mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 11:20:38

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: kopanje maminih rož
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: kopanje maminih rož  (Prebrano 5641 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
metacehovin
novinec
*
Sporočil: 30


WWW
« : torek, 06.11.2012 : 13:24:17 »

Naša mala Nala (9 mesecev) uživa v kopanju maminih rož. Zanimivo je to, da ima velike površine za kopanje (čeprav ji ne dovolimo niti tam, kako pa naj pes ve razliko med maminim vrtom in navadno travo) a ona koplje le mamine rože. Poiskusila sem s kaznijo, da gre v kučo in deluje. Takoj, ko vidi, da smo jezni nam ni potrebno reči nič, skrije se v kučo. A zaleže točno za eno noč. Zjutraj je spet vse skopano. Potem smo mislili, da je krivo ker ne preživimo dovolj časa z njo (še vedno smo z njo skoraj cel dan, oče je vedno zunaj ker imamo kmetijo in pes je vedno z njim, ko pridem domov sem z njo jaz, skupaj preživimo ogromno časa ampak vseeno) in sem jo vsak dan vozila po 2x na sprehode se igrala z njo dokler je sama želela in kot ponavadi jo učila nove ukaze, se z njo igrala, z njo samo ležala in brala svoje stvari. Nekako smo z njo preživeli popolnoma vsako minuto. Ah ja, ni zaleglo, tudi to ni bilo krivo. Zjutraj je bilo vse skopano. Potem smo jo spet okarali, ji kupili nove igrače za igati, metati, grizti... Zjutraj vse skopano. Potem smo jo ignorirali, saj smo bili jezni (ustrajali smo skoraj cel dan, mama malo več kot ostali). Ni pomagalo, zjutraj vse skopano. Kaj naj naredim... Poleti razumem, da je toplo in išče hladno zemljo ampak to je že preveč... Hvala za nasvete
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #1 : torek, 06.11.2012 : 13:26:29 »

Zagradiš/umakneš rože in/ali omejiš psu dostop do njih.
Logiran
vellamo
novinec
*
Sporočil: 22


WWW
« Odgovor #2 : torek, 06.11.2012 : 13:41:00 »

Lahko pa vzamete psičko s sabo v hišo in bodo rože imele mir.
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #3 : torek, 06.11.2012 : 13:41:55 »

Drugače zagotovo ne bo šlo, kot da zagradiš. Mi smo psa dobili pozimi. Ko je tekel na vrt, sem ga takoj poslala dol. Pa so ostali komentirali, da ni treba, ker še nič ne raste. Ampak red je red. Ko raste ali ne, tam nima kaj delati. Je pa res, da ponoči na vrt ne more.
Ponoči mu je dolgčas. Išče zaposlitev. Trenutno mamine rože, potem pa kaj drugega. Pes je še mlad.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #4 : torek, 06.11.2012 : 13:53:28 »

Hja, saj je menda ok, da je zunaj, pa ves čas ste z njo? Kako potem niste zadovoljni?

Recept je preprost - ne puščaj je brez nadzora ali ji omeji dostop do vsega, česar ne sme, pa ni važno, ali je pozimi, poleti, podnevi, ponoči ...
Prvo je mogoče tako, da jo imaš pač pri sebi in ne same zunaj, drugo pa tako zraven tega samo po sebi pride, saj jo lahko korigiraš ves čas Tongue

Pa malo manj človeških lastnosti pripisuj psici. Bo veliko lažje za obe. Psica zelo hitro po začetku ignoriranja ne ve več, kje se je začelo in zakaj se gre, zato je za njo 'cel dan kazni' pač ena buča, za katero ne ve, kdaj se je začela in kam gre. To, da si ti cel dan jezna nanjo, njej gladko dol visi, ker dejansko nima pojma, kaj jeza sploh je, še manj, kaj in koliko je en dan. Psica tudi nima tvoje predstave, kolk velika je parcela, še manj, da se nekaj sme kopat, nekaj pa ne, oz. da se nekaj sme zdaj, nekaj pa se bo mogoče smelo 'jutri', oz. pač vidi, da se lahko ponoči, ko vas ni zraven.

Za začetek bi jaz definitivno predlagala eno najosnovnejšo literaturo o psih. Karkoli.
Treba se je najprej naučit, kaj pes dojema in česa ne, potem pa sebe disciplinirat, da se omejiš na pričakovanja in zahteve, ki jih je pes sposoben izpolnit. Če nečesa kot vrsta ni zmožen dojemat, potem ti tudi želja ne more izpolnjevat.
Logiran

metacehovin
novinec
*
Sporočil: 30


WWW
« Odgovor #5 : torek, 06.11.2012 : 14:21:12 »

Pes ne more bit v hiši ponoči ker je pes čuvaj. V hiši bi zelo težko kaj čuvala, poleg tega sovraži zaprte prostore in se jih boji že od malega. Ker je mešanka mi literatura veliko ne pomaga razen seveda bolj splošno kar sem prebrala že pri prajšnji psički. Prejšnji pes se je odvadil kopati, ko smo jo opozorili, Nala - sedanja - se odvadi vsake stvari razen te. Razumem, da je mlada in da se dolgočasi ponoči, energije ima očitno preveč ampak zanimalo me je če je rešitev za take stvari, očitno je ni, kot da rože zagradimo. Jana z njo smo popolmoma zadovoljni, ne razumi narobe in kopat ji nismo nikoli dovolili. HAHA Bamfel meni je bilo vedno smešno, ko so se jezili zakaj je pes na vrtu, ko pa so mu dovolili pozimi, da skače po njem. Zanimivo pa, da naš škotski ovčar, ki živi pri noni ve točno kje so potke in kam sme in kam ne sme po vrtu. Psi so res pametnejši od nas. Hvala za odgovore, se javim, le bo zagrajen vrtiček pomagal. Želim vam lepe trenutke z vašimi psički
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #6 : torek, 06.11.2012 : 14:32:52 »

Ker je mešanka mi literatura veliko ne pomaga
Splošna strokovna/poljudno strokovna pasja literatura nikakor ni omejena na pasme.
Na primer Psi za telebane, 300 vprašanj o psih, Kako razmišljajo psi itd. itd. Na 1. strani portala imaš v desnem stolpcu spodaj en seznamček literature ...
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #7 : torek, 06.11.2012 : 14:57:37 »

Sem mislila dat tole v eno drugo temo (vidim, da si vsepovsod hiperaktivna), pa bom dala raje semle. Bolje prva zamera kot druga. O psih čuvajih in o tem, da mešanec v resnici ni pes, tukaj ne želim brat ničesar. Ne včeraj, ne danes in ne jutri.

metacehovin, za razumevanje, zakaj ti lahko tukaj postane 'prevroče':

1. Za večino med nami je pes član družine, kar ne pomeni spanja v isti postelji in hranjenja za našo mizo in z naših krožnikov, temveč življenje z nami, v naši neposredni bližini - delimo si stanovanje, pes ima svoj prostor v stanovanju in pod našim soncem. Zanj imamo tako veliko več priložnosti, da ga vzgajamo, korigiramo in se z njim vzgojno ali prosto ukvarjamo. Za psa pa to pomeni, da ni sam (razen, ko smo v službi ali po opravkih), nima veliko možnosti razviti za nas neželjenega vedenja, temveč se že od začetka razvija v pasjo socialno osebnost, nihče nam ga ne more zastrupiti, povoziti, spustiti ...

2. V večini tehničnih trgovin se da za precej majhne denarje (zagotovo manjše, kot je strošek 10-letnega vzdrževanja psa) dobiti alarmno napravo. Če drugače ne gre, napelješ 'drat', na katerem imaš zdaj psico, nekaj nižje in nanj obesiš prazne konzerve. Hrana ni potrebna, tudi naši ostanki ne. Zapletov s sosedi ni, ker jim nihče ne bevska 24/7/365 na ušesa. 'Alarm' se oglasi le takrat, ko je to res potrebno.
Vloga psa že dolgo ni več v nadomeščanju alarmnih naprav in varovanju tistega, česar ne more zavarovati, saj večina psov na 'dratih' ne doseže vseh vrat in oken, skozi katera bi morebitni tatovi in nepridipravi lahko vstopili v hišo. Če psice nisi naučila, da ne sme vzeti s tal ali od neznanca NIČESAR (nobene hrane in nobene igrače), ti jo lahko že danes ponoči zastrupi prvi, ki bi ji želel ukrasti njen 'drat', lahko pa odnese z njim vred še tebe in vse tvoje domače.

3. V dobro vseh nas (tudi tvoje in dobro tvoje psice), te lepo naprošam, da si najprej preberi čim več o tem, s kakšnimi sogovorniki se tukaj srečuješ in o našem odnosu do psov in drugih živali, šele potem piši dalje o tem, kako je ok mlada psica na ketni ali v pesjaku in kakšne težave vse imaš z njo. Preden nas v karkoli prepričuješ ali nam karkoli razlagaš, je dobro vedeti oz. vsaj poskustiti preveriti, kakšen odziv lahko pričakuješ.

4. Ne reci, da nisi bila opozorjena in povabljena k branju.

5. Če si pripravljena sprejet kakšno argumentirano spremembo in nas nehat prepričevat, kako je fajn psica na 'dratu', ki se očitno ne more naučit, kaj so to mamine rože, bomo lahko uspešno in morda celo konstruktivno nadaljevali. Če boš še naprej tukaj razlagala, da knjig o mešancih ni, da so psi čuvaji, kako je psica srečna zunaj, kako ste vsi super zadovoljni, zraven pa pisala o 'izginulih mačkih' in ušeh (a so to res uši?), in spraševala, kako jo odvadit kopanja lukenj, ne bomo dolgo nasedali.

Zdaj pa ključni vprašanji:

- Imaš psa ali opico? Če imaš psa, potem je vsaka knjiga o psih ok, če imaš opico, ni ok nobena knjiga o psih, temveč išči knjigo o opicah.
- Kakšna je razlika med psom, ki je mešan z ovčarjem a in psom, ki je mešan z ovčarjem b? Če gre v obeh primerih za psa, izberi knjigo o psih. Če v tvojem primeru ne gre za psa, temveč za mešanca z opico, išči knjigo o opicah.
- Ima tvoja psica 5 tac, dve glavi, je brez repa in jodla? Potem rabiš knjigo o NLP. Če ima 4 tace, eno glavo, rep in laja, potem rabiš knjigo o psih.

Pa brez zamere. Takih, kot jih ti danes tukaj stresaš, že dolgo nismo brali. Smiley
Logiran

luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #8 : torek, 06.11.2012 : 15:02:44 »

Jana,  Afro
Logiran
natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #9 : torek, 06.11.2012 : 15:35:14 »



  jana en big LIKE bi bil tole na FB 
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #10 : torek, 06.11.2012 : 16:36:37 »

Jana, podpis in AMEN! bravo Afro 

Že dolgo nisem prebrala česa, s čimer bi se tako zelo strinjala, prav z vsako črko.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: kopanje maminih rož
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines