mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 09:43:47

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Paritev
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: Paritev  (Prebrano 32650 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Tanja
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 129



« : petek, 14.11.2003 : 07:27:18 »

Ne vem, ce se je o tej temi ze govorilo, pa jo bom zacela kar v tej niti. Sama psice nimam, moji psi pa tudi nikoli niso parili, zdaj pa me nekaj zanima.
Namreč - moji znanci so peljali pariti svojo psico. In ker psica ni spustila samca k sebi, so jo trije (3!!!) zagrabili in mocno drzali, da jo je lahko pes naskocil. Ko sem jaz to slisala, sem zavpila "saj jo je posilil!" Pa so me vsi cudno pogledali  sram

Zdaj pa bi prosila tiste, ki se ukvarjate z vzrejo, da poveste, ce je to "normalen" postopek? Kaj, ce enostavno ni bil "pravi" dan?

Naj povem, da je to prvo predvideno leglo mojih znancev in da je to "ukazal" lastnik samca - dolgoletni vzreditelj in sodnik.
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #1 : petek, 14.11.2003 : 11:23:28 »

Hmmm, jaz ti težko odgovorim, ker še nikoli nisem dala pariti svojega samca, samico pa to čaka šele čez eno leto.

Ampak če bi se meni to zgodilo, bi raje pustila samico pri miru. Če ji ni ustrezalo, potem j res ne bi smeli siliti. Saj navsezadnje bi jo lahko parili umetno (kar se tudi velikokrat zgodi, ko samec noče skočiti). No, jaz bi se postavila na stran psice in raje odšla domov ali pa naslednji dan poskusila znova. Na tak način je ne bi silila (mogoče tudi zato, ker bo imela 70 kg:)). Ali gre za manjpo pasmo?
Logiran
VZ
rad pišem
****
Sporočil: 378


« Odgovor #2 : petek, 14.11.2003 : 12:31:07 »

Po mojih izkušnjah in opažanjih je tako, da pri prvi paritvi ni nujno, da bo psica spustila samca k sebi, tudi če je čisto pravi dan. Ko pa je enkrat imela že vsaj eno leglo, se pa ob gonitvah obnašajo popolnoma drugače. Tako, da če želiš imeti leglo oz. naravno paritev, je včasih edini način "posilstvo" (seveda ne preveč grobo). Dodaten problem pa lahko nastane tudi takrat, ko peljemo psico kam daleč na parjenje in jo damo k samcu tako rekoč direkt iz avta. Tudi za psico je dobro, da se prej vsaj malo privadi na okolje, ker vožnja in hitra menjava okolja predstavljajo precejšen stres, ki vpliva na psiho ter tudi na plodnost. Po mojem je precej vzrokov za neuspele paritve ali za manjše število mladičev ravno v tem, da se psica prej ne aklimatizira.

BTW Tanja, nekoč mi je en vzreditelj dejal, da so pri afganistancih običajno "pravi dnevi" precej bolj pozno kot pri večini ostalih pasem. Ali morda veš, če je res kaj na tem?
Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #3 : petek, 14.11.2003 : 12:40:51 »

Živjo Tanja,
moj pesek je paril že veliko psičk. Takih nedolžnih, pa tistih malo manj nedolžnih tudi veliko. Wink
Psičke, ki so prišle k nama na prajenje so si bile vedenjsko zelo različne. Nekatere so bile popadljive, igrive, prestrašene, druge povsem normalne. Včasih so psičke prepotovala dolg pot, da bi se lahko parile, pa so bile zaradi tega utrujene. Takrat je bolje pariti naslednji dan.
Včasih psička pripravljenosti na paritev ne pokaže, pes pa vseeno duha, da je godna. Psičke so lahko zelo "tricky"... Dolžnost lasnika je, da dobro pozna svojo psičko in njeno vedenje. Psička se na paritvi ne prelevi v drugega psa, le njeni odzivi so boilj intenzivni. Preden psička pride na paritev, naj bi imela za sabo teste za ugotavljanje godnosti. To naj bi naredil vsak vesten lastnik bodočega legla, da se izogne
nepotrebnemu posiljevanju svoj psičke.
Včasih so bile psičke agresivna, vendar so mi lastniki zagotovili, da je pravi dan. In res so ostale breje... takrat je treba psičko pač trdno prijeti, saj  drugač ne bo nikoli pripusatila samčka k sebi. Včasi je bolje pustiti parček, da se malo spoznata, pa se kasneje sama sparita. Vse je odvisno od situacije.
Moj samček je že marsikatero pokasiral, ker nisem bila dovolj previdna. Sam se nebi nikoli branil ob napadu psičke - je đentlmen!  Wink Tako, da morata lastnik psičke in lastnik plemenjaka pač delati uskjlajeno. Včasih lastniki psičk res nimajo pojma in mora najboljšo varianto izbrati lastnik plemenjaka. Pri meni je bilo velikokrat tako.
Sama nebi nikoli dovolila NIKOMUR, da mojo psičko trdno prime. Zato pa sem poskrblela, da je na paritev prišla pravi dan, pripravljena in sploh nič živčna. Srečo sem imela, da je bil samček na voljo ves čas, pa sta na koncu seksala čisto iz užitka - (kaj takega pri psih še nisem videla)..., še dolgo potem, ko je bil njen pravi dan. vsega skupaj sta se sparila 5x, če bi jih spustili skupaj, bi se sparila še večkrat. Pravkar mi na nogi spi en mali rezultatek njunega početja, zadaj na dekici pa spita še ostala dva rezultatka.  Grin
Logiran
Tanja
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 129



« Odgovor #4 : petek, 14.11.2003 : 12:45:55 »

Citat
BTW Tanja, nekoč mi je en vzreditelj dejal, da so pri afganistancih običajno "pravi dnevi" precej bolj pozno kot pri večini ostalih pasem. Ali morda veš, če je res kaj na tem?
Kolikor sem jaz zasledila, so še vedno pravi dnevi 12, 13, 14 (verjetno je tako tudi pri drugih pasmah?). Se pa seveda razlikuje od psice do psice.

Citat
Tudi za psico je dobro, da se prej vsaj malo privadi na okolje, ker vožnja in hitra menjava okolja predstavljajo precejšen stres, ki vpliva na psiho ter tudi na plodnost.
Ja, tudi tukaj so kiksnili - tja, skok in nazaj.

Aja - pa ta psička ni afganistanka. Res je, da je precej dominantna do drugih psov in sigurno bi ji morali pustiti več časa, da se sprosti in sprejme samca. No, zdaj pa že pse čas priganja Tongue

Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #5 : petek, 14.11.2003 : 12:57:22 »

živjo!
Osebno mislim, da je bolje vzeti kak dan dopusta več (če potuješ daleč), da gredo stvari bolj gladko. Tako je večja verjetnost, da poti nismo delali za nič in da bom naša psička res imela mladičke, ko smo se odločili za njih.
Vse skupaj ni prav nič enostavno. Pozanimati se je treba pri čim več ljudeh, saj ima vsak kako drugačno zgodbo in izkušnjo.

LP,
Dunja
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #6 : petek, 14.11.2003 : 13:44:41 »

Tanja,
paritve so vcasih prav hecne. Imas dva godna psa, pa ne znata, se ne marata, ali pa en noce - iz razlicnih vzrokov. Lahko se boji, lahko pa je bolan. Po mojih izkusnjah, samci odreagirajo razlicno. Nekateri bi skocili na vse, kar leze in gre, nekateri pa cakajo in cakajo in cakajo, da je pravi trenutek. Nekateri ne skocijo vec, ce jim psica na zacetku pokaze zobe, nekateri pa se pustijo tepsti do mrtvega.
Meni se je ze vse sorte zgodilo. Ena moja psica je bila dominantna in se je najprej hotela rangirati. Tako en samec ni hotel skociti, drugi pa se je z njo stepel, sele potem je bila pripravljena skociti.
Posebej samice, ki so "edinke" in so zelo navezane na druzino (mogoce celo poclovecene), velikokrat grizejo in kazejo zobe. Vcasih pomaga, da se odstranijo lastniki, vcasih jo je treba prijeti pri glavi. Vse pa seveda pod pogojem, da plemenjak "nakaze" da je psica godna.
Ceprav vcasih zgleda, da je psica "huda" in seka proti samcu, pa po igri psov lahko vidis, ali je godna ali ne. To je tezko razloziti po mailu, to poznas, ko vidis veliko paritev.
Seveda pa jima je treba najprej pustiti cas, da se spoznata. Pravzaprav, najpre pustiti psice, da razisce teren, kjer je, potem sele spustim samca, in potem vidimo, kako jima gre. Vcasih zelo hitro, vcasih pa... Tudi praznih rok so/smo ze odsli domov...
Sama osebno, ce psica "tolce" po psu, in je godna, prosim lastnika, da jo prime pri glavi. Za vse ostalo potem posrkbi samec sam. Jaz ravno tako - ne glede na velikost psov - nikoli ne pustim, da bi pes in psica "visela" sama. Samo enkrat sem to pustila, psica se je ulegla, in na silo sta se locila. Ni bilo lepo za mojega samca.

Kar pa se posilstev tice. Mislim,da pes ne more zaskociti psice, ce ta ni pripravljena. Pri psih to deluje malce drugace kot pri ljudeh.
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #7 : petek, 14.11.2003 : 14:24:46 »

živjo Barbka,
res je težko takole v enem postu opisati vse možne variante in kombinacije, še posebej, ker je vsaka pritev zgodba zase. Glede tvojega mnenje spodaj...
Citat
Kar pa se posilstev tice. Mislim,da pes ne more zaskociti psice, ce ta ni pripravljena. Pri psih to deluje malce drugace kot pri ljudeh.
Na paritev je prisla psička, v 11 dnevu gonitve. Sve je bilo v redu. Krvavitev je prenehala, stala je, odmikala rep - kot po knjigi. Ko pa je pes naskočil in ga poskusal "vtakniti", če sem malo vulgarna, pa je naredila krč, tako močan, da se mu je lulek skoraj zlomil. Moj samček je navajen da mu pomagam ob paritvi (saj se lahko bokserji drugače, če sami preveč dolgo ordinirajo in bluzijo, preveč utrudijo), tako, da sem vse gledala od blizu.
Problem je bil v temu, da je bila to njena prva paritev, malo razvajena seveda in pač ji ni bilo prijetno, da jo tam zadaj nekaj špika. Po 4ih puizkusih (ko mu je sluznica na luleku že zažela krvaveti), sem se odločila, da lastnike s psičko pošljem domov (živeli so blizu) in jim naročila, naj jo parkrat na dan (s prstom) navajajo na ta občutek... Sterilne rokavice, vazelin in gremo...!
Naslednji dan zjutraj smo sparili brez problema - 6 mladičkov.  Grin
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #8 : petek, 14.11.2003 : 14:33:40 »


Pa še moja izkušnja s Phoebe:
pri prvem parjenju v življenju bi lahko samca ornk pogrizla, če bi ji pustili, je trajalo kar dolgo da smo ga sploh opogumili, da je skočil potem, ko ga je res grdo šavsnila...morali smo jo držati pri glavi tudi ves čas združitve
dan je definitivno bil pravi, saj se ta samec psicam niti ne približa, če niso v pravem dnevu (smo izkusili to sami tudi)

Pri drugem parjenju dve leti kasneje z drugim samcem, pa je psica prav poskušala mu pomagati, se zniževala, stala, bila potrpežljiva itd. ker je bilo to za samca prvo parjenje.

Tako da ja, definitivno ne veš kaj laha pričakuješ od svoje psice, čeprav jo na parjenje pripelješ pravi dan. In pa praksa je pokazala, da so ponavadi knjige popolnoma neuporabne pri teh zadevah.

LP

Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #9 : petek, 14.11.2003 : 14:39:44 »

Tanja,
se huje, od tega, da je treba psico prijeti pri glavi pa so psice, ki se, ko "psa visita" jokajo.
Za lastnika psice, ki to dozivi prvic (no, tudi za lastnika samca) je to prava katastrofa. Ker, ce imas svojo zivalco rad, in ne ves, da se to lahko zgodi, je to velik, velik sok....
Tako da - vsaka paritev je zgodba zase. (hvala bogu, je narava tako poskrbela).
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #10 : petek, 14.11.2003 : 15:11:50 »

Citat
Pri drugem parjenju dve leti kasneje z drugim samcem, pa je psica prav poskušala mu pomagati, se zniževala, stala, bila potrpežljiva itd. ker je bilo to za samca prvo parjenje.
Sama verjamem, da so si tudi psi lahko simpatični med seboj, ali pa ne.
Citat
In pa praksa je pokazala, da so ponavadi knjige popolnoma neuporabne pri teh zadevah.
Mislim, da tudi (nekatere) knjige lahko pomagajo. Če kdo zna francosko, si lahko prebere čudovito knjigo o reprodukciji psov z naslovomn "Faire reproduire son chien ou sa chienne", avtorja Dr. Alana Fontbonne-a. (Editions Marandi, 1996).
V njej je vse, od začetka gonitve, pa do 2. meseca starosti mladičkov. S vsemi možnimi opisi in rešitvami zapletov. Res super knjiga. Meni je pri mojem prvem leglu res pomagala.
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #11 : petek, 14.11.2003 : 15:27:13 »

Citat
se huje, od tega, da je treba psico prijeti pri glavi pa so psice, ki se, ko "psa visita" jokajo.
Za lastnika psice, ki to dozivi prvic (no, tudi za lastnika samca) je to prava katastrofa. Ker, ce imas svojo zivalco rad, in ne ves, da se to lahko zgodi, je to velik, velik sok....

Barbka, ali lahko tole prosim malo bolj razložiš? Kaj pomeni "psa visita"? Zakaj šok? Zakaj katastrofa?

Zanima me, kaj me vse čaka čez dobro leto. Nikoli se ne ve, mogoče se bom pa še celo premislila Undecided Undecided
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #12 : petek, 14.11.2003 : 15:33:30 »

Sama verjamem, da so si tudi psi lahko simpatični med seboj, ali pa ne.

Ok seveda je to pomemebno, simpatija ali antipatija med psi. Pri moji sem pozabila dodati, da recimo do prvega parjenja nikoli ni niti prenasala nobenega samca, da jo je vohal, ce se je ali pa ne gonila. Veljalo je tudi za domacega samca...

Po tej paritvi in leglu pa se je nastavljala vsemu kar je lezlo in slo... Komaj verjames takemu preobratu, posebno, ce 4 leta lahko pustis skupaj psico na vrhuncu gonitve in samca, ker ves da ga ne bo spustila k sebi, potem pa moras prakticno preko noci jo zacet dobro zapirat in jo vlect stran od samcev  Shocked


Mislim, da tudi (nekatere) knjige lahko pomagajo. Če kdo zna francosko, si lahko prebere čudovito knjigo o reprodukciji psov z naslovomn "Faire reproduire son chien ou sa chienne", avtorja Dr. Alana Fontbonne-a. (Editions Marandi, 1996).

Sicer sem se jezik ucila 4 leta, znam ga pa lih za osnovo  sram
Valjda obstaja kaka knjiga v anglescini tudi?

Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #13 : petek, 14.11.2003 : 15:44:20 »

Sirtaki,
res ne vem. Sigurno je kaka dobra knjiga tudi v angleščini. Mogoče ve kdo drug za kako res dobro.
Ta pa me je res navdušila. Od zdravil, možnih preventiv, prepoznavanja simptomov - res vse. Na mojo veliko žalost ni prevedena v angleščino. Tudi jaz sem šem bolj okorna pri francoščini - smotane besedne zveze mi prevaja fant... Ampak tudi tako se da kej zvedet - he, he. Pa slikce ma tut. Nazorne. Pa tudi stvari, ki jih nočeš zares vedeti  Cry (carski rezi, spolne bolezni, bolane maternice, splavljeni fetusi...) Cry

Citat
Po tej paritvi in leglu pa se je nastavljala vsemu kar je lezlo in slo... Komaj verjames takemu preobratu, posebno, ce 4 leta lahko pustis skupaj psico na vrhuncu gonitve in samca, ker ves da ga ne bo spustila k sebi, potem pa moras prakticno preko noci jo zacet dobro zapirat in jo vlect stran od samcev
Tvoja (kakor moja) bi pol zdej tudi sigurno z užitkom seksala!?  Grin
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #14 : petek, 14.11.2003 : 17:05:16 »

Archie,
ali si kdaj slisala, kako pes "zajoka" ko se necesa zelo ustrasi ali ga nekaj zelo zaboli? Si? OK.
Ko samec zaskoci samico se te dva "sprimeta" samec se obrne stran od psice in tako sta skupaj z zadki, a trdno sprijeta. To traja razlicno od 10 minut pa tudi do uro in pol. In si predstavljas, da tvoja psicka, ki jo imas rada, zacne jokati tako, kot sem ti prej napisala? In tako joka ves cas - pol ure npr? Vecina lastnikov, ki to dozivi prvic, je totalno sokirana in nekateri zares trpijo zraven. Narediti ne mores nic - psica joka, sprijeta sta, ti moras pa zraven gledati. A v trenutko, ko se razrduzita, psicka ne joka vec in se vcasih takoj zacne dobrikati samcu. Take pac so. Taka je narava.

Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Paritev
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines