mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 01:50:34

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Bolečine v nogah - sklepih? Težave s hojo...
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Bolečine v nogah - sklepih? Težave s hojo...  (Prebrano 6975 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
rab
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« : ponedeljek, 19.05.2014 : 12:44:26 »

Zdravo. Sosedov pes je star 12 let in je mešane sorte, ima cca. 12-15 kg. V soboto so ga imeli na sprehodu in opazili, da ima pes težave s hojo, prevrnil se je naprej, zelo čudno je hodil itd. Kasneje je bil zelo slaboten in je bolj ali manj ležal. Še isti dan so ga peljali k veterinarju, ki je ugotovil, da ima pes visoko vročino, dobil je nekakšno splošno antibiotično injekcijo in injekcijo proti bolečinam. Testiran je bil za klopne bolezni, a je bil test negativen. Prav tako je bil cel pretipan in pregledan, pravih sumov za fizične poškodbe ni. Očitno je zadeva pomagala, saj jim je kasneje na sprehodu pes celo ušel. Proti večeru se je vse skupaj spet poslabšalo, bil je zelo apatičen, zelo težko je prehodil nekaj metrov, toliko, da je opravil svoje, se kar ulegel na tla itd. Naslednji dan zjutraj in zvečer je dobil še tableto proti bolečinam. Bolj ali manj je ves dan bila ista zgodba, pes je počival, le zvečer je opravil manjši sprehod, vendar se je videlo, da ima probleme z nogami. Danes več ni dobil tablete, je pa ponovno s težavo opravil nekaj metrov, da je opravil veliko in malo potrebo, včasih pade naprej na tla, ko dvigne zadnjo nogo ipd. Noge se mu med hojo in ko stoji pri miru ves čas tresejo. Spet je bil na kontroli pri veterinarju, kjer ga bodo zadržali čez noč, opravili rentgen in mu kljub vsemu dali antibiotike proti klopnim boleznim. Imel je vročino, vendar ne več tako visoke kot v soboto. Pes ni moj, vendar me skrbi zanj, saj bi ga lastnica najraje kar uspavala, saj si ne more privoščiti dragih preiskav. Meni se zdi nesprejemljivo, da psa uspavajo, dokler se ne ugotovi, kaj je z njim sploh narobe. Veterinarka je naštela možnosti od enega ekstrema do drugega, od artritisa in vnetja sklepov do tumorja na možganih, poškodovanega živčevja in lastnico psa seveda še bolj prestrašila. Omenila je opcijo, da se kri pošlje na raziskavo, kjer bi točno ugotovili, kaj mu je, vendar traja 14 dni, da pridejo izvidi nazaj. Lastnici se seveda zdi to predolgo, da bi pes v takem stanju v bolečinah bil dva tedna. Meni se vse skupaj zdi precej "šlampasto", da se psa tako konservativno zdravi "na blef" in s tem prihaja do nepotrebnih stroškov, ki lastnico še bolj obremenjujejo in sem sem s celotnim postopkom precej nezadovoljen, obenem pa se vtikam v stvari, ki se me pravzaprav ne tičejo in logično prihaja do navzkrižja interesov. Psu želim najbolje, moje mnenje je, da ima nekakšno vnetje sklepov ali pa kakšno bakterijo, bolezen, ki bi se s pravilnimi zdravili pozdravilo, na kar nakazuje vročina, nisem pa veterinar. Če bi bil moj pes, bi obvezno poslal še kri na testiranje, četudi traja 14 dni. Ostale opcije se mi zdijo težko verjetne, sploh, ker je pes, ko je injekcija zabasala, ušel in tekal naokrog kot da mu ni nič. Zdi se mi čudno, da je dobil samo enkratno injekcijo, ne pa antibiotikov za več dni. Pes normalno je in pije, je pa res, da je zelo apatičen in ves dan leži, vidi se mu pač, da ga bolijo noge.

Če ima kdo kakršenkoli nasvet, idejo ipd., se priporočam. Hvala in lp!
Logiran
rab
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #1 : ponedeljek, 19.05.2014 : 12:45:55 »

Pa še to. Lastnica je opazila, da se psu zadnje dni ni dalo več biti toliko na sprehodu, hotel je domov ipd. Še prej, pred kakšnim tednom pa je bil na zelo dolgem sprehodu cca. 5 km po težkem terenu in tudi sicer je opravljal zelo dolge sprehode.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #2 : ponedeljek, 19.05.2014 : 13:23:47 »

Kakšen pregled krvi pa naj bi to bil, da je potrebno kar 14 dni čakati na izvide?  Shocked

Večina izvidov je takoj oz. v roku 15 minut. Če veterinar nima lastnega laboratorija, naj gredo nekam, kjer ga imajo oz. če imaš možnost in če ti lastnica dovoli, ga odpelji kar ti.

Zdravljenje oz. dajanje antibiotikov na slepo  pa sigurno ni dobro.  Lips Sealed
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #3 : ponedeljek, 19.05.2014 : 13:30:18 »

Tudi pri ljudeh se ne da vedno priti do diagnoze v 15 minutah.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #4 : ponedeljek, 19.05.2014 : 14:05:04 »

Ja, če delajo biokemijo v svojem laboratoriju, lahko dobijo rezultate testov v 15 minutah, če pa pošiljajo kri za kake tarčne preiskave v druge laboratorije, pa dlje traja.
Že pri klopnih boleznih traja, ko pošiljajo kri v inštitut za mikrobiologijo v LJ, ne dobiš podrobnih rezultatov kar takoj, samo hitri testi so taki, da v nekaj minutah dobiš rezultat ...

Pri nas smo imeli pred nekaj tedni primer, ko je bilo v enem momentu videti, da je psa nekaj zabolelo v hrbtu (zacvilil med tekom in sedel), potem je bilo en teden vse čisto normalno, razen nekaterih trikcev ali položajev se je izogibal - no, dokler ga ni en večer "zvilo", da je jokal od bolečine in ni hotel hoditi ali sesti. Takoj smo šli k vetu, ki ga je še pred slikanjem vsega pretipal in pretegnil in že po tem ugotovil, da očitno sklepi ali hrbtenica niso poškodovani (jaz sem se ustrašila, da je kakšna hernija ali kaj takega), po pregledu krvi in merjenju vročine pa je bilo videti, da gre za vnetje ... po še dodatnem tipanju vzdolž hrbtenice in spravljanju psa v določene položaje pa je veterinar presodil, da gre očitno za vnetje živca na levi strani, proti levi nogi - saj je pes reagiral ob pritiskih na določne točke oz. gibih.

Tudi sama nisem mogla verjeti, kako hitro so pomagale protibolečinske injekcije, saj mi je pes že tisti večer ves vznemirjen, da smo spet doma, skočil z avta, kot da ni nič, naslednji dan pa na meter kratkem povodcu (ker sva morala nekaj dni "šparati" s sprehodi) skočil v sekundi na pol metra visoko teraso ... kot da je že zdrav, bumbar.
Seveda pa je poleg dveh injekcij na veterini dobil protivnetna zdravila (Rycarfa) in antibiotike za domov za 10 dni.

Stanje se je hitro izboljšalo in pes je bil htro "kot nov". Res pa je, da govorim o mojem, šele 4 leta starem psu.

Rab, morda je tudi pri sosedovem veterančku kaj podobnega? Kot išias oz. "heksenšus" pri ljudeh, česar rentgensko slikanje pač ne pokaže?


Logiran

Unikatne tablice in portretki
rab
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #5 : ponedeljek, 19.05.2014 : 14:12:11 »

"Seveda pa je poleg dveh injekcij na veterini dobil protivnetna zdravila (Rycarfa) in antibiotike za domov za 10 dni."

Evo, kaj takega bi sam pričakoval v "našem" primeru. Bomo videli, kaj nagruntajo. Poročam!
Logiran
rab
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #6 : torek, 03.06.2014 : 10:05:09 »

Malo pozno odgovarjam, pa vseeno, da sporočim, kakšno je stanje.

Pes je torej bil na opazovanju, opravili so rentgen. Po njihovem mnenju težava izvira iz glave in je "poškodovan" center za ravnotežje. Res sem sam kasneje opazil, da pes slabo sliši. Omenili so možnost možganskega tumorja ali pa preprostega vnetja, do katerega lahko pride zaradi mnogih razlogov. Dobil je Rimadyl in Medrol za domov, nekaj od tega zdaj je že od pregleda, manjšajo pa se mu doze. Zaenkrat je pes v redu. Že drugi dan po prejetih zdravilih je bil 80 % boljše, zdaj pa sploh nima več težav z ravnotežjem, šepanjem in bi na prvi pogled ne rekel, da je kaj narobe z njim, res pa je, da je boljutrujen kot je bil in da na nekatere visoke položaje na sprehodu več ne skoči kot je prej, ampak počaka, da ga dvigneš.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #7 : torek, 03.06.2014 : 12:11:14 »

Poglej se tule -  KLIK.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #8 : torek, 03.06.2014 : 12:14:46 »

Vročina nekako ne sodi med simptome za vestibularni sindrom, tudi huda utrujenost pravzaprav ne.
Logiran
Tosa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 309


« Odgovor #9 : četrtek, 05.06.2014 : 10:56:07 »

Ne želim posploševati, ampak tudi mi imamo doma starejšo pasjo damo-večja pasma (62kg) in je že 11,5 let. Tudi pri njej je zelo opazno zmanjšano gibanje, težka hoja, če ji na podlagi drsi ji moramo pomagat vstat ipd. Sicer pa normalno ješča... celo požrešna kot ponavadi, rada bi se igrala, tekala za žogo, a bolj hitro hodi kot teče...  Roll Eyes
Pred približno mesecem in pol se je stanje tako poslabšalo, da na eno nogo sploh ni mogla stopit.
Po pogovoru z veterinarko smo pač prišle do skupnega zaključka, da je psička pač že zelo stara in stanje ne bo boljše... lahko pa si pomagamo z Rycarfo, ki jih je dobila pred časom zaradi pešanja, bolečin z v nogah.
Ker je Rycarfa zelo močno zdravilo, ji je vplivalo na želodec in je od takrat naprej na Ritalinu. Rycarfe ji ne želim več dajat, saj ima tudi veliko negativnih vplivov.
Zato sem se odločila in preko interneta naročila Dorwest tablete-z glukozaminom in kondroitinom (popolnoma naravno!). Te so namenjene točno temu-v primeru, ko prične gibalni sistem "pešati" zaradi starosti...
Po enem tednu so se kar naenkrat pokazale razlike-psička spet stopa na nogo, celo sama včasih vstane, tudi na drseči podlagi. Hrbtenica ni več tko opazno ukrivljena v eno stran, kot je bila, ko je na eno nogo slabo stopala.
Tako, da močno priporočam. Sicer je cena 30 eurov in na začetku dajaš kar večjo dozo (posebej, če je kuža večji), potem pa se doza zmanjša oz., če se pokaže celo nehaš dajat. Je pa tablet v paketu 100 in pri nas so bile za cca. en mesec pa je psička večja, kot sem že napisala.
Mi bomo dajali kar skoz, ker je dama pač stara in, dokler lahko, ji bomo privoščili te "dodatke"... posebej, ker ji res res zelo pomagajo.
V razmislek...
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Okostje in muskulatura  |  Tema: Bolečine v nogah - sklepih? Težave s hojo...
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines