mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 19:54:09

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  o mačkah - razno  |  Tema: Agresivne prostoživečke
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Agresivne prostoživečke  (Prebrano 5486 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
wolfy
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 72


WWW
« : petek, 23.08.2013 : 00:28:14 »

Torej imam sledeč problem.
Živimo na vasi, imam 2 mladi mucki(in 1 kužka Cheesy ). Pred kakim mesecem, ko smo se preselili na vas, sem videla par prostoživečih mačk. Ker jih nisem imela srca pustit lačne sem jih redno hranila sedaj pa problem. Mačke so postale divje, napadajo moji dve mucki, ena se je pokakala od strahu, ko je videla odraslega mačka. Naj še omenim, da jo je ta maček tako opraskal, da je imela krvav ušesek. Sedaj ju držim notri, ker enostavno nimam več ''jajc'', da bi moji dve izpostavljala nevarnosti, saj sta mladi mucki, neizkušeni. Seveda pa ne moreta biti v hiši, saj smo se ravno zaradi živalic preselili na svoje, stran od ceste... sedaj pa imamo te probleme z mački. Naj pa tudi še omeim, da ju tudi pes ne prežene, prej mačke njega.... Okupirale so celo parcelo, do ljudi so prijazne, do mojih muck pa ne.  Angry
Res več ne vem, kaj naj naredim, ker postajajo nadležne, vsak dan kakšna pred vrati, moja mucka pa samo da jih zavoha je čisto prestrašena in napuhnjena  Undecided
Vaši predlogi, kaj bi vi storili? zavetišče ne naredi  NIČ, ker so njihove kapacitete polne  Angry 
Nehala sem jih hranit, sedaj mi pa stojijo pred vrati .... aaaaahhh nadloge .....


pa lep večer vsem vam,

lep pozdrav od prestrašenih kosmatinčkov   Sad
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #1 : petek, 23.08.2013 : 08:53:38 »

V dogovoru z zavetiscem macke polovi in odpelji na kastracijo/sterilizacijo (pa prej se malo pozanimaj cigave so). Macke pac tudi vaso parcelo jemljejo kot svoj teritorij, za katastrske meje jim bolj dol visi, ki ga branijo pred vsiljivci = tvojimi mackami.

Preden svoje spustis ven (razmisli, ce je to res "potrebno"), jih pocepi proti kuznim boleznim, vkljucno z levkozo.

Tudi mi smo na vasi, pa so moje macke lepo notri. Niso vajene zunanjega okolja in kljub temu da gre mimo hise ena res neprometna cesta, nimam nikakrsne zelje po njihovih samostojnih izhodih. Dva od njih sta dudarja, kar pomeni, da jima niti malo ni jasno kaj je zunanji svet, eden zunaj na smrt zapanicari (slabo leto star pobran prostozivecko po tem, ko ga je zbil avto), ena je pa tudi pobrana kot mladic in ni vajena zunanjega okolja.
Se vse macke, za katere vem, da so prisle v tem casu kar smo mi tule (dobri 2 leti), so izginile. Sosedova mladicka je "trajala" natanko dva dni in eno noc. Tri mladice od sosedov par his naprej sem nekajkrat pobirala pri nas - to je bilo lani, no od pomladi (ali celo zime) naprej jih nisem vec videla. Niso samo avtomobili, vsaj tule pri nas je en kup divjih zivali - od kun do lisic, ki so jim macke (mladici, pa tudi odrasle nevajene se umakniti) lahek plen. In selekcija je kar mocna, tiste macke, ki prezivijo prvo zimo (jih je res malo), potem obicajno prezivijo ...
Logiran
Skuiki
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.758


« Odgovor #2 : petek, 23.08.2013 : 10:09:33 »

Prostoživečih mačk nima smisla nameščati v zavetišče, ker je to za njih preveč stresno pa tudi možnosti posvojitve so praktično nikakršne.

Potrebno jih je poloviti z živolovkami, odpeljati na S/K in vrniti v okolje. Ker gre za prostoživeče mačke, je plačnik posega občina, izvajalec pa različno, lahko pristojno zavetišče, lahko ambulanta .... Če napišeš iz katere občine si, ti bomo najlažje predlagali, kam se obrniti (včasih je potrebno prijaviti lokacijo občini, včasih zavetišču ...).

Kot je napisala maja01, štejejo mačke vašo parcelo za svoj teritorij, s katerega odganjajo vsiljivce (tvoje mačke).
Skušaj jim hranišče prestaviti stran z vašega vrta, če je kakšna možnost, to bi se meni zdel smiseln korak.

Dvomim da je okolje toliko varno, da bi bilo za spuščati ven brez nadzora mačje mladiče. Ogrožajo jih prostoživeče mačke, psi, lisice in tudi ceste. Tako da jaz bi predlagala, da svojim mačkam raje ogradite del vrta, balkon ali teraso in jim sicer omogočite izhod ven, ampak varovan, od koder ne morejo pobegniti. So svoji sicer sterilizirani in kastrirani?

Logiran
wolfy
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 72


WWW
« Odgovor #3 : petek, 23.08.2013 : 12:18:49 »

moji sta stari 4 in 5 mesecev, ena je cepljena in čipirana, eno pa to še čaka. sterilizacijo bom opravila pred prvo gonitvijo tastarejše, torej čez kak mesec in pol.

potrebno jih je spuščat ven, saj uživajo zunaj, se igrajo .... so pa zunaj takrat ko smo mi, torej čez dan. ponoči sta obe noter, tu ni boga ki bi me prepričal da so mačke za zunaj.

zavetišče ne naredi nič, pravijo da so njihove kapacitete polne.... mačke se sicer božajo, ampak če bi jo hotela vzet v naročje ali dat v boks bi me pa opraskala. plus tega, da ne veš kakšne bolezni imajo .....

hranit sem jih prenehala takoj ko sem videla da postajajo vedno bolj divje in teritorialne. danes je bil spet en mačkon pred vrati, moja je še vedno čisto prestrašena pa je od tega srečanja več kot 4 ure Sad

tudi pes, ki sicer ne mara drugih mačkov in ščiti moji dve se jih boji....

bomo nekaj probali narest iz kake velike stare omare, ampak dvomim da bo mojima všeč, ker sta zelo radi svobodni.

Drugače sem pa iz okolice Novega mesta Smiley
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #4 : petek, 23.08.2013 : 12:30:49 »

- Dokler macki ne bosta 2x cepljeni, ju ne vozi ven. Ce ti kakrkoli stakneta, ti bo hudo zal, za tisto zunanjo uzivancijo. Kljub vsemu jima zunaj lahko uredis varno okolje (primerno ograjen vrt/del vrta), kamor tudi druge macke ne bodo mogle.

- Nobeno zavetisce ne jemlje prostozivecih mack, ki niso socializirane. Bi pa zavetisce (v dogovoru z obcino - kaksen je protokol se pozanimaj pri konkretnem zavetiscu) moralo poskrbeti za sterilizacijo/kastracijo prostoziveck in jih potem oznacene vrniti v okolje.

- Takih mack ne mores na roko ujeti in spakirati v transporter, to se naredi z zivolovko.
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #5 : petek, 23.08.2013 : 12:32:10 »

potrebno jih je spuščat ven, saj uživajo zunaj, se igrajo .... so pa zunaj takrat ko smo mi, torej čez dan. ponoči sta obe noter, tu ni boga ki bi me prepričal da so mačke za zunaj.

plus tega, da ne veš kakšne bolezni imajo .....

Zanimivo, bolezni se sami bojite. Za vaši mačkici pa "ni boga, ki bi se bal zanju"...

Logiran
wolfy
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 72


WWW
« Odgovor #6 : petek, 23.08.2013 : 13:09:59 »

se bojim za njiju in zgajam paniko za vsako skrivljeno dlako.... zato sta zunaj samo ko smo mi zunaj.... prva je že cepljena in čipirana 1x, tamalo bom pa konec meseca prvič ko peljem starejšo cepit še drugič....

se bom pozanimala pa sporočim kaj bodo rekli, čeprav dvomim da bodo kaj ukrepali ...
Logiran
Skuiki
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.758


« Odgovor #7 : petek, 23.08.2013 : 13:34:34 »

Joj, ne ju voziti ven, ne da sta obe cepljeni vsaj proti kužnim boleznim!
Ker kuga ni noben hec in je pri mladih mačkih v večini primerov
smrtna, smrt pa je ekstra grda.



Logiran
wolfy
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 72


WWW
« Odgovor #8 : petek, 23.08.2013 : 17:15:48 »

okej, sej tamala je večino dneva noter, večja pa kar skače čez okno ker hoče bit zunaj   Angry    -je potomka prostoživeče mačke, ki je skotila pod teraso tam kjer smo živeli prej in ima verjetno še nekaj njenih genov v sebi..... 
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #9 : petek, 23.08.2013 : 17:57:37 »

TOPLO priporocam v branje Klik in klik in se bolj TOPLO priporocam, da ju ne spuscan ven, dokler nista OBE 2x cepljeni. Da ti ne bo zal.
Logiran
Butterfly
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 34


« Odgovor #10 : sobota, 24.08.2013 : 08:52:35 »

okej, sej tamala je večino dneva noter, večja pa kar skače čez okno ker hoče bit zunaj   Angry    -je potomka prostoživeče mačke, ki je skotila pod teraso tam kjer smo živeli prej in ima verjetno še nekaj njenih genov v sebi..... 

Bolj verjetno je, da zaradi tvojega prepričanja, da mačke morajo biti zunaj, da rabijo svobodo in zrak in ptičke, vidiš, kar pač hočeš videt Wink Moja dva včasih strmita v vhodne vrate, iz česar bi marsikdo sklepal, da hočeta biti svobodna...ampak strmita tudi v vrata kopalnice, pa kuhinje, pa spalnice, če so slučajno zaprta Smiley Mačke so pač radovedna bitja in če imajo možnost, bodo skozi okna/vrata itak šle in raziskale, kaj je na oni strani. Niso pa notranje muce za nič prikrajšane, dokler imajo kje za praskat, plezat, igrat in kakšno poličko pri oknu za opazovanje okolice.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  o mačkah - razno  |  Tema: Agresivne prostoživečke
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines