mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 26.04.2024 : 21:39:10

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Šarplaninec
Strani: 1 ... 5 6 7 8 9 [10] 11   Dol
Natisni
Avtor Tema: Šarplaninec  (Prebrano 59761 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
manchyka
novinec
*
Sporočil: 40


« Odgovor #135 : nedelja, 24.08.2008 : 11:06:38 »

ok, naš črnuh Sharp se vrača na sceno; pravzaprav njegova lastnica sram Fant je zdaj star že šest let, družbo mu po novem dela še haski Jeff ter kobila Willa. v kratkem prilepim še kakšno novo sliko Roll Eyes
Logiran
vohljač
novinec
*
Sporočil: 1


WWW
« Odgovor #136 : nedelja, 30.11.2008 : 19:38:04 »

 ;)evo še smo ljubitelji šarotov na tem portalu jaz ga imam sedaj starega 11mesecev prava zverinica.je moj drugi pes pri hiši iste pasme.Prvi je dočakal malo 8let potem mu je odpovedovalo srce in bilo ga je potrebno usmrtiti imam tako recimo slabe kot dobre izkušnje z to pasmo.So svojeglavi-priporočam vzeti čim mlajše ker je potem stvar bistveno lažja.vsaj moj gim je do otrok -domačih super lahko počnejo z njim kar se da ima veliko mero razumevanja tudi kadar se hrani pusti vse vzeti.Recimo prejšni ni kaj dosti pustil.bom v naslednji priliki pripel tudi kakšne slike.
Logiran
DraganB
novinec
*
Sporočil: 4


WWW
« Odgovor #137 : torek, 06.01.2009 : 13:35:49 »

Pozdrav svim clanovima ovog foruma iz Srbije!!

Evo jednog mog psa



CH.Boki od Babica

Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #138 : torek, 03.02.2009 : 20:04:23 »

Izšla je knjiga z naslovom Naš šarplaninac, avtorja g. Nacka Savovskega; knjiga je napisana v makedonskem in angleškem jeziku. Avtor knjige g. Nacko Savovski je mednarodni kinološki sodnik in član Makedonske vzrejne komisije za šarplanince. Knjiga je formata 230 x 170 cm, trde vezave in obsega 160 strani, z več kot 200 fotografijami.
Knjiga je namenjena tako ljubiteljem kot poznavalcem te pasme, saj je v njej opisana zgodovina razvoja pasme, standard, karakterne značilnosti in še mnogo zanimivih tem o šarplanincu.
Knjigo lahko naročite pri avtorju po e-naslovu: sharplan@unet.com.mk.
Logiran

sparks
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 271


« Odgovor #139 : petek, 06.02.2009 : 18:28:53 »

Jana, ali mogoče veš ceno te knjige?

Lp,
Saša
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #140 : petek, 06.02.2009 : 18:41:33 »

sparks, zal ne vem, zato predlagam, da kar gospoda vprasas po mailu.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #141 : četrtek, 05.03.2009 : 18:59:08 »

sparks, ce te se zanima knjiga o sarplanincih, imam nove informacije zate in seveda za vse ostale Smiley
****
Logiran

samson
rad pišem
****
Sporočil: 320


« Odgovor #142 : četrtek, 05.03.2009 : 19:45:15 »

Cena pa je 20 EUR. Sem jo že pregledala in je res zanimiva
Logiran
sparks
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 271


« Odgovor #143 : petek, 06.03.2009 : 12:33:26 »

sparks, ce te se zanima knjiga o sarplanincih, imam nove informacije zate in seveda za vse ostale Smiley
Super, hvala. Bom poklicala.

Lp,
S.
Logiran
masa.haber
novinec
*
Sporočil: 3


WWW
« Odgovor #144 : nedelja, 15.11.2009 : 18:43:05 »

živjo!
en lep pozdrav is koroške, tukaj sem nova in bi rada zastavila par vprašanj (če sploh kdo gleda še tole temo  Wink in upam da bom sploh dobila kak odgovor  Smiley)

najprej... Doma smo imeli šarplaninca z imenom Thor. Bil je poslušen, včasih malce nagajiv vendar ubogljiv. Za gospodarja je imel mojega očeta, jaz pa sem vedno hodila zraven na sprehode, v pasjo šolo pač povsod tako da je thor ubogal tudi mene.
Potem pa... oče je umrl za rakom. Thor je bil zmeden saj ni bilo več njegovega "pravega" gospodarja.po tem je ubogal samo mene(takrat sem bila stara 13 let, Thor pa 1), brata in moje mame sploh ni ubogal. vozila sem ga na sprehode kolikor mi je šola to dopuščala. Ko smo videli da tako ne gre več naprej, smo poklicali tistega g. od katerega smo kupili psa. dali smo mu ga nazj ko je imel Thor eno leto in pol. Bila sem zelo navezana nanj, zame je bil to šok, prvo izgubim očeta nato še mojega Thor-a.

Po 5 letih pa sem spet začela razmišljati o šarplanincu. imela bi ga vendar ne vem kako bi bilo, saj sem stara 17 let in hodim v šolo.   
sedaj pa vas prosim za mnenje, kaj vi mislite o tem. Naj si ga kupim  ali raje še počakam kakšno leto da bom polnoletna. Moja mami je rekla da je nje vseeno ali ga bom imela ali ne VENDAR da si bom MORALA za njega vzeti čas ( denar ni problem saj dobivam pokojnino za očetom, pa tudi moja zlata mamica bi mi dajala za hrano)
Vem da bi si zanj vzela čas in ga sprehajala okrog tudi po 5 ur če bi ga le imela. Tko želim si ga saj me spominja na očeta pa tudi rada bi imela šarplaninca ker mi je njihov karakter in odnos do ljudi zrasel k srcu.
 
upam da se nisem preveč razpisala.
Prosim pa  za vaša mnenja.

HVALA in lep pozdrav,  Maša
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #145 : nedelja, 15.11.2009 : 19:42:58 »

Masa pozdravljena na forumu.  Smiley

Stara si 17 let. Ce sedaj kupis psa, potem racunaj, da bo zivel priblizno 10 let ali celo vec. Ko bo prisel njegov cas za slovo, bos ti stara priblizno 27-28 let. Predvidevam, da si sedaj se srednjesolka. Do tvojega 28 leta se bo zgodilo marsikaj: koncala bos srednjo solo in predvidevam, da bos sla na kaksno fakulteto. Ze tu nastane problem, ker se bos ali veliko vozila ali pa se bos morala preseliti v blizino faksa (to je lahko Maribor, Ljubljana, Koper). Kje bo takrat pes? Potem pride na vrsto sluzba, ki ne bo nujno v blizini tvojega sedanjega doma in bos spet na tem, da se selis v blizinu sluzbe. Kako bo s psom takrat? Nekje vmes se vplete se partner s katerim bos po vsej verjetnosti spletla gnezdo in si ustvarila druzino. Ali bo tam prostor tudi za psa?
Prihajas namrec v leta, ko se ti bo zivljenje ene parkrat obrnilo na glavo, kar je za to obdobje cisto normalno in prav.
Predlagam ti, da psa ne nabavis, ker bo slej ko prej ostal v "breme" tvoji materi, ki pa tega ne zeli. In kaj bo s psom? Bo sel nazaj k vzreditelju kot je moral iti Thor?
Masa uzivaj zivljenje in sprejmi vse pozitivne preobrate, ki jih nosi s seboj.
Ko se bos ustalila in ugotovila, da imas dovolj prostora, casa in volje za psa, ga pa le pojdi iskat, da bosta lahko skupaj uzivala zivljenje vsaj 10 let.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
masa.haber
novinec
*
Sporočil: 3


WWW
« Odgovor #146 : nedelja, 15.11.2009 : 20:03:29 »

Drejči, najlepša hvala za mnenje. 

moram dobro razmisliti kaj bom postorila oz. naredila, ker si ga tako zelim da bi naredila vse...

hvala še 1x za mnenje. Wink
Logiran
pzorko
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #147 : sobota, 06.02.2010 : 15:44:42 »

ok, naš črnuh Sharp se vrača na sceno; pravzaprav njegova lastnica sram Fant je zdaj star že šest let, družbo mu po novem dela še haski Jeff ter kobila Willa. v kratkem prilepim še kakšno novo sliko Roll Eyes

Meni je zelo žal, da ti to povem, ampak tvoj pes NI šarplaninec!

Žal mi je, da si toliko let živela v prepričanju, da imaš šarplaninca, ampak nekdo ti mora to povedati, da ne boš vsem naokoli trobila, da imaš šarplaninca, v resnici pa je tvoj pes daleč od tega.

Črna barva !!NI!! standard pri šarplanincu.

Tvoja psička ima povrh vsega še prešpičast gobček, je premajhna, ima premalo gosto dlako ... (vsaj glede na slike)

Primerjaj:





Tvoja psička najbrž spada med "karamane". Sem se šel ravno zaradi tebe registrirat na en srbski forum in povprašat, ker se mi psička ni zdela pristna. Še enkrat, žal, ampak ti nimaš šarplaninca!
Logiran
pzorko
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #148 : sobota, 06.02.2010 : 15:52:55 »

Izvoli standard. Primerjaj svojo psičko s temle.

Citat
STANDARD RASE - Jugoslovenski Ovcarski Pas - Sarplaninac

Standard br. 41
Chien de berger Yougoslave de Charplanina

Klasifikacija FCI: grupa II
Sekcija - Pinceri i snauceri, molosi i svajcarski pastirski psi
2. Molosi
2.2. Tip planinskih pasa bez radnog ispita


Istorijat
Sarplaninski ovcarski pas je jugoslovenski pas koji se gaji od davnina u svim jugoistocnim planinskim podrucjima Jugoslavije. Najbrojniji bio je na podrucju Sarplanine, po kojoj i nosi ime, a sada se gaji u citavoj Jugoslaviji. Ova rasa je registrovana kod FCI 1939. godine pod brojem 41 i imenom Ilirski ovcar. Godine 1957. na predlog JKS, FCI je usvojio izmenu imena Ilirski ovcar u Jugoslovenski ovcarski pas - Sarplaninac. Poreklo sarplaninca moze se samo nagadjati. Verovatno je u jednom ili vise navrata u migracijama naroda iz Azije dosao u Evropu i na Balkansko poluostrvo, zajedno sa stokom koju su ti narodi gonili. Zadrzao se u osnovnom tipu samo u onim podrucjima, gde je ovcarstvo ekstenzivnog tipa jos uvek zastupljeno u velikoj meri i gde ovaj pas jos i danas sluzi kao ovcar i branilac stada od divljih zveri.



Opsti izgled i osobine
Opsti izgled:
Snazan, dobro povezan pas, iznad srednjeg rasta, u celini skladne gradje. Prekriven je dugom, gustom i dosta grubom dlakom, sto daje utisak zbijene gradje tela. Snazne konstitucije, mirnog temperamenta, dobrocudan ali vrlo ostar pas. Odan svom gospodaru i nepodmitljiv.
Visina:
Visina grebena muzjaka iznosi prosecno 62 cm, a kuje prosecno 58 cm. Pozeljni su visi psi. Psi ispod 56 cm i kuje ispod 54 cm iskljucuju se od pozitivne ocene. prosecna tezina odraslog psa u radnoj kondiciji iznosi 35-45 kg, a kuje 30-40 kg.
Duzina:
Trup nesto duzi od visine grebena (u muzjaka za 8-10%, a u kuja za 10-12% visine grebena).

Glava
Opis:
Glava je srazmerna velicini tela i iznosi oko 25 cm (ili oko 40% visine grebena). Lobanjski deo glave je nesto duzi od njuske i cini u proseku 58%, odnosno 42% ukupne duzine glave. U kuje je njuska nesto duza (57%:43%). Gledana iz profila, linija cela je blago ispupcena, a njuska ravna, medjusobno obe linije su blago konvergentne.
Lobanja:
Celo (lobanjski deo glave) je suvo, siroko, srednja ceona linija izrazena, gledano odozgo i sa strane celo blago ispupceno i zaobljeno. Ocni lukovi slabo izrazeni. Potiljacno ispupcenje nije izrazeno.
Stop:
Prelaz izmedju lobanjskog i licnog dela glave je slabo izrazen.
Njuska:
Kraca od lobanjskog dela, u osnovi siroka i duboka, postepeno se i blago suzava prema vrhu. Nosnik je prav i sirok, profil donje vilice iz kosog luka prelazi u ravnoj liniju, koja je divergentna.
Nos:
Sirok i crno pigmentisan.
Usne:
Srednje debljine, priljubljene, a gornja neznatno prelazi donju. Uglovi usana zatvoreni, bez zvala.
Zubalo:
Makazasto i potpuno.
Oci:
Bademastog oblika, ni buljave, ni upale, tamno ili svetlo kestenjaste boje, smirenog su, ali prodornog i neustrasivog izraza. Ocni kapci, kao i sve vidljive sluzokoze, crno su pigmentisani.
Usi:
Usadjene u visini zamisljene linije koja spaja vrh nosa i unutrasnji ocni ugao, ili su neznatno nize usadjene, oborene i uz glavu nosene, u obliku slova"V", srednje duge I dopiru do unutrasnjeg ocnog ugla iste strane, prekrivene kratkom, gustom dlakom.



Vrat
Profil:
Gornja profilna linija vrata u gornjem delu vrata je blago ispupcena ili ravna, a donja je ravna. Vrat je srednje dug. Zbog guste dlake izgleda kraci, dubok, sirok i misicav, sa glavom i trupom dobro povezana i bez naglih prelaza. Vrat je blago uzdignut u odnosu na liniju ledja. Koza je pripijena - bez podgusnjaka (fanona). Dlaka je gusta, duga i ostra, na prelazu glave u vrat obrazuje izrazitu ogrlicu, sto prividno povecava sirinu i dubinu ovog dela glave.

Trup
Izgled u celini:
Gornja linija trupa je ravna ili se blago spusta od grebena prema sapima. Kod pasa odgajenih u planinama tolerise se i neznatna nadgradjenost, iako ona nije pozeljna. Trup je nesto duzi od visine.
Greben:
Blago izrazen i sirok. Povezanost vrata i grebena cvrsta, a prelaz blag.
Ledja:
Prava i siroka, ne suvise duga. Slabinski deo kraci, sirok i misicav.
Sapi:
Srednje duge, koso unatrag polozene, siroke i dobro obrasle misicima.
Grudni kos:
Grudi su duboke, a njihova donja ivica dopire najmanje do lakta, srednje su duge, sa blago zaobljenim rebrima. Prsa su siroka i misicava. Obim grudnog kosa treba da je najmanje 20% veci od visine grebena.
Trbuh:
Pribran, misicav. Donja linija trbuha blago se penje prema zadnjem delu. Slabine relativno kratke i naznacenih prelaza.

Rep:
Dug i dopire najmanje do skocnog zgloba. Linija sapi nastavlja se gronjom linijom repa bez naglih prelaza. Rep je u osnovi snazan i postepeno se stanjuje prema vrhu. Odlakan je gustom i na donjem delu dugom dlakom, koja ga cini kitnjastim. Rep je sabljast u akciji vise u afektu iznad ledjne linije, podignut i u luku povijen.


Prednje noge
Izgled:
Posmatrano u celini, prednje noge su pravilnih stavova, skladne u odnosu na trup, a visina lakta iznosi oko 55% visine grebena. Pojedini delovi prednjih nogu u skladnim su odnosima jedan prema drugom i sa trupom posmatrani, u celini.
Plecka:
Dovoljno duga i siroka, dobro je povezana sa grudnim kosem, balgo je ukosena i sa horizontalom zaklapa ugao od 65 stepeni. Nadlaktica misicava, od plecki polozenija, zaklapa ugao sa horizontalom oko 55 stepeni. Lakatni ugao (izmedju nadlaktice i podlaktice) iznosi oko 145 stepeni. Lakat sirok, pravilno postavljen, neznatno udaljen od grudnog kosa.
Podlaktica:
Okomita, snaznih kostiju, misicava, duga i na zadnjoj strani ukrasena dugom dlakom - zastavicama. Zglob saplja sirok, dubok sa blago izrazenim prelazima.
Dosaplje:
Blago ukoseno, snazno i siroko.
Sape:
Snazne, izbocenih cvrsto pripijenih prstiju, kasikastog oblika. Nokti tamno pigmentisani, cvrsti, jagodice i tabani tamno do crno pigmentisani, cvrsti, ali elasticni.

Zadnje noge
Izgled:
Stavovi zadnjih nogu gledani od pozadi pravilni i nesto siri od prednjih nogu. Gledano sa strane stavovi su takodje pravilni a uglovi dovoljno zatvoreni. Butina je misicava, snazno zaobljene muskulature, koso polozena i zaklapa sa horizontalom slican ugao kao i plecka. koleni ugao je nesto otvoreniji od ramenog (iznosi oko 125 stepeni). Koleno cvrsto i siroko. Potkolenica koso postavljena, snazna, sa dovoljno dubokom muskulaturom i sa izrazitim zastavicama.
Skocni zglob:
Sirok je i dosta otvoren (ugao oko 130 stepeni).
Zadnje dosaplje:
Snazno, nesto strmije od prednjeg, zaperci se retko srecu, a treba ih uklanjati.

Hod
Korak izdasan, dug i lak. Najradije se krece u srednje dugom ali vosokom kasu. U galopu je nesto tezi, ali sa dugim i izdasnim skokovima.

Koza
Srednje debela, elasticna, uz telo i pojedine delove dobro pripijena, bez nabora. Sve vidljive sluzokoze crno ili tamno pigmentisane.


Dlaka
Glava, usi i prednji delovi nogu obrasli su kratkom dlakom. Vrat, trup, kao i zadnji delovi ekstremiteta i rep pokriveni su dugom, nesto grubljom i skoro pravom dlakom. Ispod duge dlake nalazi se kraca, finija, vrlo gusta i obilna poddlaka. Duzina dlake na grebenu iznosi 10-12 cm, a ne sme da bude kraca od 7 cm.


Boja
Pas je jednobojan. Dozvoljene su sve nijanse boja od belog do tamnomrkog, skoro crnog. Najpozeljnija je sivozelena i tamnosiva boja. Sarenilo nije dozvoljeno. Kod pigmentiranih pasa dozvoljene su ali nepozeljne male bele oznake - belege na prsima i prstima. Kod svih pigmentiranih pasa osnovna boja najvise je izrazena na gornjim delovima glave, vrata i trupa. U donjim delovima boja (pigment) postepeno slabi i prelazi u donjim delovima nogu u svetliji (prljavo sivi, odnosno zuckasti) pigment. Ovi prelazi u svetlije boje ne smeju da budu oiviceni i da daju utisak sarenila.


Tezina
Tezina muzjaka u radnoj kondiciji treba da iznosi 35-45 kg, a kuja oko 30-40 kg.


Mane
Lakse:
Nedovoljno izrazena sirina lobanjskog dela glave, nezto duzi licni deo glave, slabije razvijene celjusti, nedovoljno izrazena sirina i dubina grudi, pljosnata ili suvise zaobljena rebra, manje izrazeni nepravilni stavovi nogu, nesto kraca dlaka (pri cemu su zastavice ipak dobro izrazene), bele belege na prsima i sapama, malo skracenje repa, zecije sape, kao i ostale lakse telesne mane.
Teze:
Preduga (siljasta) njuska, jako izrazen stop, visoko usadjene i nedovoljno preklopljene usi, kljestasto zubalo, sedlasta ledja, nosenje repa u stranu, limfaticna konstitucija, kao i sve teze telesne mane.
Diskvalifikacione:
Nedostatak premolara, velika nesrazmera duzine i visine, nedovoljna visina grebena, nedovoljna duzina dlake (ispod 7 cm), pojava sarenila, tigravost, depigmentacija vidljivih sluzokoza i ociju, degenerativne pojave - brahignatija i prognatija, izraziti O i X stavovi nogu, urodjeno kratak rep ili bezrepost, jako ulegnuta ledja i druge degenerativne pojave.
Logiran
pzorko
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #149 : sobota, 06.02.2010 : 16:22:34 »

Aja, pardon, pisal sem, da imaš psičko, pa imaš v resnici psa.

No, še toliko bolj nakazuje, da ni pravi šarplaninec.
Logiran
Strani: 1 ... 5 6 7 8 9 [10] 11   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Šarplaninec
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines