mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 08:55:25

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Pes na skupnih privat površinah - čistoča in varnost - pomoč prosim!
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pes na skupnih privat površinah - čistoča in varnost - pomoč prosim!  (Prebrano 7731 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Ninicka
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« : torek, 20.03.2012 : 10:14:48 »

Pozdravljeni,

veliko je govora o tem, da morajo biti psi na javnih površinah na povodcu ali z nagobčnikom ter da je potrebno za njimi počistiti. Kako je s tem pa na '"zasebnih'" površinah? Če si eden od dveh lastnikov v dvostanovanjski hiši (ne bloku) omisli psa, kakšna pravila veljajo tu?  Undecided  Vse površine okoli hiše so namreč privat, vendar skupne. Je tako pes lahko prosto spuščen, da teka okoli hiše? Ali lahko od lastnika zahtevamo, da za psom počisti, glede na to, da je travnik tudi njegov? Če en stanovalec ima psa, drugi pa ne, je to lahko zelo hitro jabolko spora. Zato me zanima, kako v takem primeru postopati? Ima kdo kakšne izkušnje s tem?  Huh
Rabim mnenje zaradi trenutne situacije, ki je nastala pri kolegih. Živijo v dvostanovanjski hiši (skupno lastništvo) in drugi lastnik si je omislil psa - srednje velikega mešanca (sedaj je star pol leta). Ta se prosto sprehaja okoli hiše in počne kar ga je volja - zgrizeni čevlji, prekopani vrtovi, uničene lončnice, zelenica je polna iztrebkov, čeprav so lastnika psa na to večkrat opozorili. Pes jih ne moti, ker niti ni kriv za nastalo situacijo, moti jih odnos njegovega lastnika. Poleg tega je res moteče, ko prideš k njim na obisk, pa spuščen pes renči vate in v tvoje otroke.  Sad Z lastnikom so se že večkrat poskušali pogovoriti, vendar efekta ni bilo. Zadnjič je bila moja hči na obisku pri njihovi hčeri (obe sta stari 6 let) in je pes začel renčati vanju ter hčerko celo dvakrat ugriznil v roko. Tiščali sta se k zidu, držali roke v zrak, da ju ne bi več grizel, ter kričali, naj jima pomagajo.  Angry Lastnik se je nato zagovarjal, da je pes otročji in se je želel le igrati, da ju ni zares ugriznil, punci pa sta se pošteno prestrašili. Hčeri sem roko temeljito pregledala, ko so mi povedali za dogodek, in se ji ni hvalabogu čisto nič videlo. Kolegi pa res ne vedo, kaj lahko storijo, čeprav jih trenutna situacija zelo moti. 
Hvala za odgovore!   Smiley
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #1 : torek, 20.03.2012 : 10:21:25 »

Hm, kakšna prijava zaradi teh ugrizov in obisk zdravnika zaradi tega bi lahko marsika že naredila, ampak po moje je tole bolj za kakšnega odvetnika. In, mislim, da je tu predvsem stvar dogovora lastnikov zemljišča. Ampak o tem res nič kaj dosti ne vem.   Sad
Logiran
Ninicka
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #2 : torek, 20.03.2012 : 10:34:09 »

Hm, kakšna prijava zaradi teh ugrizov in obisk zdravnika zaradi tega bi lahko marsika že naredila

Nismo imeli kaj pokazati zdravniku, ker se ni hčeri nič videlo. In zato tudi prijavili nismo. Na obisk pa noče več, če vidi da je pes zunaj.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #3 : torek, 20.03.2012 : 13:40:28 »

Nismo imeli kaj pokazati zdravniku, ker se ni hčeri nič videlo. In zato tudi prijavili nismo. Na obisk pa noče več, če vidi da je pes zunaj.
Tudi praske ni bilo? Vseeno lahko prijavi napad na človeka, ki se ni končal z ugrizom. Koenc koncev bo sosede le to steznilo. In pes nima kaj biti spuščen tam, kjer lahko ogroža druge ljudi.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #4 : torek, 20.03.2012 : 14:17:41 »

In pes nima kaj biti spuščen tam, kjer lahko ogroža druge ljudi.
In uničuje očitno (tudi) tujo lastnino. Solastniški vrt gor ali dol.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #5 : torek, 20.03.2012 : 14:38:28 »

Absolutno potrebuje za karkoli na skupnem zemljišču dovoljenje solastnika. Najlažje bi bilo pa vsekakor pregradit tole dvorišče.

Za ostalo pa... če je ugriz nakazan, ga lahko ob naslednji situaciji, ko pes oceni, da je potrebno, tudi zgodi ugriz. Kdo bo pol plačal? Mislim, da najbolj ogriženi, če bodo lastnika prijavili pa še lastnik, ampak škoda bo že narejena  Undecided
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #6 : torek, 20.03.2012 : 15:33:00 »

Jana, tole je moj tekst, ki je objavljena na moji strani. Če ne smem tako kopirat, ga lahko umakneš.


Ja, vsakič se zgodi prvič. Vsakič vsakega napade ali ugrizne prvič.
Problem pa je, ko vedno rečejo, da je prvič. Hmmm saj v bistvu imajo prav. Tega je prvič.
Razmišljam....kar iz lepega noben pes ne napade. Iz lepega mira kar naenkrat ne postane agresiven.
Dve leti nazaj sem povedala : Noben pes se ne zbudi ob 7.00 in je najbolj priden kuža tega sveta. Ob 7.15 pa postane krvoločna zver. Noben pes ne postane tak, brez opozoril.
In tudi noben pes ne postane tak, ko prvič opozori.

Zato bajke o tem, da je moj kuža prvi ugrizni in to celo močno, pač ne kupim in pika. V te bajke ne verjamem.
Zakaj?

Zato, ker vse pride postopoma. In če tega ne ustavimo in prekinemo točno vemo, da imamo problematično nevarnega psa.
6. Nevarne živali so živali, ki ogrožajo okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kažejo napadalno vedenje do človeka -  to je 6 alineja 5.člena Zakona o zaščiti hišnih živali

Zakaj si upam trditi, da je pes, ki je ugriznil/ napadel prvič problematično nevaren?

Zate, ker ga lastnik ni naučil samokontrole in ga ni naučil, da se ne sme zaganjat za premikajočimi stvarmi. Naj bo to pes, žoga, avto ali pa človek. Ja, najhuje pa je, ko je vreščeče mahajoči otrok.
Pes, ki se začne v nekaj od prej naštetega je žival, ki ogroža okolico zaradi svoje neobvladljivosti oz. Kaže napadalno vedenje do človeka.
Razmišljam prav? Ja, ker mi izkušnje iz prakse kažejo, da je temu tako.
Še vedno izhajam iz tega, da se noben pes ne zbudi ob 7.00 in je najbolj priden pes tega sveta, ki nikoli z ničemer ni ustrezal 6 alineji 5.člena Zakona o zaščiti hišnih živali. Ob 7.15 pa postane nevaren pes.

Pa poglejmo kako pride do prvega ugriza.
Pes, katerega so pozabili vzgojiti, ali pa se trudijo z napačnim pristopom se zaganja v vse premikajoče stvari. In ker se psu ne dopove, da se to ne sme, se to vedenje samo še stopnjuje.
Začelo se je s skakanjem in zaganjanjem. Dokler je bil kuža še majhen in mladiček se tega ni ustavilo, ker ….saj ga bo minilo. Ali pa se ga je ustavljajo z ignoriranjem in še sedaj čakajo, da bo minilo.
Realnost je pač taka, da ni minilo, ampak se je samo še stopnjevalo. Ker je bil čedalje močnejši in vztrajnejši se je kdaj pa kdaj tudi iztrgal iz rok in je dosegel svoje. Lahko je letel za vsem in vsemi.
Ker se ga ni naučilo, da ne sme tega, se je naučil – če močno potegnem se strgam in sem svoboden.
V tej svobodi, pa je tak pes začel delati samo sranje. Najprej se je začel rangirat s psi. Ker se mu vsi niso podredili je razvil svoj prvi pretep. Ampak!!!! To ne naredi prvič, ker prvič še ne ve, da se mora ornk stepst. Prvič le teličkasto skače okoli in nekaj bevska in grizlja. Prvič ne naredi prav nobenega ugriza – ker ga še ne zna!!
Pa je padla teorija, da se je to zgodilo prvič!
Da pes postane popadljiv in da zna ugriznit tako, da onesposobi nasprotnika, se mora tega naučit. Kako se lahko drugače nauči, kot v praksi? Torej je moral kar nekajkrat prvič potegniti in prvič ugriznit. Je res, takrat je vedno prvič.
Pa gremo na napad na človeka…prvič se je zgodil. Ja vedno je takrat prvič.
Pes kar ne napade in ugrizne. Tudi to se zgodi postopoma in so lastniki psa krivi, da pride do tega. Pes vedno pokaže, da ni ljubitelj ljudi. Se umika, kaže znake nelagodja. In tak pes to vidno pokaže. Če vidno ne zaleže, se še oglasi. Z lajanje, renčanjem. Vse to se dogaja po etapah in vse to bi moral lastnik tega psa, s pravilno vzgojo ukinit. Zakaj ne, je stvar drugih debat.
In spet smo pri prvič. Je prvič da je ugriznil….Ja, prvič ugrizne tako, da si moker. Ampak so prej vsi znaki in vsa opozorila, ki jih premore pes. To, da si moker pomeni, da samo prime roko/nogo( del telesa) in zobe niti ne stisne.  To je ugriz, ki se je zgodil prvič!
Ker se ugrizen človek umakne in se lastnik več ukvarja s človekom kot psom, je pes dosegel svoje – mir ima pred ljudmi. Na lastniku je, ali bo to tudi zadnjič ali a se bo prvič ponavljalo.
Ko pes ugotovi, da ima po ugrizu mir, ga seveda vsakič znova prvič ponovi. Le ena razlika je. Pes stopnjuje tudi ugriz.
Zato zopet teorija o prvič ne drži.
Prav tako prvič skoči v avto, steče za divjadjo, skoči za mačko….vse to se je že zgodilo v bolj blagi obliki, pa lastnik ni odreagiral tako kot bi moral.
S tem, ko ni reagiral pa je dobil psa, ki ponavlja vse prvič. In ja, dobil je:
6. Nevarne živali so živali, ki ogrožajo okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kažejo napadalno vedenje do človeka -  to je 6 alineja 5.člena Zakona o zaščiti hišnih živali

Zato je neodgovorno od ljudi, da take pes ne vpišejo v prevzgojo in jih ne zavarujejo tako, da ne ogrožajo okolice.
In potem je najlažje reci ….ma res ne vem kaj je bilo to, prisežem, da je to naredil prvič. Ja, tisti dan!


Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #7 : torek, 20.03.2012 : 16:35:08 »

Hm...mladič, 6 mesecev, kričeči otročički, ki mahajo z rokami cvilijo in kričijo....
Se strinjam, da bi ga moral imeti lastnik pod kontrolo, vendar: dajte vzgojiti svoje otroke, naučite jih, kako se vedejo, kadar vidijo psa. Za njihovo dobro. Če se bosta vedli tako ko bosta srečali odraslega psa, jo znata fejst skupit. Še posebej, če bosta to počeli na lastnikovem dvorišču ali celo v dosegu privezanega psa.
Logiran
Ninicka
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #8 : sreda, 21.03.2012 : 12:51:36 »

Hm...mladič, 6 mesecev, kričeči otročički, ki mahajo z rokami cvilijo in kričijo....
Se strinjam, da bi ga moral imeti lastnik pod kontrolo, vendar: dajte vzgojiti svoje otroke, naučite jih, kako se vedejo, kadar vidijo psa. Za njihovo dobro. Če se bosta vedli tako ko bosta srečali odraslega psa, jo znata fejst skupit. Še posebej, če bosta to počeli na lastnikovem dvorišču ali celo v dosegu privezanega psa.

Kakšna natanko je bila situacija, res ne vem, ker me ni bilo poleg, ko se je to zgodilo. So mi povedali kolegi, kaj se je zgodilo. Po njunem mnenju nista bili nič krivi. Klicati sta začeli, ko se je pes začel zaganjati vanju. In roki sta dvignili, da jih ne bi več dosegel. Najbolj me skrbi to, ker je okoli te hiše vedno veliko otrok in je pes ponavadi zraven. Največkrat nikomur nič noče, temveč mirno leži na zelenici in opazuje. Včasih gre poleg otrok in se "igra" z njimi. Tisti dan so ga otroci ločili, da ni mogel k njim (pustili so ga za ograjo). Ko sta moja hči in prijateljica želeli k ostalim, pa jih pes ni pustil tja. Ne vem, ali je zameril, ker ni smel zraven, ali je res tako nepredvidljiv? Vem, kako gre skupaj kombinacija otroci-pes, zato svoji dve vedno opozarjam (sploh mlajšo triletnico), starejša hči pa je za moje pojme dovolj zrela, da ve, kaj psu sme in česa ne. Prav tako ve, da je ta pes navadno bolj boječ in začne hitro renčati vate. Ampak, če mu nista nič storili, pa ju je kljub temu dobil na piko, kako naj vem, kaj lahko naslednjič pričakujem?
Upam, da bodo psu kmalu končali boks in ga tako vsaj malo ločili od razigranih otrok.
Logiran
Ninicka
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #9 : sreda, 21.03.2012 : 12:54:09 »

Tudi praske ni bilo? Vseeno lahko prijavi napad na človeka, ki se ni končal z ugrizom. Koenc koncev bo sosede le to steznilo. In pes nima kaj biti spuščen tam, kjer lahko ogroža druge ljudi.
Imela je oblečeno termovko in čez windstoper, tako da bi res bolj težko prišlo skozi, če ne bi resno ugriznil. Ampak sedaj bo sezona kratkih rokavov. :-/
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #10 : sreda, 21.03.2012 : 13:08:37 »

Saj ne mislim, da bi mu kaj naredili. Gre bolj za nesporazum v komunikaciji. Če je pes nadležen, naj drugič dasta roke dol, se obrneta stran od psa, ga ne gledata in obmirujeta. S tem psa niti ne izzivata, niti ne ogrožata, niti mu ne dajeta povoda za igro. (kriljenje z rokami in kričanje zna biti mladiču zelo zabavno, to lahko razume tudi kot igro.) S tem dasta psu jasno vedeti, da dokler skače ali je drugače nesramen, tudi zabave ne bo.
Hm, mogoče pa pes samo ni hotel, da mu še ti dve uideta za ograjo....kdo ve, bi bilo treba videti - resnično dvomim, da bi 6 mesečni mladič že resno grozil.
Vsekakor: Naj drugič, ko bodo na obisku otroci lastnik psa zapre, pa dreke ma tudi sproti za pospravljati za njim, če noče hude zdrahe (kar mu je treba jasno povedati). Še najbolje pa bi bilo, da se travnik predeli, da bo mir.
Logiran
1403094017
novinec
*
Sporočil: 2


WWW
« Odgovor #11 : sobota, 14.07.2012 : 08:16:30 »

Živjo!

Mene pa zanima, če kdo ve, kako je z napisi oz. opozorilnimi tablami. nekje sem prebrala, da opozorilo: "pozor hud pes" ne zadustuje v primeru ugriza obiskovalca, pa čeprav je obiskovalec nenapovedano prišel na dvorišče. drugače pa se primer obravnava, če visi opozorilna tabla: "pozor! objekt varuje pes čuvaj!"

Ali je to res? če je potem moramo spremenit vse table, da se vsaj malo zavarujemo =)
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #12 : sobota, 14.07.2012 : 10:15:00 »

Iz druge teme citiram:
Iz Vursa pravijo takole

Zakon o zaščiti živali definira nevarnega psa, kot psa, ki je ugriznil človeka ali žival. Izjemoma se pes, ki je ugriznil človeka ne deklarira kot nevaren, če je bil ugriz posledica nedovoljenega vstopa osebe v objekt ali na ograjeno zemljišče, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom.  V tem primeru višina ograje ni predpisana.

Opozorilo mora vsebovati informacijo,, da je objekt varovan s psom, tako, da tabla, na kateri je navedeno "vstop na lastno odgovornost" ne zadosti vsebini, da se tam nahaja pes, ker je preširoko in pomanjkljivo opozorilo. Opozorilni znak  naj bo nameščen ob vhodu na tak način, da je splošno viden in obče razumljiv, sicer lahko poškodovani dokazuje, da objekt na vhodu ni bil označen, zaradi česar ni mogel vedeti, da se pes tam nahaja. Natančno, kaj naj opozorilna tabla vsebuje ni predpisano.

Iz navedenega sledi, da bi bili primerni napisi Pozor hud pes, Objekt varovan s psom, ne pa tudi Vstop na lastno odgovornost.



Debata je potekala TU.
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Pes na skupnih privat površinah - čistoča in varnost - pomoč prosim!
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines