mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 24.04.2024 : 17:49:53

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Sestri?
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Sestri?  (Prebrano 6009 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Deanna
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« : nedelja, 15.06.2014 : 21:20:17 »

Pozdravljeni.
Upam, da ta tema ni že kje odprta, če je, se opravičujem. Zanima me če ima kdo kakšne izkušnje s sestricami. Čez približno 14 dni dobimo majhno kepico, nas pa malo mika, da bi vzeli še njeno sestrico. Kako je z vzgojo dveh iz istega legla? Psički bosta rodovniški, z njuno pasmo imamo izkušnje, vendar pa smo do sedaj imeli samo po enega psa. Prostora imamo sicer dovolj, popolnoma sami bosta tudi zelo redko.
Najlepša hvala.
Logiran
CAPKA
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 72


« Odgovor #1 : nedelja, 15.06.2014 : 22:02:06 »

http://blog.betternaturedogtraining.com/2013/07/18/littermate-syndrome/

http://paws4udogs.wordpress.com/2012/03/30/littermate-syndrome/

http://www.dogstardaily.com/radio/02-littermate-syndrome

Zelo slaba ideja. Jaz lahko po 12h letih lastništva dveh psov iz istega legla iz lastnih izkušenj povem, da tega ne bi naredila NIKOLI več in kaj takega vsakemu močno odsvetujem. Več o pogostih problemih pri lastništvu psov iz istega legla jerazloženo na zgornjih linkih.
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #2 : nedelja, 15.06.2014 : 22:14:00 »

Mocno odsvetujem in hkrati dajem pripombo, da bi sama resno razmislila o nakupu pri vzreditelju, ki bi mi bil sploh pripravljen prodati dva mladica naenkrat!
Logiran
Deanna
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #3 : ponedeljek, 16.06.2014 : 02:54:18 »

Naj razjasnim, da je bilo moje vprašanje postavljeno veliko bolj iz firbca kot pa kakšnega resnega razmišljanja. Sicer sem angleške strani na temo prebrala, a so bila pod članki tudi mnenja ljudi z izkušnjami iz prve roke, ki so precej deljena, zato me je zanimalo kakšne izkušnje imate na tem forumu. Poudarjam, vse samo informativno.
Logiran
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #4 : ponedeljek, 16.06.2014 : 07:26:06 »

Nedavna tema o vzgoji dveh sester
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,46647.0.html
Logiran
natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #5 : ponedeljek, 16.06.2014 : 07:36:47 »


hmmm ...

če se mene vpraša je VSE ODVISNO OD VZGOJE pri novem lastniku. vsak vzreditelj ve (no vsaj moral bi)  komu proda psa in ali je oseba sposobna vzgajati dva psa naenkrat. veliko je odvisno tudi od samega karakterja psa. ni vse za metat v isti koš.

sama prekleto premislim komu prodam mladiče in se je že zgodilo, da komu nisem želela prodat psa. je pa definitivno precej več dela in doslednosti potrebno pri dveh mladičih iz legla. pa s tem ne mislim, da bo več dela, ko bo treba dat hrano, peljat na sprehod ampak da bo precej več dela s samo vzgojo. se zavedate tega??  meni kot vzreditelju, da bi vam prodala dva psa iz legla, bi morali presneto natančno razložiti kako si to prestavljate. pa brez zamere  Wink
Logiran
Deanna
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #6 : ponedeljek, 16.06.2014 : 22:29:07 »

Nobene zamere. Tudi jaz bi vas naprej izprašala o zdravju in karakterju tako staršev kot mladičev, še preden pa bi vas sploh kontaktirala za mladiča, bi vašo psarno preverila na forumih, spletnih straneh in kinološki zvezi. In če me že takoj ob prvem kontaktu ne bi povprašali o mojih izkušnjah in pripravljenosti na psa in zahteve pasme bi se kar hitro poslovili. Pa brez zamere. Tudi slabi rejci obstajajo, ne samo slabi lastniki. 

Še enkrat ponavljam, da zbiram informacije oz. izkušnje o vzgoji sorojencev bolj zaradi radovednosti in pridobivanja novega znanja. Čeprav pri vzgoji psov nisem ne začetnik, ne popolni laik, se še vedno precej izobražujem na tem področju. Knjiga meni priljubljene pasje trenerke sicer dva psa v družini celo priporoča, vendar pokrije samo kako predstaviti mladiča starejšemu psu, ne pa sobivanje psov iste starosti. To, da je dela dvakrat več mi je sicer popolnoma jasno. Tako vas še enkrat prosim, da se oglasite, če imate s sorojenci izkušnje iz prve roke. Kako ste preprečili pretirano navezovanje ali agresijo med njima? Je ločen trening, ločene posode in ležišča dovolj? Se lahko spontano, seveda nadzorovano, igrata ali samo ob tvojem dovoljenju?

Naj razjasnim še moje vprašanje ob odprtju te teme. Me je mikalo imeti tisti dve pasji kepi, ki sta se ravsali na travi? Seveda me je. Enako kot me mika tista lepa oblekca v izložbi, pa to še ne pomeni, da jo bom kupila. Definitivno je ne bom. Znam tistih 100 evrov za kaj boljšega porabit. Smiley Če (in to je zelo velik ČEEEEEEEEEEEEEEEE) se bomo slučajno odločili vzeti sestrici, vam lahko zagotavljam, da bo načrt za vzgojo natančno raziskan in dodelan. Pri pasmi, ki živi do 15 let, je kaj drugega neodgovorno in če bi bila začetnik, ne bi o tem niti podrazno razmišljala. Torej, če imate kakšne informacije prosim odgovorite, razna mnenja, zgražanja in obsojanja ali mene ali vzrediteljev punc pa me ne zanimajo. Brez zamere.LP
Logiran
natis
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.518


« Odgovor #7 : torek, 17.06.2014 : 05:59:28 »

Nobene zamere. Tudi jaz bi vas naprej izprašala o zdravju in karakterju tako staršev kot mladičev, še preden pa bi vas sploh kontaktirala za mladiča, bi vašo psarno preverila na forumih, spletnih straneh in kinološki zvezi. In če me že takoj ob prvem kontaktu ne bi povprašali o mojih izkušnjah in pripravljenosti na psa in zahteve pasme bi se kar hitro poslovili. Pa brez zamere. Tudi slabi rejci obstajajo, ne samo slabi lastniki. 

.....


ponavadi vse to, kar ste napisala povem sama brez, da me kdo vpraša in pokažem vse teste, ki jih imam opravljene pri svojih psih. in DA psa se kupuje pri dobrem vzreditelju. verjemite tudi nam vzrediteljem ni vseeno kaj se dogaja s pasmo in poskušamo (vkolikor nimamo sami mladičev) bodočega kupca napotiti k drugemu dobremu vzreditelju (sama s tem nimam problemov, jih pa veliko ima). vkolikor boste prebrala mojo temo tu na forumu, boste videla, da sem ena sitna in zoprna vzrediteljica, ki vsakega bodočega kupca "pretipa" po dolgem in počes. 

me je pa zmotila ena stvar ... pravite, da kar nekaj veste ... ne poznate pa razlike med rejci in vzreditelji. morda bi bilo dobro, da bi preverila tudi tole  Wink sama definitivno NISEM rejec in tudi nikoli ne bom.

Logiran
Deanna
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #8 : torek, 17.06.2014 : 21:21:55 »

Ups, se opravičujem napačno uporabljen izraz. Nisem vas hotela užaliti. Glede na vaše standardne in redno oglašanje na forumu verjamem, da ste izredno dobra vzrediteljica.  Sama se na vzrejo res ne spoznam niti malo. Me ne zanima in se z njo nikoli ne mislim ukvarjati. Zanima me predvem vzgoja in prevzgoja. Večinoma berem v angleščini in tako dobro poznam razliko med breeder, back yard breeder in puppy mill (za katere sploh ne razumem kako še lahko obstajajo v 21.stoletju), slovenska terminologija pa mi šepa.
S prejšnjim postom sem hotela samo povedati, da če bodoči lastnik, začetnik ali ne, nekaj vpraša, še ne pomeni, da je neprimeren za psa. Veliko bolje je nejasnosti razjasniti preden je kuža  pri hiši, kot pa potem obupovati. Včasih se mi samo zdi, da ob vsakem vprašanje na tem forumu vzreditelji skočite na okope, čeprav obstajamo tudi lastniki, ki svojim psom privoščimo le najboljše in dolgo življenje ter se za psa ne odločimo iz danes na jutri. Mogoče se motim, če se oprostite, in sem zaradi slabe izkušnje Undecided preobčutljiva. Slabi vzreditelji na žalost obstajajo, tudi naš prejšnji, sicer leta in leta nazaj, je bil takšen. Priporočen s strani veterinarja in lokalnega kinološkega društva, pa smo vseeno dobili več bolh in glist kot psa (kuža je imel rodovnik in je bil veterinarsko pregledan). Takšni ljudje definitivno ne zaslužijo, da bi komur koli solili pamet. Danes, ko nisem več ne otok ne začetnik, bi ga nekam poslala. Z zdajšnjimi vzreditelji je čisto drugače in ne morem bolj prehvaliti. Smo se na obeh straneh dodobra izprašali in sem zelo zadovoljna.  Grin
Če sem vas s čim koli kakor koli užalila se vam še enkrat opravičujem. Verjemite, da bi veliko raje živela v svetu kjer obstajajo samo takšni Bredderji kot ste vi in “moji” zdajšnji, torej vzreditelji z veliko začetnico. Če bi bili vsi takšni, pasja zavetišča sigurno ne bi imela razloga za obstoj.
Logiran
Alji
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 60


« Odgovor #9 : sreda, 18.06.2014 : 07:37:27 »

Hmmmm ... sem zašla na to temo bolj po naključju kot ne ... uglavnem ... pri nas pa imamo dva psa iz istega legla, psa in psico, ruska hrta + horjulsko pastirsko zmešanko. Nekih večjih problemov v teh dveh letih skupnega bivanja nismo imeli. Je pa res, da smo predvsem na začetku vložili ogromno časa v spoznavanje in določanje pravil. Sedaj funkcioniramo tako, da je npr. boljši prostor za spanje od tistega, ki ga prej zasede in ne od tistega, ki je višje po rangu, kost je od tistega, ki jo gloda tisti trenutek, če jo pusti je od tistega, ki pride prvi mimo. Tisti, ki poje obrok prvi, pusti ostale pri miru, gredo pa po obroku prečekirati vsi vse sklede, če je še kje kaj ostalo  Smiley  Igrače so skupne vendar so za razliko od kosti tu dovoljene ''kraje'' predvsem zato, ker različne taktike kako priti do igračke sprožajo napade smeha pri gledalcih. Naš hrtun je, ko je bil star kake tri mesece, naprimer zbiral igračke po celi hiši in jih nosil v svoj brlog ... če je imela Gita igračko, ki jo je hotel, se je toliko časa motal okrog dokler je ni spustila in naslednji hip je že šibal z njo ''na varno''  Grin
Na sprehod gredo lahko vsi trije skupaj ali pa vsak posebej. Da bi bili pretirano navezani drug na drugega nisem opazila. Je pa kar nekaj prednosti, ki jih vidim, pri tem, da sta hrta prišla k nam v ''paru'' - manj stresen prehod v novo okolje, med seboj se igrata na čisto drug način kot z Gito - predvsem zato, ker ju, ko sta v elementu, Gita ne dohaja ... tako pa imata sebi primerno družbo.
Slabost je sigurno to, da bomo imeli čez 10 let doma dva seniorja + seveda, glede na to, da so vsi psi družinski (hišni) člani, čiščenje ki ga pri treh velikih psih ni nikoli konec ...
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #10 : sreda, 18.06.2014 : 12:40:37 »

Dva mladiča iz istega legla ...tvegana odločitev. Ni nujno, da se bo končalo slabo, lahko pa se. Precej je odvisno od pasme - načeloma je lažje pri psih tistih pasem, ki  že po naravi radi žive v večjih skupinah (recimo lovski, polarni) in težje pri tistih, ki se povezujejo samo s človekom, z drugimi psi pa sobivajo samo po sili razmer. Pogoste so težave s terierji, ki odraščajo skupaj, tudi pri velikih, karakterno močnih psih je takšno odločitev treba posebno dobro premisliti. Tudi je lažje, če je poleg dveh mladičev pri hiši že kakšen odrasel pes. Ki se zna primerno vesti seveda.
Najpogostejši problem je ta, da psa kadar sta skupaj dokaj dobro funkcionirata, če pa ju ločimo, vsaj en od njiju povsem odpove (nesigurnost, ločitvena tesnoba, agresivnost zaradi strahu, histerični ali panični izpadi...) Temu se lahko ponavadi (ne vedno) izognemo s tem, da velik del vzgoje in socializacije opravimo z vsakim mladičem posebej, kar je časovno zahtevno. Še huje je, kadar se odraščajoča mladiča začneta vesti kot tekmeca in se začno vrstiti vse težji pretepi. Posebno pri dveh psicah se lahko razvije takšno sovraštvo, da ne pomaga nič drugega kot da gre ena od njiju od hiše (ali 100% ločitev, ki pa tako lastnikom kot psom ščasoma požre  živce).

Seveda se vse lahko tudi zelo lepo izteče, če bodoči lastnik ima nekaj izkušenj in znanja, ve v kaj se spušča, je pripravljen žrtvovati potreben čas, rešuje probleme sproti, takoj ko se pojavijo in ima srečo da je vzel dva kompatibilna psa.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Sestri?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines