mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 09:42:29

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Nemška doga in boks
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nemška doga in boks  (Prebrano 10778 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
lordgreg
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« : ponedeljek, 05.11.2012 : 10:09:22 »

Pozdravljeni,

prebral sem kar nekaj tem, vendar bi vseeno rad zastavil novo temo oz. vprašanje za poznavalce.

S partnerko imama v 3-sobnem stanovanju tudi nemško dogo, samca, starega 15 mesecev. Hodi v šolo, uboga na ukaz, včasih mu sicer kak drug pes na kavici malce premeša štrune, tako da prevrne tudi mizo, če je treba,.. ampak to zdaj ni največja težava. Največjo težavo, ki jo imamo je boks. Sicer ga boksa ni strah, je pa res, da, ko ga je treba zapreti, se dela kot da ne sliši. Navajati sma ga začela tudi s priboljški, odprtimi vrati boksa, odhodom iz stanovanja za zelo kratek čas (tako da je ugotovil, da sma prišla nazaj ipd). Ne glede na čas, ko naju ni, je boks ob najinem prihodu popolnoma moker (zaradi slinjenja), kuža pa v času boksa ne spi ampak zgolj leži in gleda proti vratom. Sosed naju je tudi opozoril, da je nedolgo nazaj zelo zelo zavijal. Ko sliši, da sma prišla nazaj pa kuža popolnoma ponori in začne cviliti (to nekako "treniramo", da ga ne upoštevama, ko ga odprema iz boksa in ga pocartama šele, ko se umiri- cca 5min zatem). Da ne pozabim, delamo tudi to, da ga za kratek čas zaprema v boks (recimo odhod v trgovino), pa potem spustima ven, v upanju, da bo ga to nekako navadilo na boks.

Največja težava je nastala danes, ko sma ga zaprla preden sva se oba odpravila v službo (5:20 zjutraj). Od tistega trenutka dalje je glasno in neprestano lajal. Tako zelo, da je zbudil ves blok. Seveda je zaradi tega nastal velik problem. Lajal je do osme, dokler zadnji najin kontakt ni odšel v službo, da bi nama povedal kako je bilo naprej).

Za danes sva se odločila, da ga greva iskati in odpeljeva k staršem, kjer bo ostal čez dan. Veterinar nama je tudi svetoval tablete/priboljške, ki se kupijo v Mr Pet-u (Dr. Adler?), ki sma mu jih začela dajati par dni nazaj, vendar ni razlike. Druge tablete, ki pa jih takrat niso imeli, pa naj bi vsebovale Treprofan, ki bi naj psa pomiril. Te dobima v kratkem.

Nama lahko kdo svetuje, kako torej psa umiriti. Danes ko sva ga zaprla se je prav tresel, včeraj zvečer, pred spanjem pa sma oba dobila občutek, kot da točno ve, da ga jutri čaka nekaj slabega.


Obupana resnično prosiva za pomoč.

Hvala vsem.
Logiran
lordgreg
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #1 : ponedeljek, 05.11.2012 : 10:12:55 »

Še to,

s psom se ves čas ukvarjama. Ima redne sprehode in lulanje. Tako da dobi vsak dan igro na travniku. Ponavadi to traja tako dolgo, da se sam ne umiri...
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #2 : ponedeljek, 05.11.2012 : 10:18:17 »

A je pri vaju že od malega, je že od takrat v boksu, ko je sam, in je že od začetka tako pod stresom? Mu je grozno ostati sam tudi, če ni zaprt v boksu? Bi uničeval, če bi bil v stanovanju prost ali če bi imel zase npr. eno sobo/hodnik ipd.?
Logiran
lordgreg
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #3 : ponedeljek, 05.11.2012 : 10:45:54 »

Zdravo in hvala za odgovor,

pri partnerki je že od malega. Pri njej doma je bil v boksu občasno, pravtako z istim vedenjem. Pod takim stresom, da se je tresel, pa sem ga danes videl prvič. Parkrat sma ga pustila kar na hodniku stanovanja (seveda večja kvadratura). Takrat nama je pokrampal celotna vhodna vrata, hodnik pa je bil ves moker... spal seveda ni nič, druga pa ni uničil, saj tam nima kaj uničiti...
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #4 : ponedeljek, 05.11.2012 : 16:47:19 »

Najbolje bi se bilo obrniti po pomoč k strokovnjaku, ki se ukvarja tudi u ločitveno tesnobo, ker očitno ni problem samo boks.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #5 : ponedeljek, 05.11.2012 : 22:10:23 »

Ja, očitno je samota na splošno zanj strašno stresna, ne glede na velikost prostora. sram
Logiran
lordgreg
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #6 : torek, 06.11.2012 : 13:43:43 »

Pozdravljeni in hvala za odgovore,

včeraj sva govorila z dvema veterinarjema, pasjo psihologinjo iz K 1 (?) iz Ljubljane, povprašala še učitelja v šoli za pse,
prebrala še neskončno mnogo člankov na to temo ter pogledala ogromno videov. Predlagano bom napisal po alinejah, vrstni red ni pomemben:

1. DAP iz mrpet trgovine- slednjega priključiš v električno omrežje in začne oddajati nek vonj, ki za psa predstavlja sproščanje. (kupila)
2. DAP sprej, ki bi ga nanesel na rutko, slednjo pa dal psu okoli vratu, ko gre v boks
3. Treptofan tablete, ki jih je pravtako za dobiti v mrpet (prišle naj bi konec tega tedna)
4. Kastracija
5. Thundershirt (http://www.thundershirt.com/), kar sma prav včeraj naročila in pričaujeva slednjega do konca tedna.
6. glasba v sobi kjer je pes (preverila, ne pomaga).
7. sprijazni se z laježem- vedno ga vozi zraven :|
8. testiranje srca po čemer bi dobil dovoljenje za prejemanje antidepresivov

Ker si ne morema privoščiti, da bi pes spet lajal ko naju ni, sma ga danes vzela z avtom v službo. Na parkirišču partnerke je ostal v avtu (gre za kombinirano vozilo, z ogromnim prtljažnikom. Vanj sma dala dve koci, kuža pa je čez ves dan pridno spal, celo prebuditi se ni hotel, ko mu je partnerka nesla vodo in ga poklicala lulat.

Včeraj popoldne sma ga večkrat za kratek čas zaprla v boks in se delala, kot da sva šla od doma. Pes je začel cviliti, ni lajal. Cvilil je ves čas. Ko sma prišla "nazaj", je utihnil in bil v večini zelo tiho dokler ga nisem odprl, nakar je spet znorel od veselja. V času najine odsotnosti (5 minut) je poslinil ves boks in začel praskati po njem. Pravtako je kazal strah, saj se je zelo tresel ob vsakem testu.

Naj povem da sem ga na boks navajal tudi tako, da sem se z njim igral ob boksu, igral z njim v boksu pri odprtih vratih ipd. V boksu mu tudi dajal brikete. Vendar kakor hitro zapreš vrata, se pes umiri, od tebe pa noče vzeti niti enega briketa več. Čakama, da dobima ta Thundershirt in srčno upama, da bo pomagal.

Edino edino kar je pomagalo, da je bil do zdaj še najbolj miren je zelo zelo dolg sprehod (8km, med katerim smo se 2 ustavili na travniku in tekali kot nori). Tudi takrat v boksu ni zaspal, kvečjemu bil je tiho, vseeno pa ga je bilo strah in zelo se je slinil.

Ja, še to, ko ga izpustiš iz boksa, ko se končno pomiri od veselja je prvo kar bi imel, voda. Kako da ne, če pa spravi vse iz sebe v boksu.

Držite pesti, da bo vsaj ena izmed stvari, ki sem jih naštel, pomagala... no, kastracija je zadnja zadnja možnost, pa še zanjo ne vemo, ali bi dejansko pomagala....

Lep pozdrav.
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #7 : torek, 06.11.2012 : 13:54:07 »

Kaj pa če bi mu družba pomagala? Najlažje bi bilo s pasjo družbo, čeprav je rizično in bi moral pes biti 100% takšen, da je vajen/mu ni problem sam ostajat, da ne boste potem imeli dva paničarja doma Sad Mogoče pa lahko poskusite z mačko recimo, mogoče kakšno odraslo, ki je vajena psov in jih ima ful rada.

Thundershirt je v bistvu ena varijanta, katero najdemo tudi med nasveti Linde Tellington Jones - TTouch - bi vam fejst priporočila branje.

Moji so na srečo vsi kul sami doma, zato nimam nekih izkušenj, jim je pa fajn ker imajo tako mačjo kot pasjo družbo. En začasnik je sicer paničaril in tulil, ampak se je po nekaj mesecih umiril, ko se je navadil na rutino.
Logiran

SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #8 : torek, 06.11.2012 : 14:01:31 »

Dokler čakata Thundershirt, lahko probata z navadnim elastičnim povojem ali tesno majico, ki ima enako funkcijo.
Logiran
lordgreg
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #9 : torek, 06.11.2012 : 14:10:43 »

V sobi, kjer je boks je še ena kletka v kateri je Tomi, degu. Arčiju včasih rečem, da greva gledat Tomija, pa je ves navdušen, celotno gofljo nasloni na vrh kletke in ga gleda navzdol kako Tomi jé lešnik. Glede družbe se po eni strani strinjam skogkatt, vendar tako kot ste omenili, kaj če bi potem oba tako zavijala? ...

Danes bova poskusila s kakšno majco ali povojem, hvala SunnyDay... sporočim.
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #10 : torek, 06.11.2012 : 14:20:59 »

Če želite vseeno poskusiti z muco, imam eno tako, ki išče dom in ima pse strašno rada. Tudi menjava okolja je nič ne moti, je taka flegma. Čist brez obveznosti Wink

Mogoče še tole, nekaj nasvetov Victorie Stillwell: https://positively.com/2010/11/22/the-challenge-of-separation-anxiety/
Logiran

Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #11 : torek, 06.11.2012 : 14:27:11 »

Vzeti še enega psa bi bilo precej riski. Mogoče bi mu zadostoval maček (ta se slabih navad od psa po vsej verjetnosti ne bi nalezel?) Kako bi lahko pomagala kastracija pojma nimam, razen tega, da jo nekateri terapevti priporočajo pri vsem, kar je s psom narobe. Po principu da škodit ne more. S feromoni se splača poskusit, prav tako bi se mogoče splačalo poskusiti s homeopatskimi pripravki. Povijanje bi znalo psa umiriti, a ne vem, koliko je varno pustiti povitega psa brez nadzora.

Z antidepresivi je pa tako: če nič drugega ne pomaga, potem se poseže tudi po njih. Toliko, da se psa umiri in se ga spravi v tako stanje, da se je sploh sposoben učiti. In se gre potem delat vedenjsko terapijo. ne kot stalna rešitev.
Logiran
jackinmi
odvisnež
*****
Sporočil: 790


WWW
« Odgovor #12 : torek, 13.11.2012 : 18:32:28 »

Pozdravljeni!

Kako vam gre?  Smiley
Logiran
lordgreg
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #13 : četrtek, 15.11.2012 : 11:00:07 »

Pozdravljeni vsi,..

prinašam zelo dobre novice! Smiley

Najprej hvala mojim nadrejenim, če bodo kdaj to brali, da so mi za par dni omogočili delo od doma, da sva se z Aresom učila lepega vedenja v njegovem času samote.

Naj ponovim:

Ares je ob vstopu v boks bil zelo prestrašen. Tako zelo, da se je tresel, slinil tako zelo, da so bile dekice v boksu tudi 5 minut samote premočene in neuporabne vsaj za en dan. Lajal je.
- pomagale niso "ekvivalentne" tablete Treptophanu (iz Mr. Pet-a). niti radio, niti odprta vrata na hodnik, niti DAP za v vtičnico.

Potem pa (po korakih poteka):
- dovolj boksa. pustimo ga LE v kabinetu. v kabinet odnesemo posteljico na kateri je spal ponoči v spalnici.
- prvi dan ga nisma forsirala. najprej ga je bilo potrebno navaditi, da bo po novem spal v kabinetu na posteljici, ki jo že pozna.
- Ares je zvečer zavil v spalnico in ko sma mu pokazala kje po novem spi, se je vlegel kar na tla v spalnici. ker mu ni ugajalo, se je po dveh minutah prestavil v kabinet in zadrnjohal,
- ker naju je zanima, kaj se zgodi, če mu greva zapreti kabinet, sva to storila. Ares se je v trenutku zbudil in začel cviliti. ker na ukaz ni prenehal, sma mu ponovno odprla vrata iz hodnika v kabinet. ponovno je zaspala miren.
- naslednji dan je sledilo testiranje: gremo na prostor v kabinet na posteljico, zaprem vrata. sem tiho in se malce umaknem. Ares cvili... stopim v kabinet in ga ponovno postavim na prostor, mu povem naj bo tiho. včasih je pomagalo, včasih ne. cvili vedno glasneje.
- naslednji test- odprta vrata med kabinetom in hodnikom. zaprt dostop do ostalih prostorov. Ares leži na posteljici v kabinetu, ni blema. Smiley zvečer gre pred nama iz dnevne, ker več ne zdrži, sam v kabinet spat. jezi se (jamra, češ, zakaj ga budima), ker sma šla spati tudi midva in ga pobožat za lahko noč Smiley
- naslednji dan testiranje najinih odhodov, snemanje hrupa v prostoru: odhod za 1 do 5 min (vsega skupaj cca 10x): ares čaka na hodniku, se vleže pred vhodna vrata, jamra in cvili. kako glasno? da ga le tu in tam slišiš na hodnik. super.
- test za naju- iz stanovanja pojdi flegma. brez poslavlanja. edino "gremo na prostor. tiho in pridn bit.". prihod nazaj v stanovanje, Ares ponori, kot včasih. Brez cartanja. Flegma mimo, kot da ga ni. Ko se pomiri in gre na posteljico, ga pocartama, pohvalima da je priden.
- Vseeno to ni to. Nekaj manjka, biti mora tiho. Ne jokati... naj bo umirjen, naj spi. Služben čas za naju, je njegov čas za počitek.
- Premik posteljice 2 iz dnevne sobe na hodnik. Ponovno zaprema vsa vrata in se odpravima (do 10minut) iz stanovanja. Prihod v stanovanje traja opazno manj časa. 10% manj skakanja. Opazno je bolj miren.
- Test1: Zjutraj se oba zbudima za čas normalnega bujenja zaradi službe. Ares gre ven na sprehod, lulat, kakat. Potem takoj nazaj na postlico v kabinet. Spat. Sam. Jaz v dnevno, tako da me ne opazi. Boljša polovica dejansko v službo. Ares gleda kaj se dogaja, potem v postlico na hodnik, nekaj časa gleda proti vhodnim vratom. Brez cviljenja. Zaspi po 5min. Iz dnevne ga preverim prvič po 30min, komaj da dvigne glavo in enkrat pomiga z repom. Smrček suh, Ares pa popolnoma miren. "Priden, lepo ajat dalje" je bilo takorekoč brez pomena, ker je spal in spal in spal. Le enkrat sem ga slišal se sprehoditi v kabinet, potem pa spet nazaj. V dopoldanskem času večkrat zapustim stanovanje za kratek čas (od 5min do 30min). Snemam hrup. Ko prispem, me Ares gleda leže iz posteljice. Ne ljubi se mu priti do mene Smiley)). Do 12:30 sem ga še 3x tako preveril. Vedno je spal. Potem sva šla ven, ni mu bilo a lulat tudi mora Smiley. Okoli 13, 13:20 je spet v stanovanju. Tokrat se začne zavedati časa. Ker bo kmalu čas, da pride domov lastnica. Smiley. Tu in tam se sprehodi, pogleda proti vratom. Ko sliši dvigalo dvigne ušesa ipd. Potem zaspi dalje.
- Okoli 15+ pride lastnica, Ares ponori. Lastnica ga ne upošteva dokler se popolnoma ne pomiri.
- Isti dan prispe tudi Thundershirt, ki mu ga nadenem za njegov drugi test
- Test2: Zjutraj isti postopek kot Test1. Oblečem še thundershirt. Najprej ga hoče pogrizt, potem se popolnoma umiri in me gleda kot kup nesreče Smiley. Ares se mirno vleže na hodniku, jaz pa delam v dnevni za računalnikom. Brez cviljenja, stokanja, lajanja, česarkoli. Odhod iz stanovanja je enak dnevu poprej. Ne kaže nekega zanimanja ali straha pred samoto. V tem času spi. Po posnetem zvoku slišiš le radio iz kabineta ki nastavljen na zelo tiho, tu in tam globok vdih Aresa. Prihod? Pogled proti vhodnim vratom, ker mu dvig glave ne ugaja, jo vrne v prvotni položaj spanca in spi dalje.
- Popoldne manj intenzivno čakanje lastnice. Ko pride, se je razveseli vendar cca 80% manj skakanja, grizenja v roko. Čas tega naskakovanja pade iz cca 3minute na 30 sekund. Vleže se nazaj, miren. Lastnica ga pocarta. Pohvali.
- Ultimativen test- danes- po jutranjem lulanju in sprehodu Ares zaspi. Lastnica odide v službo- iz zaprte spalnice slišim, kako zacvili, se ponovno vleže, zaspi. Čez 30 minut se zbudim tudi jaz, Ares spi, brez da bi me pogledal. Pri odhodu iz stanovanja me gleda "priden in tiho bit." in grem. Pokličem dvigalo, ga pošljem samega v pritličje, sam počakam. Slišim da zacvili. Čakam 5 minut. Ne slišim več ničesar. Poprosim sosede naj me takoj obvestijo če bi ga slišali cviliti ali lajati. Sosedje odgovarjajo, da si zasluži veliko kost, ker ni iz stanovanja slišati popolnoma ničesar.

Jaz in moja boljša polovica pa vesela do onemoglosti Smiley))

Slaba 2 tedna je trajalo vse skupaj, priznam, ni ravno izgledalo da se po parih dnevih kamorkoli premikamo. Zadeva je stagnirala. Obupana več nisma vedela kaj naj.. da, predlagali so kastracijo in še huje... oddajo psa. Ne ne in ne... vedel sem, da zna naš Arči poslušat in bit priden!

In ja, končno je ratalo!

Hvala hvala vsem za predloge.. zdaj se pa lahko prestavimo še na druge stvari, ki jih mora Arči obvladati Smiley)

Lp,

Gregor
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #14 : četrtek, 15.11.2012 : 11:04:39 »

Bravooooo! Super ste to porihtali!  bravo
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: Nemška doga in boks
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines