mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 21:25:24

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: GOSENICE SPREVODNEGA PRELCA - POZOR!
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: GOSENICE SPREVODNEGA PRELCA - POZOR!  (Prebrano 23510 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« : četrtek, 04.04.2013 : 12:54:29 »

Na FB kroži opozorilo o potencialni nevarnosti za nas in naše kosmatince.
Sprevodni prelec oz. njegove gosenice :
http://www.gozd-les.com/vsebina/sprevodni-prelci

(vir)

To je t.i. "gosenični dermatitis", ki se pojavi, če pridemo s kožo ali sluznicami v stik s strupenimi dlačicami gosenic sprevodnega prelca. Poznamo pinijevega sprevodnega prelca, ki se pojavlja v borovih gozdovih, ogromno ga imamo na Krasu in hrastovega sprevodnega prelca, ki se, kot že ime pove, pojavlja na hrastih.

Nevarno za nas in našega psa postane, če se dotikamo (ali pes poliže) gosenice, ki se v značilnih "procesijah" - kolonah spomladi selijo iz drevesa na drevo po tleh. Takrat gosenice sprostijo strupene dolge dlačice, ki na koži povzročijo močan dermatitis, ki izgleda koz opeklina in močno srbi in peče. če pa zadevo dobi v gobec pes, je lahko še dosti hujše. Občutljive sluznice v ustni votlini utrpijo močne poškodbe, zaradi katerih se začne nekroza tkiva.
Sama poznam ameriškega stafforda, ki je pred leti polizal tako gosenico, se začel peniti in sliniti, po prihodu k veterinarju je bil košček jezika rdeče - vijoličast in po nekaj dneh je moral veterinar zaradi nekroze (odmiranja tkiva) tisti, že skoraj črn, košček jezika odstraniti. Zdaj je pes že zdavnaj OK, le na koncu jezika ima za nekaj centov veliko "luknjo", kot bi mu nekdo odgrinil košček jezika.

Več o tej nadlogi kopiram s strani Zavoda za gozdove RS:

"Ne dotikajte se dlakavih gosenic in njihovih zapredkov!

Zadnja leta v Sloveniji opažamo rahlo povečano številčnost hrastovega sprevodnega prelca (Thaumatopoea processionea). To je vrsta metulja, ki ne povzroča posebne škode na rastlinah, njihove dlakave gosenice pa ogrožajo zdravje ljudi. Pri ljudeh, ki pridejo v stik z dlačicami, le te povzročajo srbečico in pordelost kože, redkeje tudi vnetje oči ter težave pri dihanju. Hrastov sprevodni prelec najraje napada starejše hrastove sestoje, izjemoma druge listavce. Gosenice so v naših krajih praviloma prisotne od maja do sredine julija, potem se zabubujo. Čez dan so v gnezdu oz. rahlem zapredku v rogovilah vej ali na skorji. Ponoči se hranijo z listi in popki, v zgodnjih jutranjih urah se v sprevodu vračajo v gnezda – od tod ime.

Sorodnik hrastovega prelca, pinijev sprevodni prelec (Thaumatopoea pityocampa), katerega dlačice gosenic so tudi strupene, nam je večini poznan iz poletnih počitnic ob morju, ko smo opazovali zapredke gosenic v borovih krošnjah. Zaradi nadpovprečnih letnih temperatur v zadnjih letih obstaja možnost, da bomo letos in v prihodnjih letih zapredke na borih lahko opazili tudi v notranjosti Slovenije.

Svetujemo, da se ne dotikate dlakavih gosenic in njihovih zapredkov! Strupenim dlačicam so izpostavljeni vsi, ki zahajajo v bližino dreves, kjer so gosenice, zlasti pa tisti, ki se tam zadržujejo dlje časa. Dlačice se namreč lahko prenašajo po zraku. Občutljivost ljudi za dlačice je različna. Posebno občutljivi so otroci in starejši ljudje. Zapredke gosenic na hrastovih drevesih v mestih in naseljih je treba čim prej na ustrezen način odstraniti z drevesa in potem uničiti (npr. zajeti jih v plastično vrečo in potem zažgati). Če pa boste opazili gosenice sprevodnih prelcev v gozdnem prostoru, to javite Zavodu za gozdove Slovenije.  "

Še zanimivost - pinijev sprevodni prelec se je pojavil prvič baje l. 1904 prav pri nas, v Komnu, ko je "pripotoval" iz Furlanije Angry

Z otroki smo vsako leto opazovali tele "procesije", ki se, lahko tudi par deset metrov dolge, počasi premikajo po tleh, čez cesto itd. V vrtcu so otroke opozarjali, naj se jih ne dotikajo, zato smo jih tudi mi gledali samo od daleč. Kolikor so to "nagravžne", so pa tudi zanimive živali, saj se z velike višine i borovcev počasi spuščajo proti tlom, potem pa strumno v koloni nadaljujejo pohod do novega drevesa, kjer se hranijo z iglicami. Za mlajša drevesa je taka invazija pogosto usodna, drevo preprosto usahne.


Če imamo tukaj koga, ki bi znal prevesti iz italijanščine tekst, ki govori o ukrepih ob morebitnem stiku s temi gosenicami in prvi pomoči, se zelo priporočam. Na tej strani je dosti informacij in nazorne fotografije poškodb zaradi stika z dlačicami prelčevih gosenic:
http://www.processionaria.it/salute.html

Tekst v italijanščini (če zna kdo vsaj okvirno prevesti, pa naj kar v to temo prilepi prevod Smiley

Come curare un cane

La prima cura da apportare ad uno sfortunato cane colpito da processionaria consiste nell'allontanare la sostanza irritante dal cavo orale: per questo fine bisogna effettuare un abbondante lavaggio della bocca con una soluzione di acqua e bicarbonato.
Questa manovra non è sempre agevole, sia dal momento che il cane sta soffrendo e sia perché può essere per sua natura aggressivo; è dunque consigliabile fare uso di una siringa senz’ago con la quale poter spruzzare ripetute volte la soluzione di lavaggio in bocca.
Dopo questo primo intervento bisognerà fare d’urgenza altre cure appropriate a seconda della gravità del caso, che soltanto il veterinario potrà eseguire.

Effetti sugli animali

La processionaria risulta molto pericolosa in particolare nei confronti di cavalli e cani, i quali, brucando l'erba o annusando il terreno, possono inavvertitamente ingerire i peli urticanti che ricoprono il corpo dell'insetto.
I sintomi che un cane presenta in questa spiacevole evenienza sono spesso gravi.
Il primo sintomo è l’improvvisa e intensa salivazione, provocata dal violento processo infiammatorio principalmente a carico della bocca ed in forma meno grave dell’esofago e dello stomaco.
In questi casi il padrone intuisce la gravità di quanto è successo, perché vede che il fenomeno non accenna per niente a diminuire, anzi con il passare dei minuti, soprattutto la lingua, a seguito dell’infiammazione acuta, subisce un ingrossamento patologico a volte raggiungendo dimensioni spaventose, tali da soffocare l'animale.
I peli urticanti, entrando in contatto con la lingua, causano una distruzione del tessuto cellulare: il danno può essere talmente grave da provocare processi di necrosi con la conseguente perdita di porzioni di lingua.
Altri sintomi rilevanti sono: la perdita di vivacità del soggetto, febbre, rifiuto del cibo, vomito e diarrea e soprattutto quest’ultima può essere anche emorragica.

Ma non solo sugli animali causano gravi problematiche ma ci sono Effetti anche sull'uomo

In caso di contatto con la pelle
Apparizione in seguito al contatto di una dolorosa eruzione cutanea con forte prurito. La reazione cutanea ha luogo sì sulle parti della pelle non coperte, ma anche sul resto del corpo: il sudore, lo sfregamento dei vestiti facilitano la dispersione dei peli.

In caso di contatto con gli occhi
Rapido sviluppo di congiuntivite (con rossore e dolore agli occhi). Se un pelo urticante arriva in profondità del tessuto oculare, si verificano gravi reazioni infiammatorie e, in rari casi, la progressione a cecità.

In caso di inalazione
I peli urticanti irritano le vie respiratorie. Tale irritazione si manifesta con starnuti, mal di gola, difficoltà nella deglutizione e, eventualmente, difficoltà respiratoria provocata da un broncospasmo (restringimento delle vie respiratorie come si verifica per l'asma).

In caso di ingestione
Infiammazione delle mucose della bocca e dell'intestino accompagnata da sintomi quali salivazione, vomito, dolore addominale.

come comportarsi :

Chi dovesse presentare, oltre a sintomi localizzati, problemi generalizzati, quali per esempio malessere o vomito, dovrà essere portato in un ospedale.

In caso di dermatite
Lavare ogni vestito, maneggiandolo con i guanti, e scegliere la temperatura più alta possibile per il lavaggio. Lavare la pelle abbondantemente con acqua e sapone. Eventualmente è possibile far uso di strisce adesive per staccare i peli urticanti dalla pelle, come per una ceretta. Spazzolare energicamente i capelli se necessario. Consultare un medico in caso di eruzione cutanea grave.

In caso di congiuntivite
Gli occhi devono essere risciacquati abbondantemente per eliminare eventuali peli urticanti. Effettuare da un oculista un esame per vericare che non permangano residui di peli urticanti. I peli profondamente integrati nel tessuto oculare dovranno essere rimossi chirurgicamente.

In caso di dispnea
La valutazione dei sintomi respiratori va effettuata da un medico. Questo dispone un trattamento appropriato ai sintomi. Il trattamento può includere antistaminici, corticosteroidi e aerosol.

fonte : http://www.processionaria.it/salute.html

Logiran

Unikatne tablice in portretki
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #1 : četrtek, 04.04.2013 : 20:25:51 »

Poznano. In povem, da res pece/srbi, ce pridejo na golo kozo.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #2 : sobota, 06.04.2013 : 10:23:50 »

Še nekaj branja na to temo (v hrvaščini):
http://www.ferarica.com/cms_view.asp?articleID=89
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Cats
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.266


« Odgovor #3 : nedelja, 07.04.2013 : 21:12:51 »

Mi smo jih svoj čas hodili s šolo uničevat. Ker drugače oni uničijo gozdove. Zdaj je pa menda nova doktrina, da se jih kar pusti pri miru. Peče pa k satan, zato se jih res ne dotikajte.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #4 : sreda, 18.03.2015 : 17:19:25 »

Pozor – v tem času na pse preži nevarnost
18. marec, 2015

Pazljivo, ko se boste te dni odpravili s psom na sprehod v gozd ali na travnate površine. V tem času se namreč v sprevodih z drevesa na drevo selijo gosenice hrastovega in pinijevega sprevodnega prelca. Njihove dlačice izločajo zelo strupeno snov, ki človeku povzroča opekline, psa pa lahko resno poškoduje.


http://www.bodieko.si/pozor-v-tem-casu-na-pse-prezi-nevarnost
Logiran

Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: GOSENICE SPREVODNEGA PRELCA - POZOR!
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines