mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 20:31:03

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: KZS v letu 2013
Anketa
Vprašanje: Koga bi volili za predsednika KZS, če bi imeli možnost na volitvah oddati svoj glas?  (Anketa je zaprta: sobota, 16.03.2013 : 00:54:56)
mag. Blaž Kavčič - 5 (19.2%)
Lidija Okleščen - 17 (65.4%)
Boštjan Penko - 3 (11.5%)
Dušan Travnikar - 1 (3.8%)
Vseh glasov: 26

Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11   Dol
Natisni
Avtor Tema: KZS v letu 2013  (Prebrano 72214 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #60 : četrtek, 21.02.2013 : 15:12:21 »

jst, vsekakor se strinjam s teboj.
Logiran

dulikomar
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #61 : sobota, 23.02.2013 : 22:09:28 »

Primerjati je potrebno posamezne odgovore, pa se vidi širina posameznega kandidata in poznavanje stanja.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #62 : ponedeljek, 04.03.2013 : 15:39:14 »

dulikomar, komentarji o posameznih kandidatih zahtevajo podpis.
Dva tvoja komentarja sta že bila izbrisana.
Pohvale in kritike neznancev nas ne zanimajo.
Logiran

Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #63 : ponedeljek, 04.03.2013 : 18:12:01 »

Škoda da Penko ni posredoval svojih odgovorov, bi jih zelo rada videla, svoje dni sem ga zelo cenila kot sodnika.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #64 : četrtek, 07.03.2013 : 19:43:56 »

Čeprav nisem imela namena pred volitvami komentirati odgovorov kandidatov na naša vprašanja, bom naredila izjemo, in sicer zato, ker je bil danes v DZ sprejet Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali - ZZZiv-C (končno besedilo najdete na KLIK). Sicer bo stopil v veljavo šele po volitvah KZS, pa vseeno ne bo odveč, da opozorim trenutnega predsednika KZS na dve podrobnosti, za kateri bi bilo najbrž dobro, da je z njima seznanjen kot kinološki strokovnjak, ne glede na to, ali bo izvoljen za predsednika tudi v bodoče ali ne.

Lahko pričakujemo, da bo šlo naprej takole:
Razglasitev zakona
Ko je zakon v državnem zboru sprejet, še ne začne takoj veljati, ampak je za njegovo uveljavite potrebna še razglasitev (promulgacija) zakona in njegova objava (publikacija). Po ustavi razglaša zakone predsednik republike in sicer najkasneje v osmih dneh po njihovem sprejetju, razen če je državni svet zahteval, naj državni zbor o zakonu še enkrat odloča ali če je bila vložena pobuda ali zahteva za razpis naknadnega referenduma. Ustava tudi določa, da zakon začne veljati petnajst dni po objavi, razen če je v njem samem določeno drugače.

vir klik

1. zadeva:

Iz 'starega' (trenutno še veljavnega) zakona KLIK:

20. člen
2. odstavek:
Prepovedani so naslednji posegi:
[...]
5. alineja - krajšanje repov psom, razen mladičem pasemskih psov, ki niso starejši od 5 dni, pri katerih se rep krajša v skladu s pasemskimi in kinološkimi standardi, ter psom, če je poseg v korist živali; navedene posege lahko opravi le veterinar.


Iz 'novega' (danes sprejetega) zakona KLIK:

9. člen
V prvem odstavku 20. člena ...
Drugi odstavek se spremeni tako, da se glasi:
"Prepovedani so naslednji posegi:
[...]
6. alineja - krajšanje repov psom, razen če je poseg po strokovnem mnenju veterinarja v korist živali in ga opravi veterinar; 
[...]"


Za najti razliko ni potrebno biti specialist za branje zakonodaje.

Vprašanje: Ste seznanjeni s predlogom o popolni prepovedi kupiranja repov pri psih, za katerega je veliko možnosti, da bo v kratkem v Državnem zboru tudi sprejet? Kaj nameravate kot predsednik KZS storiti za dosledno upoštevanje te prepovedi med slovenskimi vzreditelji pasemskih psov?

Odgovor mag. Blaža Kavčiča: To je spet ena čenča. Državni zbor takih odločitev ne sprejema. Prepoved kupiranja ima že vrsto let zakonsko podlago v Zakonu o zaščiti živali. Je pa škoda, da je to ena izmed zakonskih ureditev, ki je nastala izven kinološkega sveta in vsaj v določeni meri psom tudi škodi. Vzreditelji npr. lovskih pasem psov so kupiranje repov predvideli predvsem da bi zaščitili lovske pse pred poškodbami pri delu. Vzreditelji bokserjev pri nas pa to omejitev že nekaj let striktno upoštevajo, bolj zaradi kompatibilnosti z Nemčijo, kot zaradi zakona. Pri dobermanih je bolj zaznavno manipuliranje s Srbijo, kjer pa imajo žal prste vmes tudi visoki evropski funkcionarji. V Sloveniji urejamo zadeve kar dobro.
vir klik

Čenča? Česa DZ ne sprejema? Zakonov?
Prepoved rezanja repov je v sedaj veljavni zakonodaji za nepasemske pse, za pasemske, torej tiste, pri katerih pasemski standard rezanje repov predvideva, pa ne. Pri lovskih pasmah namreč repe veterinarji legalno še lahko režejo, pa jih 15 dni po objavi danes sprejetega zakona ne bodo več smeli, ne glede na to, ali predsednik zveze pozna in priznava zakonodajo ali ne. Pri rezanju repov dobermanom ne gre za nobeno manipuliranje s Srbijo, saj to ta trenutek lahko brez vsakršne bojazni delajo po še veljavni zakonodaji prav vsi naši veterinarji. Se pa strinjam, da gre lahko za 'srbske manipulacije' pri rezanju uhljev dobermanom. Ja, rezanje uhljev je pa v naši zakonodaji popolnoma prepovedano že nekaj časa, pa vseeno videvamo mladiče iz slovenskih legel z rezanimi uhlji. Bo tako tudi z repi?
Slabo poznavanje zakonodaje in realnega stanja?

2. zadeva:

Tole pa samo mimogrede, ko že komentiram ta odgovor: Predsednika KZS obveščam, da ne gre pri vzrediteljih bokserjev za prav nikakršno 'kompatibilnost z Nemčijo', temveč za upoštevanje pasemskega standarda. Je treba poznati standarde, o katerih dajemo javne pripombe Tongue. So objavljeni na FCI strani. Za bokserja na KLIK, za rottweilerje pa na KLIK.

Da ne bo treba iskat:

BOXER
09. 07. 2008
TAIL : Set on high rather than low. The tail is of normal length and left natural.


ROTTWEILER
19. 06. 2000
TAIL : In natural condition, level in extension of the upper line; at ease may be hanging.


Spodnje obvestilo VURSa Veterinarskim ambulantam najbrž ni več zanimivo, glede na to, da je staro že tri leta in pol:

REPUBLIKA SLOVENIJA
MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO,
GOZDARSTVO IN PREHRANO
VETERINARSKA UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE
OBMOČNI URAD MARIBOR

Številka: 900-2/2009 -10 (V55-01)
Datum: 14. 9. 2009

ZADEVA: Krajšanje repov mladičem pasme nemški bokser in rotweiler

Veterinarske ambulante na območju pristojnosti OU Maribor obveščamo, da kinološki standard FCI No.144 z dne 9.7.2008 določa pri pasmi nemški bokser, in FCI No.147 z dne 19.6.2000, da ostane rep v naravni velikosti in svobodno visi v zadnjem delu tj. krajšanje ni del pasemskega standarda. Zatorej sta pasmi nemški bokser in rotweiler izvzeti in se za njiju ne uporablja možnost iz pete alineje drugega odstavka 20. člena Zakona o zaščiti živali (ZZZiv-UPB2, Uradni list RS, št. 43/2007 - uradno prečiščeno besedilo, ko je krajšanje dovoljeno, če tako narekuje kinološki standard. Za pasmo doberman še vedno velja standard za krajšanje na dva repna vretenca. Tozadevna standarda (žal) v angleščini vam posredujemo v priponki.

Za ravnanje v nasprotju z navedenim se po določbi 45(1)(2)(3). člena istega zakona kaznuje pravna oseba z globo v razponu od 2.400 € do 84.000 €, odgovorna oseba pravne osebe z globo z znesku od 1.600 € do 4.100 € in posameznik v razponu od 800 € do 1.200 €. Za prekršek je odgovoren storilec, napeljevalec in pomagač.

Prof. dr. Igor Vojtic
uradni veterinar - svetnik
DIREKTOR OBMOČNEGA URADA
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #65 : petek, 08.03.2013 : 17:28:00 »

V Kinologu je menda navedeno, da je Dušan Travnikar 21. 2. 2013 pisno odstopil od kandidature.
Logiran

Titilajo
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #66 : torek, 12.03.2013 : 09:57:40 »

Jana, opozarjaš na neskladnost odgovora in zakonodaje. Vsi, ki smo aktivni v kinologiji, vemo, da je zadeva večplastna in je ni mogoče kar tako posploševati. Mnenja glede kupiranja so se vedno kresala in se najbrž vedno bodo. Kar se tiče standarda nemških bokserjev, je že od datuma objave originalnega veljavnega standarda 13. 3. 2001 znano, da je standard prirejen po prepovedi kupiranja repov in uhljev v Nemčiji. Tako da je dobro poznati izvor standardov, preden dajemo pripombe.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #67 : torek, 12.03.2013 : 10:14:39 »

Titilajo, najprej vprašanje, kam je odšla kinologinja po srcu? Wink
Opomba: Dvojne registracije niso dovoljene.

Zakon ni večplasten, pa tudi standard ne. Oba sta popolnoma jasna. Četudi si želimo, da bi v zakonu pisalo kaj drugega, in četudi si želimo, da bi po standardu bokserjem še vedno rezali uhlje in repe, tega v Sloveniji pač ne moremo več počet, niti z iskanjem raznih plasti ne, niti s kresanjem mnenj. Izgovor, da so za vse kinološko gorje krivi Nemci ... No ja, lahko bi prišlo kaj več iz samega (trenutnega) vrha KZS.
Logiran

AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #68 : torek, 12.03.2013 : 10:37:21 »

Standard ni večplasten, je eden in edini za vsako pasmo posebej. Res da določene zadeve različni ljudje razumejo drugače, ampak pri kupiranju ni nikakršnih možnosti za razpravo. Je prepovedan in to je to.
Logiran
Titilajo
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #69 : torek, 12.03.2013 : 10:45:19 »

Interesi v kinologiji so marsikdaj bolj prepleteni kot bi si želeli. To se dobro odraža tako v zakonodaji kot tudi na ravni komunikacije, ki je žal močno prisotna v našem prostoru. Zelo cenim dobre namene trenutnega vodstva in trud, da bi bila država pripravljena prisluhniti predlogom in KZS podelila javno pooblastilo za tisto, kar že več kot 90 let dobro opravlja – to je delo s psi, z njihovimi lastniki in vzreditelji, pri čemer bi moralo to veljati za celotno pasjo populacijo in ne samo za rodovniške pse. Tako bi z bolj sodelovalnim odnosom sedanje politike lahko bistveno več napravili za dobrobit psov, za spodbujanje odgovornega lastništva in za boljšo zaščito javnega interesa. Zato osebno menim, da kdorkoli bo v prihodnje usmerjal razvoj slovenske kinologije, si mora še naprej prizadevati za dobro lastnikov in naših psov ter razumeti večplastnost problematike ter tudi reševati širše probleme z ustreznim vplivom na formiranje zakonodaje. Predvsem pa ne obupati. Majdi Kosi  
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #70 : torek, 12.03.2013 : 13:05:06 »

Se povsem strinjam, da si je potrebno na vseh nivojih (ne samo KZS) 'še naprej prizadevati za dobro lastnikov in naših psov ter razumeti večplastnost problematike ter tudi reševati širše probleme z ustreznim vplivom na formiranje zakonodaje', in vsekakor - 'ne obupati'.

O trudu trenutnega vodstva ne morem soditi, ker ne vem, kje in kako se je trudilo v zvezi z zakonodajo in kakšni so bili njihovi predlogi. Žal ni v proceduri sprejemanja ZZZiv-C niti enega dokumenta (predloga, protesta, amandmaja, argumentov ...) s KZS, temveč le tole:

- KLIK - Mnenje Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano k Predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali, 09.01.2013
Predsednik upravnega odbora Kinološke zveze Slovenije mag. Blaž Kavčič je povdaril, da njihova organizacija nasprotuje Predlogu zakona, katerega namen je sicer dober, vendar je preveč birokratsko zastavljen, nerealno opisuje doseženo stanje in ne prinaša izboljšav na tem področju. Predlog zakona ne vsebuje vrednostnih analiz (npr. število psov, koliko denarja se nabere od cepljenja proti steklini in mikročipiranja, itd.). Medtem ko se s Predlogom zakona rešujejo finančna vprašanja zavetišč, se ne rešuje vprašanje omejitve dotoka zapuščenih živali v zavetišča. Opozoril je, da se na področju posla z mladiči pasemskih psov preveč posplošuje, saj ima odgovoren vzreditelj psov veliko stroškov in je zato trditev o donosnosti tega posla neprimerna. V Sloveniji je bilo v zadnjih devetih letih namenjenih zavetiščem devet milijonov evrov, kar ni zanemarljivo, pri čemer se je treba zavedati, da se pokrivanje glavnine stroškov zavetišč prenaša na občinske proračune in odgovorne vzreditelje in lastnike psov. Po njihovem mnenju s Predlogom zakona ne spodbujamo odgovornega lastništva, ampak neurejeno reprodukcijo psov. Treba je iskati rešitve, ki bodo zaščitile dobrobit psa, spodbujanje odgovornega skrbnika ter javni interes na področju higiene in javne varnosti. Na Kinološki zvezi Slovenije, ki ima več kot 90 letno tradicijo in močno mrežo z 12.000 člani, si želijo, da bi sedanja razprava prispevala k nadaljnjemu dialogu in višji stopnji sodelovanja in spoštovanja civilne družbe na tem področju pri pripravi boljših zakonskih rešitev, ki bodo usmerjene bolj v reševanje vzrokov (preventivno) kot posledic in s tem k preprečevanju problemov.
[...]
Po mnenju Državnega sveta Dopolnjen predlog zakona ne ločuje kriterijev za zaščito hišnih in rejnih živali. Čeprav sta z vidika zaščite živali ti dve kategoriji živali enaki, pa prihaja do etoloških razlik med rejnimi in hišnimi živalmi. Tudi iz 1. člena Uredbe (ES) 1099/009 o zaščiti živali pri usmrtitvi izhaja, da se zahteve nanašajo na živali, ki se redijo ali gojijo za proizvodnjo živil, volne, kože, krzna ali drugih proizvodov. Glede na navedeno Državni svet meni, da bo treba v prihodnje razmisliti, da bi zakonsko zaščito psov in mačkov oziroma hišnih živali urejali ločeno od zaščite rejnih živali, saj bi ločeno zakonsko urejanje, zaradi drugih težav in potreb hišnih in rejnih živali, omogočilo boljšo zaščito vseh živali.
Državni svet meni, da bo treba v prihodnje bolj usmeriti aktivnosti v preventivno zaščito živali in iskati rešitve, ki bodo pripomogle k zmanjševanju števila zapuščenih živali in njihovem identificiranju. Državni svet tudi meni, da bi se morale organizacije, ki delujejo na tem področju (npr. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Veterinarska zbornica, Kinološka zveza Slovenije, itd., povezati na lokalnem nivoju in okrepiti izobraževanje in osveščanje občanov o primernem obnašanju do živali ter spodbujati odgovorno lastništvo živali.


- KLIK - Mnenje Državnega sveta k Dopolnjenemu predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali, 25.01.2013
Državni svet tudi ugotavlja, da sta novelo zakona podprle Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Veterinarska zbornica, medtem ko ji Kinološka zveza Slovenije nasprotuje, saj je po prepričanju njenih predstavnikov novela zakona usmerjena v ukvarjanje s posledicami in ne v odpravljanje vzrokov problemov, kar pa je za dobrobit živali nujno.
Ponovljena sta tudi zgornja zadnja dva odstavka.

V obeh primerih je DS predlagal tudi amandmaje, vendar nobeden med njimi ni neposredno povezan s kinologijo oz. nobenega med njimi ni predlagala KZS.

Spremljala sem vse razprave v DZ (tudi Odbora za kmetijstvo), pa nisem nikjer videla ali slišala nikogar, ki bi zastopal interese lastnikov pasemskih psov v imenu KZS. Člena o rezanju repov ni nihče komentiral, prav tako ni bilo slišati nikakršnih argumentov vzrediteljev in lastnikov psov lovskih in drugih pasem, zakaj je rezanje potrebno.

Pa še malo o 'višji stopnji sodelovanja in spoštovanja civilne družbe':

Magnetogram 11. redne seje DZ, dne 7. 3. 2013:
JANEZ VASLE (PS NSi): Ta zakon je nastajal dolgo časa in se usklajeval tako s stroko kot tudi laično javnostjo.
TAMARA VONTA (PS PS): Sprememba zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zaščiti živali je eden tistih postopkov v Državnem zboru, ki ga lahko v marsičem navajamo kot zgled konstruktivnega sodelovanja med strokovno podkovano in dobro osveščeno civilno družbo in parlamentom.
ROBERT HROVAT (PS SDS): V Sloveniji je na področju zaščite živali močno dejavna civilna družba in vsem aktivistom, ki so se aktivno vključevali v razprave, se gre zahvaliti za konstruktivni dialog in pomoč pri sprejemanju teh zelo pomembnih izboljšav Zakona o zaščiti živali.
MAG. DEJAN ŽIDAN (PS SD): V sami razpravi na Odboru za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje in v razpravah za civilni družbo v Sloveniji pa nam je uspelo dogovoriti še nekatere stvari, o katerih v prvotnem tekstu nismo upali, da bodo sprejete. Torej, prišlo je do neke vrste konsenza med civilno družbo, vlado in parlamentarnimi strankami.
SAMO BEVK (PS SD): Vesel sem, da lahko tudi rečem, da je ob sprejemanju tega zakona bila upoštevana resolucija o normativni dejavnosti, saj je civilna družba sodelovala ves čas obravnave in sprejemanja tega zakona, in to aktivno. Upoštevani so bili številni predlogi civilne družbe.

Ker ne vem, kaj so počeli predstavniki KZS na tem področju v teh mesecih (in pred tem), ko se je sprejemala navedena zakonodaja, in ker je (razen v mnenju DS) ni zaslediti nikjer, lahko le rečem, da je očitno delovala neopazno in neuspešno. Vem, da so ostali členi civilne družbe neumorno lobirali, argumentirali, prepričevali ... In nekaj (v vladnem tekstu celo nepredvidenih) predlogov spravili do konca, nekaj pa jih je propadlo.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #71 : petek, 15.03.2013 : 10:52:37 »

Za objavo sem prejela sledečo izjavo Lidije Okleščen, kandidatke za predsednico KZS:

-----------------------

V vezi z mojo kandidaturo za predsednico KZS podajam naslednjo izjavo:

Bojazen, o kateri so vas pretekli mesec vneto prepričevali, da naj bi v moje vodstvo ali komisije vključila nekatere nepriljubljene in izpostavljene osebe iz preteklih mandatov označujem za popolno laž in nič drugega kot predvolilno taktiko s ciljem, da vas pridobijo na svojo stran.

Pomembno vodilo pri sestavi ekipe mi je bilo presekati gordijski vozel, ki je delil ljudi na naše in vaše, zato sem k sodelovanju povabila svež in odprt kader, neobremenjen s preteklostjo in osebnimi ambicijami, vsekakor pa zelo strokoven na svojih področjih.

Lidija Okleščen
Logiran

Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #72 : petek, 15.03.2013 : 11:02:44 »

Očitno postajajo zadeve zanimive...
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #73 : petek, 15.03.2013 : 15:16:14 »

Več kot zanimive, pravzaprav iz minute v minuto bolj čudaške. Upam, da jutri prav nihče v dvorani, ne glede na to, ali bo posedoval pooblastilo za volitve ali ne, ne bo pozabil, da živimo v letu 2013 in v demokratični državi.

In nenazadnje - v vsakem trenutku se piše zgodovina in v vsakem trenutku se memorirajo naša dejanja. Tudi ta trenutek.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #74 : petek, 15.03.2013 : 16:36:21 »

Za nikogar, za ene pa še posebej, ne bo odveč, če povemo na glas definiciji:

Svobodna volilna pravica pomeni, da lahko volivci svobodno izbirajo med predlaganimi kandidati na volitvah. Obsega pravico vsakega volivca, da svojo volilno pravico uveljavi ali ne.

Tajnost glasovanja predstavlja enega izmed temeljnih pogojev za uresničevanje svobode volitev. Pomeni nepogrešljiv element politične demokracije. Tajnost glasovanja ima prednost pred javnim glasovanjem, ker omogoča volivcu svobodo izbire, saj tako nihče ne more nanj izvajati pritiska za koga naj se glasuje, niti ga ne more klicati na odgovornost. Tajnost glasovanja predstavlja občutljivo vprašanje povsod po svetu in zahteva posebno skrb, da volivec pri glasovanju ni opazovan ali moten.


Letonja, V. (2011). Primerjava volitev v Sloveniji in Nemčiji z jezikovnega in pravnega vidika. Diplomsko delo, Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za upravo.
http://www.fu.uni-lj.si/diplome/pdfs/diplomska/letonjavaska.pdf
Logiran

Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: KZS v letu 2013
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines