mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 11:13:36

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: moja civavica ne je
Strani: 1 2 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: moja civavica ne je  (Prebrano 10715 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
civavica
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« : ponedeljek, 18.02.2013 : 14:10:29 »

pred tremi dnevi sem dobila cistokrvno civavo. vceraj od vecerje dalje noce jesti briketov. jedla bi vse drugo razen briketov ne. kaj naj naredim?  zanima me pa se kdaj lahko kuzko peljem ven. stara bo 5 mesecev.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #1 : ponedeljek, 18.02.2013 : 14:15:39 »

Vzemi v roke 300 vprašanj o psih, Psi za telebane ali kakšno podobno knjigo in se čimprej loti branja. Vse, kar sprašuješ, bi morala sicer že vedeti. Pa vzreditelj bi tudi lahko dal "navodila za uporabo", sploh če gre za neizkušenega kupca mladiča.  Roll Eyes

Ponudi ji 3 obroke, po 10 minutah odstrani, tudi če nič ne poje. Pa naj dobiva samo to in ne še 100 drugih (boljših) stvari. Seveda upam, da si ji ponudila kakovostne brikete za mladiče in ne fast fooda za par evrov.

Psičko pelji ven čim večkrat na dan, vsekakor po vsakem hranjenju, spanju, igri, da jo čimprej naučiš sobne čistoče, še je še ne obvlada - bi jo pa pri tej starosti že lahko, če se je seveda vzreditelj potrudil v tej smeri.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #2 : ponedeljek, 18.02.2013 : 14:19:23 »

Aja, še to: upam, da je psička že opravila vsa potrebna cepljenja (morala bi), sicer obstaja zadržek glede druženja z drugimi psi zaradi nevarnosti okužb.

Tuhtam, zakaj/čemu vprašanje, kdaj lahko pelješ psa ven ... Huh
Logiran
civavica
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #3 : ponedeljek, 18.02.2013 : 14:29:14 »

psicka dobiva po tri obroke dnevno. ampak od vceraj zvecer ne je. imam royal canin brikete za civavo junior.  bojim se da je kaj bolana ker kar od enkrat ne je? je pa res da bi jedla vse drugo.  ji lahko ponudim kaj drugega namesto briketov?

za ven sem vprasala ker so mi rekla da se ne hodi ven.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #4 : ponedeljek, 18.02.2013 : 14:31:14 »

Povsem normalno lahko peljemo ven tudi mladička. Seveda z mini čivavo ne boste tekali po snegu dve uri, ampak za več krajših dnevnih sprehodov pa ni nobenih ovir - pod pogojem, da je zdrava in cepljena, kot je napisala že SunnyDay. Lahko ji nabavite plašček ali puloverček. Dokler je tako vreme, bo pulover hitro moker, zato je plašček boljša izbira - naj bo pa dobre kvalitete, nepremočljiv in predvsem naj pokrije večji del trebuha. Pri psih majhnih pasem namreč ni toliko problem, da jih zebe, kot je problem to, da so res takoj do vratu premočeni.
Malo me čudi, da si vse te opreme niste pripravili že vnaprej, ampak nič še ni zamujeno.  Psička se bo verjetno na začetku upirala oblačenju, se usedla in ne bo hotela hoditi ali kaj podobnega - tukaj je samo en nasvet: bodite potrpežljivi in vztrajni. 

Glede hrane pa prav tako: že v treh dneh je pogruntala, da namesto briketov lahko dobi kaj drugega, zato s tem "drugim" takoj prenehajte.  Če en dan iz čiste trme ne bo nič pojedla, ji ne bo hudega, naslednji dan bo pa tudi brikete pojedla. Samo ne popuščajte ji - pa vsi člani družine morajo ravnati enako. Nič ne pomaga, če je nekdo strog, če psička za vogalom milo gleda in od drugega družinskega člana dobi salamo, ker se mu smili.

Pa v knjižnico bo res treba....nič kaj dobro se niste pripravili na prihod psa. Undecided  Priporočam tudi vpis v pasjo šolo - za začetnike je skoraj obvezna, drugače boste lahko v dveh mesecih naredili toliko napak, da jih bo potem res zelo težko popraviti!


p.s. Le kdo vam je rekel, da "se ne hodi ven"?? Shocked
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #5 : ponedeljek, 18.02.2013 : 14:40:24 »

Hm, tole je pa zanimiva tema, kar se tiče izhodov ven. A sem morda kje v svojem življenju zgrešila, da so tudi samo notranji psi? Sej vem, da je možno psa naučiti, da lula na plenično in podobno. Ampak, a da res ne gre nič ven?  Lips Sealed Shocked
Hm... 

Čimvečkrat jo peljite ven, da se bo navohljala, naigrala, pa čeprav samo nekaj minut. Vse to pa - seveda - po cepljenju in na povodcu.
Logiran
civavica
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #6 : ponedeljek, 18.02.2013 : 14:43:28 »

imamo oblekice in tudi druge hrane ji nisem dala, ker nam je bilo strogo naroceno da ne druge hrane. ampak ko mi jemo ali ko otrok je, ona skace kot zmesana-hoce jesti.  
ali je lahko sok saj sem jaz ze 3 lastnik?
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #7 : ponedeljek, 18.02.2013 : 14:45:38 »

verjetno "vzreditelj"  Roll Eyes Lips Sealed

Vi kar veselo ven in na različne konce in upajte, da se bo dalo nadoknadit izgubljene izkušnje. Šola bi bila res zelooo priporočljiva. In če ni cepljena to najprej naredit, čeprav bi že morala biti...

In pozor... tele male živalce ne rabijo dosti in so že site  Wink
In če se odločite, da ne boste več hranili z briketi in psu posebej pripravljali hrano ni nič narobe (oz. se morate poučiti kaj mora vse vsebovati), ampak če hočete, da je brikete pa kar odločno tako, kot piše zgoraj.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #8 : ponedeljek, 18.02.2013 : 14:50:10 »

Že tretji? Bušca. Stres je sigurno, ampak važno, da se ne bo več in da je končno dobila resne lastnike, ki jo bodo imeli za pasjega člana družine.
Logiran
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #9 : ponedeljek, 18.02.2013 : 14:53:05 »

Nisem zasledila info glede cepljenja?
Če ni bila še nikoli, bi Vam vsekakor priporočila najprej cepljenje za kužne bolezni in šele nato steklino. Čeprav boste v tem primeru v prekršku, ampak bi rekla, da se splača zaradi zdravja psa.
Logiran
civavica
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #10 : ponedeljek, 18.02.2013 : 15:57:34 »

kuzka je cepljena.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #11 : ponedeljek, 18.02.2013 : 16:15:18 »

Hrana, ki je pripravljena za psa, je hrana za psa.
Hrana, ki je pripravljena za ljudi, je hrana za ljudi.
Hrana, ki je pripravljena za ljudi, večinoma ni primerna za hrano psom (in drugim živalim).

Večina psov vsaj enkrat v svojem življenju poskusi izsiliti namesto svoje hrane hranjenje s hrano, ki je pripravljena za ljudi. Samo od lastnika je odvisno, kako daleč bo psa pri tem spustil. Enkrat hranjen z roke ali mize, večinoma pomeni večno pasje fehtanje in izsiljevanje (tudi z odklanjanjem pasje hrane).

Zdravemu psu se vcepi normalne prehranjevalne navade tako: Obroke se mu da vsak dan ob istem času. Če v nekem normalnem času (recimo 10 minut), obroka ne poje, se mu skleda umakne in se mu spet ob predvideni uri ponudi naslednji obrok. Če je zdrav, bo jedel, ko bo lačen in ko bo ugotovil, da ne bo popuščanja njegovemu izsiljevanju.

Če pes ne je zato, ker je bolan (to se običajno hitro loči od izsiljevanja), se ga pelje k veterinarju.

Glede na to, da pišeš, da jo imaš tri dni in je v bistvu že drugi dan začela z izsiljevanjem, pa da so pri hiši otroci, za katere vemo, da pogosto hodijo okrog po stanovanju s kakšno hrano v rokah, predvidevam, da je tale čivava že drugi dan spoznala, da so dani mnogi pogoji, da postane glavna v vaši hiši.

Smiley
Logiran

civavica
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #12 : ponedeljek, 18.02.2013 : 17:54:12 »

he he sem se mogla prav nasmejati zadnjemu stavku. upam da ne postane glavna ker sem slisala kako je ce je civava glavna. hrano sem ji odmaknila. dobi jo zopet ob 8h. slej ko prej jo bo pojedla. verjetno je zdrava ker je zelo zivahna.  imamnekaj izkusenj z psi,zivela sem z dvema 23 let prii starsih, vendar sem prebirala da so civave bolj zakomplicirane in da napacna vzgoja pripelje do neprijetnost.
mingrede bi se vprasala nekoga ki se spozna na civave-ali je normalno da je psicka vroca?

hvala vsem za pomoc, upam da bo uspelo. danes sem jo pelala ven-bila je vse prestrasena-rep med noge,usesa nazaj,cisto pri tleh. koliko casa bo trajalo da bo zunaj kot normalen pes? z psom pri starsih tega ni bilo-ko smo jih kot mladicke nesli venj sta vohljala in skakala po travi...
Logiran
natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #13 : ponedeljek, 18.02.2013 : 18:01:34 »


ne kompliciraj preveč pri hrani in ne popuščaj.

glede na to, da si pri 5 mes. njena 3 lastnica ... mogoče ne bi bilo slabo, da bi jo začela socializirati "od začetka" in počasi.

vsak pes postane "glava družine", če se mu to "dovoli"  Wink
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #14 : ponedeljek, 18.02.2013 : 18:04:29 »

Normalno je, da je preplašena, če še nikoli ni bila zunaj. Kar počasi, saj se bo navadila - vsak dan nekajkrat poskusite, odhod ven pa naj poveže s čim prijetnim. Pa izdatno jo pohvalite za vsako lužico, narejeno zunaj!

-ali je normalno da je psicka vroca?

Naj bi to pomenilo, da gre za prvo gonitev ali kaj drugega? Undecided
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #15 : ponedeljek, 18.02.2013 : 18:05:05 »

Če ni bila do sedaj (torej kot praviš 5 mesecev Huh ) še res nikoli zunaj, ni čudno, da je v šoku. To je zanjo vse novo. Bodi potrpežljiva in ne je prehitro siliti v novo okolje. Pelji jo ven raje večkrat po par minutk, pa jo fuuuul pohvali, če se bo zunaj polulala in pokakala, sicer pa teh par minut izkoristi za igro z njo, pa kak priboljšek ji daj - skratka poskusi narediti vse, da bo pogruntala, da zunanji svet ni nekaj groznega, ampak da se tam dogajajo lepe stvari Wink
Tudi jaz bi ti svetovala, da se čimprej vpišeš v pasjo šolo (igralne urice), da se pes sploh socializira, ti pa dobiš navodila, kako delati z njim. Vtipkaj v google "igralne urice za pasje mladičke" (tule ne smemo delati reklame za posamezne šole), pa se pozanimaj že pri prvem linku Wink

Tega sicer ne morem dojeti, ampak - a nihče od prejšnjih lastnikov, vključno v vzrediteljem, tega psa ni v 5 mesecih vozil ven? Res da je čivava majhen pes, a še vedno je pes!
Logiran

Unikatne tablice in portretki
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #16 : ponedeljek, 18.02.2013 : 18:05:27 »

Če res nikoli prej ni bila zunaj zna kar trajat  Undecided

http://www.mojpes.net/modules/pasme/index.php?id=337

http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,228.0.html

Tule maš pa ogromno informacij o čivavah in njihovem karakterju. Že to, da ste vzeli psa, ki ni bil nikoli zunaj bo razlog strahu in živčnosti. Koliko časa bo pa trajala je pa odvisno od vas in vaše vzgoje ter tudi samega karakterja psa. Ker čivava je še zmeraj "samo" pes.

Pa definitivno v pasjo šolo... kjer že predhodno povejte za vaš problem, da se boste potem lahko skupaj pogovarjali kaj bi bilo najboljše, ko boste začeli delat.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #17 : ponedeljek, 18.02.2013 : 18:09:28 »

PS: Boljša kot igralne urice bi za moje pojme bila mešana skupina. Bolj šola za azilaše...
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #18 : ponedeljek, 18.02.2013 : 18:15:45 »

Ja, imaš prav. Tiste "igralne urice" v google iskalniku sem v bistvu svetovala, ker se mi zdi, da ne bi bilo slabo, da bi tista Tršica z izurjenim očesom počekirala, kaj vse je takole menjavanje lastništva in malo čudno ravnanje s psom (vsaj kar se ne-izhodov tiče) še potegnilo za sabo ...
Logiran

Unikatne tablice in portretki
civavica
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #19 : ponedeljek, 18.02.2013 : 20:49:26 »

gonitev ze pri se ne 5h mesecih?
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #20 : ponedeljek, 18.02.2013 : 21:07:42 »

je čisto možna
Logiran
Matejcha
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 99


« Odgovor #21 : sreda, 20.03.2013 : 22:44:05 »

slučajno berem tole (po mesecu neaktivnosti v temi)... in si mislim, da je mogoče civavica mislila "vroča" v smislu telesne temperature...

jaz sem prej vedno imela bolj kosmate pse in nisem imela pojma o tem kako topli v bistvu so. ko sem dobila hrta, sem bila kar nekaj časa presenečena nad tem kak radiator je Smiley
Logiran
Matejcha
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 99


« Odgovor #22 : sreda, 20.03.2013 : 22:45:17 »

lahko pa tudi, da sem čist mimo pihnila Cheesy
Logiran
Strani: 1 2 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: moja civavica ne je
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines