mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 00:26:23

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Ko ti po treh letih ne uspe
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Ko ti po treh letih ne uspe  (Prebrano 15568 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Pajk
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 79


WWW
« : ponedeljek, 30.04.2012 : 14:41:21 »

Živjo,

vem, da imamo vsi (no vsaj večina) težave s svojimi štirinožci. Sama trenutno skrbim za 4 (eno muco in 3 peseke). Pajki je moj prvi kuža, ki je z mano že dobre 3 leta. Po dveh letih sta se mu pridružila še Luka in Smoki. S Pajkijem sva obiskovala pasjo šolo pri Xeni, ampak kljub temu je neobvladljiv. No vsaj jaz ga ne morem obvladati. A ja, Pajki je mešenček med beaglom in  balkanskim goničem, ki je približno leto dni sam skakal po gozdu in dodatno razvil lovski nagon. Sprehodi z njim so neznosni, da ne omenjam cviljenja, ki lahko nepretrgano traja tudi 8h (preverjeno). Glede vlečenja sem probala že vse nasvete, sedaj sem se odločla za polzatezno ovratnico, ki pa jo je ob močnem potegu strgal, kljub temu da ima 19 kg. Počasi imam težave že s komolci in rameni. Najbolj moteče je cviljenje (vem da večina psov cvili, ampak vsi so mi pritrdili, da tako nadležno kot to počne on, še nihče ni videl-morda se Xena spomne našeg aobiska pasje šole). Počasi že izgubljam potrpljenje, kar se odraža tudi pri mojem odnosu do njega. Preprosto mi predstavlja eno vleiko oviro v življenju pa kljub tmeu, da se trudim pri najboljših močeh in ga imam tak rada. Sprehodi so postali prava nočna mora. Še najlepši del je cartanje z njim. Pred dnevi sem začela razmišljati o tem, da bi ga dala, čeprav vem da tega ne bi bila zmožna. Ampak v tme primeru mi ostane smao še možnot, da se preselim v mestu (tam je občutno bolj znosen) ali pa dobi smao še tri sprehode na dan, toliko da gre lulat in kakat.
Vem, da imamo vsi težave, ampak tole s Pajkijem je prešlo vse meje, sploh ko gre za cviljenje. Poskušala sem ga peljati posebaj na sprehod, ko je tudi veliko bolj priden, ampak mi ne znese vedno časovno. Kaj naj naredim? Res rabim nasvet, ker se mi bo strgal-dobesedno. OBčutek, da mu ne morem nuditi tisto kar bi si želela in da sva se oddaljila drug od drugega je grozen in boli. Za kakršenkoli nasvet vam bo nadvse hvalžena.
Logiran
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #1 : ponedeljek, 30.04.2012 : 14:54:07 »

Koliko časa pa sta hodila v Xenino šolo? Treba je vztrajati in biti čimbolj dosleden. Absolutno pa ločeni sprehodi. Sama imam tudi od lani 2 psa in en je pravi histerik, ko je na povodcu. Sva lani hodila čez poletje v malo šolo, jeseni rumenorutkar pri Xeni postal. Sedaj hoidiva k nadaljevalcem In moram reči, stanje resnično se je izboljšalo. Teh izpadov ne opažam več, resnično redkokdaj ga še primejo. Ko je spuščen med psi, ni panike, je ful skuliran, pri njemu je problem, ko je na povodcu. Vsekakor probaj ga motivirati nase na sprehodih, če ima rad igrače, jo imej z sabo in ga zamoti. Vozi ga ločeno od ostalih dveh psov in se mu posveti čimbolj. Delajta na vajah, zaposli ga. Vsekakor nagrajuj ga (ali z igro ali z priboljški-najbolje menjava enkrat eno drugič drugo). Samo vztrajaj in vama bo uspelo Smiley
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #2 : ponedeljek, 30.04.2012 : 16:22:56 »

Uf, lovski nagon... Tudi Čip mi je kmalu po posvojitvi strgal ovratnico in jo mahnil za srno, drugič pa fleksi namenjen psom do 35kg (takrat je imel cca 20 kg). Poznam tudi sprehode, ko se nos nalima na tla in se začne boj med človeškimi komolci in rameni ter pasjo trmo. Jaz sem pri Čipu opazila da ga dosti lažje obvladujem, ko ima oprsnico, morda ker ga ˝zajame˝ po večji površini kot ovratnica in s tem posledično pridobim na moči. Ja, grozno je, ko lovec zavoha plen in začne zavijat, piskat, sploh ne vem kako naj to oglašanje poimenujem.
Čip se je sčasoma umiril, na začetku je bilo pa kar naporno. Poskusila sem ga utruditi psihično, pred samim sprehodom; doma sva naredila nekaj vaj, enostavnih, sedi, dol itd. In se mi zdi, da je kar pomagalo. S tem da kakšno nagrajevanje na terenu odpade, ker ko zavoha plen, zanj ne obstaja nič drugega. No, vsaj tako je bilo, sedaj je že starejši, bolan in se je lepo umiril.
Ne vem kaj naj ti svetujem, morda res poskusi z vajami pred sprehodom in z ločenimi sprehodi če ti le uspe. In če ne gre drugače, naj bodo kratki, če začne tulit in vlečt, se obrni in konec sprehoda.
Upam, da ti uspe, morda bo še kdo svetoval kaj bolj uporabnega.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #3 : ponedeljek, 30.04.2012 : 16:31:40 »

Si morda že poskusila s sensi-ble oprsnico proti vlečenju? Številni so navdušeni in poročajo o skoraj čudežnih učinkih.
Poglej na forum pod Oprema - Vodenje in sprehodi.
Logiran
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #4 : ponedeljek, 30.04.2012 : 16:37:47 »

res poskusi z vajami pred sprehodom in z ločenimi sprehodi če ti le uspe. In če ne gre drugače, naj bodo kratki, če začne tulit in vlečt, se obrni in konec sprehoda. Upam, da ti uspe, 
Tudi tole ni slabo. Glede oprsnice pa z lastne izkušnje lahko povem, da Aska (AM-jka) je na oprsnici mnogo bolj vlekla (samo to naj vas ne zavede, ker ona je vlečni pes in ni rečeno, da vaš tudi bo takšen). Očitno od psa do psa odvisno Wink

Si morda že poskusila s sensi-ble oprsnico proti vlečenju? Številni so navdušeni in poročajo o skoraj čudežnih učinkih.
Poglej na forum pod Oprema - Vodenje in sprehodi.
Sicer se mi zdi taka oprsnica bolje, v poštev pride tudi še halti.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #5 : ponedeljek, 30.04.2012 : 17:22:04 »

Pri mojem je bilo na oprsnici boljše, sem ga veliko lažje obvladala, samo ima res samo 12-13 kg.
Kje so bile takrat te sensi-ble oprsnice, ko sem jih najbolj rabila Undecided, nad haltijem jaz nisem bila navdušena Sad.
Logiran
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #6 : ponedeljek, 30.04.2012 : 17:34:45 »

Aska ima čez 30 kg n napisala sem najine izkušnje. Bolje ovratnica kot oprsnica. Pri Sparkiju, ki ima okol 18 kg sem uporabljala halti. Vsekakor verjamem, da bi bila ona oprsnica proti vlečenju boljša. Pri Aski ko je imela oprsnico še bolj je vlekla. Kako moč ima ona ob vlečenju, si lahko samo mislite, če ne vidite tega. Zato je po večino na ovratnici. No sedaj, ko ve, da ne sme vlečt, tud kdaj je na oprsnici.
Logiran
Pajk
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 79


WWW
« Odgovor #7 : ponedeljek, 30.04.2012 : 20:05:32 »

Halti, zatezna, špricanje z vodo, tudi 4h urni sprehodi, tisti corector v spreju,...naj pomislim...nič ni pomagalo. Vlečenje bi še prenesla, kljub bolečinam, ampak cviljenje je prav neznosno. To ni navadno cviljenje, to je tako kot bi ga nekdo na živo odiral. Včasih sem še veliko hodila po hribih in na plezanje, sedaj se je vse spremenilo. Igra ga ne zanima več, razen ko se igra z Lukom in Smoki... Rad ima, da ga lovita in se mečejo po tleh. Samo vleikokrat se zgodi, da hitro uide, pride čez 5 min nazaj. Vem, da bodo kritike glede spuščanja, ampak na igrišču smo vsak dan prijatelji s petimi psmi, ki se lovijo in Pajki rabi tek. ZA marsikaterega psa bi rekla, da so paruni sprehodi dovolj, vendar ne zanj. On bi lahko delal kroge ure in ure, dokler ga ne bi pobralo. Če bi vedeli kak nesocializiran pes je bil pri enem letu, ko smo ga našli. SEdaj je 50% bolje, ampak so tudi moji živci že konkretno načeti. Hotela sem mu za hišo urediti dolgo špago, da bi bil zunaj ko sem z ostalim dvema na sprehodu, ampak ne bo šlo, ker tako cvili, da so se sosedje pritožili. Mi mamo fleksi za 50 kg, pa smo se tudi od tega poslovili. Hvala za vse nasvete. Čeprav nočem, da bi se postaral kdajkoli, ker mava dogovor, da bova do konca življenja skupaj, ampak sedaj si želim, da bi bil star in se umiril. Da bi skupaj uživala v skupnem sprehodu.
Sem probala tudi oprsnico, vendar me skrbi, da ne bo hotel več na sprehode (je bilo že nekaj primerov tkaih, ker se je kar usedel in se ni premaknil). Sem se odločla, da bo zjutraj dobil dozo enournega teka na igrišču, popoldne pa smao 10 min sprehod. Žal, tudi moji živci ne zmorejo več in ne bi rada da zaradi njega trpita še Smoki in Luka.
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #8 : ponedeljek, 30.04.2012 : 20:30:27 »

Imam samo en nasvet...
Takoj kontaktiraj Xeno.

Kar si sedajle napisala kaze, da si mu nezanimiva na celi crti. No, kontaktiraj Xeno.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #9 : ponedeljek, 30.04.2012 : 20:47:16 »

Tukaj sta po moje 2 zadevi, ki nista nujno povezani, ena je vlečenje na sprehodu, druga pa "cviljenje" kot ga sama
imenuješ.
Prva mi je več kot znana, pri začasnikih imam zelo dobre izkušnje s haltijem, pravkar pa tudi več kot uspešno
krmarim svojo babo na sensi-ble oprsnici, ki se je pri njej res dobro obnesla, ni pa nujno, da vsi psi odreagirajo
enako nanjo.
Pri obeh pripomočkih pa je nujno, da je pes na "poleg", ker lahko pride v nasprotnem, predvsem pri haltiju,
do poškodb vratu, pri oprsnici pa do odrgnin. Ampak spraševala pa ga tudi ne bi preveč, če on BI-NEBI te oprsnice.
Gor in gremo in to s tempom, ki ga določi človek, za nagrado pa je potem lahko tudi krajše norenje.
Pes, ki je hiperaktiven je odličen spremljevalec ob kolesu, ni pa nujno, da bo tudi ta kilometrina zanj dovolj, mogoče
bo nujno treba kombinirati še z umsko zaposlitvijo, ki včasih odtehta vse drugo. Predvsem pa priporočam, vsaj začasno,
sprehode solo, vsaj dokler ne pošteka vseh "novosti" in jih tudi dosledno upošteva.
Sama bi tudi ukinila skupinska norenje s tujimi psi, ker ga očitno še bolj "razštelajo" in ga čim bolj fokusirala na aktivnosti vezane na človeka, pri katerih pa ni nujno, da tudi le-ta spusti dušo  Wink

Druga zadeva pa je "cviljenje". Ne vem ali gre za izsiljevanje pozornosti, "strah" ob osamljenosti ali le nagonsko
"zganjanje" divjadi, ko jo zavoha, ker si tudi sama omenila, da se v urbanem okolju zadeve umirjajo.
Pri taki situaciji, ki je očitno načela vsaj tvoje živce, bi jaz vsekakor probala s tisto "citronsko" ovratnico, ki špricne
psu v gobes vsakič, ko zalaja. Res pa je, da izkušenj nimam in bi bilo fajn prebrati na forumu izkušnje in mnenja drugih.

In ne bom rekla, ga bo čez nekaj let bolje, ker sploh ni nujno, da bo, zato je treba zavihati rokave zdaj, ostali družinski
člani pa se naj bolj posvetijo manj problematičnim  Afro. Več kot dobrodošla pa je vsekakor vzporedno tudi šola  Smiley
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #10 : ponedeljek, 30.04.2012 : 21:38:10 »

Tukaj se v konkreten problem (ki vpliva v bistvu na vse skupaj) ne bom spuščala, bi pa glede na to, da je to tudi izobraževalen forum, predvsem za tiste, ki razmišljate o dodatnem psu, izpostavila sledele:
Če/ko ugotoviš, da imaš težavnega psa (lahko na enem področju, lahko na večih), potem se mi ne zdi pametno in odgovorno - tako do tega psa, kot do drugega ali tretjega, oz. vsakega naslednjega in seveda do okolice, da večaš število psov, pri tem, da še prvega nisi dovolj zrihtal. Pa ne mislim POPOLNOMA zrihtal ampak vsaj toliko, da so glavne težave rešene. Ker domnevati, da bo nov pes kakorkoli "koristil" prvemu, je živa loterija. Seveda, poznam zgodbe, ko se tudi kaj takega zgodi ampak v večini primerov je naizpodbitno dejstvo, da je vzgoja(prevzgoja....) domena lastnika. Z vsakim naslednjim psom se ti čas, ki ga imaš za posameznega seveda malo zmanjša, pozornost na sprehodih razdeljena na več koncev, volja in razpoloženje tudi igrata svojo vlogo.

V tem primeru je trenutno stanje, tako kot je ampak kot rečeno, v razmislek drugim - posvojiti/kupiti/potegniti s ceste ali kaj drugega, mora biti tako kot pri prvemu, tudi pri vseh naslednjih zelo odgovorno in premišljeno dejanje.

Jaz lahko zase rečem, ko sem šla z dva na tri, da je trajalo kar nekaj mesecev, da sem lahko en sprehod z njimi po naselju deklarirala kot popoln uspeh - se pravi niti ene napakice (z moje strani), nobenega potencialnega incidenta ali kaj podobnega..... ko sem šla s treh na štiri, je zadeva podobna.

Pajk, brez zamere, v kolikor rabiš kakšno individualno srečanje, sem ti na voljo. Če moje znanje ustreza tvoji težavi, se bom maksimalno potrudila, da potuhtamo rešitev ali najdemo nekoga, ki bi rešitev poznal.

Katarina

Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #11 : torek, 01.05.2012 : 03:46:56 »

Kaj pa da bi mu dali kaksno funkcijo, kjer bi vsaj malo izzivel svoj nagon? Kako sledenje? Sami sprehodi, ne glede na to kako dolgi so zanj niso mentalna zaposlitev, samo fizicna.
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #12 : torek, 01.05.2012 : 03:50:21 »

nad haltijem jaz nisem bila navdušena Sad.
No ja, pomojem mora vsak imeti sebe eno pikico raje kot psa:)
Logiran
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #13 : torek, 01.05.2012 : 07:04:37 »

Kaj pa da bi mu dali kaksno funkcijo, kjer bi vsaj malo izzivel svoj nagon? Kako sledenje? Sami sprehodi, ne glede na to kako dolgi so zanj niso mentalna zaposlitev, samo fizicna.
Doma imam 2 čisto karakterno različna psa. Ne glede nato, najbolj ju zmatra prav mentalno delo. Mnogo bolj kot pa fizično.

Pajk, tako , da res kako sledenje, učenje trikcev. Nasploh pa na Xeno se obrni Smiley

Glede haltija pa takole, sama nikol nobenga psa nisem imela pripetega samo na halti, vendo ovratnica + halti (držala pa bolj tisti del, ki je bil na ovratnico pripet). Se pa strinjam, da una protivlečna oprsnica je definitivno boljša izbira.
Logiran
Pajk
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 79


WWW
« Odgovor #14 : torek, 01.05.2012 : 08:00:36 »

HVala vsem za odgovor. Cviljenje je posledica nagona (gonič) in cvili vedno ko kaj zavoha, kar je vedno. Samo primer: se peljemo z avtom in kakšnih 50 m pred nami so prevažali konja. Kljub temu, da smo imeli zaprta okna je zvohal (preko zračnika) in se mu je strgalo. Z njim vedno delam vaje, zlasti tiste, ko skrijem igračo doma in jo išče, ampak nisem videla nobene razlike pri sprehodih. Tudi s kolesom in rolarji sem probala, ampak je prenevarno.
Sedaj bom probala ločene sprehode, ki jih bom morala zaradi časovne omejitve tudi občutno skrajšati. Vsekakor sporočim, kako bo šlo. A ja,špricanje z vodo sem tudi probala ob cviljenju, ampak ga ne gane, ko nekaj zavoha, kljub temu da se boji vode.

ps: za vse tri skrbim sama.

lpe preostanek dneva
Logiran
Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Ko ti po treh letih ne uspe
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines