mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 23.04.2024 : 21:48:42

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Koža in dlaka  |  Tema: Rak??
Strani: 1 2 [3] 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: Rak??  (Prebrano 19706 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #30 : petek, 23.08.2013 : 19:25:14 »

.Sicer pa, ko sem vprašala zdravnico kaj ji lahko dajem za jesti mi je rekla, da prehrana nima vpliva. Ali nima vpliva zato, ker je rak 3 stopnje in s prehrano ne bi nič dosegel?
Ali nima vpliva zato, ker je rak 3 stopnje in s prehrano ne bi nič dosegel?

Klasična medicina, tudi veterinarska, seveda ne (oziroma le redko) priznava, da lahko pomaga še kaj razen klasičnih medicinskih metod, navsezadnje so se tudi vsi naši veti kalili (šolali) na ta način. In ravno zaradi tega, je po moje vredno poskusiti tudi s prehrano. Moje mnenje je podobno kot je zapisala Pepsi, sploh pa upam, da verjetno tudi dr. Tozonova ne bi ponujala neke terapije, ki bi, glede na ponovni UZ in RTG, bile popolnoma nesmiselne in zelo pomembno je, kakšen občutek zaupanja si dobila ob njej. Po drugi strani pa verjamem, da za psičko ne bo lahko in psi težko/ne razumejo, da je vse slabo počutje namenjeno njihovi ozdravitvi. In tudi to bi navsezadnje psička lahko razumela kot "izdajo".

Držim pesti  objem
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #31 : petek, 23.08.2013 : 20:00:01 »

Klinc, kemoterapija ni kar tako, jaz bi se zanjo odločila samo, če bi mi vsaj dva veterinarja zagotovila, da pomeni znatno možnost ozdravitve. Ne larifarijev o izboljšanju kvalitete življenja in podaljšanju za nekaj tednov ali mesecev, ampak možnost ozdravitve. Sicer bi ostala na odstranjevanju tumorjev, kortikosteroidih in ostali podporni terapiji. Pa kar bo bo.
Logiran
CAPKA
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 72


« Odgovor #32 : petek, 23.08.2013 : 20:27:09 »

Sicer pa, ko sem vprašala zdravnico kaj ji lahko dajem za jesti mi je rekla, da prehrana nima vpliva. Ali nima vpliva zato, ker je rak 3 stopnje in s prehrano ne bi nič dosegel?
Je že čarka zgoraj lepo povedala, jaz bi dodala samo to, da je dokazano, da se rakaste celice hranijo s preprostimi sladkorji zato kamorkoli pogledaš na netu za pse, ki prebolevajo raka priporočajo prehrano brez žitaric. Pač škodit ne mora, je fajn pri teh naših veterinarjih poleg njihovih mnenj si ustvarit tudi svojega s svojim lastnim raziskovanjem problema, ki ga ima tvoj pes. Po mnenju Tozonove par mesecev nazaj tudi nikakor ni bilo možno, da ma moja psica paralizo grla, da so njene težave z dihanjem sigurno samo starostni problemi, pa evo en mesec kasneje mi je nehala dihat in smo jo komaj rešili, ker se ji je sapnik sesul - zaradi paralize grla. Tako, da ja... Fajn je včasih tud mal s svojo glavo mislit in ne čist vsega slepo verjet veterinarjem.

Kar se tiče pa kemoterapije se pa sama odloči, ne poslušat drugih, tvoj pes je, tvoja odgovornost, ti jo najbolje poznaš in ti veš ali je dovolj močna, da gre čez kemoterapijo ali ne. Jaz vem, da bi se za kemoterapijo v vsakem primeru odločila, če bi psu to podaljšalo življenjsko dobo, razen v primeru da bi bil rak res že tako razširjen z metastazami v pljučih, da bi bil pes z dvema nogama že v grobu, potem bi mu pač samo še lajšala simptome z zdravili do konca dokler ne bi šlo več. Malo razišči pozitivne in negativne strani kemoterapije in se potem odloči, informacij na netu imaš ogromno.
Logiran
anita1987
novinec
*
Sporočil: 30


WWW
« Odgovor #33 : petek, 23.08.2013 : 20:34:38 »

Ja Lanabela, tudi jaz razmišljam v tej smeri. Da se psička muči zaradi nekaj dodatnih mesecev - tako sebična nočem biti. Ker ravno tega se bojim - uničiti njeno živahnost s terapijo, za par mesecev...to mi je kot da bi jo še sama nekako hotela umoriti. Če ni zagotovitve da ozdravi potem raje vidim da je takšna kot je, ko ne bo mogla vec ji bom ponudila možnost nebolečega odhoda... Cry in potem najbrž jaz na psihoterapijo...

skratka odločila sem se tako: v petek slikanje in ultrazvok. Izvem mnenje dr. Tozonove. Potem grem po mnenje še do kakšnega veterinarja (mimogrede, kateri je še dober na tem področju? Vem da je dr. Tozonova med vodilnimi pa vseeno). Trstenjak - Zajc mogoče? Ali mogoče Miklavžin? Čimveč mnenj bi rada in potem na podlagi tega se bom odločila.

Lanabela kaj so  kortikosteroidi? A so to nekakšni blokerji? Danes mi je zdravnica razlagala o nekakšnih blokerjih, ki pa jih je treba jemati doživljenjsko, drugače se ob prenehanju jemanja tumorji še bolj razrastejo?

Capka problem je, da se meni trenutno od vseh informacij kar meša...drugače pa ja, bom raziskala. Hvala vam za vso podporo res. Upam, da bom tudi jaz lahko nekega dne nekomu pomagala tako kot vi meni.

Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #34 : petek, 23.08.2013 : 20:42:01 »

skratka odločila sem se tako: v petek slikanje in ultrazvok. Izvem mnenje dr. Tozonove. Potem grem po mnenje še do kakšnega veterinarja (mimogrede, kateri je še dober na tem področju? Vem da je dr. Tozonova med vodilnimi pa vseeno). Trstenjak - Zajc mogoče? Ali mogoče Miklavžin? Čimveč mnenj bi rada in potem na podlagi tega se bom odločila.

Tukaj boš verjetno dobila več različnih odgovorov, saj imamo različne izkušnje. Zame recimo je Miklavžin zakon! Poleg tega, da je res strokovnjak, si vzame čas tudi za človeka in lepo po kmečko vse razloži, tako da so ti zadeve res jasne.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
CAPKA
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 72


« Odgovor #35 : petek, 23.08.2013 : 20:54:47 »

Kar se veterinarjev tiče išči specialiste onkologe, ne it k splošnim veterinarjem ali pa specialistom za druge zadeve (npr. Miklavžin je nevrolog in ortoped). Za onkologijo imaš še Butinarja v Postojni.
Logiran
Aponi
rad pišem
****
Sporočil: 316


« Odgovor #36 : petek, 23.08.2013 : 21:09:58 »

Meni je pri zbiranju informacij o kemoterapiji zelo pomagala dr. Darja Pavlin. Res si je vzela ogromno časa in mi odgovorila na vsa vprašanja, ki so me mučila. Pa Zaninović starejši, on po mojem mnenju psa začuti, koliko moči in volje je v njem, če je za vztrajat in fajtat.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #37 : petek, 23.08.2013 : 21:33:10 »

Tumorji so prcej nepredvidljivi. Betki je pri 13 letih Tozonova diagnosticirala velik sarkom -ne spomnim se več točno kakšen - v medenični votlini (ki je res bil), kirurgi so odkimali da ni mogoče operirat, na pljučih so našli precejšnje metastaze (ki so očitno bile nekaj drugega), napovedali so ji največ nekaj tednov, dobila je protibolečinsko, drugega nič. Pa je psica po treh letih in pol še vedno živa (čeprav jo starost že pošteno zdeluje), tumor pa je razpadel in ga ni več.

Mastocitomi so pa še prav posebej nepredvidljivi - pri psici, ki sem jo imenila se je zgodilo, da je tumor, ki je bil označen za operacijo in se dolgo ni spreminjal nenadoma čez noč izginil, žal pa se je pogosteje zgodilo, da se je takoj po tem, ko so bili odstranjeni prav vsi prisotni mastocitomi čez noč pojavil nov še preden so bili popbrani šivi po zadnji operaciji..
Logiran
anita1987
novinec
*
Sporočil: 30


WWW
« Odgovor #38 : torek, 27.08.2013 : 20:15:57 »

Pozdravljeni,

spet jaz....rabim pomoč. Po nasvetih sem psički spremenila prehrano. Tako briketkov ne dobiva več, ampak obroke sedaj samo kuham. Jaz upam, da delam prav: dajem ji po dva obroka, včeraj sem ji vmes dala 2 piščančja hrbta (surova). Trudim se, da bi jedla skuto ali jogurt s sadjem (jajčkom), ampak to je bolj tako tako...potem drugi obrok pa sem ji skuhala meso (danes piščančje želodčke, goveja jetra, pljuča in mislim da ledvičke). Zraven sem dala še zelenjavo.  Za zobke  je dobila predvčerajšnjim govejo kost (tudi surovo). Namen ji imam dajati tudi ribe. Ali vi dajete vašim surove ribe ali jih npr. malo popečete in nato odstranite kosti? Jaz psički dajem še vitamine za starejše pse in omega 3 kapsule. Vprašanje pa imam glede žitaric? Ali prehrana brez žitaric pomeni, da ne sme nič riža ali makaronov? Tudi polnozrnatih ne? Ker ne vem, ali iz tega, kar sem opisala dobi vse potrebno? Ali ne manjkajo OH-ji?

Pisala sem že pod drugo temo, pa ni bilo odgovora, zato sem sedaj postavila vprašanje še tukaj. Pa saj v bistvu gre za vprašanje prehrana - rak, tako da mogoče ni čisto out.

Hvala ponovno in lep večer!
Logiran
anita1987
novinec
*
Sporočil: 30


WWW
« Odgovor #39 : sreda, 28.08.2013 : 17:38:11 »

Še to: Lanabela, upam, da mi boš lahko odgovorila. Ali so kortikosteroidi - medrol? Berem vse mogoče in podatkov je malo morje, sem čisto izgubljena. Kako izgleda zdravljenje s kortikosteroidi? Ker sedaj sem malo zmedena in spet ne vem kakšna je rezlika med tem in genetskim zdravljenjem. Ali je genetsko zdravljenje tisto, ki ga odsvetujejo, ker po prenehanju jemanja tumor še bolj "izbruhne"? Ali je to pri medrol-u oz. kortikosteroidih?

Lepo prosim za odrazložitev. Mogoče sem res malo leva. No, vem da sem, pa tudi malo izgubljena  Sad
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #40 : sreda, 28.08.2013 : 19:14:40 »

Zdravnica o kemoterapiji govori kot o zdravljenju prehlada...

No, kemoterapija zagotovo ni nedolžna. Ampak če je tvoja psica zdaj živahna in pri sebi in če je možnost ozdravitve, bi se jaz na tvojem mestu odločila za to.
Če je psica bolj slabotna, pa nikakor.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #41 : sreda, 28.08.2013 : 20:39:29 »

Glej, o tem bi se moral pogovoriti z veterinarji. Medrol je en od kortikosteroidov, so tudi še drugi. Če se ne motim, so psici (naslov lastnice imaš na ZS, ona bi ti znala povedati veliko več) ne vem kateri kortikosteroid vbrizgavasli tudi direktno v tumorje.
Genetsko zdravljenje je novost, ki se v glavnem še preizkuša. Pred leti so imeli na VF eksperimentalni program (ali kako se temu reče), ne vem kakšni so bili rezultati, psički, ki sem jo poznala ni pomagalo. Se pa po moje splača poskusiti, če drugo odpove in če lahko prideš zraven.
Logiran
anita1987
novinec
*
Sporočil: 30


WWW
« Odgovor #42 : sreda, 28.08.2013 : 21:22:20 »

joj Lanabela, kje pa jaz lahko vidim naslov? Nič ne najdem... Undecided
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #43 : sreda, 28.08.2013 : 21:55:49 »

Ja, ne moreš, ker nimaš paketa. Lahko pa greš v svoj profil in obkljukaš, da je tvoj email javen, vsaj za ta čas, ko boš to potrebovala.. kot imam to jaz, npr..

Si pred težko odločitvijo, loterijo, pravzaprav.. Sama sem bila dvakrat, nikoli se nisem odločila za nadaljnje zdravljenje.. sem sklenila, da je preveč riskantno, da bi jima otežila zadnje dni, čeprav so to vseeno bili. V pasjem primeru sem morala potem sprejeti odločitev še o evtanaziji. Nisem pa poslušala nikogar od domačih, ne glede na to, čemu so nasprotovali.. Še veterinarji niso mogli napovedati, koliko časa bosta še živeli in na kakšen način bosta končali, če ju ne bom prej prehitela sama. Nikoli nisem ničesar obžalovala in tudi bolezen sem sprejela.. nekako ne zagovarjam "mrcvarjenja", sem bila predolgo priča takemu in drugačnemu hiranju ljudi..

Moja psica je v svojih zadnjih treh mesecih oboževala surovo meso, pa sta jo tumorja v tem času dobesedno izsesala, čeprav je bila pred tem predebela.
Jaz ji na tvojem mestu ne bi dajala OH, pač pa namesto tega kak dodatek, ala Missing link.
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #44 : ponedeljek, 02.09.2013 : 13:29:13 »

Mi smo poseg v redu prestali in poslali vzorce na pregled na Dunaj in zdaj čakamo. Kako dolgo se pa približno čaka, sem pozabila vprašat?

Trajalo je ca. 10 dni in baje je vse ok Smiley
Držimo pesti za vaju še naprej ljubezen
Logiran

Strani: 1 2 [3] 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Koža in dlaka  |  Tema: Rak??
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines