mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 13:30:00

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: moj pes
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: moj pes  (Prebrano 4835 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
KOKI74
novinec
*
Sporočil: 2


WWW
« : četrtek, 03.10.2013 : 07:05:12 »

Kupili bomo haskija. Zanima me glede šolanja, če ima kdo kakšne izkušnje?
In kaj menite šolanje na klik?
Logiran
SinM
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.250


WWW
« Odgovor #1 : četrtek, 03.10.2013 : 07:24:50 »

Dobrodošel na forumu.
Pri vseh polarnih pasmah je izredno pomembna socializacija in doslednost pri vzgoji.
Cel kup uporabnih informacij se najde v temi o vzgoji.
Za šolanje pa je daleč najuspešnejša pozitivna motivacija, ja.
Pa ne pozabi, da SH rabijo gibanje, gibanje in še gibanje. Plenski nagon je lahko tudi problematičen. Predvsem pa se odloči za dobrega vzreditelja, ki ti bo svetoval vse, kar se tiče socializacije, vzgoje in šolanja. Srečno! Smiley
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #2 : četrtek, 03.10.2013 : 13:39:40 »

Plenski nagon JE pri huskijih problem, prav tako "klic divjine", ki pomeni, da bo šel husky raziskovat in lovit v naravo, če bo imel za to priložnost. Nekateri so za pobege neverjetno talentirani in je težko narediti ograjo, ki je ne bi sčasoma "shekal". Ampak husky brez gornjih lastnosti ni husky. To je lastnost pasme in kogar moti, naj si raje omisli kaj drugega - že z malamutom gre lažje.
Odpoklic je treba začet delat ZELO zgodaj, pri 8 tednih zna biti že pozno. Prav soliden odpoklic je pri huskiju najtežje dobiti, ni pa povsem nemogoče. Tudi je potrebna dobra zgodnja socializacija z živalmi s katerimi bo živel in z majhnimi otroci. Ni nujno, da bo socializacija do živali, ki so plen  uspela, trudu navkljub - večino je možno prepričat da sprejmejo živali s katerimi živijo skupaj (pri glodalcih in ptičih jim ne bi nikoli zaupala), vendar je velika verjetnost, da bodo žival, ki se obnaša kot plen lovili in če jo bojo ujeli, jo bodo tudi ubili.
Razen tega je šolanje enako kot pri drugih psih - daleč najboljše rezultate dobiš po kliker sistemu, a samo, če znaš psa za delo zmotivirat in mu narediti trening zanimiv. Husky, ki ga pripraviš do tega da dela, dela zelo lepo. Je pa treba vedno upoštevati, da ne glede na šolanje in vzgojo - če bo videl bežati plen, ga bo premagalo.

kar pa se tiče gibanja pa ni tak hud problem, če njegov vodnik teče, kolesari ali rola. 10km (kolikor je za večino minimum da preteče - ne prehodi - recimo vsak drugi dan se naredi v slabi uri. Ostalo so potem samo normalni sprehodi kot za druge pse. Rabi torej tek, ne rabi pa niti približno toliko miselne zaposlitve kot recimo kakšen ovčar (čeprav je seveda zaželjena)
Logiran
airedale10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #3 : četrtek, 03.10.2013 : 19:09:11 »

Mislim da je najbolj pravilno, da se najprej temeljito pozanimate, šele potem pa kupite psa (upam da imate v namenu rodovniškega psa od odgovornega vzreditelja, ki vam bo pomagal z nasveti  Wink ).
Glede šolanja ''na klik'' oz. po kliker metodi - je zelo uspešno; ampak samo, če se o tem dobro pozanimaš in če veš kaj delaš. Če ne pa ne. In glede na to da pišeš o šolanju na klik  Tongue ti predlagam da če hočeš uporabljati to metodo se res zelo pozanimaš preden začneš. Ker če jo ne uporabljaš pravilno ni prav nič uspešna oz. je lahko celo škodljiva. Jaz sem se npr. informirala približno 3 leta, preden sem ocenila da imam dovolj znanja da začnem uporabljati metodo (''v celoti'') - seveda ravno 3 leta ni potrebno, ampak če delaš narobe ni kaj dosti koristna (zato pa slišimo toliko kritik na kliker metodo - ker velika večina ljudi ne dela prav).  Smiley
Logiran
KOKI74
novinec
*
Sporočil: 2


WWW
« Odgovor #4 : nedelja, 06.10.2013 : 08:28:59 »

Naj lepša hvala za vaše odgovore. Cheesy
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Vzgoja pasjega mladička  |  Tema: moj pes
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines