mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 16.04.2024 : 07:04:51

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Dva ali več psov  |  Tema: Agresija, posesivnost, dominantnost v "kredelu"
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Agresija, posesivnost, dominantnost v "kredelu"  (Prebrano 4496 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Sanaya
novinec
*
Sporočil: 1


WWW
« : torek, 11.06.2013 : 11:47:45 »

Pozdravljeni

Sem lastnica rodovniške francoske buldogice Ajše in majhne mešanke Neli. Ajša je stara eno leto,  Neli štiri leta. Ajša se je pridružila Neli pri starosti treh mesecev, Neli je bila takrat stara tri leta.
Od začetka sta se ujele, Neli je Ajši vedno prijazno čistila gubice, spali sta v skupnem ležišču kljub temu da sta imeli vsaka svojega, jedli skupaj, nobenih problemov. Obema smo posvečali enako pozornosti, ograjen imata velik travnik (50x50metrov) in prost prehod v hišo in iz nje. Če grem na izlet, greta z mano - ubogata osnovne ukaze (sedi, lezi, počakaj), hoja ob nogi ne prestavlja nobenih težav, obožujeta vožnjo z avtom, agresije do drugih psov pa niso nikoli kazale.

Zadnje tri mesece pa ga Ajša biksa - postala je agresivna, posesivna, dominantna. Ker to ni tipično za to pasmo, bi vas lepo prosila za nasvet, kako jo naj prevzgojim, ker smo očitno naredili napako pri vzgoji.

Kadar se gremo igrat, si Ajša vedno prisvoji igračko in leži z njo, hkrati pa da "pogled" Neli, če se preveč približa.Pod pogled mislim, da otrpne in jo nepremično gleda ("nevaren pogled"), vendar ne renči ali karkoli.Tudi če pride Neli blizu, Ajša pobere igračko in gre stran, ne napade. Če pa ji Neli igračko vzame in ji je ne da, jo Ajša napade in jo začne gristi, spuščati zverinske zvoke, Neli pa samo  laja na njo ter se ji umika.Prišlo je že tudi do tega, da sem Ajši igračko na silo vzela (ker sem videla, da je v tisti njeni fazi "igračka je moja in branila jo bom na žive in mrtve", kar je zame napoved bližujočega konflikta) in ker je ni hotela spustiti na ukaz (kar se redkokdaj zgodi) sem ji igračko izpulila, v tistem pa je ona kar napadla Neli, ki je stala zraven. Naj omenim, da Neli ne reagira na njene provokacije (poglede) razen če jo Ajša kar napade, po napadu pa Neli noče Ajše niti pogledati (izogiba se pogledu), ampak ne kaže nobene posesivnosti ali dominantnosti nazaj. Do mene Ajša ni nikoli pokazala agresije in me zelo uboga, celo bolj kot Neli. Prav tako ni nikoli bilo agresije do drugih psov, vedno se jim je podredila. Konflikte ima kar naprej z Neli, kljub temu da je rasla gor z njo in da sta se krasno razumeli, mi pa jima tudi dali vse kar smo lahko in se ogromno ukvarjali z njimi.

Če se stepeta, takoj ukrepam, Ajšo spravim na bok in jo držim dokler se ne umiri, Neli pa pokličem da pride poleg, da se "pomirita med sabo". Me je pa včeraj presenetilo, da ko sem Ajšo spravila na bok, počakala da se je umirila in potem poklicala Neli poleg, je začela na tleh (ko sem jo držala) trzati in se zaganjati proti Neli ter renčati - če bi jo spustila, bi se zapodila nazaj v njo, zato sem Ajšo kaznsko zaprla v sobo - ko sem jo čez pol ure spustila, z Neli nista imeli več problema.

Mi je dal pa ta dogodek vedeti, da je obnašanje Ajše čedalje slabše kljub temu, da ogromno delam na tem, da prepoznam znake bližujočega konflikta in zadevo ustavim preden se zgrabita, ampak takšne stvari se ne bi smele dogajat, zato se na vas obračam po nasvete, kako naj ukrepam. Do ugrizov z ranami ni prišlo, so pa nazadnje Ajši zakrvavele dlesni, verjetno od grizenja.

Naj še povem, da pride do samo konflikta med njima in samo pri igračkah - če jima dam vsaki svojo igračko, si bo Ajša prisvojila obe. Kar se hrane tiče, ni nobenih problemov, povsem sta složni, tako kot prej.

Ajša recimor, če ji mečem žogico, mi jo prinese, Neli mi je ne ampak beži z njo  Roll Eyes. In če se bom sama igrala z Ajšo, ne bo nobenih problemov, lahko ji vzamem igračko kadar hočem, vedno jo prinese, skratka krasna psička, ko pa je zraven Neli, si prisvoji vse igračke in jih brani na vse pretege, med tem ko se zgrabita pa Ajša ne sliši nobenega ukaza več, umirim jo samo z fizičnim stikom (da jo spravim na bok, da se umiri). Igračke si ne nosi nikamor, samo prisvoji si jih in jih žveči, dokler je Neli v bližini, potem pa igračke kar pusti nekje in ji sploh niso zanimive.

Če bo še pomemben podatek, Ajša ima 9 kg, Neli 15kg - Neli je malenkost večja kot Ajša.

Hvala za vsak odgovor že vnaprej, lp

Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #1 : torek, 11.06.2013 : 12:06:34 »

Hm, lahko samo povem, da je agresivnost zelo očitno pri naši mački sprožila določena vrsta hrane (briketi), ki jih je sicer jedla z velikim veseljem, ampak je resnično vidno postala agresivna do drugih mačk (pa še drugi fizični znaki so se kazali). Kakor hitro sem zamenjala hrano (stara vrsta briketov nazaj), se je mačka umirila in postala spet normalna. Morda sploh ni problem v vzgoji....
Je pa za preveriti tudi kakšne bolezenske znake, ki so morda zakriti, pa povzročajo bolečine ali slab občutek v krdelu.
Logiran
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #2 : torek, 11.06.2013 : 12:31:58 »

Meni se vse skupaj "bere" kot čisto navadno pasje rangiranje.  Wink
Poleg tega bi rekla, da Ajša niti tebe počasi ne priznava več kot tisto, ki določa pravila (včerajšnji dogodek).
Bo treba začeti jovo-na-novo. Igračke so tvoje. Vse privilegije naj si ta mala zasluži.
Priporočila bi ti od začetka ločene sprehode in individualno delo z obema.
Pa dosledno se je treba držati, da gre Neli prva na sprehod. Prva dobi hrano (skledo). Prvo se pozdravi, ko se pride domov, itd. Imaš kar precej nasvetov, na kakšen način vzpostaviti hierarhijo in pravila pri odraslem psu tudi na tem forumu. Bom poiskala prispevek in ti nalepim link.

Pri nas se reda hierarhije držimo od prvega dne naprej. Pa nismo imeli nobenega problema s kakršnimkoli rangiranjem. Je pa princip čist enostaven: prva pri hiši, prva pri vsem.  Smiley 
Logiran
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #3 : torek, 11.06.2013 : 12:47:12 »

Evo: http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=1034
Lp, t.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Dva ali več psov  |  Tema: Agresija, posesivnost, dominantnost v "kredelu"
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines