mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 11:47:20

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Tema: Kako zaposliti borderja!?
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kako zaposliti borderja!?  (Prebrano 7236 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
fr1234
novinec
*
Sporočil: 25


« : sreda, 12.09.2012 : 21:55:22 »

pozdrav!
borderja imam ze 2leti. in sicer samičko. sva odlična prijatelja in si več ne predstavljam življenja brez nje. prosim, ce mi lahko pomagate. kako naj jo zaposljim dovolj?naredila sva 2 razreda pasjega šolanja(nevem vec natancno oznak), kratek cas sva hodila na agiliti ( mi casovno ne znese vec), sicer pa redno 2x na dan teceva cca 10km, tudi s starsi se veliko sprehaja in ima dvorisce veliko cca 100mx30m. Ampak vseeno imam obcutek, da je pes zalosten, da nekaj manjka?!?naj povem, da jo vsi zelo cartamo, se celo spi vcasih pri katerm druzinskem clanu, pri meni pa tako ali tako skoraj vsak dan na postelji pri nogah:). Drugace je dokaj nejesca, kalsičen problem bo0rderjev:(. mimgrede, bom kar tukaj vprašal!kako preverim, če ima pes kakršno koli težavo z očmi (Collie eye anomaly)..kr sedaj ze cca 2meseca se ji nenehno gnoji levo oko in ima rahle "mucke", jih cistima s kamilicam in mazilom..zdravnik pa se dela butla!.hvala za odgovore.




dokaz,da vidite kako ji gre hudo:)
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #1 : četrtek, 13.09.2012 : 09:56:18 »

Samo gibanje, pa naj ga je še toliko, ni dovolj. Potrebuje tudi miselno zaposlitev. Možnosti je pa ogromno - učenje trikcev, skrivalnice/iskanje, pasje discipline - really obedience, reševanje, agility, frizbi, vaje poslušnosti ...

Kar se pa oči tiče - sta dobili antibiotično mazilo? (Garamycin) Ne pacaj s kamilicami, pač pa spiraj ("zalij" oko) vsaj 2-3x na dan samo s fiziološko raztopino.
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #2 : četrtek, 13.09.2012 : 09:58:56 »

Poišči kako tako knjigo v knjižnici, je veliko idej notri:
http://www.amazon.com/101-Dog-Tricks-Activities-Challenge/dp/1592533256
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Fifi1
odvisnež
*****
Sporočil: 884


WWW
« Odgovor #3 : četrtek, 13.09.2012 : 10:11:51 »



Tale tudi ni slaba, noter so vaje in predlogi.  Smiley
Logiran
fr1234
novinec
*
Sporočil: 25


« Odgovor #4 : četrtek, 13.09.2012 : 12:02:07 »

hvala vam za nasvete.sem dobil garamicin in tudi izpiram zadevo.upam, ampak se vlece se kar naprej.mislim, da bom sel do drugega veterinarja. se eno mnenje bi prosil: kaj menite o nabavi mladih ovac(5 komadov) za druzbo psu in seveda, da mi malo pocistijo okolico:)
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #5 : četrtek, 13.09.2012 : 12:18:19 »

Kar se tiče ovac - to ni kar tako lahko. Border ne bo zadovoljen samo s "čuvanjem" ovac - on je pastir, človekov partner. Najprej se mora človek naučiti usmerjati ovce, potem sodeluje še pes. Ovce se morajo psa navaditi, pes pa njih. Pes mora z ovcami delati lepo, veliko nepravilno naučenih borderjev ovce pretirano preganja in čredo razganja, namesto, da bi jo držal skupaj in usmerjal.
Če te zanima paša ovac, pojdi kdaj pogledat na kakšen prikaz oz. seminar pašnje ovac s pomočjo psov Wink
Posedovanje ovac potegne za sabo tudi oskrbo čez zimo, ko pašnje ni. Imaš dovolj možnosti za skladiščenje sena za čez zimo?

Za "čiščenje terena" je veliko primernejša koza, ovca ne bo zadovoljna z vsakim grmovjem in plevelom, verjemi. Ovca rabi dobro pašo, koze so skromnejše in prav uživajo v smukanju grmčevja itd. To pa ne pomeni, da ti ni treba skbeti za kozjo hano, pozimi ji boš ravno tako moral priskrbeti dovolj sena in čez leto dovolj dobre paše.

Sicer pa moraš borderja predvsem umsko zaposliti. Tek in pohodi so zanj bolj kot ne "dolgcajt". Borderju se mora ves čas nekaj dogajati, on mora misliti. Če njegovim zahtevam ni zadoščeno, postane lahko naporen ... tečen, unčevalski, izsiljevalski itd (poznam en tak primer, pa ni edini).

PObrskaj res po knjižnici in nabavi kakšno knjigo ki so ti jo že predlagali, pa kakšne nove trikce se učita Smiley
Logiran

Unikatne tablice in portretki
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #6 : četrtek, 13.09.2012 : 12:31:56 »

Pa še nekaj. Glede na to, da so borderji ena od tistih pasem, ki izrazito radi sodelujejo s človeko in izpolnjujejo razne naloge, bi ti svetovala, da en dnevni 10 km tek nadomestiš raje s pol ure treninga poslušnosti, obogatenega z raznimi trikci. Poglej si malo, kako poteka Rally Obedience. To je super discilina za vsakega psa, border se zagotovo ne bo dolgočasil, če se boš lotil  njim učiti se vse nove vaje in vsk dan malo spremenil vajin "trening" Smiley
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #7 : četrtek, 13.09.2012 : 12:52:54 »

Hm. Samo zaradi psa si nakopat še ovce....Imeti moraš hlev, dovolj prostora za pašo, dovolj prostora za spravit krmo za zimo. Ovce se morajo navaditi na psa, pes se mora naučiti pasti. Ni tako lahko in vzame zelo veliko časa. Koze je težko pasti s psom, pomulijo ne samo grmičevje in plevel ampak tudi okrasno grmičevje, rože, sadno drevje kolikor visoko dosežejo (nekatere manjše tudi plezajo), trto.....lahko bi si omislila  gosi ali race - zlasti prve je moč zelo lepo pasti s psom in tudi travo popasejo a:  če ti časovno ne znese niti trening agilitija, potem na ovce ali katerokoli drugo žival raje kar pozabi.
Sicer pa je psa mogoče naučiti tudi kakšne take igre, da se lahko zabava sam - spuščanje žoge po klancu, lahko ga naučiš da išče in prinaša ralične predmete, pa mu jih skriješ po vrtu - se bo kar precej zaposlil, preden bo našel vse, ga naučiš, da pospšravi igrače v zaboj, pa mu jih razmečeš po hiši,da jih mora pospravit.....
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #8 : četrtek, 20.09.2012 : 13:37:28 »

Enkrat spomladi sem na nemški televiziji (ne spomnim se programa) gledala oddajo, ki je prikazovala problem ljudi, ki imajo ovce za hobi in pa reševanje le teh. Zadeva je že tako daleč, da obstajajo "društva za zaščito ovc", ki skrbijo za zlorabljene živali. Tako kot druge živali tudi ovce potrebujejo resno oskrbo, dobre pogoje, predvsem pa ne smejo služiti kot "igrača za borderje". (pa imam sama 3 doma in pasemo ovce).
Se opravičujem za "off topic".
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #9 : četrtek, 20.09.2012 : 13:39:00 »

Mogoče še to - če se border res dolgočasi in vi res nimate časa zanj, potem bi mogoče pomagal poleg en "hiperaktivček", npr. terierček, ki funkcionira na drugih principih in s katerim bi se border lahko igral.
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #10 : četrtek, 20.09.2012 : 13:41:35 »

Ja, ampak podobno kot z zgoraj opisanimi ovcami se lahko zgodi tudi z "drugim psom", ki naj bi bil borderju za družbo.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #11 : četrtek, 20.09.2012 : 14:10:46 »

Pri "hiperaktivnem" psu ne more nič nadomestiti usmerjanja aktivnosti - mislim aktivne družbe človeka. Seveda če/ker želimo živeti življenje brez nepotrebnih stresov Tongue
Seveda, vsak pes, ki potrebuje ogromno dela, se zna čisto OK zaposliti tudi sam, problem je, ker tisto, kar je recimo nekemu borderju "žur", ni sprejemljivo za nas oz. okolico. Če je pes tak, da "mora" nekaj delati, bo to počel, če ga ne bomo mi usmerjali, bo pač cele dneve "pasel" svoje krdelo psov ali kolesarje, ki vozijo mimo hiše, ali otroke na bližnjem šolskem igrišču ali razkopal ves vrt.
In tudi ovce in border se ne pasejo kar sami od sebe, Barbi to iz prakse zagotovo dobro ve in upam, da bo dala ljudem, ki imajo ideje, kako zaposliti svoje borderje nasvete iz prve roke Smiley

Ljudje pa dostikrat zmotno mislijo, da se ovce pač gredo nekam past, border jih bo premikal levo - desno kar sam od sebe, mi bomo pa tačas na kavču sedeli in gledali risanke. Če bi vsi, ki se odločajo "nabaviti ovce za borderja" prej vedeli, da bo to bistveno bolj zahteven projekt za ljudi kot za psa, se v nakup takih "igračk" ne bi spustili.

Sicer pa (vem, da ljudje ne marajo primerjave otrok in psov, pa vendar) tudi otroku, ki odrašča in postaja radoveden, ne pomaga nič, če ga pustimo čepeti v posteljici in obložimo s kupom igrač ... Brez interakcije z nami se bo začel zelo hitro dolgočasiti. Mi smo tisti, ki mu pomagamo odkrivati svet in ga tudi usmerjamo, da počne s predmeti itd. stvari, ki so sprejemljive za naša merila.
Tudi otrok se čisto super zaposli s tem, da iz omare zvleče vrečo makaronov in jih razmeče po kuhinji, skače po njih ker tako lepo hrskajo in naredi "celo štalo". Ker je to za nas nesprejemljivo, ga peljemo pač v peskovnik - tam pa lahko packa po pesku in ga raznaša naokoli, ane Smiley Polivati vode po kuhinjskih tleh mu tudi ne dovolimo, povsem druga pesem pa je na morski obali. A za otroka je vse "isti šmorn" - vodo je pač zabavno polivati Smiley To, da je isto dejanje nekje OK, drugje pa "niti pod razno", ga moramo naučiti odrasli.

In ravno tako je s psi. Borderjem prirojena aktivnost je lahko za lastnika, ki si želi "kužka ki se zna sam igrati" zelo nadležna. On pač rabi sodelovanje s človekom, zato pa je ta pasma tudi tako uspešna v pasjih športih, kjer se zaželjena samoiniciativa v kombinaciji z željo po sodelovanju, ugajanju.

Jaz mislim, da v nobenem primeru noben "nadomestek" aktivnemu borderju ne more nadomestiti človeka, ki ga "preganja" na agilitiju, pri delu z ovcami, frizbiju itd.
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #12 : četrtek, 20.09.2012 : 14:19:04 »

SunnyDay - če nekdo ne zmore / utegne se ukvarjati s psom in razmišlja o nabavi ovc kot "družbi" - bom vedno priporočala raje malega hiper psa kot ovce. Nenazadnje - če se ju bo zaprlo na ograjen vrt, bosta tam "žurala" po svoje, človek bo pa izgubil vez z njima.
To še ne pomeni da sem mnenja, da je to "optimalno" za borderja.  Wink

Kar se pa tiče nasvetov, kako zaposliti borderja - mislim, da je na tem forumu veliko boljših strokovnjakov kot sem jaz, ki bodo znali o tem veliko povedati. Jaz samo vem, kaj mi počnemo z našimi tremi/štirimi  Wink
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #13 : četrtek, 20.09.2012 : 14:36:48 »

Barbka, če "shendlaš" štiri in živite srečno življenje, ni dvoma, da obvladaš Cheesy Mora biti noro zabavno pri vas Afro
Bolj sem mislila, da boš glede ovac v kombinaciji s psi tapravi naslov za kake, ki imajo te želje Wink

Jaz tule nekaj "modrujem" na podlagi skoraj vsakodnevnega druženja z dvema borderjema pri prijateljih, pa nekaj opazovanja, kkao oni "ponucajo" psico pri svoji čredi ovac. Tam sem videla, da je glavna skrb pašnik, štala, voda, seno, kaj z ovcami ko jih rata "viška" itd. Pes je le pomočnik pri prestavljanju ovac z enega pašnika na drugega - pa še to le v družbi človeka. Mlajši, samec, pa se ovcam umika, izgleda, kot bi se jih bal.
In prav zato, ker vidim, kako "naporna" znata biti oba psa, ker ves čas "izsiljujeta" ljudi (če nista izmozgana), da naj se nekaj dogaja, po pravici povem, da so mi borderji super krasni ampak sama si ga pa ne bi upala imeti ... se čutim preveč "ležerna" za te zverinice Smiley
So pa sicer zakon in eno dve uri  na dan z njima je super, uživam vsako minuto, pa četudi se kdaj "skregamo" zaradi ljubosumja in takih reči Tongue
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #14 : četrtek, 20.09.2012 : 20:58:12 »

mamaF - imamo srečo, da je kar nekaj let med borderji in da je bila "ta stara" dobro narejena, preden je "mladina prišla".
Kar se tiče ovc - jaz sem zrasla "na kmetih". Obveznosti do živali so mo znane in mislim, da zato ovc "samo za hec" nima smisla imeti. Mislim pa, da če ni dovolj časa za agility trening ga bo za ovce še manj...
Kar se tiče "izsiljevanja" igre je pa to bolj razvada in napaka v vzgoji borderjev kot kaj drugega. Enako, kot hranjenje z mize. Le da borderji to delajo "z večjo strastjo in hitro in vedno, kot da jim je to prioriteta". Ko to ugotoviš (in se uspeš držati, da ne delaš napak) gre. Jaz se danes samo smejem, če pomislim, kako mi je konec devetdesetih moj prvi border collie "kri pil"  Wink
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Tema: Kako zaposliti borderja!?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines