mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 11:16:16

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  o mačkah - razno  |  Tema: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10   Dol
Natisni
Avtor Tema: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje  (Prebrano 42556 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Fitzgerald
novinec
*
Sporočil: 40


« Odgovor #60 : četrtek, 06.09.2007 : 14:09:47 »

No, jaz moljih dveh ljubčkov niti podrazno ne mislim oddat. Sem pa danes slišala od veterinarke, da so mucki DO 6.meseca lahko lažno POZITIVNI (potem se test po 6. mesecu ponovi). Če pa je mali negativen, pa to drži kot pribito.

Veterinarka je še rekla, da za notranje mačke, ki ne mislijo ven hodit, ni tok nujno vedet, ali je muc poz. ali neg. na levkozo, ker tudi, če je pozitiven, se zdravijo samo simptomi bolezni, ki jo dobi. In, če je hranjen s kvalitetno hrano, ne potrebuje niti vitaminskih pastic.

No, ravno danes je bil testiran njun bratec (ki je sicer že od vsega začetka živel zunaj - to smo ugotovili čez čas, ker smo mislili, da sploh ni preživel 1. dne) in je NEGATIVEN na levkozo. Sem dobila mini jezerca. Namreč, če je bratec/sestrica negativen, je potem celo leglo tako.  Smiley Zato se pri njih testira samo en.

Mački, ki so samo notranji in pozitivni na levkozo, lahko doživijo visoko starost, razumem pa, da zavetišča zaradi preobilja mačk take mačke samo evtanazirajo (čeprav so npr. mlajši od 6 mesecev in lažno pozitivni).
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #61 : petek, 07.09.2007 : 08:54:18 »

Fitzgerald,

- mucki do 6. meseca (nekateri pravijo tudi do 9. meseca): če je test FIV/FeLV pozitiven = maček skoraj sigurno pozitiven. V   primeru, da je test negativen = lahko v tem času lažno negativen.

- inkubacijska doba za FIV (mačji aids) in FeLV (levkoza) je cca 8 tednov oz. lahko tudi več (je odvisno od samega imunskega sistema živali) in v tem času, če žival testiraš, je lahko test lažno negativen. Zato se priporoča 2x testiranje, torej še 1x po 8h tednih (ali več).

Lp, Maja
Logiran
Fitzgerald
novinec
*
Sporočil: 40


« Odgovor #62 : petek, 07.09.2007 : 12:39:22 »

Fitzgerald,

- mucki do 6. meseca (nekateri pravijo tudi do 9. meseca): èe je test FIV/FeLV pozitiven = maèek skoraj sigurno pozitiven. V   primeru, da je test negativen = lahko v tem èasu lažno negativen.

No, lej, včeraj sem pri vetu spoznala Katarino iz Mačjega sveta, ki je trdila isto, nakar sva povprašali dr. Selanovo iz 300 kosmatih glede testa za levkozo in nama je povedala točno tisto, kar sem napisala: Če je mucek negativen, to zagotovo velja; če pa je pozitiven, pa je lahko lažno pozitioven zaradi maminih protiteles (če je mama pozitivna na levkozo) in se test naredi še enkrat.

Če ne verjameš, jo pokliči, ali pa dr. Knezovo, isto s 300 kosmatih ali pa še naprej trdi svojo.

Namreč, tudi sama sem imela do včeraj dezinformacijo.
Logiran
Tecka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.256


« Odgovor #63 : petek, 07.09.2007 : 13:05:19 »

Hmmm ne vem no, zakaj je bila pa potem moja Mandi lažno negativna? V stikih z drugimi mački ni bila, razen z Janijem, ki pa je bil tudi negativen in celo življenje notranji muc. Izkušnja mi je dokazala, da je lažna negativnost možna.
Pa tudi to ne drži, da so v leglu vsi pozitivni ali pa vsi negativni. Sem slišala za primere, ko so bili v leglu in pozitivni in negativni (enkrat informacija dobljena od osebe, ki ji zaupam in sem prepričana, da drži če že ostalim ne bi verjela).
Verjamem pa, da je možnost lažne negativnosti in lažne pozitivnosti. Ker že s tem, da je lahko muc negativen tudi če je mama pozitivna -
èe pa je pozitiven, pa je lahko lažno pozitioven zaradi maminih protiteles (èe je mama pozitivna na levkozo) in se test naredi še enkrat.
je nekje logično, da je potem lahko v leglu eden negativen drugi pa pozitiven.
lp
T.
Logiran
Fitzgerald
novinec
*
Sporočil: 40


« Odgovor #64 : petek, 07.09.2007 : 13:53:44 »

Noben test ali preventiva ni 100%. Kot je tudi malokatera stvar na svetu.

Mozna so odstopanja, se mi pa zdi neumno zaradi enega primera ovrzt vse ostale. Dobro se mi zdi, da se pove tako kot je oz, obe plati, ne samo eno.

Še nekaj: kako si potrem upate oddajat mačke POD 9 mesecem starosti, če so lahko lažno negativne?
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #65 : petek, 07.09.2007 : 14:11:13 »

Napisala sem, da če je muc pozitiven, da je skoraj sigurno (torej ne zagotovo, ker odstopanja-kakor si napisala vedno so). Torej ne trdim nekaj v tri krasne ane? Odgovarjat sem ti šla zato, ker si napisala, da je v primeru negativnega rezultata muc zagotovo negativen (tvoje pisanje), kar tudi ni res in je lahko lažno negativen. Upam, da se zdaj razumemo in da boš naslednjič bolj previdno prebrala moj post.

Vsekakor pa se posvojiteljem vedno priporoča še 1x testiranje kasneje.

Lp, Maja
Logiran
Tecka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.256


« Odgovor #66 : petek, 07.09.2007 : 14:14:21 »

Odstopanje je menda okoli 3%. Enostavno poveš za to možnost in
Vsekakor pa se posvojiteljem vedno priporoèa še 1x testiranje kasneje.
.
lp
T.
Logiran
Fitzgerald
novinec
*
Sporočil: 40


« Odgovor #67 : petek, 07.09.2007 : 14:20:40 »

Ti trdis, da test v nobenem primeru ni zagotovilo, da je macek pozitiven oz. negativen - zakaj ga torej SPLOH testirat pred 6. oz. 9. mesecem? Zato, da lahko oddas macka, ki je kao negativen?

Jaz sem samo posredovala strokovno mnenje, ki mu ti pac oponiras - prav. Upam samo, da bo lastnik toliko pameten, da si bo ustvaril lastno mnenje tako, da bo sam poiskal informacije (/in odgovore) in da ne bo svega vzel za sveto, kar prebere na teh forumih.

That's all.
Logiran
Tecka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.256


« Odgovor #68 : petek, 07.09.2007 : 15:20:54 »

Ti trdis, da test v nobenem primeru ni zagotovilo, da je macek pozitiven oz. negativen - zakaj ga torej SPLOH testirat pred 6. oz. 9. mesecem? Zato, da lahko oddas macka, ki je kao negativen?
Zanesljivost je približno 97% (po tujih raziskavah, ki jih najdeš na internetu, odvisno pa je tudi od uporabljenega testa, nekateri so bolj nekateri pa manj občutljivi za prisotnost FIV in/ali FeLV), kot sem že napisala se posvojiteljem pove kako je s tem in če se po tej informaciji odločijo, da muca ne bodo posvojili (oziroma bodo posvojili starejšega) tudi prav. Ne testiramo muc zato, da jih bi zaradi testov lažje oddali (oddale v bistvu), kakor namiguješ s tem postom. Noben test ni 100% (to ti lahko potrdi tudi moja znanka, ki ji je clear blue v 6. mesecu kazal negativno Tongue), pa se še na kakšnega manj zanesljivega zanašamo.

Po tem tvojem postu pa sklepam, da bi bilo bolje, da mačk pred 9. mesecem sploh ne poskušam oddat, jih do takrat steriliziram/kastriram, cepim, rihtam hranim, imam do takrat ločene in potem oddajam samo praktično odrasle mačke. Jah ne vem, če ne bi končala s 50imi mački v stanovanju. Ne vem, če si opazila, oddajanje mačk ne gre prav hitro.

Tako kot pričakujem odkritost in poštenost s strani posvojiteljev, tako sem tudi sama poštena in povem vse (verjetno zato tudi težje oddajam, pa mi je vseeno, taka pač sem).
 
Upam samo, da bo lastnik toliko pameten, da si bo ustvaril lastno mnenje tako, da bo sam poiskal informacije (/in odgovore) in da ne bo svega vzel za sveto, kar prebere na teh forumih.

That's all.
Tudi jaz bi kakšnega normalnega posvojitelja, ja. Ni mi pa čisto jasno, kaj bi rada s tem postom dosegla. Prepričati ljudi, da je testiranje brezveze? Ja v tvojem primeru mogoče res in je čisto tvoja odločitev.
Mogoče bi pa rada dosegla še manjše število posvojitev?
lp
T.
Logiran
Fitzgerald
novinec
*
Sporočil: 40


« Odgovor #69 : petek, 07.09.2007 : 22:07:10 »

Ah ... saj sem vedla, da se ne splaca karkoli pisat ... sploh si ne date dopovedat. Test za LEVKOZO (o aidsu nisem nic govorila) je, se enkrat (in zadnjic) napisem: Če mačka testiraš pred 6. oz. 9. mesecem, in je test levkoze NEGSTIVEN; je maček negativen. Če je maček pozitiven, je LAHKO lažno pozitiven (torej je lahko v resnici pozitiven ali negativen - to ti povedo kasnejši testi).

Moj stavek o tem, ali se sploh splača mačka testirat pred 6. oz. 9. emsecem za LEVKOZO, je bil seveda ironicen. Namrec po tem, kar je napisala Gargamel

Citat
mucki do 6. meseca (nekateri pravijo tudi do 9. meseca): če je test FIV/FeLV pozitiven = maček skoraj sigurno pozitiven. V  primeru, da je test negativen = lahko v tem času lažno negativen.

Kar pove, da je test lahko lažen v obeh primerih.  Roll Eyes

Me zanima, koliko in katere veterinarje ste povprašale za točno definicijo. Sicer pa Tečka, ti hodiš na 300 kosmatih: ko boš naslednjič tam, vprašaj znova.

Jaz se tudi za vsako ceno ne držim svojih trditev - sploh, če se izkažejo za napačne - ne vem, zakaj je tako težko tudi za vas? Oz. vsaj, da se pozanimate? Nekaj, kar je držalo par let nazaj, še ni nujno, da zdaj enako.

Tecka:
Citat
Ni mi pa čisto jasno, kaj bi rada s tem postom dosegla. Prepričati ljudi, da je testiranje brezveze? Ja v tvojem primeru mogoče res in je čisto tvoja odločitev.

Ne. Zelela sem samo popraviti dezinformacijo.
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #70 : sobota, 08.09.2007 : 07:12:25 »

Ker sem sama na strani oddajanja mačk, bi nekaj dodala.

Ah ... saj sem vedla, da se ne splaca karkoli pisat ... sploh si ne date dopovedat.

 Huh  Huh Kaj to pomeni? Da bi morali vsi sprejeti tvoje pisanje in širjenje tvoje resnice? In trudila si se kako (namrec tvoje besede zgoraj dajejo vedeti, da si izčrpala svoje znanje s poskušanjem...)? Z nekimi "ugotovitvami", da testiramo zato, da lahko oddajamo KAO negativne mačke? Ne vem sicer, zakaj tako vztrajaš na svojem, če praviš, da:

Jaz sem samo posredovala strokovno mnenje

Torej, podala si mnenje (in še to ne svoje)! In prosim, da ne razvijaš iz tega hipoteze (in jo seveda potem lahkotno predstaviš na temle forumu), da testiramo mačke zato, da zavajamo posvojitelje.

Zato sem se jst sploh vtaknila v to debato.  Če preberem od začetka, se mi zdi, da to ni bil ravno tvoj namen, ampak ker xy vzrok, si zašla v to debato. Praviš, da želiš popraviti dezinformacijo. Torej ti trdiš, da:

1. Če je test negativen naj bi bil maček 100% negativen. Res? Kaj pa recimo, če se je ravno včeraj okužil in smo ga mi danes pobrali in peljali k veterinarju (torej vprasanje inkubacijske dobe)? Torej tudi, če izvzamemo natančnost testa, so faktorji, ki omogočajo nepravilnost rezultatov. S tem se verjetno lahko strinjaš?

2. Če je maček pozitiven, ni nujno da je pozitiven. Res je. Vendar je to pomembno za lastnike mačkov, ki imajo samo svojo/svoje živali in se bodo zanjo/e 100% žrtvovali in prevzeli tveganje, da... Zame, je to samo majhen grahek, ki me občasno žulji, ker se dnevno srečujem z množicami mačk. In če je velika verjetnost, da je mačka pozitivna, jo pač evtanaziram, ker ne bom pa čakala do odrasle dobe, da bom potem ugotovila, da je res (!) pozitivna in bila ponosna lastnica še ene (ali pa mogoče kar vseh petih bratcev in sestric) mačke, ki se bo pridružila ostalim petdesetim v stanovanju, za katere sem ravno tako upala, da je bil test lažen. Al kaj? Ker pač takih mačkov ne posvaja nihče. Žal. Še zdravih ne.

Torej za vse morebitne posvojitelje pa tole:
Testiranje mačk na levkozo (in seveda tudi mačji aids) se izvaja torej kot izločitveni faktor. Če je muc pozitven se ne oddaja, če je negativen se oddaja. Seveda vedno obstaja možnost, da je bil (ali v enem ali drugem primeru) test lažen, zato svetujemo, da se ob ponavljanju določenih bolezenskih znakih, izgledu, test ponovi, klub temu, da smo test naredili že mi. Dokler je z mačkom vse ok, ni skrbi. Če ste lastnik mačka in je test pokazal pozitivno in je maček še mladič, ponovite test kasneje. To je to.




Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #71 : ponedeljek, 10.09.2007 : 22:24:05 »

Ravnokar sem še enkrat prebrala moj zgornji odgovor in se opravičujem za samo delno berljivost, znanje slovnice je izginilo, čžš-ji pa so tudi nekam mešano padali...  sram

Lp
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Rossy
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.658



« Odgovor #72 : sreda, 12.09.2007 : 22:21:33 »

Če ste lastnik mačka in je test pokazal pozitivno in je maček še mladič, ponovite test kasneje. To je to.


Naši dve sta bili obe po prvem testiranju pozitivni, po štirih tednih smo šli na ponovni test, ki je bil negativen - veterinarka je naredila oba testa za ziher  Wink



Logiran
Fitzgerald
novinec
*
Sporočil: 40


« Odgovor #73 : nedelja, 16.09.2007 : 16:40:01 »

Test za mačji HIV je 97%, medtem ko je test za levkozo 99%. Itak pa ni nič v medicini 100%. Če napišeš, da je test lahko lažno negativen, v bistvu kažeš na tisti en (1) procent (sliši oz. bere se pa, kot da gre za vsaj 50% možnost). Če pa vzameš v okvir še okolje in "družino" (npr. da so bili vsi iz legla, pa mama negativni), je pa to še pol procenta in je torej "lažnost" testa za levkozo pol procenta. Je res fer reči za pol procenta, da je lahko lažno negativen?
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #74 : nedelja, 16.09.2007 : 20:21:34 »

Fitzgerald, pa si ti sigurna, da si dr. Knezovo prav razumela? Ker menim, da je ravno obratno kot pravis ti. Ce macka testiras pred devetim mesecem (ali 8, ne vem tocno) in je negativen, je lahko lazno negativen. Ce je pozitiven je skoraj sigurno pozitiven. V prvem primeru gre namrec za to, da se je lahko mladic komaj okuzil in test tega se ne pokaze. In skoraj prepricana sem, da je tocno to rekla dr. Knezova.  Wink Sicer je ni tukaj, da bi sama povedala kaksno je njeno (v primerjavi z nasim) strokovno mnenje, lahko jo pa vsi, ki jo naslednjic srecamo se enkrat vprasamo. Wink

Citat
Test za mačji HIV je 97%, medtem ko je test za levkozo 99%.

Tole bi jaz rekla, da velja za odrasle macke, ki so ze vsaj en mesec stran od ostalih mack, torej so okuzene ali ne ze od prej. V tem primeru test lahko sfali pri 1% oz 3% mack. Pri mladicih oz. mackah, ki so pobrane s cest pa % napak ne more biti tako nizek. Ti lahko testiras celo leglo, pa je negativno, vendar so se okuzili od mame, test pa tega se ni zaznal. Cez en mesec pa so vsi pozitivni. To je lazna negativnost. Upam, da sem si prav zapomnila... lp
 
Logiran

Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  o mačkah - razno  |  Tema: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines