mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 04:39:18

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: pes se boji moških
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: pes se boji moških  (Prebrano 5500 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
the_girl
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 996


« : sreda, 19.06.2013 : 07:15:05 »

Živjo.
Najprej naj povem, da nisem nikjer na forumih našla podobne teme oz. problema, zato odpiram novo, po potrebi pa prestavite. Lepo pa prosim za kak nasvet.

Posvojila sva psa, star je 5 mesecev, mešanček. Je najdenček; ko je bil še čisto mali, ga je zbil avto, na veterini je bil tri mesece. Tam je imel stik samo z veterinarji (vsi moški) in eno žensko.
Ko sva ga šla posvojit (bil je v začasnem skrbništvu), je v stanovanju lajal na fanta in se ga očitno bal (tudi na začasnega skrbnika je prvi dan lajal). Zunaj se je sprostil, potem pa na poti domov in vse do danes (5 dni), nobenega problema več, vzel ga je za svojega. Ko na ulici srečamo moškega, načeloma ni težav, če ga le ne ogovarjajo. Z mojim očetom večjih težav ni bilo ob prvem srečanju, ker je istočasno spoznal tudi psa od mojih staršev, se ga je sicer bal, ampak je bila situacija taka, da ni bilo problemov. S fantovim očetom se je prvič srečal na prostem in ga nalajal, se umikal, bal se ga je. Ko smo prišli v stanovanje in ga vsi ignorirali, se je sčasoma sprostil in ni več lajal nanj.

Največji problem v tem trenutku pa je najemodajalec, ki živi v isti hiši in se bo torej moral navaditi nanj. Trenutno laja nanj vsakič, ko gre zunaj mimo hiše. Do sedaj smo dvakrat poskušali z daljšim druženjem, da se mu je približal, mu ponudil priboljške itd., ampak Kiki kar ne neha lajat. Renči, vidi se, da se počuti utesnjeno, rep ima ves čas med nogami, laja pa zelo glasno. Kljub temu da se očitno počuti ogroženo, da ga je strah, ne ugrizne. Priboljške lepo vzame iz roke, tudi pobožat se pusti, ampak zraven tiho renči.

Zmanjkalo nama je idej, kako se obnašat v taki situaciji - ga ignorirat, ga pomirjat, ga prepustit temu fantu, da se sama zmenita, mu ukazati "tiho" ali kaj drugega? Res bi prosila za kak nasvet.

Sicer je zelo priden in učljiv pes, samo tale strah pred moškimi ga matra, pa občasno še vlečenje na vrvici.

V naprej hvala za nasvete in lep dan Wink
M.
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #1 : sreda, 19.06.2013 : 07:48:34 »

Pri nas smo imeli podoben problem z eno punco. Zelo očitno jo je njen izgled spominjal na nekaj negativnega iz njene neznane preteklosti, punca pa si je na smrt želela, da bi jo počohljala. Od nje je moja psica prvi mesec vedno bežala. Videvali sta se dvakrat tedensko. Napredek je bil viden po več mesecih, ko sta se zbližali in se je ne boji več. Smo jo pa pustili pri miru, punca pa jo je vedno vabila k sebi in jo včasih počohljala, ko Boni ni videla, da je blizu nje. Počasi je naša kokica dojela, da ji nič noče. Ampak! Če se ne vidita dlje časa, ima Boni še vedno kakšen zadržek o prvem srečanju, ampak hitro ugotovi, da je vse ok. Mislim, da rabita oba čas.
Logiran
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #2 : sreda, 19.06.2013 : 09:24:59 »

Kako dolgo imate psa? Če se res močno boji moških, bo nekaj časa trajalo, da se navadi. Čimveč pozitivnih izkušenj naj ima z moškimi.
Mogoče bo trajalo dlje časa, zato bodite vztrajni Wink
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #3 : sreda, 19.06.2013 : 09:56:57 »

Bodite pozorni, da je sosed ne gleda direktno v oči, kot je sicer navada med ljudmi. (to je lahko razumljeno kot direktna grožnja)
Še najboljše bi bilo, da jo lepo ignorira, je umirjen, ko gre mimo in če ga gre kdaj sama povohat, ji lahko ponudi priboljšek na odprti dlani.

Ko je psička kolikor toliko sproščena, ko gre mimo in če ma sosed čas lahko proba tudi počeprnit tako, da ji kaže bok in čaka, da sama pride k njej, ob tem pa gleda mimo nje, lahko tudi bolj navzdol... Če ne pride ni panike. Vedno lepo pozdravite soseda in se pogovorite z njim, med tem ko psička opazuje iz varne razdalje, če je mogoče. Ko jo hvalite jo dejte izključno s prijaznim in mirnim zvokom in seveda s hrano.

Definitivno nagrajujete izključno mirnost in psa ne "tolažite". Če si ne upa mimo, greste lepo naprej in v loku obkrožite "nevarni" predmet ali osebo.
Logiran
the_girl
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 996


« Odgovor #4 : sreda, 19.06.2013 : 12:02:41 »

Potrpežljiva bova oba s fantom, v to ni dvoma. Pa tudi ta sosed pomoje ne bo obupal, ker mu je v interesu, da bi ga pes vsaj prenašal Smiley

Samček je sicer, imava ga od prejšnjega četrtka. Obupujeva ne, le nisva čisto prepričana, kako se obnašat v taki situaciji, da bi bilo za psa čim bolje in seveda uspešno na dolgi rok. Mislim, da ni problem samo v tem sosedu, ampak bo še s kakšnim moškim prišlo do podobnega problema, zato sprašujem, da malo veva kaj in kako, ker s podobnimi situacijami pri psu res še nimava izkušenj.

Hvala za nasvete. Če se najde še kak, pa bova seveda vesela Smiley
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #5 : sreda, 19.06.2013 : 14:19:13 »

eh... mamo skoraj vedno psice pri bajti in kar avtomatično pišem v ženskem spolu...  sram
Logiran
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #6 : sreda, 19.06.2013 : 18:33:23 »

Pri enem od mojih plašnih začasnikov (bal se je vseh tujih ljudi, ne glede na spol), se je zelo obnesel strokovni nasvet, da sem ga dajala v naročje njemu neznanim, a meni zaupanja vrednim ljudem. Ti se seveda psov ne smejo bati in v naročju so ga morali držati vsaj toliko časa, da se je popolnoma sprostil. Med tem mu nismo posvečali nobene pozornosti, ampak smo klepetali o čisto običajnih, vsakodnevnih stvareh. Ampak taki stiki morajo biti res redni in vsakodnevni in seveda mora biti pes dovolj majhen, da ga lahko človek obvlada. Vsekakor pa moraš psa tudi dovolj poznati, da veš, da ne bo v taki situaciji sekal okoli sebe.
Logiran
Tosa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 309


« Odgovor #7 : ponedeljek, 26.08.2013 : 11:03:00 »

Mi smo vzeli enoletno damico iz zavetišča... Mene in otroka je takoj vzljubila, starejšo psičko tudi, mačko tudi... mož pa je potreboval kar nekaj časa, da se ji je priljubil... Na začetku se je skrivala pred njim, lajala nanj in bežala. Najboljša varianta je bila potrpežljivost, potrpežljivost in potrpežljivost! Zdaj ni problema. Je pa potem enako skoraj pri vseh ostalih osebah, predvsem moškega spola... nekaterim dovoli takoj, da jo božajo, drugim se umika in laja. Midva prakticirava s pomirjenim govorom dotičnega moškega, priboljški itd. In seveda, kot je bilo že napisano: nagrajujemo izključno vedenje, ki ga želimo pri njej doseči-to je umirjenost, mahanje z repom, približevanje dotični osebi na pravilen način itd. In še enkrat: potrpljenje! Wink
Logiran
Tosa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 309


« Odgovor #8 : ponedeljek, 26.08.2013 : 11:05:11 »

Aha in še nekaj: jaz osebno ne bi upala dati naše psičke v naročje nekomu, ki se ga boji. Ali bi panično želela skočit iz naročja na tla in pobegnit ali pa bi ga v strahu mogoče celo ugriznila... čeprav v slednje dvomim... definitivno pa bi na vsak način poskušala ubežat prijemu.... verjetno je odvisno od psa. Lp
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: pes se boji moških
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines