mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 18.04.2024 : 10:54:46

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: nevihta in bibino obnašanje
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: nevihta in bibino obnašanje  (Prebrano 12639 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Bibalover
novinec
*
Sporočil: 22


WWW
« : četrtek, 29.08.2013 : 14:33:31 »

Živijo!
Imam psičko ki je prosto gibajoča na našem vrtu ki je zelo velik. Navajena je biti zunaj, všeč ji je da je v naravi in večinoma hoče spati zunaj saj sovraži naše ploščice po stanovanju.
No, stvar je taka da ko je zunaj nevihta je grozno nemirna. skače in laufa na vso silo po vrtu, laja kot obsedena in prav nič je ne odvrne od tega, razen to da jo pred nevihto pripeljemo v stanovanje(takrat je mirna, upoštevala sem nasvete naše veterinarke da naj vžgemo tv in se obnašamo normalno, pogovarjamo normalno kot da ni nič). Zdaj me pa zanima če bo tole ona vzela za potuho, ker vsakič ko jo odpeljemo nazaj ven začne lajati in me gleda s tistimi ogromnimi očkami. Jaz bi jo z veseljem imela v stanovanju, ampak ko pa vidim da je zmedena glede ploščic ker se ji drsi in želi na vso silo na balkon spati ven (notri noče spati) . Zmedena sem, nevem kaj naj naredim. Naj omenim da smo se v kratkem preselili na večjo parcelo. Psička je stara 9let in se je vsega zelo hitro privadila, samo strah pred nevihto nosi še zmeraj s sabo  Undecided
Logiran
Skuiki
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.758


« Odgovor #1 : četrtek, 29.08.2013 : 14:59:52 »

Pa ima zunaj kakšno varno zavetje, kamor se lahko skrije pred nevihto?

Logiran
Bibalover
novinec
*
Sporočil: 22


WWW
« Odgovor #2 : četrtek, 29.08.2013 : 15:07:57 »

seveda, naredili smo še večjo kučo in notri ima svoje igrače na katere je navezana in njeno dekico.Rada bi jo odvadila da hodi v stanovanje med nevihto in da se tudi zunaj tega nekako navadi...
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #3 : četrtek, 29.08.2013 : 15:10:46 »

Vprašanje, če bi koča pomagala.. nekaj hiš stran ima mešanec NO/AM pravzaprav kar leseno vrtno uto za svojo kočo (ima svoj vhod vanjo), pa ne zadošča, ga med nevihto spuščajo v stanovanje. Star je že 13 let.. Običajne pasje ute so pa seveda bistveno nižje in mojo boječko moti že ropotanje dežnih kapelj..

Aha, si že odgovorila. Torej, si ne predstavljam, kako bi jo odvadila. Saj nevihte niso vsak teden čez celo leto, da bi bil to tak problem.
Logiran
Bibalover
novinec
*
Sporočil: 22


WWW
« Odgovor #4 : četrtek, 29.08.2013 : 15:46:17 »

ja, tole je res. Naša je stara že 9let in je še vedno zeloo živahna. Zadnje čase so nevihte resnično problem ker jih je dosti-pri nas grmi vsak dan in ona se vsak dan vznemiri, tudi če čuje nevihto ki je zelo daleč. Niti ni problem da je v hiši samo smili se mi in pomagati ji hočem ker mi je hudo gledati da se boji. no hvala za odgovore!
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #5 : četrtek, 29.08.2013 : 20:20:47 »

A veš, na starost postanejo nekateri psi tudi bolj razdražljivi in če nimajo problemov s sluhom, se tovrstne težave lahko naenkrat pojavijo ali pa se le stopnjujejo.. Pri moji prejšnji psici je bilo namreč tako, da se 10 let ni bala grmenja in petard. Če sva bili na sprehodu in je kaj od tega počilo, sem jaz prva in edina skočila. No, po 10-em letu se je pa začelo.. in to tako, da je začela na kljuko od vrat skakat, če je bila sama zaprta v sobi.

Če ti ni problem, da je v hiši, naj bo tam, dokler najhujše ne mine, ker psica prav v hiši išče svoje zavetje. Če bi jo puščali zunaj, bi bilo še huje. Če je v hiši OK in ne zganja hudiča, si lahko še vesela..  Smiley
Logiran
pzorko
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #6 : petek, 30.08.2013 : 23:19:09 »

Sicer psička ni več mlada, a boš vseeno morala nekaj storiti, če boš hotela, da preneha s tem paničarjenjem ob nevihti. Takega problema se je zaradi njene starosti in same resnosti problema treba lotiti celostno. Ker pač moraš vedeti, da želiš psa rehabilitirati, prevzgojiti.
Kot prvo moraš spremeniti njeno obnašanje. Nevihta ne sme pomeniti skakanja, jokanja, ker v končni fazi ni tako strašna kot izgleda. Predlagam ti, da si nekajkrat med nevihto z njo zunaj (še najboljše v pesjaku) in se nikakor ne zadovolji z njeno histerijo. Za cilj si zadaj, da bo psička lepo mirno sedela ob tebi. Med paničarjenjem je ne božaj, ker s tem vedenje še bolj spodbujaš. Lepo mirno stoj in vedno, ko bo hotela skakati, cviliti, popraviš z NE! Lahko jo miriš tudi z rahlim dotikom. Pohvališ šele, če je mirna, pa še to ne pretiravaj. Tudi občasni priboljšek ne škodi. Počasi jo potem poskusiš dati v prostor, jo uleći, masirati. Zadnji korak pa je hiška. Na umirjen način jo poskušaš spraviti v hiško - lahko z nastavljanjem priboljškov, igračko. Če ne gre, jo pač zapreš v pesjak in najprej od blizu, nato pa od daleč opazuješ ter popravljaš njeno paničarjenje. Saj pes slej kot prej zakapira, kaj se mu hoče dopovedati, le vztrajen je treba biti. Ti le ohranjaj mirno kri, strogo prepovej vsako cviljenje in ji pokaži, da grmenje ni nič strašnega. Lahko odvračaš pozornost z igro, lahko ji daš hrano, lahko jo takrat treniraš, daš na povodec in narediš z njo par krogov po dvorišču (če grmi od daleč) ... Treba je biti iznajdljiv in eksperimentirati. Smiley
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #7 : sobota, 31.08.2013 : 07:33:19 »

Med paničarjenjem je ne božaj, ker s tem vedenje še bolj spodbujaš.

To sem tudi jaz nekoc trdika, ampak se ne strinjam vec.
Zakaj pravzaprav ne bi tolazili/mirili nekoga, ki mu je zares hudo? Zaresno fobijo se ne da kar s besedico Ne in parimi nagradicami odpraviti. Tle trda roka nima kaj iskat.
Priznam pa, da je marsikomu tezko lociti pravega strahu od napacno naucenega vedenja, je pa to bistvo pri nadaljnjem ravnanju s psom.

V vasem primeru bi psu vsekakor omogocila ta cas preziveti v hisi, takrat pa lahko tudi po osovrazenih ploscicah pogrnes tisto poceni kopalnisko preprogo na metre recimo in ji tako ustvaris varno in nedrseco pot za ta cas, ko je z vami noter. Jaz osebno bi ji to itak ze takoj omogocila, ce so edino ploscice ovira, da noce stopiti notri in bi drugace rada prezivela nekaj casa z vami tudi v hisi.
Logiran

CAPKA
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 72


« Odgovor #8 : sobota, 31.08.2013 : 13:30:28 »

Med paničarjenjem je ne božaj, ker s tem vedenje še bolj spodbujaš. Lepo mirno stoj in vedno, ko bo hotela skakati, cviliti, popraviš z NE!
To ni res, je zastarel mit, ki je naredil več škode, kot koristi. Pa tudi dretje NE na psa, ki se boji ne bo prineslo nič dobrega. Pri takih problemih wannabe cezar milan metode ne pomagajo oz. lahko poslabšajo zadevo.

http://fearfuldogs.com/myth-of-reinforcing-fear/

Zakaj pa psička ne bi smela bit notri v času grmenja? Se mi zdi ful ne fer do psa, da se ga namerno izpostavlja nečemu, česar se boji. Pač daš psa not, sej hudih neviht z grmenjem pa res ni tako veliko..
Logiran
Bibalover
novinec
*
Sporočil: 22


WWW
« Odgovor #9 : sobota, 31.08.2013 : 14:08:07 »

ja, stvar je taka da je moja biba zelo poslušna, ampak glede neviht je pa joj pri nas doma. hvala za nasvete, jaz se bom še naprej trudila, res pa je da ko jo dajem v hišo ji je lepo, zaenkrat je mirna in ni problema, tudi ploščice je počasi začela kapirati da pač mora dati krempeljčke notri. ko hoče, se vse da Smiley

sicer pa, celih 9let je živela zunaj, komaj ko smo se preselili je dobila mesto v hiši vsake toliko, naučena je osnovnih stvari, zelo poslušna, ampak kadar ima pa nekaj v glavi kot recimo tole z nevihto se ne in ne pusti prepričati. tudi mačko imamo v hiši in si nista ravno v dobrih odnosih, pa še po stopnicah mora hoditi do stanovanja, zato obiske v hiši omejimo na nujno.

Logiran
pzorko
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #10 : sobota, 31.08.2013 : 14:45:28 »

To sem tudi jaz nekoc trdika, ampak se ne strinjam vec.
Zakaj pravzaprav ne bi tolazili/mirili nekoga, ki mu je zares hudo? Zaresno fobijo se ne da kar s besedico Ne in parimi nagradicami odpraviti. Tle trda roka nima kaj iskat.

Gre za to, da pes tvojih besed "ubogi, saj bo, saj si priden, kar miren bodi ..." ne razume tako, kot bi ti hotela, ampak to zanj pomeni spodbujanje tistega, kar trenutno počne. Božanje trpečega psa bo on razumel kot "priden si, ker jokaš". Hitro lahko pride do izsiljevanja, ti pa zasedeš mesto tolažnika med vsakim hujšim pokom. Enako je z agresijo.
Kar se pa "NE"-ja tiče, pa sem jaz tako zagovornik, da je treba pri psu uporabljati čim manj besed. NE je lahko le primer. Vsekakor bi brezglavo ponavljanje "Ne, ne, ne, ne .." zadevo le stopnjevalo, zato je treba biti pazljiv. Jaz uporabljam "ŠŠŠ" in učinkuje.

To ni res, je zastarel mit, ki je naredil več škode, kot koristi. Pa tudi dretje NE na psa, ki se boji ne bo prineslo nič dobrega. Pri takih problemih wannabe cezar milan metode ne pomagajo oz. lahko poslabšajo zadevo.

V takšnih razmerah je treba v prvi vrsti ohranjati mirno kri. Nobeno dretje ne pride v poštev. Pride pa odločnost. Umikanje težavam ali tolaženje žal nista rešitev. Pes se mora s situacijo soočiti, človek pa mu mora pokazati, kako. Saj sem rekel, da jo lahko redirecta na različne načine - z igro, vadbo, hrano ... Ne pa s cartanjem, ko cvili.
Logiran
Bibalover
novinec
*
Sporočil: 22


WWW
« Odgovor #11 : nedelja, 01.09.2013 : 15:03:31 »

saj biba sploh ne cvili, ona ponorelo laufa po celem vrtu, skače in laja na vsak grom. po obrazu se ji prav vidi da zelo pozorno posluša in takoj skoči in začne noreti ko zagrmi. včasih sem že razmišljala da se sploh ne boji, ampak to tako ne pride v poštev ker je najbrž edina možnost da se pes boji, samo obnaša se vsak na svoj način.

jaz bom počakala na nevihto in bom bila pri njej. pesjak ima tako velik ker smo ji naredili novega, da gre človek skoraj sam notri Smiley in bom poskusila s tem pzorko, ...
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #12 : nedelja, 01.09.2013 : 16:56:57 »


pzorko, a si si prebral tole povezavo od capke?

Vsi začetniki v pasjem svetu smo se učili kar nekaj takšnih mitov, kot je ta, da ne smeš psa božati, če ga je nečesa strah. In tako se to ponavlja naprej in naprej. Je kar nekaj takih mitov, katerih se še dandanes mnogi držijo kot edino resnico, pa so že bili znanstveno dokazano "razbiti" .

Ta je le eden med njimi:

Gre za to, da pes tvojih besed "ubogi, saj bo, saj si priden, kar miren bodi ..." ne razume tako, kot bi ti hotela, ampak to zanj pomeni spodbujanje tistega, kar trenutno počne. Božanje trpečega psa bo on razumel kot "priden si, ker jokaš". Hitro lahko pride do izsiljevanja, ti pa zasedeš mesto tolažnika med vsakim hujšim pokom. Enako je z agresijo.
Kar se pa "NE"-ja tiče, pa sem jaz tako zagovornik, da je treba pri psu uporabljati čim manj besed. NE je lahko le primer. Vsekakor bi brezglavo ponavljanje "Ne, ne, ne, ne .." zadevo le stopnjevalo, zato je treba biti pazljiv. Jaz uporabljam "ŠŠŠ" in učinkuje.

V takšnih razmerah je treba v prvi vrsti ohranjati mirno kri. Nobeno dretje ne pride v poštev. Pride pa odločnost. Umikanje težavam ali tolaženje žal nista rešitev. Pes se mora s situacijo soočiti, človek pa mu mora pokazati, kako. Saj sem rekel, da jo lahko redirecta na različne načine - z igro, vadbo, hrano ... Ne pa s cartanjem, ko cvili.

Iz svojih lastnih izkušnjah s takšnimi in drugačnimi psi in neglede na razne članke na to temo lahko rečem, da tole ne drži.

Tvoji nasveti pridejo prav le v primerih, ko ne gre na strah kot strah (panični, fobični) ampak kot neko pridobljeno vedenje iz nesigurnosti.

... tezko lociti pravega strahu od napacno naucenega vedenja, je pa to bistvo pri nadaljnjem ravnanju s psom.

Tudi pri ljudeh obstaja marsikatera fobija, pa me zanima ali bi jokajočega otroka, ki se strašno boji grmenja, tolažil ali ga pustil zunaj da se sooči s situacijo in mu govoril "šššt" in "ne"?

Po napisanem sklepam, da se še nisi in dvomim, da si se kdaj srečal s spom, ki ga je resnično strah.
Logiran

skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #13 : nedelja, 01.09.2013 : 17:07:14 »

Citiram:

Citat
-    Behaviors can be reinforced.
-    Emotions can’t.
-    Fear is an emotion.
-    If you comfort your fearful dog, it doesn’t somehow “reinforce” the fear and make them more scared next time.


--> http://eileenanddogs.com/2013/07/02/reinforcing-fear/
Logiran

Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #14 : nedelja, 01.09.2013 : 19:01:08 »

Jaz imam tudi plašnega Kylieja ki se recimo panično boji kolesarjev pa zaenkrat nism odkrila da bi karkoli pomagalo ko se prestraši, ne ignoranca, ne oster mirno, ne tolaženje.. On ko se prestraši začne vlečt in begat še najbolj po mojih ugotovitvah pomaga mirno prigovarjanje v smislu "lepo mirno Kylie". Ko je pa nevihta ki se je pa tudi boji pa ne sme bit sam v prostoru tudi ce je v sosednji sobi ga je strah, če pa je z nami v sobi se pa umiri in tudi zaspi kljub nevihti.
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: nevihta in bibino obnašanje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines