mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 04:45:31

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Tema: Različni pristopi v šolanju psov
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 15   Dol
Natisni
Avtor Tema: Različni pristopi v šolanju psov  (Prebrano 54902 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
IgiS
gost
« Odgovor #60 : torek, 06.07.2004 : 12:11:33 »

Ti verjetno govoriš o ang. TRAINABILITY - Drive to please the desires of the pack leader.
Na podlagi tega nagona športno šolanje na žalost ni mogoče (vsaj jaz ne vem za ta način?), vsaj učinkovito ne oz. nisem še zasledil uporabe tega nagona kot primarnega motivatorja pri šolanju psa.
Se pa sigurno prepleta s ostalimi nagoni, tako da je sam učinek uspešnosti  zelo  odvisen tudi od povezave pes-vodnik in ne samo od žogce, klobase....

LP
Igor


Logiran
danaja
gost
« Odgovor #61 : torek, 06.07.2004 : 12:41:07 »

Kar se tiče konflikta vodnik - pes, takšno je pač življenje. Brez konfliktov ne gre. In konflikt prinese problem in problem rešitev in rešitev nov konflikt...... Tako se pač učimo in evolucijska spirala gre navzgor. In pes ni več pes in človek je še vedno žival. Kdo pravzaprav koga uči?Huh

Trainability - vse lepo in prav. Vsi moji psi so bili šolani tako, da so delali zame. In vsi, ki sem jim pomagala izšolati psa, so poskušali slediti temu principu. Kako se to strokovno poimenuje in kako se vklaplja v teorijo o nagonih, o tem sicer nisem imela nikoli potrebe premišljevati, lahko pa to storim zdaj.Da vidim, kako mi bo šlo...

Nagon psa, izražen skozi pripadnost krdelu... ne glede na to, da v socialni skupini psov vladata strpnost in prijaznost, ima vsak pes ima v osnovi prirojeno poleg potrebe po dokazovanju tudi potrebo po podrejanju - to lekcijo obvladamo, ne?

In če uspemo psu strpno in prijazno razložiti in dokazati (!), da smo nesporni vodja krdela mi, bo njegova prirojena potreba po podrejanju prišla do izraza, ne? n bo storil vse, da svojega vodjo - se pravi NAS - razveseli, nam ustreže in nas s svojim vedenjem ne razjezi. In potem bo nagrajen (Igor, a ti šef kdaj nameni variabilni del plače?) In mi se razveselimo, psa  - podrejenega člana krdela - potrepljamo, se z njim poigramo. In naš štirinožec se sonči v slavi in je sam nase ponosen. In utrjuje pozitivno samopodobo, ki z vidika njegove pasje duše izgleda kot samozavest, značajska stabilnost in vse lepe in koristne lastnosti, ki jih potem ljudje uporabljamo pri šolanju psov. In psa s pozitivno samopodobo je bistveno težje "vreči iz tira" ter mu prizadeti njegov ego do te mere, da so potem sami problemi in konflikti in agresija in jok.

Če se bolj za res, kot za hec vrnem k bolj "človeškim" stvarem: pravega machota pa res ne bo preveč prizadela gospica, ki mu bo " na ovratnici na zateg" pokazala, kdo nosi hlače.

Če je preveč prispodob, kar povejte.
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #62 : torek, 06.07.2004 : 13:45:36 »

No, saj se skoraj strinjam z vami. Pes naj bi delal ZA vodnika, vodnik bi moral biti že sam po sebi motiv za psa in bla bla bla....Že lepo in prav, ampak v realnosti pa ni tako.

Na srečo (ali žalost) imamo nekaj nad 400 pasem psov. In vsaka pasma (in celo psi iste pasme) je drugačna, ima drugačne "želje" za učenje in drugačne motive. Ok, razumem da je nekega NO ali borderja dokaj lahko učiti, šolati, da pes z veseljem dela. Ampak kaj pa lovske pasme, pa terierji, pa hrti...?

Ni težko biti "pameten" glede učenja in šolanja, če imaš (in če šolaš) neko pasmo, ki je namenjena šolanju in delu. Me zanima, koliko slovenskih instruktorjev bi bilo sposobnih (iz)šolati kakšnega "nedelovnega" psa. Saj so instruktorji itak "narejeni" za šolanje NO. Na srečo pa obstajajo še instruktorji, ki vedo, da se NO ali bernardinca ne šola na isti način in da od slednjega ne moreš zahtevati hitrosti ter da potebuje več časa za osvojitev kakšne (nove) vaje.

Lp jana

Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #63 : torek, 06.07.2004 : 13:52:48 »

Tudi psa, ki je bil ustvarjen za delo je lahko težko izšolati, sploh če ne najdeš načina s katerim bi ga lahko motiviral.
Logiran
danaja
gost
« Odgovor #64 : torek, 06.07.2004 : 14:35:49 »

Naj najprej vsem, ki berete to burno debato, razložim, da nisem instruktor, nisem kinološki odvisnik, ne šolam psov profesionalno, nisem član nobenega kinološkega društva in menim, da poleg psov (tudi mojega) v življenju obstaja kopica vsaj toliko pomembnih stvari, če ne še bolj. Torej sem čisto NEOBREMENJENA z različnimi kinološkimi "doktrinami". Free lancer torej. Toliko, da bomo vsi vedeli, kdo je kdo.

Pa še malo zgodovine, za vse tiste, rojene po letu 1975. Do zdaj, ko imam že genetsko predispozicioniranega nemškega ovčarja, s katerim delam enostavno kot z Windowsi (saj veste Enter, Enter, pa dela) sem za domačo uporabo (kajti šolam ne, ne?) vzgojila kar nekaj psov, ki so bili eni izmed tistih ostalih 400 "nedelovnih" pasem. Novofundlandca po današnjih kriterijih za IPO 1 iz leta 1978 ne bom štela, bo pa morda zanimivo nekaj drugega:

---z malinoajem smo si leta 2001 v Polzeli delili 3. mesto v poslušnosti na Državnem prvenstvu službenih psov ......
--- in z 99 točk od 100 je ta pes zmagal v poslušnosti na zaključni tekmi štajerske regije v Celju (orga. KLRW)

....pes, ki ni služben, v bistvu je lovski, skrajno nedeloven in ker je bil multi CH v lepoti torej samo lep in sploh ne pameten - PUDELJ!

Torej, dragi moji, vsi, ki menite, da je "lahko biti pameten" , ker NO je pa NO - dobrodošli! Predlagam, da z žogico, priboljški in klikerjem izšolate predstavnika delovnega ljudstva - delovne linije delovne pasme delovnega psa za.... ne ISP A ali BBH....

Poskusite kaj več. Saj izzivi vlečejo, ne? Zaradi njih pa smo tukaj in se ukvarjamo s psi? Vsaj upam, da so v ozadju kakšni takšni plemeniti nagibi in ne gre za doseganje pozitivne samopodobe.
Predlagam vam šolanje po programu mondioringa, MR 1 bo več kot dovolj. In to bo odlična izkušnja, da vodnik ni motiv za psa samo v teoriji. Ampak žez udobje ga pa ni, ne? Bolj enostavno in hitreje in celo moderno - bo kdo košček čokolade?


LP jasna
Logiran
Maja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 312



« Odgovor #65 : torek, 06.07.2004 : 15:44:45 »

Tokrat se ne bom spuščala v debato o metodah šolanja. Vsak ima svojo in seveda svoj prav. Me pa nekaj drugega zanima, kje "zaboga" se v sloveniji lahko šola psa za ring oz. kdo zna sploh to markirat oz. kje lahko sploh narediš izpit?Huh
Logiran
danaja
gost
« Odgovor #66 : torek, 06.07.2004 : 16:21:05 »

Maja, pozdravljena.

Strinjam se s tabo, da ima vsak svojo tehniko šolnja in prav je tako. Psi, vodniki in inštruktorji so različni...saj drugače bi bil pa dolgčas. Saj vidiš levo moje geslo....pod imenom.

Kar pa se tiče ring programov, je pa takole: V Sloveniji je v postopku registracije drušvo z imenom Mondioring klub Cibyra Minor, trenutno urejajo vežbališče v Logu pri Brezovici, pes Walter (o katerem je bilo govora prej) je bil v svoji kategotiki drugi na mednarodni tekmi v Torin in je edini pes zdaj (in verjetno tudi do nadaljneg) zaradi katerega je kadarkoli na ring tekmi visela slovenska zastava. Imajo markerja z licenco iz tujine za delo s  službenimi psi (ampak službenimi, ne samo IPO), kar nekaj seminarjev iz ring programov v tujini (Švica, Italija, Belgija), uspešne treninge v tujino, pripravljajo se na tekmo v Monaku, izpita pri nas ne moreš naredit, ker KZS te discipline ne priznava -ampak ga delaš potem direktno v državi, ki ga...

Pa sploh ne vem, zakaj pišem v tretji osebi, saj je Walter moj pes in med drugim sem jaz tista, ki hodim v tujino na seminarje in treninge. Vidiš, pravi naslov, če ze kaj zanima. LP Jasna
Logiran
IgiS
gost
« Odgovor #67 : torek, 06.07.2004 : 19:00:57 »

Jasna, čeprav se mi zdi tvoj pristop k šolanju psa zelo nenavaden, če ne že (moje osebno mnenje) nemogoč v športni kinologiji, bi bil zelo vesel, če nas  obvestiš, ko bo ring vežbališče narejeno.
Bi z veseljem pogledal kakšno "predstavo" tvojega Walterja!

LP
Igor
Logiran
danaja
gost
« Odgovor #68 : torek, 06.07.2004 : 19:32:04 »

Igor, živjo.

Če res želiš videti Walterjevo "predstavo", ni treba čakati na to, da bo naš teren urejen in v funkciji.  Zdaj pač delamo in gostujemo na drugem terenu v Ljubljani. S psom za MR namreč delaš leta (ne pretiravam) in treningi so v povprečju trikrat na teden. Walter je namreč pripravljen za MR 1 v celoti - za tekme, za 2 in 3 pa delno. Veš, če bi čakali na svoj lasten teren, bi šli lahko med veterane. O tvojem obisku se lahko zmeniva izven etra - CIBYRA.MINOR@SIOL.COM.

Pa še malo v šali: kar se tiče mojih nenavadnih metod - stare gospe z leti postajamo bolj in bolj čudaške. Ampak metoda je pa funkcionirala že prej.

Lep pozdrav, Jasna
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #69 : četrtek, 15.07.2004 : 13:40:05 »

Klanjam se ti za osvojeno 2 mesto na tekmi Mondioringa Cheesy

A je bila v Sloveniji kakšna tekma v mondioringu?
Koliko psov pa je nastopilo?
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #70 : četrtek, 15.07.2004 : 13:42:50 »

sorči, sem prebrala naprej in zdaj vem skoraj  Wink vse...
Logiran
dona
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #71 : nedelja, 05.09.2004 : 08:01:09 »

V razmislek vsem, kateri šolajo svoje pse z zategom ovratnice!!
Moj pes je na takšnem šolanju dobil poškodbe vratnih vretenc in ima zaradi tega velike teževe. Vsake toliko časa mu cvikne živec in je nekaj časa nesposoben za gibanje, da ne govorimo o bolečinah.
Če bi mi kdaj še kdo rekel naj zategnem psa, bi njemu nataknila ovratnico na zateg in ga nacukala. Cry
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #72 : nedelja, 05.09.2004 : 10:30:41 »

Se opravičujem, ker se oglašam, a se na tole moram.

Če bi bilo res vse tako grozno in obupno, bi bila moja psica sedajle hroma.
Če bi jo videla na treningu obrambe bi vedela o čem govorim.
Verjetno si bila zavedena pri načinu uporabe zatezne obratnice, po drugi strani, pa mi razloži kakšna je razlika pri tem, ko cukneš psa na na navadni ovratnici (razen da se sila porazdeli na cm večji podlagi) in na zatezni ovratnici.
Verjetno tudi pri navadi ovratnici lahko pride do poškodbe če pes stalo vleče in vleče.

Ni vse tako belo in črno pri nobeni stvari.
Opiši kako je prišlo do poškodbe, je prišlo do vkleščenja živca,....


Mogoče pa bodi realna in premisli ali nisi nekje v šolanju izgubila živce in si prekoračila "pooblastila"..

Pa oprosti, ker sem tako ostro reagirala, a tudi tvoj prispevek ni povedal nič v opozorilo zakaj je do te poškodbe in deformacije živčnega sistema prišlo. Wink
Logiran
dona
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #73 : nedelja, 05.09.2004 : 14:31:19 »

Simi!
Nikoli še nisem prekoračila pooblastil zoper nobeno žival še najmanj pa do svojega psa. Če bi naju srečala bi videla v kakšnem odnosu živim s svojo psičko. Šolala sem jo po navodilih inštruktorja, na zateg, včasih jo je vodil inštruktor sam, včasih tudi brez moje navzočnosti. Logično pa je da to ni odvisno od ovratnice in da ga lahko cukneš tudi z normalno. Zaradi cukanja so ji začele popuščat vratne vezi in ji je vkleščilo živec, kar nekaj krat. Seveda je logično, da se to ne zgodi vsakemu psu, mojemu se pa je. Zato ne bom nikoli več poiskušala z to metodo učenja. Želim si da bi šolanje potekalo brez takšne prisile. Mislim, da določenim inštruktorjem primanjkuje strokovnosti, fleksibilnosti in čutečosti.
NIKOLI VEČ NOČEM POVZROČITI SVOJEMU PSU BOLEČINE!! sram Cry
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #74 : nedelja, 05.09.2004 : 14:55:04 »

Šolala sem jo po navodilih inštruktorja, na zateg, včasih jo je vodil inštruktor sam, včasih tudi brez moje navzočnosti. Logično pa je da to ni odvisno od ovratnice in da ga lahko cukneš tudi z normalno. ........... Seveda je logično, da se to ne zgodi vsakemu psu, mojemu se pa je........... Mislim, da določenim inštruktorjem primanjkuje strokovnosti, fleksibilnosti in čutečosti.
NIKOLI VEČ NOČEM POVZROČITI SVOJEMU PSU BOLEČINE!! sram Cry


Nisem te direktno napadala, čeprav je mogoče tako zvenelo.
Malo sem sprovocirala tvojo jezo, da si nam povedala kaj več. Upam, da ne zameriš, ker je bilo dobronamerno v poduk tistim, ki se podajate na novo v šolo.

Pojma nimam kje si šolala, mogoče le v opozorilo drugim, da naj pazijo v tisti šoli kjer si bila. oz. naj pri citatu pozorno preberjo kaj sem citirala.
Želim ti, da bi pisčka imela čim manj težav zaradi  napačne vzgoje.

Kazen, pakršna koli že, mora biti primerna in upravičena, še enkrat pa povdarjam (šole se začenjajo) inštruktor nima kaj početi z vašim psom v roki, če je konflikt med vami in psom! Vi živite s psom, vi ste z njim 24 ur na dan. Nič vam ne pomaga, če uboga inštruktorja in ne vas. V tiste momentu, ko ga "inštrukor spravil na tla" ste vi v očeh psa samo še njižje Shocked
Logiran
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 15   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Tema: Različni pristopi v šolanju psov
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines