mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 06:37:37

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Tema: Različni pristopi v šolanju psov
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 15   Dol
Natisni
Avtor Tema: Različni pristopi v šolanju psov  (Prebrano 54602 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« : ponedeljek, 08.07.2002 : 13:36:52 »

Prenašam temo oz. repliciranje iz teme svoboda na forumu.

Rada bi  samo še enkrat povdarila, da ne glede na pasmo ni tipskih vzgojnih metod za pse. Neglede na to o katerih pasmah teče beseda.
Tudi v procesu šolanja se pri istem psu zgodi, da čez nekaj časa določena zadeva, ki je povezana z motivom ni več zadovoljiva oz. je psu popustilo zanimanje za ta motiv in je potrebno popolnoma vse spremeniti. Nekateri pri tem mislijo, da je popolnoma zanič inštruktor, ker danes govori eno, jutri pa drugo. A v tem je biti čar inštruktor. Nikoli ne veš kaj ti prinese nov dan, kaj bodo psi delali, zato si je včasih pametno voditi dnevnik šole, da veš kaj vse si že poizkusil.
Specialistov za šolanje določene pasme pa vsaj jaz mislim, da ni. Približno veš kaj naj bi določeni pasmi ustrezalo, ker motiv in iz tega izhajaš. Le kako pa potem izšolamo "mešančke"?
Logiran
Tomo
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 134


« Odgovor #1 : torek, 09.07.2002 : 16:10:10 »


Citat

Specialistov za ?olanje dolo?ene pasme pa vsaj jaz mislim, da ni.


Jaz pa mislim da ja. Odvisno pac  od tega,  kaj si predstavljas pod tem pojmom. Specialist za doloceno pasmo je zame clovek, ki dobro  pozna   pasmo in ima pri solanju te pasme dovolj prakticnih izkusenj. To, da pozna pasmo  pomeni da pozna tako tipicne (tiste, ki NAJ BI jih psi imeli in so obicajno - oziroma vsaj naj bi bili -  spodbujani  z vzrejno selekcijo)  vedenjske znacilnosti pasme, kot tudi  pogosta odstopanja od teh norm in pa seveda kako se s problemi, ki se pri solanju  pogosto pojavljajo, uspesno spoprijeti.  Ti pravis, da med pasmami (s tega stalisca)  ni dovolj ocitnih razlik, da bi jih bilo vredno upostevati. Mislim, da se - ob vsem drugem - doloceni problemi pri solanju  pojavljajo pri nekaterih pasmah mocneje in pogosteje  kot pri drugih. Za nekatere pasme so nekateri problemi tipicni (ceprav se pri nekaterih psih sploh ne pojavijo), za druge ne (ceprav se pri nekaterih psih vseeno pojavijo - pa ne nujno enako intenzivno kot pri prvih). Dolocene razlike in odstopanja znotraj pasem seveda  obstajajo, ohlapna vzrejna selekcija pri mnogih pasmah  pa  to samo se spodbuja. Mogoce res ni nujno, da instruktor pozna pasmo, ki jo skusa solati, vendar je to vselej  velika prednost. Kot merilo za "specializiranost" bi lahko vzeli tudi prakticne izkusnje in uspeh pri solanju  psov  dolocene pasme.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #2 : sreda, 10.07.2002 : 09:08:06 »

Tomo, nisva se cisto dobro razumela, ali pa tudi, pa tega ne znava povedati.
Citat
To, da pozna pasmo  pomeni da pozna tako tipicne (tiste, ki NAJ BI jih psi imeli in so obicajno - oziroma vsaj naj bi bili -  spodbujani  z vzrejno selekcijo)  vedenjske znacilnosti pasme, kot tudi  pogosta odstopanja od teh norm in pa seveda kako se s problemi, ki se pri solanju  pogosto pojavljajo, uspesno spoprijeti.


Te zadeve mora instruktor vedeti, ker drugače sploh ne ve, kako bi se lotil solanja.


Citat
Ti pravis, da med pasmami (s tega stalisca)  ni dovolj ocitnih razlik, da bi jih bilo vredno upostevati


Ravno to ti hočrm dopovedati, da ni tipskega ucenja. Vse pse iste pasme ne moras solati enako. Nikakor pa ne vseh psov, ki jih imas istocasno na poligonu.  Tudi v pasemskih klubih, kjer imajo lahko samo eno pasmo to ne gre.

Citat
Mogoce res ni nujno, da instruktor pozna pasmo

Skoraj bi bilo nujno da vsaj priblizno poznas pasmo, saj ti je prihranjeno veliko truda in tudi psa ne ne "mucis" z brezveznimi, predvsem pa neucinkovitim stvarmi. Instruktorju ni potrebno vedeti, kaksni so standardi za psa, mora pa vsaj priblizno poznati njegove tipicn znacajske in karakterne lastnisti.

Ker vcasih v solah (se pred 10 leti) skoraj nisi videl drugega kot nemskega ovcarja, torej imamo same specialiste za nemce?
Logiran
Jasna
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 81


« Odgovor #3 : sreda, 10.07.2002 : 09:41:07 »

Simi imas prav.
Na zalost, standard v solanju jest nemec.

Nisem se izledila, da se negdo pohvali ali vsaj ukvarja izkljucno s solanjem trmastih pasem. Jaz pa vem, da pri ova moja tri gre samo prepricevanje in redko podkupovanje z hrano. Ce oni niso razpolozeni za delo ni sanse, da jih spravis v to vse delajo kontra ali sploh nic.

Toliko o  mojih iskusnjah s solanjem.

LP Jasna
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #4 : sreda, 10.07.2002 : 09:48:30 »

Soalnje z hrano je najlazje za vodnika. Lepo je ce je kuza nor na klobaso in delas na nagonu plena, ko pa je kuza nejesc in nimava velikega nagona plena, pa veliko instruktorjev poseze po prisili. Ampak obstaja se en moriv, ki pa je vodnik. Na tega pa pozabijo.
Logiran
Jasna
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 81


« Odgovor #5 : sreda, 10.07.2002 : 10:08:28 »

To pa drzi, samo treba poslusati ko se z nasimi pogovarjaomo a oni zganjajo svoje. To je za .....
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #6 : sreda, 10.07.2002 : 11:37:40 »

Zivjo,
Moje mnenje je, da ne obstaja neke formule, kako se doloceno pasmo vzgaja. So psi z mehkim in trdim znacajem - in vsi izhajajo iz iste pasme. Vsak instruktor mora presoditi znacaj in na osnovi tega tudi nacin ukrepanja, ko se pes upira oz. ima dolocene slabosti. Ko sem jaz solala svojega psa, je instruktor vsakemu povedal, kaksnega psa ima in kako se lahko ravna z njim .Nekaterim psom je dovolj, da se jih za kazen potegne za ovratnico, nekateri pa tega sploh cutijo ne!!! Mislim, da ljudje z "mehkim znacajem" ne smejo imeti dominantnih, mocnih psov. Pa da ne bom zasla z debate: specialistov za solanje dolocene pasme  ni. Jaz sem sla v solo s psom zato, ker sem imela s psom tezave in sem jih na ta nacin hotela odpraviti. Ampak slabosti sem najvec odpravila sama, z vztrajnim delom doma...Sola je samo v pomoc, vse ostalo je odvisno od vodnika. LP
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #7 : sreda, 10.07.2002 : 12:05:06 »

Citat
Ampak slabosti sem najvec odpravila sama, z vztrajnim delom doma...Sola je samo v pomoc, vse ostalo je odvisno od vodnika.



Super, to je to, cesar bi se mora vsak vodnik zavedati!
Se enkrat cestitam!!!!!
Logiran
Tomo
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 134


« Odgovor #8 : sreda, 10.07.2002 : 12:19:22 »


Citat

Skoraj bi bilo nujno da vsaj priblizno poznas pasmo, saj ti je prihranjeno veliko truda in tudi psa ne ne "mucis" z brezveznimi, predvsem pa neucinkovitim stvarmi.


Ja, natanko  to sem hotel povedati.  Grin

Citat

Instruktorju ni potrebno vedeti, kaksni so standardi za psa, mora pa vsaj priblizno poznati njegove tipicn znacajske in karakterne lastnisti.


Govoris zgolj  o lastnostih  posameznega psa ali o nekih pasemskih lastnostih? Ce govoris o slednjem, potem se v bistvu strinjava. Dolocene znacajske/ karakterne, pa tudi druge lastnosti se pri nekaterih pasmah pojavljajo pogosteje in intenzivneje  kot pri drugih (v osnovi je to povezano z vzrejno selekcijo). In glede na to, lahko govorimo o tipicnih pasemskih lastnostih. Instruktor, ce hoce biti uspesen, mora dovolj dobro poznati pasmo s tega vidika. Ne govorim pa o tem, da se, recimo, vse nemce sola enako.  


Citat

Ker vcasih v solah (se pred 10 leti) skoraj nisi videl drugega kot nemskega ovcarja, torej imamo same specialiste za nemce?


Ja, ce bi stanje stagniralo in  ostalo tako, kot je bilo,  bi bila po mojem mnenju to upravicena trditev.  Instruktor se mora tako ali drugace (lahko tudi zgolj  prakticno, na podlagi poskusov in napak)izobraziti o znacilnostih pasem, s katerimi se ni imel izkusenj, da jih lahko bolj uspesno in bolj ucinkovito sola. To misel sem hotel tudi izraziti v svojem prvem postu, nisem pa nikjer trdil, da se vse pse neke pasme sola na enak nacin.


Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #9 : sreda, 10.07.2002 : 12:48:32 »

Govoriva isto za vseskozi. Mogoce pa je bilo prav, da sva malo dalj casa hodila do te ugotovitve in s tem spodbudila se koga k razmislanju in preoblikovanju mnenj.
Logiran
lester
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 227


« Odgovor #10 : petek, 19.07.2002 : 11:08:30 »

zanimivo, da se v temi "dogdance" ne javi noben inštruktor. Tema je zanimiva tudi z vidika tistih, ki so inštruktorji . Sama sem jo  odprla, ker sem upala, da bo dal kdo kakšen nasvet  vsaj za kakšen element.  
Logiran
rott
gost
« Odgovor #11 : sobota, 03.08.2002 : 15:40:58 »

Metode šolanja se med seboj zelo razlikujejo.Bistven je končni
rezultat.Ne moremo vseh psov šolati po enakem kalupu.Zato je potrebno vsaj v osnovi poznati značajske poteze posameznih pasem in potem metodo prilagoditi določenemu psu.Kar se pa mešančkov tiče,ne vidim nobenega razloga.da ne bi prevladovale značajske lastnosti enega od staršev.Mešanci so namreč plod križanja dveh različnih pasem med seboj oziroma dveh različnih ras.

            LP Rott
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #12 : sobota, 03.08.2002 : 21:11:44 »

O cem drugem pa sem jaz govorila?
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #13 : nedelja, 04.08.2002 : 10:43:07 »

Grin Grin Grin Ko je bilo nekje govora o motivaciji ki jo je treba najt, če pes ne pada na klobaso pri šolanju.

Moj Bark zna po novem pravilno Poleg hodit. Motivacija: (po mojem) misli, da on uči Brino Poleg hodit. Na njegovo oprtnico jo imam zapeto in ko ona vleče naprej, on malo bremza. Tako je končni rezultat ta, da hodi Poleg. In še mene ne cuka, ker ga nimam na povodcu (razen na pločniku seveda -zaradi prometa). Zdej dela zame ČAS in pogojni refleks. Ko mu pride "v kri" smo zmagali.

Aja tudi kazni mi ne bi bilo treba plačat (teoretično, če bi me policaj dobil in bi se hotel zaj...t z menoj), ker sta oba psa na povodcu. Nikjer namreč ne piše, da moram povodec držat jaz.... Grin Grin Grin
Logiran
MAT
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 91


« Odgovor #14 : sreda, 06.11.2002 : 09:38:50 »

Obstajajo specialisti, ki so specializirani za solanje dolocene pasme ali tipa psa in obstajajo experti, ki so sposobni izsolati vsakega psa neglede na pasmo in tip. Psa moramo spoznati, da ga lahko uspesno solamo. Izkuseni dreserji to poznanstvo dosezejo hitro, zacetniki potrebujejo vec casa. Poleg tehnicnega in takticnega znanja dreserja je najpomembnejsa mentalna povezanost psa in dreserja. Psi iste pasme ali tipa se ne odzivajo vsi enako kar je treba absolutno upostevati pri dresuri. Takticne napake je vcasih tezko popravljati. Najuspesnejsa je kontrastna metoda solanja ob upostevanju, da je prag obcutljivosti razlicen od psa do psa. Mesancki imajo dolocene pokazatelje prevladujoce pasme prednikov pa se da tudi njih odlicno izsolati. Pristop in nacin solanja se od psa do psa razlikuje. Dreser mora spoznati iz narave in obnasanja psa kaksen nacin bo izbral. Od tega izbora je v marsicem odvisen potek in rezultat solanja. Ce bo npr. mehkejsega psa trse prijel ga lahko unici, ce pa mocnejsega psa premehko prijemlje pravega rezultata ne bo. Ce bo psa norega na plen solal z priboljski ali psa norega na hrano s plenom ne bo zeljenega napredka. Upostevati je treba faktor motecih dejavnikov, kjer plasen pes ne bo hotel delati,.... Specialist za posamezno pasmo ima do potankosti razvit cut in pravilen odnos do potreb, navad, razmisljanja /saj vemo,da psi razmisljajo/ dolocene pasme. Spremembe so samo v taktiki medtem ko tehnika v vecini primerov ostane enaka. Expert mora resnicno mentalno komunicirati z psi,se vziveti v njihovo duso /saj vemo da imajo psi duso/ se znati prilagoditi vsakemu psu in iz njega potegniti njegove najboljse psihofizicne lastnosti na nacin, ki ga pes sprejema. Oboji so vrhunski strokovnjaki in se v svojem delu dopolnjujejo.
LP,Matjaz

(moj popravek: "raztegovanje besedila" Grin,
lp, Jana)
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 15   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Tema: Različni pristopi v šolanju psov
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines