mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 24.04.2024 : 20:33:31

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  o mačkah - razno  |  Tema: odlov mačke
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: odlov mačke  (Prebrano 4889 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
qwxy
novinec
*
Sporočil: 31


WWW
« : sobota, 27.10.2012 : 10:13:36 »

Pozdravljeni!

Živim v bloku, kjer se potika tudi kar nekaj mačjih potepuščkov ... vsi odrasli, vajeni ceste, hranijo jih praktično vsi. Mladčev do letos nisem videla, zato sem mislila, da so sterelizirani/kastrirani. Letos imamo mladička ... celega enega pepelkota z dolgo dlako starega max 4 mesece ... seveda tudi zelo plašnega. Prišla sem na idejo, da bi ga odlovila da se mu najde dom, ker on kot mladič se bo upam da privadil življenja v notranjosti. Zih ne bo manjkalo interesentov zanj, ker je pravi lepotec ... peplnat z dolgo dlako. Zanima pa me, kako odloviš, ker tega niti v sanjah še nikoli nisem počela.


Vsaka info bo dobrodošla!


Hvala in lp, ena punca
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #1 : sobota, 27.10.2012 : 10:59:09 »

Ne želim preveč pametovati, vsekakor pa moram tole povedati:
Če boš na zgoraj opisan način reševala samo tega mladiča, si se lotila na napačnem koncu. Ali pa gre v resnici samo za točno tega všečnega mladička?

Namreč, point kakršnegakoli reševanja mačk je v sterilizacijah/kastracijah in označevanju. 'Reševanje' posameznih primerkov, brez vsakršnih ostalih rešitev, pač spada k sistemu 'rešujem tiste, ki mi prekrižajo pot in so mi všeč'. Poleg reševanja tega mačka, je treba sterilizirati še vsaj njegovo mati. Brez tega nisi naredila prav ničesar. Pa brez zamere. Mnogokrat videno in doživeto. Ni pa čisto ok in v resnici problemov tako ne rešujemo.

Ker ne vem, iz katerega kraja si, te ne morem napotiti na društvo/občino/zavetišče, kjer imajo morda podatke o lokaciji prostoživečih mačk, o katerih pišeš. Če taki podatki so, potem je potrebno preveriti, katera mačka (in morebitni drugi mačji osebki) še niso s/k in označeni, ter le-te poloviti (lahko na roke ali z živolovko) in jih s/k ter označiti. Brez tega je pač samo prekladanje problema sem in tja.

V kolikor uloviš tega mačka in ga uspeš oddat takega, kot ga boš ujela (brez s/k in označitve), boš sicer morda rešila tega mačka, lahko pa ga boš porinila v reprodukcijo naprej. Treba ga je dati pregledati, morebiti testirati, označiti in kastrirati. Potem se lahko oddaja začne. Stroški so seveda, v primeru, da se lotiš zadeve tako, kot opisuješ zgoraj, tvoji.

Poleg preverjanja, ali je lokacija sicer pod nadzorom, imaš možnost tudi prijaviti najdbo pristojnemu zavetišču. Večina zavetišč trenutno zdravih mačk ne sprejema, ti pa morajo povedati, kakšna je rešitev - običajno s/k ter označitev na občinske stroške, potem pa vračanje na lokacijo, kjer je bil maček najden.

Lepo prosim, da si vsi 'rešitelji' zapomnite nekaj najosnovnejšega:

BREZ STERILIZACIJE/KASTRACIJE IN OZNAČITVE MAČKE NISTE NAREDILI PRAV VELIKO ZA NAJDENE MAČKE!

Hranjenje nesteriliziranih mačk in nekastriranih mačkov je poglabljanje problema. Z vašo pomočjo imajo tako mačke boljše pogoje za razmnoževanje in vi aktivno pripomorete k večanju njihovega števila, s tem pa posredno tudi k širjenju bolezni med njimi in k vedno težjemu mačjemu življenju. Pogosto tudi k tragičnim usodam, ko mački zaradi poškodb in bolezni sami poginjajo v mukah.

Kot državljani te države ste dolžni narediti tisto, kar je za mačke najbolje. Ne samo za tisto mačko, ki vam prekriža pot, temveč tudi za ostale mačke na lokaciji in v lokalnem okolju. Prijavite lokacijo prostoživečih mačk občini, pristojnemu zavetišču in lokalnemu društvu za zaščito živali. Zahtevajte, da se mačke na odkriti lokaciji sterilizira/kastrira in označi. Naj vas ne vodi samo želja po rešitvi vam všečnih živali, temveč poskrbite, da bo rešitev zadevala poleg te živali tudi vse druge v vaši okolici.
Logiran

takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #2 : sobota, 27.10.2012 : 10:59:19 »

No, ena punca, najbolje bi bilo, da se obrneš na lokalno zavetišče (iz kje si?) ker bi bilo fajn S/K vse te mačke, da ne bo vsako leto kupa mladičkov.
Logiran
airedale10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #3 : sobota, 27.10.2012 : 11:18:23 »

Citat
Hranjenje nesteriliziranih mačk in nekastriranih mačkov je poglabljanje problema. Z vašo pomočjo imajo tako mačke boljše pogoje za razmnoževanje in vi aktivno pripomorete k večanju njihovega števila, s tem pa posredno tudi k širjenju bolezni med njimi in k vedno težjemu mačjemu življenju. Pogosto tudi k tragičnim usodam, ko mački zaradi poškodb in bolezni sami poginjajo v mukah.
Edino, če hraniš mačke da se te privadijo in niso več tako boječe da jih potem lažje odloviš. In tudi v hranjenju že ''porihtanih'' mak jaz ne vidim nič spornega, dokler je to na enem nemotečem mestu in normalna hrana (ne ravno kaki odpadki ki jih mačka še povohala ne bo in bodo smrdeli daleč naokoli Sad).
Logiran
qwxy
novinec
*
Sporočil: 31


WWW
« Odgovor #4 : sobota, 27.10.2012 : 13:46:30 »

Pozdravljeni!

Jana, glej, se strinjam z večino kar si napisala ... naj pa dodam še tole. Kot prvič sem v okolišu nova, priseljena kako leto ... mačk ne hranim jaz, ampak vsi ostali, ker se strinjam, da v tem ni rešitve. Glede na to, da sem mislila, da so že sterelizirani in kastrirani (ker prej nisem opažala mladičev), pač na to nisem bila pozorna. To je 1. mladič in edini, ki ga vidim, mislim si celo od katerih dveh staršev bi bil. Naj dodam še tole ... vsakokrat, ko imam možnost pomagati, pomagam. Ne gre za to, da mi je muč všečen, niti ga ne bi jaz obdržala, namen sem se imela obrniti na drušvo ali zavetišče ter nji prepustiti oddajo. Želela sem samo pomagati z odlovom. Sedaj razmišljam tudi o sterelizaciji in kastraciji preostalih ... kako je to urejeno, da se jih sterelizira, čipira. Razmišljam celo, če bi se jim nekako dalo postavti hišice, kjer bi imeli bivališča, predvsem za pozimi ko je mraz (kaj mislite o tem). Nimam simpatij do živali. Letos sem mimogrede rešila že 2 muci, čisto navadni in jih oddala zavetišču. Spadam pod Horjul. In ja, se strinjam in zagovarjam kastracijo in čipiranje. Žal pa se glede hranjenja ne mislim kregat s sosedi, ker sem jih skužila in se z njimi ne da kaj dosti. Je pa res, da jih ne iščem namenoma ... če mi pride žival na pot pa nikoli ne ostabem imuna.


Hvala vseeno za mnenje.


Lp vsem forumašem.
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #5 : sobota, 27.10.2012 : 13:49:51 »

Spadam pod Horjul.

Zivjo.
V tem primeru ti svetujem, da v casu uradnih ur poklices v zavetisce in se dogovoris kako bi situacijo resili skupaj.
m.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #6 : sobota, 27.10.2012 : 15:04:20 »

qwxy, popolnoma nič osebnega, te ne poznam in nimam pojma, kako ravnaš z živalmi ali kaj počneš sicer v življenju. Lahko samo preberem, kar si napisala zgoraj in v skladu s tem sem sama napisala komentar. Omejila sem se na tisto, kar je pomambno za vsakogar in za vsako mačko, ne samo zate in za mačka, o katerem pišeš.

Kot je svetovala maja01, pogovori se s Horjulom o lokaciji in boste skupaj videli, kaj naprej.
Logiran

uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #7 : nedelja, 30.06.2013 : 20:11:24 »

Recimo, da spada delno pod to temo - pri mojih ljubih sosedih  butnglavc imajo mačke, za lovljenje miši. Ker živimo relativno blizu ceste in ker so kreteni, si vsako leto zrihtajo novo mačko - imajo sicer enega mačkona, ki se nekako zna izognit vse nevarnostim. Nisem opazila, da imajo novo muco, dokler me niso pričakali mladički. Trenutno je ostal še en, star kje pomojem kakšna dva meseca.. Odločila sem se, da dam mačko in mladička S. / K. Ker se z njimi res ne da nič zmenit, bom to izpeljala ''na skrivaj''.
Zdaj pa potrebujem mnenje -mislite, da bi bilo smiselno se obrnit na lokalno društvo (DPMŽ Koroške), da bi mi to vsaj delno sofinancirali? Res nočem čez par mesecev spet gledat mladičkov tu, njim pa sploh ne bom kaj rekla, ker se nočem kregati.
Hvala za pomoč.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  o mačkah - razno  |  Tema: odlov mačke
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines