mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 16.04.2024 : 06:03:55

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Javna razprava o novih aktih KZS (2013)
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Javna razprava o novih aktih KZS (2013)  (Prebrano 11062 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.299


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« : četrtek, 06.06.2013 : 21:46:51 »

Že nekaj let čakamo nov Pravilnik o strokovnem delu (PSD) Kinološke zveze Slovenije in videti je, da je zdaj končno pred nami predlog le-tega. Na uradni spletni strani KZS se je včeraj pojavil poziv kinološkim sodnikom, da do 18. 8. 2013 pošljejo svoje pripombe nanj in na preostala dva spremljajoča pravilnika. Včeraj je bil sicer seznam pravilnikov še pomanjkljivo opremljen z dokumenti, danes je popoln.

Pravilniki, ki jih je Komisija za strokovna vprašanja (KSV) dala v javno razpravo:

- PRAVILNIK O IZOBRAŽEVANJU, PREVERJANJU ZNANJA, IMENOVANJU IN NAPREDOVANJU KINOLOŠKEGA KADRA (.docx)
- PRAVILNIK O STROKOVNEM DELU KZS (.doc)
- PRAVILNIK O KINOLOŠKIH PRIREDITVAH V REPUBLIKI SLOVENIJI (.docx)



Nisem sodnik, si pa kot uporabnik storitev KZS, kot potrošnik in kot del javnosti jemljem pravico komentiranja osnovnih dokumentov KZS in s tem najosnovnejših kinoloških pravil, ki nam bodo kreirala slovensko kinološko življenje v prihodnjih letih.

Sama sem se ustavila pri šlampariji (morda gre pa za nov slovenski kinološki štos?) na samem začetku PSD-ja, kjer se kinološka pravila še niti ne začnejo:

Na podlagi 35. člena Statuta Kinološke zveze Slovenije je skupni zbor sodnikov Kinološke zveze Slovenije na rednem zasedanju, dne ___________v ___________ sprejel:

Statut Kinološke zveze Slovenije - KLIK
35. člen
(1) Skupščino vodi predsednik Skupščine, ki ima največ dva pomočnika.
(2) Na Skupščini se imenuje zapisnikar.


Komentar najbrž ni potreben.
Mimogrede, nikjer v Statutu KZS ne najdem izraza 'skupni zbor sodnikov'. Od 62. do 66. člena so določila o Zboru sodnikov športnih pasem psov in Zboru sodnikov lovskih pasem psov, od 67. do 71. člena pa o Delnih zborih sodnikov. Vsak izmed teh dveh zborov sodnikov ima v 63. členu Statuta točno določene naloge in med njimi ni sprejema PSD. 7. točka 60. člena istega Statuta namreč nalaga pripravljanje predlogov Pravilnika o strokovnem delu KZS in njegovih sprememb ter posredovanje le-teh Upravnemu odboru v sprejem, kot tudi sodelovanje pri pripravi Pravilnika o izobraževanju in Pravilnika o razstavah psov Komisiji za strokovna vprašanja. Torej, noben zbor takih ali drugačnih sodnikov po veljavnem Statutu (sploh pa ne v navedenem členu) ne sprejema PSD, temveč jih na predlog KSV potrjuje Upravni odbor (to mu nalaga 3. točka 41. člena navedenega Statuta), kar so nekje 'med potjo' kreatorji ugotovili in pri podpisih navedli prave osebe na pravih funkcijah, pozabili so pa, da ima tak pravilnik tudi s pravnega stališča izjemno pomembno glavo, ne samo nogo.

Vem, da bo spet padel očitek, da samo kritiziram, ampak oprostite, tale PSD nastaja že nekaj let in ves ta čas ni nihče (vem, da je šel v vseh fazah osnutek čez mnogo rok in mimo mnogo oči) opazil, da je Statut že nekaj let spremenjen? Če je dokument pregledala pravna pisarna, ki jo KZS plačuje, je to neverjetna profesionalna šlamparija. Če ga ni pregledala, hm ..., lahko take pravno-formalne nesmisle (ki mimogrede ne zagotavljajo pravne varnosti ne KZS in ne nikomur od kinologov, potrošnikov ali drugih strank) najdemo tudi v njegovem kinološko strokovnem delu?

Upam, da bo tole v najkrajšem času sanirano, sicer ne vem, kakšen smisel pravzaprav ima javna razprava o dokumentu, ki bo sprejet s strani neobstoječega organa in na podlagi neobstoječih statutarnih pravil.
Logiran

Uma
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.309


« Odgovor #1 : petek, 07.06.2013 : 09:36:00 »

Nisem pregledovala statuta, ampak skupni zbor sodnikov = zbor sodnikov za športne + zbor sodnikov za lovske pasme.

Glede ostalega pa moram zadeve še podrobneje preučit, včeraj sem samo preletela vse dokumente in par stvari mi je kr spornih in to predvsem pravno oziroma je v nasprotju z zakonodajo, ampak moram res natačno prebrat preden karkoli rečem in komentiram.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.299


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #2 : petek, 07.06.2013 : 10:42:39 »

Nisem pregledovala statuta, ampak skupni zbor sodnikov = zbor sodnikov za športne + zbor sodnikov za lovske pasme.

To mi je povsem jasno, vendar je dejstvo, da po veljavnih KZS pravilih noben zbor sodnikov ne odloča o sprejemu PSD in tak tekst nima kaj iskat v enem od najosnovnejših dokumentov. Mi je tudi jasno, da gre za določilo, ki je ostalo iz prejšnjega PSD in se je navezovalo na stari Statut KZS. Napake se dogajajo, vendar predlog PSD ni 'kar en listek' in ven je prišel po dolgotrajnih mukah ter usklajevanjih in take napake pač ne morejo biti v njem. Če želimo kdaj njegovo veljavnost (pa tudi resnost med razpravo), se pričakuje, da bo na njem prav zapisano, kdo ga bo/je sprejel in kdaj. Pravniki najbrž vsi veste, za kaj gre.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.299


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #3 : ponedeljek, 17.06.2013 : 09:40:23 »

Eh, če ne bo veljal na sodišču, pač ne bo Tongue. Saj smo že vajeni padanja raznih zadev Smiley
Ker je pred nami čas kislih kumaric, so tile pravilniki kot naročeni za popestritev poletja. Odprtih vprašanj je skoraj toliko kot členov, tako da ne bo dolgčas.

Moje pripombe na predlog PSD:
http://www.kinoloska.si/images/obrazci/Novi%20pravilniki/Pravilniko_strokovnem%20delu_predlog2013p.doc

Prve člene bom še malo pustila in začela pri enem ključnih formalnih členov:

1. PRAVICE IN DOLŽNOSTI VZREDITELJA
9. člen
Vzreditelj je fizična ali pravna oseba, ki je lastnik psice v času skotitve mladičev in je član Kinološke zveze Slovenije.


1. člen Statuta KZS
(1)     Kinološka zveza Slovenije je zveza kinoloških društev in drugih društev ter njihovih zvez (v nadaljevanju članice), ki se v Republiki Sloveniji združujejo zaradi uresničevanja skupnih interesov in delovanja na področju kinologije.

Prvič:
Fizična oseba ne more biti član KZS, ker KZS združuje društva (beri Statut KZS).
Tudi pravna oseba ne more biti član KZS, če ni društvo, ki deluje na področju kinologije. A pozna kdo kakšno kinološko društvo, ki ima status vzreditelja po FCI?

Drugič:
Nikakor ne more biti nobene zahteve, da je vzreditelj član KZS, ker je to skregano s slovensko zakonodajo (Beri Zakon o društvih in tudi Ustavo RS).

Zakon o Društvih (ZDru-1-UPB2)
2. člen
(pravica do združevanja v društva)
(1) Združevanje v društva je prostovoljno.  


Ustava RS
42. člen (pravica do zbiranja in združevanja)
Vsakdo ima pravico, da se svobodno združuje z drugimi.


Kako si KZS predstavlja prisiliti kogarkoli v RS, da se včlani kamorkoli zato, da bo lahko vzrejal in koristil storitve, ki jih mora KZS po pooblastilu FCI ponujati potrošnikom na slovenskem trgu? Od kdaj je za KZS uzakonjeno obvezno članstvo (kot je npr. v Obrtni zbornici, Zdravniški zbornici ...)? Se kaj takega načrtuje v prihodnje?

Nobene prisile včlanitve v KZS ne sme biti, ker KZS nudi storitve na trgu in ne kot društvo vaških pevk samo le-tem. Vzreditelj lahko vzreja in mora imeti pravico pridobiti vse vzrejne dokumente, brez da bi bil član česarkoli.
KZS ima cenik - v njem so cene za člane članic in opomba o 100% višjih cenah za vse, ki nimajo nalepke o članstvu, oz. ki niso člani nobene od članic KZS. Če velja določba 9. člena predloga PSD, nima v ceniku opomba o 100% višjih cenah za 'nečlane' kaj iskat, ker taki potrošniki (po KZS) ne obstajajo.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.299


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #4 : sreda, 03.07.2013 : 13:28:05 »

Prvi zaplet v zvezi s članstvom fizičnih oseb v KZS je že tukaj Smiley

Žal dela velike težave, poleg strokovnih zadev, kinološkemu kadru na KZS tudi čisto navadna terminologija, npr. kaj v resnici KZS je, kdo so čigavi člani, kaj in kdo so članice Zveze, kdo je bil prej in kdo je 'nastal' oz. 'obstaja' zaradi koga.

Včeraj je z glasila Kinolog (uradno glasilo Kinološke zveze Slovenije) na uraden mail vsaj enega kinološkega kluba - člana KZS prišla prav posebna elektronska pošta s prav posebno ponudbo.

citat iz ponudbe
Glasilo Kinološke zveze Slovenije-KINOLOG letos praznuje svojo 40. obletnico in zato pripravljamo prav posebno poletno jubilejno številko. Vabimo vas, da se nam pridružite in v njej predstavite svojo dejavnost.
konec citata

Priložen je cenik, v katerem bi najbrž morala ena od postavk dvigniti pritisk vsem (menda) 12.000 članom članic, ki si jih KZS prisvaja za svoje člane (beri predlog PSD):
- fizične osebe-člani KZS in društva
- fizične osebe-brez statusa člana
- podjetja


Iz zgornjega se da ponudba v prvi alineji razumeti na dva načina:

a) namenjena je samo fizičnim osebam, ki so vključene v društva, ki so članice KZS,
b) namenjen je poleg zgornjih fizičnih oseb tudi društvom (pravnim osebam), ki so članice KZS.

Če velja a) varianta, potem je pošiljatelja ponudbe treba podučiti, da člani KZS ne obstajajo in bi bilo v bodoče smiselno dokumente vsebinsko oblikovati tako, da jih bodo prejemniki razumeli. V tem primeru, ko je poslana ponudba na klube in društva, bi bilo nujno zapisati, da se nanaša na člane tega kluba ali društva, ki se ukvarjajo z vzrejo ali kakšno od dejavnosti. S tem Zveza pač izkoristi člane društva - člane svoje članice kot bazo potencialnih oglaševalcev, kar bi bilo pač treba v emailu navesti in klub/društvo zaprositi, da prepošlje svojim članom.

Če pa velja varianta b), se lahko primemo za glavo. Torej, če se želi klub ali društvo, ki je član Zveze in 'v službi' katerega Zveza sploh obstaja, predstaviti v uradnem glasilu svoje Zveze, mora za to odšteti kar precej denarja svojih članov? Tudi za objavo v 'praznični' oz jubilejni številki? Narobe obrnjen svet, ali samo nova gredica v vrtičku?

Zdaj pa eno čisto konkretno vprašanje:
Ker je videti, da je vodstvo KZS z vsemi svojimi 'uradniki' prepričano, da imajo med članicami zveze tudi fizične osebe, me zanima, kako se lahko kot fizična oseba včlanim v KZS? Kljub branju Statuta KZS se mi ne sanja, kot se ne sanja pravnikom, ki sem jih o tem vprašala.

Recimo, želim se ukvarjati z vzrejo, ne želim pa biti član pasemskega kluba, ki 'pokriva' pasmo. Obenem tudi ne želim samo zaradi formalnosti oz. kaprice vodstva KZS postati član 'na papirju' nekega drugega društva ali kluba.

Nihče od nas ne sme pozabiti, da je združevanje v Sloveniji po Ustavi in zakonih prostovoljno, torej prisila v posredno včlanitev v klub ali društvo ne more biti pravi odgovor in rešitev. In ker KZS trdi, da ima med člani fizične osebe, me postopek take včlanitve povsem resno zanima.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.299


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #5 : sreda, 03.07.2013 : 13:41:32 »

Objava 'Posebno ugodna oglaševalska akcija!' je danes tudi na http://www.kinoloska.si/domov/item/233-posebno-ugodna-oglaševalska-akcija.

Piše:
Zato smo pripravili prav poseben oglaševalski cenik, ki je zelo ugoden za naše aktivne člane in obenem prijazen vsem, ki delujete znotraj "pasjih vod".

Kaj je mišljeno z naši aktivni člani? Edini člani KZS so klubi in društva. Se pravi, da velja b). Super.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.299


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #6 : četrtek, 04.07.2013 : 13:34:39 »

Včeraj prenovljen cenik KZS, ki velja od 1. 7. 2013 dalje in vsebuje (kot podobno prejšnji in predprejšnji in najbrž še kateri prej) tudi tole:

V CENAH JE UPOŠTEVAN 22%DDV, CENE ZA NEČLANE SO 100%VIŠJE

KZS ima torej nečlane, iz česar lahko sklepamo, da ima tudi člane in če gremo po ceniku, je jasno, da to niso članice iz Statuta KZS (1. člen: 'kinološka društva in druga društva ter njihove zveze'), ker le-te ne plačujejo recimo 'prijave legla', 'prijave psarne', 'šampionate-slo', 'telesne ocene', 'izrednega vzrejnega pregleda', 'podaljšanja vzrejnega dovoljenja', 'skočnine plemenjaka' in podobno. Ali pač?

Na koncu cenika piše tudi tole:

višina članarine in pristopnine za članice je bila sprejeta na seji skupščine KZS dne

Se pravi, da ima KZS nečlane in članice, nekje 'med vrsticami' cenika pa tudi člane Tongue. V Statutu KZS se da najti samo članice Zveze, kar so društva in klubi. Tile člani in nečlani KZS so skupaj s cenikom prava perla.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.299


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #7 : četrtek, 25.07.2013 : 09:48:25 »

Tole počasi postaja že prava mora. Ima sploh smisel kakorkoli komentirati predlog PSD? Nima. Zakaj?
Predvsem zato, ker je tudi sistem razprave in sprejemanja nesmiseln, kot je nastal na nekaterih delih popolnoma nesmiseln sam Predlog PSD že med nastajanjem, pa ga je pisal menda sam 'cvet' kinološke stroke. 

KLIK - samo sodniki so tisti, ki lahko podajo pripombe.
Tja, kjer sta kura in jajce - h klubom in društvom - očitno ne bo šel nihče, oz. tudi njih očitno nič ne moti, da nekdo zanje kreira pravila povsem po svoji meri. Njih nihče ne vpraša za mnenje o novih pravilnikih. Pa k vzrediteljem, saj naj bi bila vzreja temeljna dejavnost KZS. Tudi vzrediteljev nihče nič ne vpraša, oz. očitno nimajo pravice podat pripombe, če niso istočasno tudi sodniki, čeprav se v nekaterih hudih kinoloških zapisnikih in člankih vzreditelji pojavljajo kot temelj vseh kinoloških znanj in stroke. Pa naj razume, kdor more.

Srčno upam, da bodo člani klubov in društev ter vzreditelji vsaj prebrali, kaj jih čaka po sprejemu, ker bo potem za vpitje najbrž prepozno. Na tale PSD čakamo že leta, vmes menda ni bilo mogoče slediti niti najosnovnejšim zakonskim spremembam, zato ni za računati, da bo kmalu spremenjena kakšna neumnost, ki bi ostala v njem in bi jo ugotovili kasneje.

V sam 'cvet' kinološke, slavistične, strokovne, vsebinske in še kakšne stroke najbrž spada tudi tole:



Je bil mag. Blaž Kavčič odstranjen in zamenjan na kakšni skrivni skupščini KZS, o kateri kinologi in javnost ne vemo nič?

Vsem se zgodijo napake in zdrsi, le 'vzvišenim' menda nikoli, ali kako? In potem se čudimo, da ne vedo, kdo je član zveze in kdo član društva Tongue.
V stilu zgornje objave je napisan tudi Predlog PSD.

Saj v resnici mi je vseeno, s kakšnimi neumnostmi se KZS predstavlja in glede na to, da osebno nimam prav nikakršnih kinoloških ambicij, mi je lahko vseeno tudi za PSD. Po stari navadi bodo najbrž spet začeli vpiti 'ubijte sla', kot smo za vse vedno krivi tisti, ki opozarjamo na napake, 'rešuje' pa se praviloma tiste, ki jih delajo.

Ker grem težko mimo, bom še naprej opozarjala na nepravilnosti, predvsem dokler:
* ne bo minilo kaj manj kot 8 mesecev od opozorila na napako do začetka odpravljanja te napake (brez vsakršnega vmesnega naprezanja 'sla' in brez 'ubijanja sla' za vsako ceno),
* uredništvo Kinologa ne bo javnosti na glas povedalo, da je v resnici slovenska zakonodaja nad njihovim ozkim lastnim mnenjem in da se morajo vsi, tudi kinološki 'eminentneži', ki jih uredništvo postavi na 'prestol', držati pravil, ki veljajo za vse državljane te države enako,
* ko bodo uradniki in kinologi generalno začeli odgovarjati na maile s preprostimi prošnjami in vprašanji.

Do takrat bomo verjetno vsi imeli še polne roke dela, kaj za pisat in na kaj opozarjat. Smiley
Logiran

klovn
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.994


« Odgovor #8 : ponedeljek, 21.09.2015 : 12:24:57 »

Jana, po dooooolgem času in po  malce predaha. Tuhtam. Včasih ni bilo interneta, pa smo nekako vedeli kaj se dogaja in znali povzdigniti glas. Zdaj, ko bi pričakoval, da smo veliko bolje informirani, gre vse nekako mimo nas in se potem čudimo.  Sad
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.299


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #9 : torek, 22.09.2015 : 00:13:16 »

Če ne bi bilo objave in redne klubske pošte, ne bi verjela, da je v letu 2015 kaj takega sploh mogoče:

"Ponedeljek, 21 September 2015 12:56   
STATUT KZS – JAVNA RAZPRAVA   

Vse članice KZS obveščamo, da jim je bil po redni pošti v javno razpravo posredovan osnutek statuta KZS. Vse članice prosimo, da preverijo prejem pošte pri svojih naslovnikih.

Pisarna KZS"

vir klik

V dobi računalnikov, tablic, pametnih telefonov ... in varovanja narave, se gremo  ... kaj pravzaprav? Javno razpravo po redni pošti? Nazaj v 'jame'?
Na naslove članic KZS je prišla pošta (s poštarjem), v kateri je bil spremni dopis in 22 strani oz. 99 členov dolg osnutek Statuta KZS.
Namesto, da bi bil na spletni strani osnutek Statuta obešen, da si ga lahko vsak od 12.000 'posrednih članov KZS' prebere, o njem razmisli in da pripombe, je tam samo obvestilo ... Ja, kinologi, čaka vas pošta! Samo ne tam, kjer bi jo dandanes pričakovali.

Bodite pozorni, kajti časa je malo. Prebrati ga moramo in nanj podati pripombe do 18. 10. 2015 (poštni žig). Kako bomo to storili, je odvisno od tipa organiziranja v klubu/društvu. Manj družabni predsedniki nam lepo speto knjigico lahko fotografirajo ali skenirajo in obesijo na klubsko spletno stran ali pošljejo po mailu, bolj družabni pa imajo krasno priložnost za organizacijo 'izrednega statutarnega' klubskega/društvenega žura, kjer lahko po mili volji podajamo svoje pripombe, kritike, pohvale ... Zagotovo se bodo našli tudi takšni predsedniki, ki bodo knjigico skrili v najbolj skriven društven predal. Potem moramo še najti nekoga v klubu/društvu, da naše predloge in pripombe lepo zapakira in pravočasno odnese na pošto.

Je javna razprava po klasični pošti v resnici korak k moderniziranosti, učinkovitosti, javnosti, ustrežljivosti, preglednosti, informativnosti, večanju zadovoljstva ...?


vir klik

Komentiranje vsebine bo počakalo. Šok po prvem branju kar noče miniti.
Logiran

Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Javna razprava o novih aktih KZS (2013)
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines