mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 20:30:57

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Tema: Različni pristopi v šolanju psov
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 15   Dol
Natisni
Avtor Tema: Različni pristopi v šolanju psov  (Prebrano 54889 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #30 : četrtek, 14.11.2002 : 08:57:14 »

Smrcek sorry, ti ne morem prav nic pomagati, ker se ukvarjas z lovsko sledjo. Ne vem zakaj imam v glvi da je Darko lovec. Povprasaj njega. Kar pa si napisal, se mi zdi, da delas prehitro, ker dokler na pri eni stvari ni 100% ne smes na drugo. Glede prinasanja bi bilo mogoce dobro, da bi bila to za zacetek cisto samostojna vaja, ker ne mores uciti dveh stvari hkrati (sledenja in prinasanja). Pa veliko srece pri ucenju.
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #31 : sreda, 27.11.2002 : 11:11:58 »

Citat
Sled polagamo razlicno glede na lovske pasme in sluzbene pa-
sme.Omenila sta,da polagata usmrajeno meso oz. divjad po ce-
mer sklepam,da solata lovska psa.Lovskim psom polagamo divj-
ad,meso divjadi,kri divjadi,...


Bla bla bla...sam ne neumnosti stresat! Mesa se pri šolanju lovskih psov nikakor ne polaga (polaga se kvečjemu kožo, ki je "oblikovana v divjad" ali pa CELO divjad), saj je popolnoma nezaželjeno, da se pes navadi jesti oziroma "poskušati" divjad. Vsaka divjad, ki jo pes najde, mora imeti tako imenovano "kulinarično vrednost za uplenitelja". Torej ne sme v nobenem primeru predstavljati hrane za psa. Pes, ki raztrga in (bože nedaj!!!!) poje divjad je navadno izločen tudi iz vzreje in ne samo s tekme.

Navadno se pse začne šolati na sled z "vlečko" dlakaste ali pernate divjadi (če mal smrdi tolk boljš...sam nekateri psi pa potem tega nočejo prinest). Pri retrieverjih pa je finta ravno v prinašanju. Zato mora pes, preden ga sploh začneš učit vlečko s kljukami, absolutno in brezpogojno obvladati vajo "aport". Pri vlečkah se tudi psa pripravi, da dela z "nizkim nosom", kar vsaj v začetku dosežeš z delom na dolgi vrvi in s polaganjem sledi "z vetrom v hrbet". Čim delaš sled "proti vetru", psi zelo radi dvignejo nos in grejo direkt na plen. To pa ni glih najboljš. Dobro naučena vlečka pa je šele predpogoj za učenje psa na krvno sled.

Smrček, če te še kaj konkretnega zanima glede šolanja lovskih psov oziroma tudi okrog tega, kaj se zahteva na tekmah in preizkušnjah, kr praši.  Smiley

Lp, Breza

Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #32 : sreda, 29.01.2003 : 23:40:21 »


Tkole je glede "iskanja izgubljenega" (ali beri: prosto iskanje in prinašanje izgubljene divjadi iz visokega kritja) - čist kul je, če pes na začetku vidi, kam divjad pade. Potem pa mora sam dojet, da mora "nekaj izgubljenega" poiskat in prinest. Tako iskanje vedno delaš (za razliko od vlečke!!!) proti vetru, da pes dobi plen v (visok) nos. Iskanje izgubljenega lahko delaš tudi brez poka ali ploska, ker se ti v nasprotnem primeru lahko zgodi, da bo pes to povezal in so pol hudičeve muke, da ga "ustaviš na strel" in da ti ne bezla ko nor, čim sliši kak pok. Pes mora vedno po divjad NA POVELJE in ne takrat, ko se njemu zdi. Strel oz. plosk pa je dodatna iritracija in lahko psa tud mal "frderbaš" pa pol rabš čist preveč potrpljenja in živcev in kapavemšečesa, da to popraviš (če ti sploh kdaj rata 100%). Je pa še en problem, če pes poveže strel s plenom in takojšnjim iskanjem....strelomirnost lovskih psov se velikokrat preizkuša tako, da se pse da "na prostor" in potem vodnik ali pomočnik na preizkušnji odda strel. Pol pa maš sranje, če pes takoj pomisli na plen in skače ko opica nekontrolirano sem in tja... Tko da - smrček - ne pretiravat s povezovanjem pokov in plena.

Vlečke: ni glih praktičn, da pes vidi, kam  vlečeš vlečko. Ker psi niso neumni, veš... in če si zapomnijo, kje je plen odložen, jim dostikrat niti slučajno ni do tega, da bi se matral pa iskal pa rinl glavo v tla, če pa že tko al tko vejo, kje zajc leži (btw...vlečko lahko delaš tud z domačim kuncem). Drugo in zelo pomembno pravilo pri postavljanju vlečk: nikol čez sveže zorano njivo al pa čez makadam - vsaj dokler psa učiš, ne! Kot sem že v prejšnjem respondu rekla - vlečka je OSNOVA za naprej, ki jo mora najprej brezpogojno obvladat, če hočeš pol delat krvno sled al pa kej tazga. Ne pluvaj si v skledo in ne matri psa že na začetku po nemogočih terenih, da se mu vse skup ne zafržmaga.

Kje nabavit divjad? Lej...zdej na pomlad ni čas za nabavo divjadi, ker je čas brejosti in mladičev IN SE DIVJADI NE STRELJA!!! Zato tudi na tekmah, ki se dogajajo spomladi ni dela "z mrtvo divjadjo". Sploh pa je bolje, da v času poleganja mladičev (za mlade zajčke to velja že od konca feb.) ne hodiš s psom na teren, ker škoduješ divjadi. Tudi divjad ima pravico do miru, a ne?! V tem času noben jagr ne šola svojega psa "uporabnostno" - oz. na terenu....navadno je pomlad čas za utrjevanje vaj iz poslušnosti. In zdej imaš najlepši čas, da psa res "zrihtaš" v aportu. Počas..."step by step" ... pa nč prehitevat. Vsaka naglica se maščuje prej al slej, veš. Pa ne forserej aporta takoj na divjad....za divjad je vedno čas. Najprej mora 100 % obvladat aport na prinosilu pol pa počas naprej. Ker drugač poveže pes povelje "aport" s plenom in ne s PRINAŠANJEM, kar aport v bistvu pomen. In ko enkrat pes dojame smisel aporta kot prinašanja česarkol in ne samo "kosmatega in pernatega", potem pa lahko rečeš, da si zmagu.

In ravno tuki je potem povezava s tvojim naslednjim vpr. - ena divjad za več psov. Probleme delajo samo psi, ki poznajo "aport kot plen" in ne "aport kot prinašanje". Če pes dojame besedo "aport" v pravem smislu, bo prinesu karkol in kadarkol. Na tekmah ni za vsakega psa svoje divjadi (mal pa je treba merkat tud na human odnos do divjadi in jo "uporabljat" v najmanjših možnih količinah). Če pa psa nimaš dobr "sfriziranga", pa si lahko svojo divjad prineseš s sabo na preizkušnjo.

Glede tega, kaj si pes zapomni... ti povem, zapomni si marsikaj - bolj izkušen je pes v delu z divjadjo, večji "predal za memorijo" ima. Jst si tud z Bilobilom ne bi zapomnila tolk, kot si moji psi.  Grin  Grin

Matr sem se razpisala...smrček - upam, da se ti bo uspelo prebit skozi  Wink

Lp, B.
Logiran
nisa
novinec
*
Sporočil: 2


« Odgovor #33 : petek, 31.10.2003 : 10:35:57 »

Zdravo,
z mojo 8-mesečno labradorko hodiva v malo šolo, vendar pa me nekaj moti in me zanima, če je to upravičeno. Ko me Nisa ni ubogala jo je inštruktor zgrabil in večkrat močno potegnil, tako da je bila na koncu čisto zmedena. Na isti način jo je hotel prisiliti, da ostane v prostoru, vendar mu ni uspelo, ker ga je Nisa samo zmedeno gledala. Ko sem ga vprašala, kaj naj storim, če se mi Nisa postavlja po robu, mi je rekel, da jo moram močno stresti za gubo. Ko sem to naredila, je bilo stanje samo še slabše. Sama sem ugotovila, da jo popolnoma pomirim, če jo močno stisnem k sebi. Zdaj se mi ne postavlja več po robu. Zanima me ali sem prav ravnala, ali pa bi morala ostati pri nasvetu inštruktorja. Sem zelo proti kakršnikoli agresiji in bi mi zelo pomagal kakršenkoli nasvet Smiley.
Za odgovor se ža v naprej zahvaljujem.
LP, Milena
Logiran
LIZA
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.939


« Odgovor #34 : petek, 31.10.2003 : 20:07:00 »

Nisa!
Takoj zamenjaj inštruktorja,ker pri meni,je inštruktor brcnil psico in se je povsem podrla.Res čisto je bila na tleh in zelo nezaupljiva tudi do mene,ker sem jo takrat držala za povodec,ko pa jo je inštruktor brcnil sem se zadrla,ko bi mene nekdo odiral in je psička verjetno mislila,da se nanjo derem( nikoli si ne bom odpustila te napake sram Cry).Trajalo je skoraj leto in pol da sem psičko vsaj zasilo spravila k sebi.Moja psička je zlata prinašalka,tako da verjetno vsaj malo podobna labradorki.Res raje zamenjaj inštruktorja.
Drugače pa glede postavljanja po robu:tudi jaz svoje psičke nisem vlekla.To sicer proti volji inštruktorja,ampak sem tako delala,da sem jo pobožala pod vratom.Samo se mi ni toliko postavljana nasproti,ko jo je inštruktor brcnil,ker je bila od takrat čisto plašna.Mislim,da si ravnalo zelo prav,ko si psičko stisnila k sebi namesto da bi jo potegnila za kožo na vratu
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #35 : sobota, 01.11.2003 : 15:37:14 »

 Shocked Inštruktor brcnil psičko?? Shocked Shocked
no comm...

Zanima pa me slednje:
šolate pse na zatezni ali tako, da se ne zateguje?
Pri nas delamo na zatezno, vendar moji psici to nič ne koristi, zmede jo itd...
XY pa je drugle začel delati na nezategu in je relek, da  psica mnogo bolj napreduje.
Mnenja!
Logiran
LIZA
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.939


« Odgovor #36 : ponedeljek, 03.11.2003 : 16:51:21 »

Jap,brcnil psičko Shocked
Mi smo delali na zatežno,ampak tako kot smo mi,raje ne bom govorila.
No drugače pa ko delam z Lizo ima zatežno ovratnico,samo ima zapeto tako,da je ta ne zateguje
Logiran
hunden
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 82


« Odgovor #37 : torek, 23.03.2004 : 20:41:52 »

Ojla! Cheesy

jaz imam pa samo en odgovor na vse tole!
Kupi kliker pa vse super Huh(pravijo eni)  Grin Grin Grin

lp,
hunden
Logiran
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #38 : torek, 23.03.2004 : 21:07:40 »

ej hunden cinizma pa res ni treba zganjat Roll Eyes

Kadar se grem za izbiro med zategovanjem, brcanjem in dretjem ter klikerjem izberem kliker vedno.
Pa raje bi take ljudi lastnonogno  Grin zbrcala in jih zategovala, ki to priporočajo kot vzgojni prijem.




Logiran
hunden
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 82


« Odgovor #39 : sreda, 24.03.2004 : 11:15:53 »

jaz že ne brcam svojega psa(samo vcasih) Grin Grin Grin


lp,
hunden
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #40 : sreda, 24.03.2004 : 12:38:29 »

jaz imam pa samo en odgovor na vse tole!
Kupi kliker pa vse super Huh(pravijo eni)  Grin Grin Grin

Yes, hunden.

Saj ne, da imam kaj proti klikerju. Komur šiba, naj ga uporablja.
Imam pa proti tistim, ki iz tega klikerja delajo maltene versko ikono. In so "čisto" paf, zgroženi in ogorčeni, če si nekdo drzne reči, da pa ta kliker le ni tako vnebovpijoče dober in da je mogoče kakšna druga metoda tudi dobra.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #41 : sreda, 24.03.2004 : 12:56:12 »

Nimam klikerja za nikakršen totem ali kaj podobnega... Shocked
Z Blujem sva do sedaj delala klasično poslušnost, malo pa se zdej hecava in probava kliker.
Da bom pa zdej napisala hvalo klikerju pa ne, da ne bo kdo narobe razumel. Sem zelo odprta za take in drugačne načine šolanja, če le ne vključujejo grobo ravnanje s psom oz. prisile.

svojega psa pa ne bom brcala nikoli, karkoli naj se zgodi  Huh
Logiran
hunden
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 82


« Odgovor #42 : sreda, 24.03.2004 : 13:10:16 »

pa Petra, tebi se trga...zato ker se naprimer meni zdi kliker totalna bedarija, še ne pomeni da brcam svojega psa... Shocked

ironično  pa govorim s takim ko "vse vejo", V obedience-u nikamor ne prideš z brcanjem psom ali klikerjom...vsaj ne samo s klikerjom

ostalo sem ti pa že napisala pod "belgijski ovčarji".

go Drejči go Drejči.. Wink Cheesy


lp,
hunden
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #43 : sreda, 24.03.2004 : 13:13:32 »

Petra,
moj post ni letel nate. Res ne.

Komentirala sem samo zato, ker sem enakega mnenja kor Hunden, kar se klikerja tiče.

Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
hunden
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 82


« Odgovor #44 : sreda, 24.03.2004 : 13:16:35 »

ja sej jaz sem tudi samo hotela o klikerju debatirat...pol pa seveda drugi stvari pridejo na dan...

lp,
hunden
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 15   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Tema: Različni pristopi v šolanju psov
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines