. Primerjava 10 minut iskanja je ena ura laufanja in sprehajanja na "fraj".
Absolutno. Ne bi sicer rekla, da "nadomesti" eno uro, a vendarle Wink.

Ampak meni tuki ni bilo asociacije na premalo dela, mogoče delno, kot pa to, da mu je izsiljevnaje zlo zabavno. Če je v boksu mir in tako kot mora bit ni toliko problem v sami porabi energije, kot da se določeno obnašanje psu izplača.
Meni se zdi kombinacija obojega ... oz. kot da se je iz premalo dela/dolgočasja razvilo izsiljevanje za akcijo. Seveda se čisto lahko tudi zelo motim, ampak zdi se mi pač možen "potek dogodkov".
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #9 : petek, 10.02.2012 : 11:17:27 »

Nihče se zelo ne moti Wink
Se čisto strinjam da je skupek vsega in zlo verjetno so spremembe v obnašanju vodnikov sprožila kastracija in posledično je pes dobil kako "tržno nišo".

Ne glede na to ali je hiper ali ne, se bo moral naučit tudi dati mir. Če bo morala biti to vaja bo pač morala biti, čeprav mislim, da ni nujno. Lahko bo tudi opustil svoje obnašanje samo na podlagi res striktnega zapiranja in ignoriranja v kombinaciji s kakim učenjem trikcev, ampak takrat ko se bodo vodniki tako odločili in ne ko bo pes zahteval pozornost...
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #10 : petek, 10.02.2012 : 11:36:45 »

Iskanje skritih stvari je tudi utrujajoče. Primerjava 10 minut iskanja je ena ura laufanja in sprehajanja na "fraj".
Naša lovska pasja duša je po intenzivnem vohljannju precej bolj utrujena kot po npr. teku. Tako, da bi se s tem kar strinjala, saj jim poleg telesa delajo še možgančki na polno. Miselna zaposlitev zna biti dobra rešitev - poleg telesne...
 Cheesy Cheesy Cheesy
Logiran
jaro
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #11 : sreda, 15.02.2012 : 23:48:12 »

no tkole je, smo probal vse kar ste mi predlgal, sva mela zdle 4 dni ucne urice vsak dan po eno uro ( učenje novih in ponavljanje starih trikcev) je bil cel veselje, ampak se vedno ni uspeha, oziroma se niti malo ne pozna Sad
pred kastracijo je bil ravno tako živahen, samo je bila ena velika razlika - v stanovanju ni razgrajal, ce pa ze se je pa po cca 15-20min, ko je videl da nic ne bo umiril.
Jest ga mam pocasi na sumu da je v kasni hudi puberteti, tko da upam da ga bo s casoma minil, je pa vse huje, tko da ce ma se kdo kasno idejo, ki ne vkljucuje zapiranja v boks in kaznovanja....
ali je mogoce kaj povezano, da so sosedje pred tremi tedni dobili psičko(staro 3 mesece), pa da je zato tok "nor"
PS : po kastraciji, ga nismo nic posebej razvajali, imel je normalne sprehode, obroke, zvecer je dobil na glavo trobento in je bil mir Smiley, je pa res da so se takoj po prvem tednu po operaciji zacele pojavljati te tezave z igrivostjo/izsiljevanjev/pozornostjo....
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #12 : četrtek, 16.02.2012 : 08:03:14 »

Zapiranje v boks in ˝kaznovanje˝ kot je npr. ignoranca nista nič posebnega pri vzgoji. Če ga sračka, ga je pač treba ohladit in to brez slabe vesti. Kako pa sicer vzgojiš psa? Cel dan se igrat in ga zaposlovat je pač nemogoče. Vam bo pubertetnik tik tak zrasel čez glavo in vam bo šefoval do konca svojih dni. tega pa ničete, ane? Permisivna vzgoja je ena taka huda natega, da je groza. Pes potrebuje poleg ljubezni in pohval in pozitivne motivacije tudi red, meje in disciplino, sicer misli, da mora red, meje in disciplino on postavljat vam. In kot pravim - brez slabe vesti in tužnih oči.
Logiran
Iska
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.129


WWW
« Odgovor #13 : četrtek, 16.02.2012 : 09:36:06 »

Moja psička je doma zelo mirna, če se ne ukvarjam z njo, pa je sicer polna energije. Mislim, da zato, ker sem jo vsakič pobožala in pohvalila (tudi priboljške je dobila, npr. bikovko), ko je pridno ležala na svoji posteljici ali pač kjer ji je dovoljeno. Ne vem, če mu vidva prepovesta vedenje (iz napisanega ni razvidno). Jaz bi mu najprej strogo rekla ne, potem pa ga odpeljala na njegov prostor in ga hitro pohvalila, če bi tam ostal. Vsake toliko časa bi šla k njemu in ga malo pobožala se pogovarjala z njim in pohvalila, če bi bil še vedno na prostoru.
Sicer se pa tudi meni zdi, da bi lahko bil v najhujši puberteti in takrat so seveda bolj naporni.
Srečno Smiley
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #14 : četrtek, 16.02.2012 : 10:05:02 »

4 dni ni nič. Vztrajajte in v nekaj mesecih bo minilo. Ne glede na razlog je treba vstrajat in ne obupat. Psi so lahk ozeloooo trmasti.

Lahko tudi uvedete nadomestno vedenje. To je v bistvu to, kar je napisala Iska.
Psa v boks ali na prostor ali karkoli in potrjevat mirno ležanje. Boks je lahko tudi odprt, ampak pes ne sme ven dokler tega vi ne dovolite... Ne pozabit pogosto potrjevat sploh na začetku, kasneje se razmaki in izvajanje vaje podaljšuje. Pa naj trenira samokontrolo in zbranost  Evil

Se pravi... če ko teži in je kazensko odstranjen v boks, ga tja lepo tudi zaprete. Ko mate pa čas za psa, greste do boksa, ga odprete, ampak pes gre lahko ven šele ko mu vi to dovolite. Če sili ven, mu rečete ne ali pač tisto besedo za prepoved, ki jo uporabljate in stojite pred vrati boksa, da ne more mimo vas pri odprtih vratih. Ko se umiri in usede ali uleže, ga pohvalita, nagradita, ampak ga še ne pustita ven. Za prvič še parkrat ponovita, pol mu pa OBVEZNO dovolita ven šele z vašo besedo in/ali kretnjo. Ne sme zdivjat ven, ko se njemu sprdne.
Tako čas kot vašo bližino/oddaljenost od boksa postopoma podaljšujete.
Končna faza naj bi zgledala, da samo rečete boks ali spat (kot poimenujete odhod v boks) in bi šel pes sam notri in not "visel" dokler ga ne povabite ponovno ven, ko vi hočete.
Zelo uporabna vaja za celo življenje pa še najtežjo in utrujajočo stvar trenirate - samokontrolo. Tongue

Učenje je dolgotrajno in postopno. Če boste prehitevali ne bo čisto nič boljše, če ne celo slabše, ker se bo pes nauču, da vas lahko izigrava. Kot pač vsaka vaja poslušnosti, ki ni izpeljana do konca. KEr je ta vaja dolga pri njeni izvedbi je večja možnost, da se je bo naveličal in pozabil nanjo. Zato doslednost in pozorno opazovat psa in nagrajevat primerno obnašanje.
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: imam hiperaktivnega psa??
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines