mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 09:48:29

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Veseli tudi živali človeški šport?
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Veseli tudi živali človeški šport?  (Prebrano 6027 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lola
novinec
*
Sporočil: 16


« : torek, 01.10.2013 : 19:44:39 »

Živjo,

naletela sem na sicer vrhunske, res ljubke fotke. Ampak, a ni to mučenje živali? Zame je to pretiran poskus počlovečenja živali!
Kaj menite? Kje je meja? Počnete tudi vi s svojimi živalcami tako neživalske stvari?


http://www.slovenskenovice.si/bizarno/foto-kuzki-so-se-pomerili-v-deskanju

Lola
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #1 : torek, 01.10.2013 : 20:27:58 »

Največje mučenje za psa je dolgčas in neaktivnost. Karkoli počne je boljše od poležavanja po kavčih in sprehajanja na povodcu v za psa nenaravno počasnem tempu. ne glede na to, kako naporna je dejavnost, s katero se ukvarja.To je  dokazuljivom (in dokazano) z  merjenjem koncentracije stresnih hormonov.
In preden se kdo spet spodtakne ob kakšen špot in ga ozunači za mučenje, naj malo uporabi svojo pamet, če jo še premore: kako bi lahko prisilili pse da deskajo? A so pribiti na deske mogoče? Po moje neverjetno uživajo v svojem početju. Pri mokrih se to ne vidi ravno zaradi težke mokre dlake, ampak če pogledaš pse, ki bordajo po suhem, se pa zelo jasno vidi, kako uživajo. Psi ne lažejo, s svojo telesno govorico povedo vse. Samo pogledati jetreba
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #2 : torek, 01.10.2013 : 20:57:39 »

Glede deskanja, meni je tale video še posebej všeč:

http://www.zapiks.fr/le-chien-le-plus-cool-du-mon.html

Logiran
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #3 : torek, 01.10.2013 : 21:00:57 »

Zame edini poskus počlovečenja na vseh fotkah je pes s kao kopalkami (ne mislim rešilnih jopičev, ker so nujni). Meja je tam, kjer si jo zastavi človek, rezultat pa so nevrotični ali skulirani psi  Wink
Logiran
_lori
midi
****
Spol: Ženska
Sporočil: 331



« Odgovor #4 : torek, 01.10.2013 : 21:09:04 »

Bi se kar strinjala. Če se pri "ekstremnih" pasjih športih ne pretirava, kar pomeni, da se psa ne sili v določene dejavnosti, ki jih ne želi početi oz. ne uživa v njih, in ne sili v neke uspehe, ki so pravzaprav uspehi in tripanje ega lastnikov in ne psa samega, zakaj pa ne?
Logiran
Lola
novinec
*
Sporočil: 16


« Odgovor #5 : četrtek, 03.10.2013 : 19:44:12 »

zanimivi pogledi!
zelo razlicni od mojih, enostavno dvomim, da ti psi uzivajo na deski, prej bi rekla, da to pocnejo, da ugajajo lastniku...
moje mnenje, to niso zivalski sporti, kot tudi ne skakanjw s padalom ali voznja kolesa... vem, kako je bilo meni grozno, ko smo morali v tisti socialisticni osnovni soli zarad nevekakih testov tekmovati po vseh stirih - rokah, ne kolenih, ceprav je clovestvo ze pred vec sto tisoc leti zlezlo z drevesa..
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #6 : četrtek, 03.10.2013 : 21:38:32 »

Ja točno tako - enako sem opazila tudi sama: tisti, ki se zgražajo nad živalmi ki delajo karkoli že, vlečejo, skačejo, deskajo....projcirajo svoje občutke - sami ne marajo teh ali podobnih športov in si ne predstavljajo, kako da bi lahko žival delala z veseljem, če pa sami vedo, da je tovrstna dejavnost muka. Zaradi psic, ki tečejo ob kolesu mi še nikoli ni težil tekač ali kolesar ampak praviloma zavaljene babe iz naslanjačev ali iz avtomobilov. Si predstavljam, da bi bilo njim res muka teči ob kolesu. Psicam to pač ni.
Logiran
Iska
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.129


WWW
« Odgovor #7 : petek, 04.10.2013 : 11:00:57 »

Jaz bi se pa pritožila, ker me moja psička muči  Wink Včeraj je tako divjala pred mano na rolerjih (jaz sem bila na rolerjih, ona je pa na povodcu pred mano tekla šprint na dolge proge  Grin), da sem samo molila, da se mi kakšen kamenček ne zatakne v kolesih, ker potem bi me razmetalo na sto komadov  Tongue
Moja psička je ugotovila, da je ful žur, če si obujem rolerje, ker potem lahko divja do onemoglosti. In ko vidim, da ji ni več do divjanja, prilagodim hitrost njenemu tempu. Verjamem, da podobno delujejo tudi lastniki kužkov na posnetkih, športajo v obojestransko veselje in z ozirom na zmožnosti živali.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #8 : petek, 04.10.2013 : 12:58:13 »

Jaz sem Lolo drugače raumela - ne v smislu tega, da živalim ne bi bilo všeč "športanje" s človekom nasploh, ampak, da je mnenja, da živali same verjetno ne bi izbrale dejavnosti (omenja "človeške" športe), do katerih naravno sploh ne bi prišle.
Recimo - pes bi verjetno v vodi prej plaval, vprašanje če bi sam "surfal" na deski, če ga človek ne bi nekako pripravil do tega. Prav tako pes "skoči" s padalom, ker ga človek vzame s sabo. Ni ravno pasje naravno gibanje vkrcavanje v letalo in let po zraku - medtem ko je tek, pa naj bo ob kolesu ali rolerjih ali kar tako ob vodniku itak pasje normalno gibanje - pes pač teče in to po vseh štirih, če je rad z vodnikom, pač teka z njim.
Tako sem razumela njene pomisleke - ne pa da se ne strinja s pasjimi športi nasploh - ampak, da se sprašuje, če in koliko uživa pes, ko ga pripravimo do tega, do tega, da počne nekaj v "človeških" položajih.

Ko pravi, da je šla hoja po vseh štirih njej na živce, sem razumela, da se ji je upiralo "hoditi" v zanjo nenaravnem položaju, po štirih. Takšno je moje razumevanje njenega vprašanja.

Zdaj pa moje mnenje o zadevi: če pes nekega priučenega obnašanja (kot je tule recimo stanje na deski in lovljenje ravnotežja na valovih) ne bi samostojno izvajal in ga ne bi hotel izvajati, se lahko lastnik samo pod nosom obriše. Ali uživa ali ne? Jah, saj vemo, da si pes svoje "užitke" zna zelo dobro poiskati tudi sam, brez naše usmeritve. Če ga mi ne usmerimo v nekaj, kar je nam po godu, bo svoje nagone in potrebo po gibanju pač "praznil" po svoje, bo sam našel nekaj, kar mu je "v užitek". Če pa smo mi tisti, ki mu nudimo možnost, da "uživa", bo pač užival v neki dejavnosti z nami.
Ali bo sam počel nekaj, kar mu je že samo po sebi v užitek (kopanje lukenj, preganjanje plena ...) ali bo pač počel nekaj, kjer bomo mi tisti posrednik do užitka, pa naj gre za to, da bo zaradi izvajanja neke dejavnosti, ki smo jo mi določili nagrajen od nas s hrano, igro itd. ali pa bo že dejavnost sama taka, da bo psa nagradila, in mu bo torej "v užitek".
Mislim, da dokler pes ne začuti izrazitega neugodja, bolečine, strahu itd., nima težav s tem, da bi z vodnikom, ki ga je dobro pripravil na razne situacije in položaje, ne bi magari surfal po morju ali sedel z njim na letalu.
Brez tega, da pes neke stvari ne sprejme in rad dela, ga itak ne moremo prisiliti v takšne dejavnost.
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #9 : petek, 04.10.2013 : 18:17:58 »

Ja saj verjetno je bilo res tako mišljeno, samo jaz sem malo nastrojena ker so se začeli ljudje vtikat čisto v vse,   vidijo mučenje v vsaki dejavnosti, ki se njim zdi neprimerna, ne da bi sploh pogledali, kako se psi, ki to izvajajo vedejo, kakšna je njihova telesna govorica...psi ne lažejo. Če nekaj delajo pod prisilo in brez veselja, se jim to tudi vidi.

Mja, kaj pa je sploh naravno? Naravno šporatnje za psa niti ni tek z/pred vodnikom ali ob/pred kolesom, ker se giblje po naučenih pravilih, mora biti skoncentriran na to, kar dela in kako to dela. Hoja ob vodniku oziroma na povodcu je za psa še veeeliko manj naravna, kot tek ob kolesu ali vodniku, ker je razen najmanjših in obnemoglih/bolnih psov za psa bistveno prepočasna in mu je v bistvu muka tako počasi hodit. O šolskem poleg sploh ni treba izgubljati besed, ker je povsem umetno in naučeno gibanje. Trikci so pa sploh ful in fej.
Ha, kaj pa je potem za psa naravno? Paradiranje po svojem teritoriju (cca 1-2 km2), označevanje njegovih meja, merjenje s tekmeci, ki pridejo na njegov teritorij, pretepi, iskanje gonečk, nabijanje krogov s pasjimi prijatelji, stikanje za divjadjo, gonja, smetarjenje, žretje in/ali valjanje po crkovini in iztrebkih, kopanje lukenj....
Če psu vzamemo njegove naravne dejavnosti in mu ne damo umetnih /naučenih, potem se bo dolgočasil in če ne bo mogel delat škode, se lahko razvije kompulzivno vedenje. Ja TO pa potem je mučenje, tako za psa, kot za lastnika, še zelo  zelo težkoje to  odpraviti. Grizenje tac, nenehno lovljenje repa ali svetlobnih odsevov, stereotipno gibanje....ja to pa je res hudo. Ne pa deskanje, daljinski skoki v vodo, skoki s padalom, parkuring in kar je še takih bolj ekstremnih zadev. Kakšno stvar psa lahko tudi prisilimo - če noče v helikopter recimo se ga pač ne sprašuje ampak se ga naloži in odpelje, ampak  takšne dejavnosti, kot so deskanje, vleka, iskanje česarkoli, premagovanje kakršnih koli ovir brez povodca in ne v neposredni bližini vodnika....pa gredo samo prostovoljno ali pa sploh ne gredo.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Veseli tudi živali človeški šport?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines