mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 23.04.2024 : 07:25:15

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni  |  Tema: Glivice okoli gobčka?
Strani: 1 2 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Glivice okoli gobčka?  (Prebrano 15703 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
anita1987
novinec
*
Sporočil: 30


WWW
« : sreda, 29.08.2012 : 09:56:16 »

Pozdravljeni!

Zanima me, če ima kdo s tem izkušnje. Moja psička je okoli gobčka čisto rdeča, malo zatečena in iz bulic ji teče nekakšna tekočina. Bile sva pri veterinarju in dal nama je antibiotike. Pravi, da je pri kopanju - ker zelo rada koplje, najbrž dobila nekakšne glivice. Rdečo ima tudi eno veko nad očesom.

Nad ravnanjem veterinarja pa nisem bila navdušena (nočem delati slabe reklame zato ne bom pisala kje sva bili). Po tem ko je dal antibiotike je namreč rekel, naj prideva čez tri dni. Da če ne bodo tej antibiotiki pomagali bo dal druge...mislim, a potem pa spet druge in druge in eni bodo že pravi ali kako? A se vam tudi to dogaja? Jaz sem bila kar malo jezna in mislim, da bom obiskala drugega veterinarja. Ker stvar je v tem, da ni dolgo kar je imela antibiotike zaradi poškodovane tačke. Sedaj naj bi ji pa kar dajala še druga in druga zdravila dokler nekaj na "prime".

Za kakšen odgovor in nasvet že vnaprej hvala!
Logiran
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #1 : sreda, 29.08.2012 : 10:18:01 »

Če ima glivice, antibiotik ni rešitev ( razen za druge bakterije, ki so se naselile tam). Če pa so bakterije in so očitno rezistentne na nek antibiotik, bi se moral narediti antibiogram (da se vidi, kateri antibiotik ''prime'').
Če ne zaupaš svojemu veterinarju je verjetno boljši, da ga zamenjaš.
Logiran
Žužka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.104


WWW
« Odgovor #2 : sreda, 29.08.2012 : 11:24:42 »

Po mojih izkušnjah je potrebno za glivice dati mazilo- antimikotik. Antibiotik se daje samo, če je glivična okužba prerasla že v sistemsko vnetje. Nisem pa veterinar, zato naj to pove kdo, ki je.  Smiley

Kolikor poznam je bolj "stalna praksa" dati antibiotik in preveriti čez par dni, če deluje, kakor pa delati antibiogram. Lips Sealed
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #3 : sreda, 29.08.2012 : 11:25:54 »

Naša je imela to in je dobila nekaj prosi glivicam - mislim da Zooniton in se je takoj pozdravilo. Pa še jid za sušenje rane.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #4 : sreda, 29.08.2012 : 11:26:33 »

No - tipkarski škrat - proti glivicam in jod.
Logiran
anita1987
novinec
*
Sporočil: 30


WWW
« Odgovor #5 : sreda, 29.08.2012 : 11:35:02 »

Aha, hvala za odgovore. Midve sva pa dobili antibiotik synulox, rekel pa je, da nima smisla, da bi dajal mazilo, ker bi si ga zlizala dol. Imam pa že od prej neko jodovo raztopino. Braunol raztopino. To je dobila, ko je imela tačko poškodovano, da sem ji jo namakala v tej raztopini. Kakor berem bi ji lahko res tudi s tem očistila gobček.

Hvala za odgovore.

Ja vidim pa, da bo bolje zamenjati veterinarja.
Logiran
natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #6 : sreda, 29.08.2012 : 11:39:09 »

če je to na robu ustnic potem se naj ne bi mazalo.

tudi mi smo v tem primeru dobili antibiotik ...


anita1987
ne vem zakaj hodiš k veterinarju, ki mu ne zaupaš ... greš pač k takemu, ki mu zaupaš in verjameš njegovim odločitvam ...
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #7 : sreda, 29.08.2012 : 11:54:21 »

Vsekakor se ne slisi kot glivicna, ampak kot bakterijska okuzba, tako da mislim, da bo antibiotik povsem ok.

Z jodom ji lahko cistis - celo pripoorcljivo.

Antibiotiki se dajejo za okuzbo z bakterijami. Z kozne tezave obicajno v obliki tablet (sistemsko) in odvisno od mesta (in povzrocitelja) se kaj za lokalno terapijo (kreme/mazila, kapljice (lahko so v obliki kapljic za oci ali usesa - je ravno tako ok), ...).

Antimikotiki se dajejo za okuzbo z glivicami (sem sodijo tudi kvasovke), ravno tako so za sistemsko uporabo (tablete, kaspule, "sirup") ali za lokalno (kreme/mazila ali tekocine). Ce je sprememba samo na enem mestu, se da obicajno lokalno terpijo, ce se siri, se da sistemsko ali kombinacijo.

Obstajajo preparati (predvsem tisti za lokalno uporabo), ki vsebujejo oboje, ker je okuzba lahko mesana (predvsem razne kaplice za usesa, ker so tam pogosto kvasovke + bakterije), poleg tega lahko, preparati vsebujejo se kortikosteroide, ki so koristni za blazenje vnetje (spet obicajno v preparatih za zdravljenje uses/sluhovodov).

Kar se tice konkretnega primera - dobila si sirokospektralen antibiotik, ki bi ga za take primere dala vecina veterinarjev. Ce bo deloval, bi morala v nekaj dneh biti razlika vidna (in ja, to da prides na kontrolo, je normalno in pravilno). Ce ne bo deloval - kontrola, potem pa odvisno od veterinarja ... lahko zamenja za za drug antb (obicajno se vedno sirokospektralen), ki se ga tudi uporablja za kozne tezave ima pa drugacno delovanje, lahko odvzame vzorec in ga poslje na mikrobiolosko preiskavo, kjer lahko naredijo tudi antibiogram. Dvomim, da bi bil kdorkoli vesel, ce bi veterinar ob prvem obisku vzel vzorec, ga poslal na analizo in vas poslal domov (brez zdravil) dokler ne dobi rezultata (traja 3-5 dni). Ce synulox ne bo deloval in bos torej morala nazaj na kontrolo, mu se vedno lahko reces, naj vzame vzorec, ga poslje na analizo in antibiogram in potem zdravi v skladu z rezultati (mimogrede - tudi, ce po antibiogramu nek antibiotik deluje, ni nujno, da bo deloval tudi in vivo).

Kaj ima taca veze z okuzbo gobca - ne vem. Po tem kar si napisala, nic, razen, ce si je taco poskodovala med kopanjem kjer je lahko staknila tudi okuzbo na gobcu. Ce je s terapijo "za taco" zakljucila dan ali dva preden se ji je naredila ta sprememba na gobcu in ce ste tudi zdravili s ynuloxom, potem res nima nekega hudega smisla, da je tarpijo ponovil. Ce ste imeli prej drug antibiotik, ali ce je minilo vec casa ... potem imas pac psico, ki je obcutljiva, ali pa ima smolo.
Logiran
anita1987
novinec
*
Sporočil: 30


WWW
« Odgovor #8 : sreda, 29.08.2012 : 12:27:30 »

Pozdravljeni!

Natis - saj zato sem vprašala za mnenje. Ker se mi je zdelo vse skupaj nekoliko čudno, ampak kot mi je sedaj razložila Maja01 - najlepša hvala Smiley - sem se očitno prehitro razburila...

Maja01, taca z gobcem v bistvu nima veze, samo skrbelo me je, ker je ravno zaključila z enimi antibiotiki (ampak niso bili te, ki jih ima sedaj). No, samo ker nisem vedela, če je ok, da ima ene antibiotike za drugimi. Se opravičujem, ker paničarim...Še enkrat hvala maja01 za izčrpen in poučen odgovor.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #9 : sreda, 29.08.2012 : 12:51:55 »

Jaz ne bi bila preveč vesela, če bi veterinar delal vse mogoče in nemogoče teste ( in me čopnil po denarnici) za stvar, ki se v 90% reši preprosto s obkladki in antibiotikom. Če ne prime, se še vedno lahko delajo testi. So pa tovrstne zadeve precej trdovratne in se ponavljajo (za kar ni kriv veterinar). Edina povezava s tačko, ki mi pride na misel je ta, da nekdo, ki dlje časa jemlje antibiotike pogosteje stakne glivične okužbe ali okužbe z bakterijami odpornimi na konkretni antibiotik.
Logiran
anita1987
novinec
*
Sporočil: 30


WWW
« Odgovor #10 : sreda, 29.08.2012 : 20:58:29 »

No Lanabela saj to je mene zaskrbelo. Pa res so me zmotili tudi njegovi njemu smešni komentarji čes psička je preverznica. Od nekoga je dobila herpes ipd., ker mene je skrbelo kaj je, psička trpi, ker jo moti in srbi vse skupaj...ampak dobro. Saj pravim, imam možnost izbire in izbrala bom drugega veterinarja.

Lep večer vsem skupaj
Logiran
Ewa
rad pišem
****
Sporočil: 462


WWW
« Odgovor #11 : četrtek, 30.08.2012 : 09:18:25 »

anita 1987, misliš nekaj takšnega?

To je ponavadi mešana glivično-bakterijska okužba, Winnie je to verjetno staknila, ker cel čas tišči gobec v razne luknje. Midve sva dobili antibiotik za 10 dni (clavaseptin, očitno se je veterinarju zdelo, da imava probleme z jemanjem tablet  Tongue) in čiščenje z jodom, pa bi moralo biti bolje.  Smiley
Logiran
anita1987
novinec
*
Sporočil: 30


WWW
« Odgovor #12 : četrtek, 30.08.2012 : 12:00:51 »

ja Ewa, nekaj takšnega. Ampak tvoj kuža ima v primerjavi z mojim čisto malo okuženo. Moji se je pa naredilo po celem spodnjem delu in še pod noskom. Hotela sem dati slik, pa ne znam  sram
Logiran
_lori
midi
****
Spol: Ženska
Sporočil: 331



« Odgovor #13 : torek, 14.01.2014 : 17:44:51 »

Naša psica ima tudi težave z mešano bakterijsko - glivično okužbo na gobcu, ki se kar vleče.  Roll Eyes Na začetku je dobila samo rozast predel brez dlake takoj nad nosom, ki se ni nikamor širil, niti nisem opazila, da bi jo kaj posebej motilo. Je pa kar naprej motilo mene, ker sem vedela, da tega tam prej ni bilo. Začela sem mazat z jodom, potem pa se je začelo širiti po gobcu. Zdaj je že četrti teden na antibiotikih (Clavaseptin 2x na dan), zaradi posledične driske dobiva tudi probiotik Linex. Dva tedna sem okužene predele mazala z Bivacynom, zdaj mažem z Canestenom (2x na dan). Zdaj je dobila še Sporanox - 1,5 kapsule 2x zaporedoma v tednu.

Problem je v tem, da se tam, kjer mažem s kremo ok zdravi - ponovno zraste dlaka, je manj rdeče in manj srbi, ampak se vedno "preseli" na neko drugo mesto na gobcu. Veterinarka je mnenja, da se seli zato, ker jo srbi in z gobcem drgne ob stvari, s čimer prenese vse skupaj na drugo mesto. Drgnjenja jaz ne opazim, sem tudi cele dneve doma in je psica praktično stalno z mano, če se popraska jo opozorim, da bi pa ful drgnila gobec ob kaj pa ne vem. Kot en začaran krog zgleda vse skupaj. Ima morda kdo še kakšno idejo zakaj se ta stvar vedno preseli na drugo mesto?
Logiran
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #14 : torek, 14.01.2014 : 18:14:04 »

Po opisu me to nekako najbolj spominja na mikrosporijo ali neko drugo glivično okužbo Huh. Ste naredili tudi kakšen test na vrsto gliv/gojišče?
Če dobiva Sporanox bi moralo "prijeti", ne upam si pa trditi, da je ta način doziranja pravi/ni pravi.

Jaz sem dajala Sporanox mikrosporičnim morskim prašičkom vsak dan in to dooooolgo, ker je stvar zelo trdovratna, smo pa istočasno "napadali" zunanja mesta še z Lamisilom (kremo), s katero imam zelo dobre izkušnje.
Vsekakor bi jaz mazala na večji površini, tako prizadeti kot na "zdravi", ker če so glive, so spore razsejane povsod po gobčku. 

Ampak verjetno bo Maja01 povedala več.
Logiran
_lori
midi
****
Spol: Ženska
Sporočil: 331



« Odgovor #15 : torek, 14.01.2014 : 18:32:55 »

Testov za vrsto gliv nismo delali, ker sicer antibiotik in krema pomagata - dokler se ne preseli drugam. Pregled z Woodovo je bil negativen. Veterinarka vsakič vzame vzorec za pregled pod mikroskopom in pravi, da se še vedno vidijo bakterije in glivice, to je vse. Sporanox je dobila danes in ga bo danes (in jutri) tudi prvič dobila, naslednjo dozo pa naslednji teden (zaenkrat je dobila kapsul za tri tedne).
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #16 : torek, 14.01.2014 : 22:22:01 »

Sporanox je dobila danes in ga bo danes (in jutri) tudi prvič dobila, naslednjo dozo pa naslednji teden.
Kako to mislis? Kaj pa vmes med jutri in naslednjim tednom?

Sicer pa ... cim bolj pobrit podrocje. Nam se je pri zadnjem Fantinem hotspotu fantasticno obnesel medicinski med. Pri prvem pa nekaj tedensko redno ciscenje (plivasept, klorheksidin, peroksid) + sistemski antibiotiki (3 tedne +) + lokalno mazanje.
Ker je danes dala kri za transfuzijo, nam grozi, da bomo cez par dni spet zdravili in definitvno bo prva izbira med.
Logiran
_lori
midi
****
Spol: Ženska
Sporočil: 331



« Odgovor #17 : torek, 14.01.2014 : 23:07:59 »

Kako to mislis? Kaj pa vmes med jutri in naslednjim tednom?

Zaenkrat je predpisala 1,5 kapsule Sporanoxa 2x na teden. Možno, da zaradi vpliva že tako antibiotikov, potem pa še Sporanoxa na jetra? Kontrolo ima čez en teden, če do takrat ne bo nobenega učinka, bo verjetno jemanje tudi povečala.

Sem tudi sama pomislila na to, da bi bilo dobro gobec kar obriti, če ne zaradi drugega zato, da bi lažje vtrla kremo v kožo, ampak so obolela mesta tudi med brki, kjer bi bilo verjetno težko kaj obriti.
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #18 : četrtek, 16.01.2014 : 16:12:05 »

Hecna terapija.
Logiran
Strani: 1 2 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni  |  Tema: Glivice okoli gobčka?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines