mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 11:13:01

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  predpisi in dokumenti  |  Lastništvo psa  |  Tema: NOV ZAKON V R Hrvaški - omejen vstop v državo iz t.i. tretjih držav
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: NOV ZAKON V R Hrvaški - omejen vstop v državo iz t.i. tretjih držav  (Prebrano 7601 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
NajaMaja
novinec
*
Sporočil: 1


WWW
« : ponedeljek, 31.03.2014 : 18:43:40 »

Kot si lahko preberete v spodnji povezavi, se lahko iz t.i. tretjih držav (tudi tistih z nizko rizičnostjo stekline - BiH, Srbija) vračate domov le na 10-tih mejnih prehodih (cestnih). Istopate iz RH lahko povsod, da ne bo pomote.

Zanima me ali je  to sploh v skladu z evropskimi predpisi, saj:
1. pes za prehod meje potrebuje le potni list in čipiran mora biti
2. ne potrebuje nikakršnega pregleda veterinarskega inšpektorja (kot npr. krave Smiley ), zato odpade "pojasnilo", da mora biti mejni prehod usposobljen za pregled živali (!)
3. če imaš s seboj bralec čipov, ne bi smelo biti nikakršnih zadržkov na še tako zakotnem mejnem prehodu
4. ta predpis se nekako bode s slov. zakonom, kjer piše, da se lahko vrneš domov (s psom -recimo tako- slov. državljanom) kjerkoli

A je kdo od vas ljubiteljev živali kak pravnik, ki bi se pozabaval s tem. A obstaja kaka izjema, luknja v zakonu? Mene to prehajanje in vračanje domov "stane" dve (2) uri vožnje več - 150 km in seveda stoški goriva. Povem lahko, da vstopam ponavadi v BiH na Maljevcu/Vel. Kladuša (kjer se zadržujem), vrniti se pa moram čez mejni prehod Izačić/Ličko Petrovo Selo.

Hudiča....kako sem jezna. Psa pa itak ne bi pustila v varstvo mojim za nič na svetu. Brez ne grem, pa pika.

P O M A G A J T E meni in s tem boste še veliko ljudem. Bojim se, da bodo v času dopustov gasterbajterji pri vračanju in problemih/zavrnitvi na meji zapustili živali na milost in nemilost cesti.

Hvala!
Logiran
Rokky
novinec
*
Sporočil: 20


WWW
« Odgovor #1 : torek, 08.04.2014 : 12:18:37 »

Žive živali se lahko uvažajo na Hrvaško samo preko določenih mejnih prehodov, na katerih mejna veterinarska inšpekcija izvaja zdravstveno kontrolo. Vsaka žival mora imeti mednarodno potrdilo o tem, da je zdrava oz. veterinarski certifikat, ki ga izda pristojni organ države izvoznice.
Začasen uvoz in izvoz hišnih ljubljenčkov (psov, mačk, ptic, …) za krajše obdobje (npr. turistično potovanje, dopust, …) se dovoli pod pogojem, da lastnik poseduje mednarodno potrdilo o tem, da je žival zdrava. Te vrste prevozi se lahko opravljajo preko vseh mejnih prehodov.

Za povezavo na Uradni list Republike Hrvaške (Narodne novine), kjer se nahaja vsa predmetna zakonodaja, kliknite http://narodne-novine.nn.hr/default.aspx. Za vsa dodatna pojasnila glede vsebine zakonskih in podzakonskih določil, se lahko slovenski državljani obrnejo na Veleposlaništvo Republike Hrvaške v Ljubljani, ki je pristojno za tolmačenje hrvaške zakonodaje.

Logiran
natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #2 : torek, 08.04.2014 : 12:52:29 »


tole ni nič novega. v srbiji je to že dolgo. torej iz srbije greš lahko samo na tistem mejnem prehodu kjer si v srbijo tudi prišel (sigurno velja že leto in pol, ker sem jaz blondi mežikala cariniku ko pokvarjen semafor in si nalepla najočarljivejši nasmeh kar jih premorem, da smo 4 babe s 5 cucki lahko šle domov brez skoraj 200km ovinka). in če greš iz držav iz C liste rabiš titer. Isto velja za SLO. Primer ... greš iz Srbije in imaš štempelj v potnem listu da si bil tam. Če je spregledal HRV carinik in ni zahteval titra ob vstopu v EU/HRV, se ti lahko zgodi, da ko boš pokazala potni list in v njem štempelj iz srbske meje SLO policaju, bo zahteval titer. Načeloma to zahtevajo cariniki AMPAK, ker na meji SLO/HRV carinikov ni več ti to komot lahko zahteva tudi policaj. V primeru, da nimaš titra boš imela probleme in te bodo vrnili na HRV. Ker te bodo obračali (in se to vidi) boš lahko imela probleme tudi z vstopom nazaj na HRV in boš ostala med mejama. Oz. lahko ti bodo psa dali v karanteno bla bla bla ... poglej si na exVURSu vse.

btw od kdaj pa srbija ni več na listi za titer (nizka vrednost stekline)Huh še en teden nazaj je vet kompliciral (kar je prav!!!) ker je lastnik pripeljal psa uvoženega iz srbije pred cca 7m. starosti in jasno brez titra.
Logiran
Beddie
novinec
*
Sporočil: 16


WWW
« Odgovor #3 : sreda, 25.01.2017 : 21:26:47 »

Če je to tako potem je to točno tako kot velja za vstop v Veliko Britanijo. Lahko vstopaš samo skozi določene poti, ki jih je odobrila DEFRA in samo z določenimi avijonskimi linijami ali preko luke Druge poti ni.
Mene je sprememba stala 2000 eur  Sad
Sam sem šla ekrat ko sem se gor preselila.
Če greš na kak dopust recimo pa je jeba.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  predpisi in dokumenti  |  Lastništvo psa  |  Tema: NOV ZAKON V R Hrvaški - omejen vstop v državo iz t.i. tretjih držav
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines