mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 06:11:55

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  oprema  |  Tema: Elektronska ovratnica
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Elektronska ovratnica  (Prebrano 14256 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
ovx
novinec
*
Sporočil: 14


WWW
« : nedelja, 06.01.2013 : 14:40:51 »

Na temo uporabe elektronske ovratnice pričakujem velik negativen odziv. Še pred nekaj meseci, če ne dnevi, bi sam to dejanje zelo kritiziral in smatral za nehumano in neutemeljeno. A žal me je splet okoliščin pripeljal do tega, da sem začel resno razmišljati o tem, da bi svoji 9 mesecev stari mešanki kupil to ovratnico. V bistvo se ne zanimam za nakup klasične ovratnice kjer lastnik z gumbom sproži tresljaje v ovratnico temveč ovratnico, ki psu omeji gibanje. Celotna zadeva naj bi delovala tako, da se določeno ozemlje zagradi s posebno žico in ko se ji pes približa ga ovratnica strese. Tako se psu prepreči potepanje.

Pred valom nestrinjanja in predsodkov bi rad razjasnil zakaj se odločujem za nakup tako kontraverzne zadeve. Živim sicer na podeželju, a točno na meji z glavno cesto, to je tudi območje, ki bi ga obvaroval z žico, da mi psica tja ne zahaja. Ostale meje ozemlja predstavlja gozd in če se psica nekoliko odtaji tja v tem ne vidim takšnega problema. Psica je čez noč v boksu, čez dan pa jo spustim na svobodo. Na dan dobi vsaj enega do dva sprehoda in zaradi velikega števila članov naše družine dobi tudi veliko ostale pozornosti. A tekom dneva pridejo tudi trenutki, ko je pred hišo popolnoma sama. Smiselno bi jo bilo seveda zapreti v boks a bi rad videl, da ima več svobode, saj imamo v lasti skoraj 2 hektarja ozemlja na katerem lahko teka in ga raziskuje tudi, ko zraven nje ni koga. Tako je živela tudi moja prejšnja psica, ki pa je žal po 10 letih srečnega življenja in uživanja svobode umrla zaradi bolezni. Tudi z njo sem imel v začetku probleme z zahajanjem k cesti a sem jo s časoma nekako vzgojil, da tja pač ne sme. Tudi zdajšnja psica že ve, da tja ne sme zahajati, a je nekoliko bolj poredna in ko ni nikogar zraven nje gre točno proti cesti. Bil sem mnenja, da bom tudi njo, kot že prejšnjo psico, s časoma pač navadil, da tja ne sme zahajati.

A pred nekaj dnevi se je zgodilo ravno to česar sem se najbolj bal. Po sprehodu, ko je zunaj ostala sama, je zašla na cesto in povozil jo je avto. Na srečo jo je odnesla brez kakeršnih koli posledic. A bojim se, da je lahko naslednji scenarij bolj črn zato tega nikakor ne morem več dopustiti. Na žalost druge rešitve, ki bi preprečila psici zahajanje na cesto, ne vidim.  Undecided

Po mojem mnenju sem prišel do situacije kjer je uporaba električne ovratnice izjemoma primerna. Zanima me če ima kdorkoli izkušnje s tem. Dobrodošli so tudi ostali predlogi a se bojim, da je to za primer, ki ga imam edina rešitev.  

Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #1 : nedelja, 06.01.2013 : 14:46:37 »

A običajna ograja pa  ne pride v poštev?
Logiran
ovx
novinec
*
Sporočil: 14


WWW
« Odgovor #2 : nedelja, 06.01.2013 : 14:54:29 »

Ja pozabil sem omenit, da žal zaradi velikosti in razgibanosti terena ograja zaradi ekonomskih kot tudi funkciunalnih razlogov ne pride v poštev. 
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #3 : nedelja, 06.01.2013 : 14:58:11 »

Saj ji ni treba ograditi ne desetine hektarov ozemlja.
Logiran
ovx
novinec
*
Sporočil: 14


WWW
« Odgovor #4 : nedelja, 06.01.2013 : 15:07:50 »

Potem ji ne naredim ničesar drugega kot malo večjega boksa. Gre se za to, da bi rad videl da ima psica veliko prostora samo na cesto mi naj ne zahaja. Upam se trdit, da ko bi jo tista ovratnica 2-3x stresla tja več ne bi zahajala. Sicer je to res malo drastičen ukrep vendar če prepreči to, da jo povozi avto se mi zdi opravičljiv. Če bi imel možnost zagradit celotno ozemlje bi ga že zdavnaj a zaradi različnih razlogov ne morem.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #5 : nedelja, 06.01.2013 : 15:16:18 »

Psa sprehajat pa bo mela čisto dovolj gibanja.
Logiran
ovx
novinec
*
Sporočil: 14


WWW
« Odgovor #6 : nedelja, 06.01.2013 : 15:26:17 »

Kot sem že omenil je psica deležna rednih sprehodov in igre(je pa še zelo mlada in polna energije) ...... To temo sem odprl z namenom, da dobim kakšen konkreten nasvet od človeka, ki se spozna na pasjo vzgojo, morda kakšnega dreserja, ki mi lahko razloži kaj več o uporabi takšnega načina dresiranja psice, da se izogiba določenega območja. Zanima me psihološki vpliv na psa ob uporabljanju takšne zadeve. Ostala pametovanja so le streljanje v prazno. 
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #7 : nedelja, 06.01.2013 : 15:26:32 »

Pred mnogo leti so taksno ovratnico in ograjo imeoi pri mojih starsih. Delovsla je priblizno mesec dni, potem pa sta psa skuzila in stisnila zobe ter odsla preko. Problem je bil, da se pa nazaj nista upala, ker ju je cakala vojna kazen. Ovratnica in starsi. Da bi bila pa psica z vami, pa ne gre?
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #8 : nedelja, 06.01.2013 : 15:27:57 »

Ups... Vojna=dvojna  Smiley
Logiran
ovx
novinec
*
Sporočil: 14


WWW
« Odgovor #9 : nedelja, 06.01.2013 : 15:37:03 »

V hišo je praviloma nima bi vstopa razen če res ne bo druge rešitve. Čeprav prejšnjo psico sem uspešno vzgojil, da na cesto ni zahajala. Tudi pri tej se ne bi zanašal povsem na ovratnico ampak bi mi pa bila zelo koristen pripomoček. Res pa, da nisem razmišljal, da bi lahko ta način začel delovati proti temu kar hočem doseči. :/
Logiran
ovx
novinec
*
Sporočil: 14


WWW
« Odgovor #10 : nedelja, 06.01.2013 : 15:38:09 »

V hišo praviloma nima vstopa *   Cheesy
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #11 : nedelja, 06.01.2013 : 15:55:51 »

V hišo praviloma nima vstopa *   Cheesy

In zakaj ne?  Undecided
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
ovx
novinec
*
Sporočil: 14


WWW
« Odgovor #12 : nedelja, 06.01.2013 : 16:09:39 »

Pepsi imaš morda kakšen nasvet glede uporabe elektronske ovratnice ?  Vse ostalo je le zahajanje s teme. Tudi če bi bila v hiši bi bila samo čez noč čez dan pa mora imeti po mojem mnenju pes svobodo gibanja. Teme nisem odprl da se bodo kresala mnenja o tem kakšen življenjski prostor je za psa bol primeren ampak sem podal čisto specifična vprašanja. 
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #13 : nedelja, 06.01.2013 : 16:13:41 »

Pepsi imaš morda kakšen nasvet glede uporabe elektronske ovratnice ?

Ne, nimam.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #14 : nedelja, 06.01.2013 : 16:14:17 »

Ne vem če je v praksi izvedljivo  z el. ograjo ograditi 2ha območje. Potegniti ograjo samo ob cesti nima veliko smisla - tudi najbolj butast pes bo našel pot okrog, sploh če ima za raziskovanje na voljo cel dan. Koliko se taka ograja obnese je odvisno od psa. Načeloma je tako, da el. ograjo spoštujejo tisti psi, ki spoštujejo tudi mejo, ki jim jo postavi lastnik z navadno vzgojo. Tisti, ki kršijo "dogovorjene" meje, bodo prej ali slej našli način kako priti čez el ograjo - če je le motivacija dovolj velika (maček, pes, divjad...). Tisti bolj trdni psi  bodo stisnili zobe in in šli čez kljub bolečini, nazaj pa ne bodo šli, saj jih bo treslo tudi ko se bodo približali ograji iz zunanje strani - motivacija za to, da se gre domov ni nikoli tako močna kot tista za potep. Tisti bolj mehki pa bolečine ne bodo izzivali ampak bodo čakali na priložnost: pes zazna elektriko in točno ve, kdaj v žici ni elektrike, celo to ve, kdaj so baterije na ovratnici prazne. Možnost, da se žica na tako veliki razdalji kje strga pa tudi ni zanemarljiva. Poleg tega mora biti ovratnica pravilno nameščena, kar pomeni, da morajo biti elektrode na koži - pri dolgodlakih psih je treba tam dlako pobriti.
Sicer pa pes ne rabi svobode na dveh hektarjih, pravzaprav s tako svobodo ne ve kaj početi. Pes hoče biti tam, kjer se kaj dogaja - torej ob svojih lastnikih. Ali pa ob cesti, če lastnikov ni. Jaz bi mu ogradila manjši del posesti, po možnosti nekje ob hiši - če je pes večji, potem bi šlo tudi z ograjo za ovce, ki ni tako draga.
če menite, da bi bilo za psa dovolj, če ga parkrat rukne pa bo spoštoval mejo, je škoda kupovati el. ograjo, sposodite si električnega pastirja in ga postavite ob cesto. Kasneje je lahko tam samo simbolična ograja iz parih žic, ki bo psa fizično spomnila, da ne sme naprej.

To, da pes ne sme v hišo z uhajanjem in tem, da o el. ograji sploh razmišljate seveda ima zvezo.
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  oprema  |  Tema: Elektronska ovratnica
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines